Jump to content

Se caută noi investitori pentru Electrocentrale Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Se caută noi investitori pentru Electrocentrale

Proiectul de modernizare a Electrocentrale Galaţi, rămas „ca în tren” în 2010, va fi reluat, societatea lansând potenţialilor investitorii invitaţia de a participa la depunerea unor scrisori de interes. Modernizarea Electrocentrale se face în baza strategiei de investiţii în sectorul de producere a energiei termoelectrice. Societatea gălăţeană a anunţat public că are în vedere realizarea unor noi capacităţi de producţie prin constituirea unei societăţi mixte care va fi majoritar privată şi va funcţiona ca un producător independent de energie (IPP).

La capitalul social al noii societăţi, Electrocentrale Galaţi va avea un aport „în natură” reprezentând activele aferente ale societăţii care vor fi determinate de comun acord cu potenţialul partener, în baza unui raport de evaluare realizat de un evaluator specializat. Investitorul va participa la capitalul social cu un aport de capital cash, necesar achiziţionării şi instalării de noi echipamente.

„Companiile cu experienţă în dezvoltarea, operarea de proiecte similare sunt aşteptate să depună scrisori neangajante de interes într-un termen de 45 de zile”, se arată într-un comunicat al Electrocentrale Galaţi. „După analizarea Scrisorilor de Interes, SC Electrocentrale Galaţi va desfăşura unu proces de consultare cu potenţialii investitori, după care aceştia vor fi informaţi asupra următorilor paşi destinaţi implementării procesului de atragere a capitalului privat”, se mai precizează în document.

Un prim proiect de modernizare a Electrocentrale Galaţi a fost foarte aproape de a se realiza în 2010 cu grupul CEZ. Planul prevedea construirea unei noi unităţi de producţie, un grup energetic care ar fi urmat să aibă o putere instalată de 400 MW, valoarea investiţiilor fiind la acea dată estimată la aproximativ 400 milioane de euro. Din păcate, din cauza unor disensiuni, grupul CEZ a renunţat la proiect. Participarea la modernizarea Electrocentrale rămâne însă în continuare unul atractiv. În legătură cu acest subiect, în anii din urmă s-au vehiculat nume grele, precum ArcelorMittal sau Gaz de France, dar potenţiali competitorii se anunţau la un moment dat şi chinezii de la Fujian Longking. Care dintre ei îşi vor păstra şi pe viitor intenţiile de a intra în afacerea Electrocentrale vom vedea în perioada următoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Alexandru Sandulescu, Ministerul Economiei: Termoelectrica va intra in lichidare in 2012

Termoelectrica va intra in lichidare, proces care se va desfasura in acest an dupa separarea activelor viabile de cele neviabile. "In acest an, vom extrage din Termoelectrica termocentralele viabile, care si-au dovedit utilitatea in timpul iernii, adica Galati si Braila. Restul Termoelectrica va intra in lichidare, iar restul centralelor vor disparea", a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei.

hotnews.ro

In cadrul Termoelectrica mai activeaza in acest moment termocentralele Deva si Paroseni, care vor fi incluse in Complexul Energetic Hunedoara, si Electrocentrale Bucuresti, care va fi privatizata. Prin urmare, centralele care vor disparea sunt Doicesti si Borzesti.

ziare.com

Link to comment
Share on other sites

Se caută "peţitori" cu bani pentru Electrocentrale

* După ce parteneriatul de 400 MW cu cehii de la CEZ a rămas neconsumat, societatea gălăţeană caută un nou aliat pentru modernizare * Privatizarea Electrocentrale prin înfiinţarea unei societăţi mixte cu un investitor strategic, angajament în faţa FMI * Gaz de France, ArcelorMittal sau Fujian Longking s-au arătat de-a lungul timpului interesate de termocentrala de la Galaţi *

Pentru modernizarea societăţii Electrocentrale Galaţi sunt vehiculate mai multe variante, însă formula finală se va stabili după consultarea cu investitorul strategic, împreună cu care se vor pune bazele unei noi societăţi mixte. Desigur, investitorii strategici nu se găsesc pe toate drumurile, dar Guvernul nu şi-a pierdut speranţa, iar angajamentul de a privatiza societatea gălăţeană a fost asumat, la sfârşitul anului trecut, şi în scrisoarea de intenţie înaintă către FMI. Electrocentrale, aflată sub tutela Termoelectrica, societate a Ministerului Economiei, aşteaptă „peţitori” cu bani, mulţi bani, după ce în urmă cu doi ani a fost sedusă şi abandonată de cehii de la CEZ. Potenţialii parteneri au fost invitaţi să depună până la mijlocul lunii mai scrisori de interes, fie ele şi neangajante. Noul director al Electrocentrale Galaţi, Ion Stanciu, a făcut şi portretul robot al companiei cu care s-ar dori încheierea afacerii. „Ne dorim să fie o firmă serioasă, cu un portofoliu în domeniu, cu specialişti şi experienţă în derularea unor proiecte de acest fel. Desigur, ar fi nevoie ca potenţialul partener să aibă şi forţă financiară, pentru că este nevoie de derularea unor noi investiţii şi achiziţionarea unor utilaje şi instalaţii moderne, mai ales că subvenţiile la gaze sunt pe cale de a fi eliminate şi trebuie să fim capabili să asigurăm preţuri competitive pe piaţă la energia pe care o producem”, spune Ion Stanciu.

Telenovelă plină de energie

CEZ părea partenerul ideal: unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi. S-a ajuns chiar la încheierea unui Memorandum de colaborare, iar investiţia de 400 milioane de euro într-un grup energetic de 400 MW se anunţa în 2010 afacerea anului la Galaţi. Din păcate, totul s-a transformat în decepţia anului când grupul CEZ a anunţat destul de sec faptul că renunţă la proiect.

Cehii invocau o serie de parametri tehnici şi financiari, printre care faptul că Electrocentrale era „o insulă” în mijlocul ArcelorMittal, că era nevoie de costuri importante pentru reţeaua de gaze, că era nevoie de demolarea unor active etc. Dincolo de comunicatele oficiale, „gurile rele” spuneau că cehii s-au retras după ce au considerat că o parte dintre activele Electrocentrale erau supraevaluate. Pe de altă parte, tot „gura lumii” mai spune că, în fapt, cehii de la CEZ au făcut curte societăţii gălăţene şi au promis grupuri energetice de milioane numai pentru a intra în graţiile Ministerului Economiei şi a derula mai uşor afacerea cu parcul eolian de la Cogealac. Când s-au văzut cu eolienele în sac, cehii au zis „pas” la Galaţi, iar parteneriatul de 400 MW a rămas neconsumat.

În aşteptarea investitorilor

Dar, cum CEZ nu o fi singurul grup energetic din lume, ce alţi pretendenţi ar mai putea fi la Electrocentrale? Intenţii serioase a manifestat la un moment dat Gaz de France, companie care a concurat umăr la umăr cu cehii. Mai mult, chiar şi proiectul de modernizare propus era unul destul de asemănător cu cel al cehilor, iar diferenţa în opţiunea Ministerului Economiei ar fi stat mai degrabă în detalii. Dar francezii păreau dispuşi să meargă chiar şi mai departe. Încă de prin 2009 se vehicula ideea construirii la Galaţi a unei termocentrale de 900 MW, dar cu criza, cu zbuciumul din zona euro, proiectul a rămas până în prezent doar unul de sertar. Dar, acum, nu se ştie, poate că Gaz de France va reveni la prima dragoste, Electrocentrale, mai ales că ştie exact despre ce este vorba în toată afacerea. Pe lista potenţialilor „peţitori” ai Electrocentrale Galaţi s-ar mai aflat şi ArcelorMittal.

Numele companiei a fost vehiculat drept varianta de rezervă după ce afacerea cu CEZ a rămas în aer. Ministerul Economiei părea şi el interesat să investească în producţia de energie utilizând gazul de furnal, o sursă de energie care în prezent nu este valorificată la adevăratul potenţial. ArcelorMittal oricum este interesat de a-şi asigura energie electrică la preţuri rezonabile – a se vedea ultimele evoluţii de pe piaţa de profil – iar la un moment dat a avut chiar şi o ofertă în ceea ce priveşte Electrocentrale. Cu siguranţă interesul se păstrează şi acum, dar rămâne de văzut dacă ArcelorMittal va pune vreo ofertă concretă pe masă. Printre cei interesaţi de Electrocentrale s-au mai numărat şi chinezii de la Fujian Longking. Aceştia au avansat puternic în ultimii ani în domeniul producerii energiei. Au soluţii tehnice comparabile cu cele din vest, la preţuri rezonabile. Rămâne de văzut dacă au şi intenţii serioase faţă de Electrocentrale Galaţi sau dacă au fost doar discuţii exploratorii.

Pregătiri de societatea mixtă

În acelaşi timp, actuala conducere a Electrocentrale se pregăteşte cum poate ea mai bine pentru a intra în graţiile „peţitorilor”. „Am încercat să reducem cât mai mult pierderile din exploatare şi am respectat programele de reparaţii, atât cât se puteau face ele. Dar adevărul este că, oricâte reparaţii s-ar face, este nevoie de noi tehnologii, mai performante. Aşteptăm să vedem ce companii îşi vor manifesta interesul faţă de un parteneriat la Electrocentrale şi cam care ar fi soluţiile tehnice avute în vedere.

Nu trebuie neapărat să fie una precum cea propusă de CEZ, al unui grup de 400 MW. O soluţie ar fi realizarea unor grupuri energetice mai mici, de câte 50 MW, care să formeze un sistem mai flexibil. De exemplu, funcţionarea acestor grupuri, toate sau în parte, ar putea fi reglată în funcţie de cererea de pe piaţă”, a explicat directorul general al Electrocentrale, Ion Stanciu. Acesta s-a ferit să dea un pronostic în ceea ce priveşte momentul în care Electrocentrale va fi din nou modernă şi retehnologizată, dar aşteptările sunt unele optimiste. Bine măcar că negocierile pentru societatea gălăţeană au fost relansate. Atât doar, să nu păţim ca data trecut şi, cu atâtea „moaşe”, Electrocentrale să rămână din nou "cu buricul netăiat".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Electrocentrale Galaţi nu a primit nicio scrisoare de interes din partea potenţialilor investitori

Electrocentrale Galaţi, companie aflată încă în proprietatea Termoelectrica, a lansat potenţialilor investitori invitaţia de a participa la depunerea unor scrisori de interes. Apelul a fost făcut în urmă cu aproximativ două săptămâni însă, deocamdată, nicio societate nu s-a arătat interesată să-şi pună la bătaie capitalul în folosul companiei gălăţene.

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Chinezii şi coreenii, interesaţi de Electrocentrale

La doi ani după ce Electrocentrale Galaţi a fost sedusă şi abandonată în procesul de privatizare de cehii de la CEZ, societatea este pe cale de a-şi găsi noi „peţitori”. Luna trecută, conducerea Electrocentrale a invitat potenţialii investitori strategici să depună scrisori de interes în vederea stabilirii unui parteneriat, iar demersul nu a rămas fără ecou.

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Electrocentrale, în societatea gălăţeană ar fi interesate să investească companiile China Engineering Corporation şi Daewoo Internaţional, fiind demarate deja etapele exploratorii în vederea identificării unor variante tehnice de lucru. Trebuie spus că modernizarea Electrocentrale se va face în baza unei strategii de investiţii în sectorul de producerea a energiei, strategie gândită la nivelul Termoelectrica, societate a Ministerului Economiei sub tutela căreia se află societatea gălăţeană. Mai mult, angajamentul de a privatiza Electrocentrale a fost asumată de Executiv la sfârşitul anului trecut şi prin scrisoarea de intenţie înaintată FMI. „Investitorii străini sunt interesaţi de Electrocentrale pentru că, spre deosebire de alte societăţi de acest fel din ţară, noi mai şi producem şi ne-am demonstrat utilitatea şi viabilitatea. Însă, în acelaşi timp, nu se poate nega că modernizarea societăţii va fi una destul de costisitoare, iar o asociere cu un partener cu experienţă în domeniu ar fi una de preferat pentru relansarea activităţii societăţii”, ne-a declarat directorul general al Electrocentrale Galaţi, Ion Stanciu.

Societate mixtă cu aport „în natură”

Societatea gălăţeană a anunţat public că are în vedere realizarea unor noi capacităţi de producţie prin constituirea unei societăţi mixte, care va fi majoritar privată şi va funcţiona ca un producător independent de energie (IPP). La capitalul social al noii societăţi, Electrocentrale Galaţi va avea un aport „în natură” reprezentat de activele aferente ale societăţii, valoarea acestora urmând să fie determinată de comun acord cu potenţialul partener, în baza unui raport de evaluare realizat de un evaluator specializat. Investitorul strategic va participa la capitalul social cu un aport de capital cash necesar achiziţionării şi instalării de noi echipamente. Ca formulă tehnică, conducerea Electrocentrale are în vedere o structură de producţie flexibilă, care să se poată adapta cu mai multă rapiditate cerinţelor pieţei. Astfel, dacă în 2010, în proiectul abandonat de cehii de la CEZ se avea în vedere realizarea unui singur grup energetic, de 400 MW, investiţie evaluată la momentul respectiv la aproximativ 400 milioane de euro, în prezent mai avantajoasă pare soluţia realizării unor grupuri energetice mai mici, de câte 50 MW, care să-şi regleze funcţionarea în funcţie de nivelul cererii. „Prin introducerea de noi echipamente şi modernizarea fluxului de producţie, ne dorim să obţinem energie la preţuri competitive, lucru foarte important pentru noi mai ales că în perioada următoare subvenţiile la gaze vor dispărea”, a precizat directorul Electrocentrale Galaţi. Acesta a arătat că privatizarea societăţii ar putea însemna un cost mai mic şi pentru agentul termic de care depinde, în final, asigurarea căldurii şi apei calde în sistemul centralizat al municipiului Galaţi. „Se dă o deosebită atenţie acestui aspect, iar în procesul de negociere a unui eventual parteneriat unul dintre obiective este şi acela de a avea asigurat agentul termic pentru oraş la preţuri rezonabile. De altfel, şi până acum, o bună parte a eforturilor noastre au fost orientate spre a reduce tehnic costurile pentru aburul furnizat municipiului”, a arătat directorul general Ion Stanciu.

Afaceri în energie

Cât priveşte „peţitorii” care se anunţă pentru Electrocentrale, ei sunt unii care au un cuvânt de spus în domeniul energiei. Scrisoarea de interes a companiei China Engineering Corporation vine după ce, în urmă cu ceva timp, şi o altă firmă chineză, Fujian Longking, şi-a manifestat interesul pentru a investi la Galaţi. Chinezii s-au făcut remarcaţi pe piaţa energiei atât prin nivelul tehnologic pe care l-au atins, unul apropiat de cel oferit de companiile vestice, dar la preţuri mult mai accesibile, cât şi prin dorinţa de a-şi folosi resursele financiare pentru a investi pe piaţa europeană. La rândul lor, coreenii de la Daewoo International au în cadrul concernului o divizie specială care se o ocupă de afacerile în domeniul energiei. Daewoo a făcut în ultimii ani paşi mari în acest domeniu, fiind interesată şi de piaţa din România. De exemplu, pe lângă intenţia de a investi în centrala de la Galaţi, coreenii şi-au manifestat recent interesul pentru a investi şi în CET Suceava, o societate asemănătoare cu Electrocentrale Galaţi. Mai mult, Daewoo are o serie de planuri pentru a se lansa în România şi pe piaţa energiei eoliene. „În perioada următoare reprezentanţii celor două companii vor veni la Galaţi pentru a analiza la faţa locului situaţia, pentru a vedea care sunt propunerile noastre şi pentru ca ei să ne prezinte la rândul lor modul în care văd modernizarea societăţii. De asemenea, în cursul acestei săptămâni şi la Bucureşti, la Ministerul Economiei, vor avea loc o serie de analize şi consultări”, a precizat directorul Electrocentrale Galaţi. În afară de „peţitorii” din China şi Coreea de Sud, n-ar fi exclus ca oferte să vină şi din partea unor alte companii. De privatizarea Electrocentrale Galaţi a fost interesată la un moment dat interesată Gaz de France, o asociere cu aceasta din urmă având avantajul asigurării materiei prime la preţuri mai mici, dar şi ArcelorMittal, care nu numai că are o resursă – gazele de furnal – încă insuficient exploatată, dar care trebuie să-şi revizuiască politicile în domeniul asigurării energiei necesare combinatului siderurgic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Electrocentrale Galaţi va fi separată de Termoelectrica

Filiala Electrocentrale Galaţi va fi separată de Termoelectrica până la mijlocul acestei luni, conform unui memorandum semnat de Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional, informează Mediafax. În document se arată că Guvernul intenţionează să "rezolve situaţia financiară" a Termoelectrica, iar până la mijlocul lunii iunie vor separa de producătorul de energie electrică şi termică două subsidiare, respectiv electrocentralele din Brăila şi Galaţi. "Vom transmite Registrului Comerţului o propunere juridică, semnată de ministrul Economiei, de separare de Termoelectrica a CET Brăila şi CET Galaţi şi a acţiunilor deţinute la companiile energetice până la mijlocul lunii iunie 2012", se spune în memorandum.

Până în acest moment, termocentralele ELCEN Bucureşti, Electrocentrale Mintia şi Electrocentrale Paroşeni au fost scoase din patrimoniul Termoelectrica şi au fost transferate în coordonarea Ministerului Economiei, urmând ca alte active ale Termoelectrica să fie incluse într-o nouă societate, numită Grup Electrocentrale. "Am scos Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Mintia şi Electrocentrale Paroşeni din Termoelectrica şi le-am plasat în directa coordonare a Ministerului Economiei. Rămân însă alte active valoroase care trebuie extrase, active pe care intenţionăm să le plasăm într-o nouă entitate, Grup Electrocentrale. Partea din compania rămasă (Termoelectrica - n.r.) va fi plasată în procedură de lichidare voluntară până în prima parte a lunii septembrie", se mai arată în memorandum.

Termoelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, şi are are peste 12.000 de angajaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ministerul Economiei vrea manager profesionist la Electrocentrale Galaţi

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat joi că a început procedura de selectare a consultanţilor care vor recruta manageri profesionişti pentru 47 de companii de stat, printre care şi Electrocentrale Galaţi, şi că vrea astfel să implice tehnocraţii în "administrarea bogăţiei naţionale", informează Mediafax.

Pe lista companiilor se numără Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Paroşeni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Băiţa Ştei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectări Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej şi Roşiamin. Sunt înscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistriţa, Cluj, Sebeş, Curtea de Argeş, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Porţile de Fier şi Haţeg, precum şi filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg şi Icemenerg Service, precum şi filialele Electrica - Distribuţie Muntenia Nord, Distribuţie Transilvania Nord, Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Serv, Servicii Energetice Banat, Servicii Energetice Dobrogea, Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Oltenia şi Servicii Energetice Muntenia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Electrocentrale Galaţi se confruntă cu mari probleme financiare

După eşecul parteneriatului care urma să fie încheiat în 2010 cu cehii de la CEZ, Electrocentrale Galaţi se confruntă cu mari probleme financiare, situaţie caracterizată de actualul director al companiei producătoare de energie electrică şi termoficare, Tudor Petre, printr-un "dezastru". Concret, este vorba despre pierderi de peste 90.000.000 de lei acumulate într-un singur an.

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.