Jump to content

Coşmarul şi utilitatea plopilor "pufoşi"


dcp100168

Recommended Posts

Puful de plopi, coşmarul alergicilor

Ca în fiecare an, spre finele primăverii, trebuie să ne chinuim încercând să suportăm puful plopilor canadieni, puf din cauza căruia nu ne putem bucura de zilele frumoase îndelung aşteptate. Strănutaţi şi uneori ajungeţi chiar să nu mai puteţi respira? Ochii vă lăcrimează şi vă îneacă o tuse seacă? Vă simţiţi de parcă aţi avea guturai? Este posibil să fiţi alergici la puful plopilor. Deja primii pacienţi pentru care fiecare primăvară este un coşmar s-au adresat cabinetelor de alergologie. Nu sunt doar orăşeni şi copii, ci şi persoane din mediul rural şi vârstnici. "Zilnic vin la consultaţii cam patru-cinci pacienţi, dar suntem abia la începutul sezonului. Alergia la puful de plopi este oarecum asemănătoare celei la polen, iar ponderea acestui tip de alergie a crescut semnificativ în ultimii ani", ne-a spus prof.dr. Alexandru Ierima. O posibilă explicaţie pentru recrudescenţa acestui tip de afecţiuni este poluarea atmosferică. Manifestările clinice sunt rino-conjunctivitele alergice, astmul bronşic şi urticaria. "Cele dintâi simptome sunt strănutul, secreţia nazală apoasă şi lăcrimarea. Pot fi lesne confundate cu cele ale unui guturai. Netratate, anumite forme de alergie se pot complica cu astm bronşic. La primele manifestări, este bine să vă adresaţi medicului alergolog. Tratamentul este îndelungat şi trebuie urmat sub atenta supraveghere a specialistului", a mai precizat dr. Ierima. Cei mai expuşi alergiilor la puf de plop sau polen de arbori sunt în special locuitorii din cartierele mai vechi, precum Ţiglina I, II şi III. De mulţi ani, gălăţenii se plâng de disconfortul creat de puful „cu pricina”, dar, pe considerentul că plopii produc mult oxigen şi consumă apă din pânza freatică vinovată de tasarea clădirilor, municipalitatea n-a luat nicio măsură.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pufu ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

Uof, eu fac parte din categoria celor care-si doresc ca plopii sa dispara :( . Am atat sotul cat si fata cu alergie la puf si polen. In fiecare primavara bagam aerius la greu, tuse pana la insuficienta respiratorie...si ne rugam sa treaca repede.

Acum 2 zile ma atentioneaza fata mea: "Uite, mami, NINGE!!!" Era de fapt doar puf de plop imprastiat de vant in toate directiile.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nu scăpăm de puful de la plopi prea curând

* Gălăţenii vor fi nevoiţi să suporte în continuare cu stoicism puful de la plopi dacă nu au făcut până acum vreo cerere la Primărie prin care să solicite tăierea acestor arbori.

Potrivit directorului Administraţiei Domeniului Public, Eduard Grosu, dacă cineva face o astfel de solicitare acum, abia la sfârşitul anului arborele va fi tăiat. Asta pentru că abia peste două luni se vor rezolva solicitările gălăţenilor făcute anul trecut. "Tăiem numai acolo unde sunt solicitări. Este un plan de tăieri făcut în baza cererilor primite la Primărie şi către ADP. În urma solicitărilor s-au făcut evaluări de către specialişti şi inspectori de la Primărie şi s-a verficat dacă se impune şi cât de repede se impune intervenţia la cererea respectivă. Cererile se fac la direcţia tehnică de la Primărie. Noi primim comanda, locaţiile şi activitatea pe care trebuie să o desfăşurăm", a spus Eduard Grosu. Acesta a precizat însă că acolo unde sunt semnalate urgenţe, echipele ADP sunt pregătite să intervină repede. În medie, în fiecare săptămână, echipele ADP au în jur de zece intervenţii pentru tăierile de arbori.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Multumim norilor ca ne-a trimis putina ploaie!! 2 zile fara tuse/stranut!! Imi vina sa plang de fericire!!

Ce cerere de taiere a plopilor?? Pai cine sta numai intr-o anumita zona?? Eu am facut o cerere sa taie plopul din fata balconului meu, insotit de anexe in care prezentam problemele noastre...si ce credeti ca s-a intamplat?? Se inalta la fel de falnic si semet si parca in fiecare an ne aduce mai mult puf!!

Link to comment
Share on other sites

Mie mi s-ar parea normal ca orice plop care este taiat sa fie inlocuit prin sadirea altui copac ( tei, salcie, mar rotat, nu conteaza).

Altfel, onor Primaria da cu barda (electrica) in spatiul verde, care si asa ne copleseste, si rezolva numai jumatate din problema.

Pai am impresia ca daca s-ar taia deodata toti plopii, am mai ramine doar cu teii :)

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Începe teroarea pufului de la plop

Dacă te-ai fi aventurat aseară pe străzile oraşului Galaţi ai fi avut parte de un veritabil spectacol al naturii: puful de plop care a invadat oraşul îţi dădea impresia că afară ninge! Senzaţia că ne aflam în plină iarnă era amplificată şi de luminile maşinilor, care scoteau în evidenţă "fulgii" mari de puf. Lăsând la o parte spectacolul vizual, trebuie spus că locuitorii municipiului Galaţi îşi exprimă anual nemulţumirea faţă de edilii locali, pe care i-au somat de mai multe ori să taie plopii şi să-i înlocuiască cu o altă specie de plop, fără puf. Primăria a demarat un astfel de proiect anul trecut, dar din motive necunoscute s-a împotmolit la scurt timp după primele plantări.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/INEDIT-_-Ninsoare-_la_mijlocul_lui_mai_0_260974209.html

Link to comment
Share on other sites

daca nu ma insel, acesti plopi produc puful, si pe vremea lui ceausescu. si nu s-a luat nici o masura

imi spunea cineva, acu cativa ani ca plopii au o durata de viata, relativ determianta, dupa care ar trebui taiati, pentru motive de siguranta celor din jur....pentru ca sunt mancati pe dinauntru, si risca prabusirea.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Coşmarul şi utilitatea plopilor "pufoşi"

Cu câteva săptămâni înainte de debutul lunii „Pufului de plop” am vrut să luăm pulsul celor două tabere: a susţinătorilor şi a celor care şi-ar dori să-i vadă mâine lemne de foc! Evident, taberele rămân neschimbate! Susţinătorii sunt formaţi din autorităţi, iar contestatarii din cetăţeni.

„Am înţeles că dincolo de disconfortul pufului, plopii sunt adevărate fabrici de aer curat. Cu toate acestea, autorităţile ar putea face ceva să limiteze într-un fel adevăratul infern alb din acele zile de sfârşit de primăvară când totul este plin de puf. Poate să stropească mai mult străzile sau poate să mai înlocuiască plopii cu puf cu alţii… fără”, spune Aida Ghenea, administratorul unei scări de bloc din Micro 40.

Un lucru este îmbucurător: oamenii nu mai cer exclusiv tăierea plopilor, ci înlocuirea lor, poate chiar şi cu alţi arbori. „N-am primit până acum nicio solicitare din partea Primăriei în care să ni se ceară tăierea unui plop pentru că aşa vrea nu ştiu ce asociaţie de locatari, ci pentru că acel plop putea pune în pericol circulaţia pietonală şi rutieră. De altfel, dacă vreţi părerea mea, eu zic că o lună şi jumătate de sacrificiu merită pentru toate beneficiile pe care le aduce acest arbore. Este un adevărat filtru pentru poluarea din Galaţi”, ne-a precizat Neculai Sburlea, director tehnic la SC „Gospodărire Urbană” Galaţi.

Plopul, campionul oxigenului!

Părerile acestuia sunt însuşite şi de reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi. „Plopul eliberează de şapte ori mai mult oxigen decât bradul, iar teiul de 2,5 ori mai mult. În aceasta privinţă, plopul depăşeşte chiar fagul, care satisface necesarul de oxigen pentru 64 de persoane. Pe de altă parte, fagul creşte încet faţă de plopul zis "repede crescător", care are o fotosinteza mult mai rapidă”, spune Gina Radu, şef birou arii protejate din cadrul ARPM Galaţi.

Un alt aspect al purificării mediului priveşte substanţele poluante stabile în sol. Astfel, ionii metalici toxici, dar şi compuşii chimici de tipul faimoaselor dioxine, se acumulează în corpul plantelor, plopilor (în special în ţesutul lor lemnos), rămânând imobilizate şi inactive pentru zeci de ani de zile. Deosebit de eficient în acest caz este chiar plopul negru, care, având o creştere rapidă, consuma multă apă din sol, din care extrage şi blochează în lemnul lui foarte mulţi compuşi toxici poluanţi.

Cei de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului sunt perfect de acord cu părerile oamenilor care au de suferit de pe urma pufului şi spun că plopii generatori de puf ar trebui stropiţi pentru a elimina puful în starea incipientă.

”Întrucât, problema pufului nu durează decât 2-3 săptămâni, nu merită tăiaţi toţi plopii, pentru că acest lucru ar avea un impact ecologic negativ. În schimb tăierea selectivă, conformă unei etapizări şi fasonarea anumitor crengi care pot prezenta pericol de rupere, însoţită de plantarea de arbori în vecinătatea plopului tăiat (ex. plopul piramidal care nu face puf) ar soluţiona atât problema pufului cât şi pe cea ecologică”, a adăugat Gina Radu.

Şi cei de la „Gospodărire Urbană” Galaţi au un mesaj pentru cei care vor veni cu solicitări de tăieri de plopi în acest an. „Se va evalua fiecare caz în parte, ceea ce înseamnă practic că va dura ceva timp, poate chiar şi câteva luni. Mai mult, este posibil ca nu toate cererile să fie aprobate”, explică Neculai Sburlea.

Cele mai afectate zone sunt de departe „Ţiglinele” – cartiere vechi de blocuri ale oraşului, care la vremea apariţiei lor au primit cu generozitate spaţii verzi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A venit sezonul pufului de plop

Stranutati si uneori nu mai puteti respira ? Ochii va lacrimeaza si tusiti ? Este posibil sa fiti alergici la puful de plopi, care in ultimele zile si-a facut simtita prezenta in atmosfera Galatiului. Cei mai afectati sunt astmaticii. In judetul Galati peste 7000 de persoane sufera de aceasta boala.

Specialistii spun ca persoanele care au alergie la puful de la plopi prezinta simptome precum: tuse, lacrimare, stranut, secretie nazala apoasa. Daca aveti aceste simptome este bine sa va prezentati de urgenta la un medic alergolog.

Alergia la puful de plopi este asemanatoare alergiilor de polen si numarul cazurilor creste de la an la an. Aceste alergii, daca nu sunt tratate, pot avea urmări grave. Medicii spun ca tratamentul difera de la un caz la altul, este costisitor si indelungat.

Oamenii cer taierea plopilor si inlocuirea lor cu alti arbori. Cele mai afectate zone sunt Tiglinele, Siderurgistilor si Micro 16.

Desi in fiecare an la Directia tehnica din cadrul Primariei se inregistreaza zeci de cereri de taieri de plop, problema pare a fi scapata din maini de autoritati. Prin urmare, galatenii vor fi nevoiti sa suporte in continuare cu stoicism puful de la plopi.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Gospodărire Urbană SRL, protectoarea celor 2.700 de plopi „pufoşi”?

Mii de gălăţeni astmatici se confruntă cu serioase probleme de sănătate în lunile mai şi iunie, când plopii umplu oraşul de puf. Fostul primar Dumitru Nicolae anunţase începerea înlocuirii acestora cu alţi arbori, dar pe vremea sa nu s-a făcut mai nimic. Nici pe viitor nu sunt şanse să se întreprindă ceva, un mărunt exemplu, din Ţiglina 1, demonstrând că operaţiunea a fost şi rămâne şi în continuare doar pe hârtie.

În zona sensului giratoriu de la intersecţia străzii Regiment 11 Siret cu prelungirea bulevardului Coşbuc, peisajul urban este dominat de un „totem”, de fapt trunchiul unui fost plop, rămas fără nicio creangă. Crengile au fost rupte de furtuna de la începutul lunii iulie şi echipa de „drujbari” dela SCGospodărireUrbană SRL, societate a Primăriei Galaţi, a tăiat „căzăturile”, aşa că în zonă a rămas un trunchi decorat cu 4-5 smocuri de lăstari.

Oamenii primăriei ar fi avut mai multe motive pentru a tăia în totalitate plopul cu pricina. În primul rând pentru că ocupă aproape în totalitate trotuarul şi trecătorii trebuie la un moment dat să circule pe carosabil. În al doilea rând, pentru că este un arbore care, din cauza vârstei, este predispus ca la o viitoare furtună să se prăbuşească.

Un al treilea motiv pentru care ar fi trebuit tăiat în totalitate arborele respectiv este că în acest caz avem de a face cu unul dintre plopii care în fiecare primăvară produc puf, făcându-le zile grele gălăţenilor asmatici şi celor alergici la puf şi polen. Tocmai din această cauză, pentru a rezolva o problemă care ţine în primul rând de sănătatea câtorva mii de gălăţeni şi abia după aceea de discomfortul general produs de puful atmosferic, Primăria Galaţi a demarat în anii trecuţi o operaţiune de înlocuire a plopilor „pufoşi” cu alţi arbori, în special cu tei.

Fostul primar, Dumitru Nicolae, declara că în oraş sunt 2.700 de plopi producători de puf, cele mai afectate cartiere fiind Ţiglinele, Siderurgistilor şi Micro 16. Înlocuirea plopilor „pufoşi” cu alţi arbori era planificată să înceapă cu cartierele Micro 16 şi „Francezi”. Primarul Nicolae raporta la un moment dat că a tăiat primii 50 de plopi, alţi 140 urmând să fie înlocuiţi „în perioada următoare”.

Evident că nu s-a făcut mare lucru, pentru că acesta era stilul lui Dumitru Nicolae, de a lansa statistici prin care în cele din urmă reuşea să se îmbrobodească şi pe sine, deşi scopul lui iniţial era să îi îmbrobodească pe gălăţeni.

Dacă nu s-a făcut nimic pe vremea lui Nicolae, ar fi fost timpul ca măcar acum, sub conducerea noului primar Marius Stan, să vedem că lucrurile se urnesc, chiar şi în privinţa înlocuirii plopilor, una din problemele mărunte ale oraşului. Iată însă că serviciile primăriei funcţionează la fel, cu frâna trasă, fără o delegare a deciziei şi directorul SC Gospodărire Urbană, Eduard Grosu are nevoie probabil de un ordin scris al primarului pentru a tăia plopul fără crengi de pe Regiment 11 Siret.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Plopii din Galaţi sunt inofensivi

Luna mai naşte anual controverse, din cauza ninsorii abundente cu puf de plop, care a ia cu asalt întregul oraş. Mulţi gălăţeni acuză mâncărimi la nivelul nasului sau al ochilor, secreţie nazală şi lăcrimare, considerând că unicul vinovat pentru starea lor acută de disconfort ar fi nimeni altul decât puful de plop. Din acest motiv, alergicii susţin la unison tăierea plopilor cu sau fără soţ, acuzând autorităţile locale de dezinteres în ceea ce priveşte eliminarea speciilor producătoare de disconfort. Conform Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, "Din 2017 şi până în prezent, au fost înregistrate aproximativ 3.475 de cereri de intervenţie (tăiere sau fasonar) arbori, cu referire la unul-doi sau mai mulţi copaci, multe dintre acestea având ca obiect tăierea de plopi care fac puf".

Acesta este cel mai elocvent exemplu al caracterului distructiv pe care-l are dezinformarea, o pârghie puternică de manipulare. Fix ca-n politică, că tot am traversat campania pentru alegerile europarlamentare!

Să ne întoarcem însă la plopii noştri. Conform directorului Serviciului de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, puful de plop nu provoacă alergii. De fapt, majoritatea oamenilor reacţionează la polenul de graminee, care circulă simultan cu puful de plop.

Mai mult chiar, potrivit ecologiştilor, plopul este cel mai mare purificator al aerului, cu o productivitate de aproximativ cinci ori mai mare faţă de ceilalţi arbori. De asemenea, absoarbe gălăgia şi elimină o cantitate mare de fitonocide, substanţe care inhibă creşterea bacteriilor. Plopii cresc destul de repede, nu suferă prea mult dacă s-au rupt sau dacă le-au fost tăiate crengile, au un sistem de rădăcini care nu deteriorează suprafaţa de asfalt, reprezentând una dintre cele mai ieftine modalităţi de amenajare a oraşelor. În plus, au cea mai mare coroană, care nu permite supraîncălzirea oraşului.

În concluzie, singurul dezavantaj al plopilor este reprezentat de puful pe care îl produc, care însă s-a dovedit inofensiv. Cu toate acestea, oamenii preferă să scrie masiv cereri de defrişare, în loc să rabde două-trei săptămâni, pentru ca mai apoi să se bucure de umbra copacilor.

Şeful Secţiei Grădinei Botanice, Paul Lupoae, consideră că există soluţii, astfel încât tăierea plopilor să fie evitată. Acesta ne-a explicat că plopii sunt de gen masculin şi feminin şi că doar cei de gen feminin produc seminţe cu puf deranjant, identificarea lor la momentul plantării fiind, practic, imposibilă. "Identificarea în stadiu de puiet este foarte dificil de realizat. Acest lucru se poate face doar la maturitate. Aproape toate speciile de plop fac această vată, care este supărătoare. Este adevărat că s-au plantat în anii ’70, dar se poate găsi o soluţie. Plopii care fac vată pot fi toaletaţi, lucru ce trebuie realizat în fiecare an. Există tehnici de toaletare care pot avea un efect benefic. Propun o masă rotundă, la care, dacă sunt invitat, pot da soluţii viabile pentru această situaţie", ne-a spus Paul Lupoae.

Aceeaşi lămurire referitoare la "sexul" plopilor am primit-o şi de la Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană, care ne-a declarat că necesitatea operaţiunilor de defrişare a copacilor sănătoşi se realizează doar cu obţinerea unui aviz de mediu. "Plopii au sex care nu poate fi identificat în momentul plantării şi doar cei de gen feminin produc puf. La ora actuală sunt inventariaţi astfel de plopi. Noi tăiem plopii cu puf în două feluri. Pe cei cu probleme, găunoşi sau afectaţi de boli îi tăiem pe loc. În cazul celor sănătoşi, dar care produc puf, trebuie să avem aviz de mediu pentru a-i tăia. Suntem în mijlocul unei campanii în care tăiem copacii cu probleme. În locul lor vom planta alt gen de arbori, iar replantarea va avea loc în toamnă sau în primăvară, după cum ne va permite vremea. Recomandarea noastră este plantarea de arbori cu rădăcină pivotantă, care pătrunde adânc în sol", ne-a declarat Bogdan Ardean.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.