Jump to content

Expoziţia "1 Aprilie - Ziua Politicianului"


dcp100168

Recommended Posts

Expoziţia "1 Aprilie - Ziua Politicianului", la a treia ediţie

Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos” organizează miercuri, 1 aprilie 2009, cea de a 3-a ediţie a expoziţiei de materiale electorale “1 Aprilie – Ziua Politicianului”, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Expoziţia cuprinde o retrospectivă a campaniilor electorale din perioada 1992/2008. Conform organizatorilor, la ediţia din acest an, au fost introduse două secţiuni noi, dedicate modului de punere în valoare a materialelor electorale la campaniile din 2008 şi monitorizării averilor “de criză” ale unor aleşi si demnitari. Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos” işi propune ca prin proiectul “1 Aprilie – Ziua Politicianului” să ofere, în mod special politicienilor şi celor interesaţi de marketingul electoral, un instrument de analiză a evoluţiei calităţii materialelor electorale utilizate în campaniile electorale naţionale şi locale de până acum. “Prin acest demers dorim să le oferim alegătorilor prilejul ca, prin aceasta trecere în revista a campaniilor electorale, să reflecteze asupra promisiunilor facute de politicieni, pentru a evalua care au fost proiecte politice responsabile şi care au rămas simple promisiuni electorale”, se arată într-un comunicat emis de Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos”. Vernisajul expoziţiei va avea loc la ora 12.00, la rotonda de la parterul Complexului Muzeal de Stiinţele Naturii din Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

1 Aprilie, ziua când politicienii îşi pot "admira" promisiunile electorale

Societatea Jurnaliştilor “Dunărea de Jos” a organizat miercuri, 1 aprilie 2009, cea de a 3-a ediţie a expoziţiei de materiale electorale “1 Aprilie – Ziua Politicianului”, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). La ediţia din acest an au fost introduse două secţiuni noi, dedicate modului de punere în valoare a materialelor electorale la campaniile din 2008 şi monitorizării averilor “de criză” ale unor aleşi si demnitari. În cadrul expoziţiei invitaţii au mai putut admira tricouri cu Emil Constantinescu, manifeste din anii 90 cu Ion Iliescu sau ultimele promisiuni făcute de politicienii autohtoni în campania pentru parlamentare din 2008. La eveniment au fost prezenţi deputatul PSD Florin Pâslaru, consilierul local PNL- Marius Stan, prefectul judeţului Galaţi -Claudiu Brânzan, preşedintele Inteprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM)- Marian Filimon, directorul Administraţiei Domeniului Public-Eduard Grosu, preşedintele PNŢCD Galaţi-Marian Popa. Politicienii au fost serviţi cu gogoşi.

Link to comment
Share on other sites

Eu in locul organizatorilor le trageam o mare teapa de 1 aprilie lui Paslaru, Stan si restul gastii si organizam nimic, binenteles dupa ce-i anuntam si invitam. Doar ii lasam cu ochii in sare in fata vreunei usi, cam asa cum lasa si ei electoratul dupa alegeri...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Expoziţia "1 Aprilie - Ziua Politicianului"

Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" organizează duminică, 1 aprilie 2012, la ora 11.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, cea de-a 6-a ediţie a expoziţiei de materiale electorale "1 Aprilie - Ziua Politicianului". Vernisajul va debuta cu un film documentar despre politica şi politicienii locali, realizat de Florin Matei.

Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" îşi propune ca prin proiectul "1 Aprilie - Ziua Politicianului" să ofere, în mod special politicienilor şi celor interesaţi de marketingul electoral, un instrument de analiză a evoluţiei calităţii materialelor electorale utilizate în campaniile electorale naţionale şi locale de până acum.

În acelaşi timp, le oferim alegatorilor prilejul ca, prin această trecere în revistă a campaniilor electorale, să reflecteze asupra promisiunilor făcute de politicieni, pentru a evalua care au fost proiecte politice responsabile şi care au rămas simple promisiuni electorale.

De la schimbările politice din 1989/1990 şi până în prezent, în România au fost organizate 18 scrutinuri naţionale, 5 de alegeri generale, 5 de alegeri locale, unul de alegeri parlamentare, unul de alegeri prezidenţiale, două de alegeri pentru Parlamentul European şi 4 referendumuri.

"Experienţa acumulată în această perioadă permite efectuarea unor evaluări, cu scopul detectării direcţiilor optime de dezvoltare a acestui domeniu, pentru că materialele electorale utilizate în campaniile viitoare să devină cât mai directe în transmiterea mesajului electoral de la organizaţiile politice la grupurile ţintă de alegatori, eliminând elementele "mincinoase" care parazitează mesajul electoral şi care deseori determină şi cheltuirea inutilă de către partidele politice a unor resurse financiare care îşi puteau găsi o altă utilitate în derularea unei campanii electorale".

Iată cum îşi justifică Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" demersului:

"De ce expoziţie de materiale electorale?

Pentru că materialul electoral este cea mai succintă formă de comunicare a unui politician sau a unei organizaţii politice cu grupul ţintă de alegători căruia i se adresează.

De ce «Ziua Politicianului»?

Credem că este necesar să sărbatorim şi o zi a politicianului, pentru că deşi sărbătorim «Ziua Energeticianului», «Ziua Siderurgistului», «Ziua Navalistului», «Ziua Femeii», «Ziua Copilului», etc (N.R.: aţi uitat «Ziua Zonelor Umede»!!!), nu îl sărbătorim pe cel de care depinde soarta tuturor acestora, politicianul, care prin prestaţia sa în exercitarea unei funcţii publice influenţează decisiv viaţa tuturor membrilor comunităţii.

De ce pe «1 Aprilie»?

Pentru că unul din etaloanele activităţii unui politician este sinceritatea, iar lipsa sa de sinceritate este un defect. Dar tot un defect este şi naivitatea unui alegător, a cărui receptivitate orientată către anumite tipuri de mesaje electorale, în general către cele populiste, determină o reducere a calităţii mesajului electoral sub standardele presupuse de o reală dezbatere publică a priorităţilor comunităţii.

În aceste condiţii, din moment ce data de «1 Aprilie» este consacrată pe plan mondial ca «Ziua Păcălelilor», a farselor permise, a glumelor nevinovate şi ziua în care ne permitem, fără resentimente sau ranchiună, mici ironii, evident că este şi cea mai potrivită zi în care să măsurăm împreună, politicieni şi alegători, sinceritatea mesajelor electorale din trecut, dar şi să încercăm să găsim împreună cele mai bune mijloace de comunicare între politicieni şi alegători".

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Politicienii, premiaţi de Ziua Păcălelii

Pentru „păcăleala" cu Legea Lustraţiei, jurnaliştii le-au oferit politicienilor un montaj de versuri scrise în 1949, printre care şi o „operă" a „poetului" Ştefan Gheorghiu.

La pavilionul Grădinii Botanice din Galaţi a avut loc ieri vernisajul celei de a 6-a ediţii a expoziţiei de materiale electorale "1 Aprilie - Ziua Politicianului", organizată anual de Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" pentru a marca "ziua păcălelilor" printr-o retrospectivă a promisiunilor fără acoperire făcute de politicieni în campaniile electorale.

În expoziţie sunt prezentate afişe şi pliante electorale utilizate la campaniile electorale pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale din perioada 1992-2009, dar şi primele materiale electorale pentru alegerile locale din 2012, care au ajuns în cutiile poştale ale gălăţenilor în ultimele săptămâni. Un stand e rezervat mitei electorale, compuse din bani, alimente, pixuri, brichete etc., iar altul se constituie într-un veritabil "dresing room" politic, exponatele fiind tricouri, veste, pufoaice inscripţionate cu simbolurile Alianţei DA, PDSR PSD, PNL, PDL, PNG, PNŢCD.

O premieră în acest an este standul în care sunt prezentate lucrări de pictură şi grafică ce abordează teme electorale, printre care pictura "Votaţi-mă!", realizată în 2004 de pictorul Daniel Bălănescu şi lucrări ale graficianului Jean Louis Boisnard. Vernisajul a debutat cu un film documentar despre politica şi politicienii locali, realizat de jurnalistul Florin Matei, film în care sunt prezentate alianţele politice între lideri locali, dar şi certurile dintre aceştia. Ca şi în anii trecuţi, politicienii invitaţi la expoziţia de 1 aprilie au fost întâmpinaţi de jurnalişti cu găleţi inscripţionate cu simbolurile PNL, PSD şi PDL, pline cu gogoşi. Un panou din expoziţie a fost dedicat ilustrării carierei celui mai celebru politician gălăţean la momentul actual, deputatul PDL-UNPR Mihail Boldea. Pe lângă un fotoreportaj despre campania electorală a lui Boldea din 2008, inclusiv sloganul "Eu pot să te apăr!", sunt prezentate felicitări trimise de Boldea gălăţenilor care îşi aniversează ziua de naştere, dar şi imagini cu acesta păşind pragul DIICOT, completate de o pereche de cătuşe.

Montaj de versuri comuniste pentru blocarea Lustraţiei

Ediţia din acest an a evenimentului "1 Aprilie - Ziua Politicianului" a fost dedicată "sărbătoririi" celei mai mari păcăleli pe care societatea românească a primit-o de la clasa politică: blocarea aplicării unei legi a lustraţiei în cei 23 de ani trecuţi de la schimbările politice din 1989. Momentul a fost marcat printr-un montaj de versuri, actorul Cristian Gheorghe de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" şi tenorul Ionuţ Negrişanu de la Teatrul Muzical "Nae Leonard" recitând poezii publicate în 1949 de poeţii comunişti, fondul muzical fiind asigurat prin cântece precum "Uteciştii de azi, comuniştii de mâine" sau "Macarale". Una din poezii se numea "Dorul turnătorului", aluzie la "turnătorii" Securităţii care sunt prezenţi în viaţa politică. Au fost recitate şi versuri ale lui Ştefan Gheorghiu, al cărui nume era purtat de celebra academie care fabrica activişti PCR. Cu acest prilej s-a aflat că Ştefan Gheorghiu era un poet de curte comunist.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Expoziţia "1 Aprilie - Ziua Politicianului", ediţia a VII-a

Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" (SJDJ) din Galaţi a organizat, luni, în foaierul Teatrului Dramatic Fani Tardini din localitate, vernisajul celei de-a VII-a ediţii a expoziţiei "1 Aprilie- Ziua Politicianului", care cuprinde peste 500 de afişe şi materiale electorale.

Inedita expoziţie prezintă peste 400 de afişe şi flyere şi peste 100 de alte materiale electorale folosite în toate cele 23 scrutinuri naţionale, respectiv şase de alegeri generale, şase de alegeri locale, unul de alegeri parlamentare, două de alegeri prezidenţiale, trei de alegeri pentru Parlamentul European şi cinci referendumuri.

Expoziţia a strâns laolaltă în afară de afişe, flayere, calendare, şepci, insigne şi mostre "mită electorală" reprezentată din pungi cu făină, mălai, zahăr, ulei, plicuri cu bani, brichete, pixuri, găleţi şi alte obiecte folosite de politicieni şi partide în campaniile electorale pentru câştigarea încrederii, dar şi a voturilor electoratului.

Ca şi în alţi ani, în mod simbolic, jurnaliştii le-au oferit gogoşi participanţilor la vernisajul expoziţiei gogoşi.

"Prin această expoziţie ne propunem să asociem semnificaţiile ironice ale zilei de 1 Aprilie, consacrată pe plan mondial ca 'Ziua Păcălelilor', cu detectarea exagerărilor la care sunt predispuşi politicienii în campaniile electorale. Credem că este necesar să sărbătorim şi o zi a politicianului, pentru că deşi sărbătorim 'Ziua Energeticianului', 'Ziua Siderurgistului', 'Ziua Navalistului', 'Ziua Femeii', 'Ziua Copilului', nu îl sărbătorim pe cel de care depinde soarta tuturor acestora, politicianul, care prin prestaţia sa influenţează decisiv viaţa tuturor membrilor comunităţii", au declarat reprezentanţii SJDJ.

De altfel, jurnaliştii au lansat o ofertă politicienilor gălăţeni prin care le solicită să aibă o iniţiativă legislativă care să consacre ziua de 1 Aprilie ca zi a politicianului.

Expoziţia oferă gălăţenilor care fac politică şi celor interesaţi de marketing electoral o trecere în revistă a materialelor din campaniile electorale naţionale şi locale de până acum, precum şi posibilitatea unei analize comparative a evoluţiilor din acest domeniu.

"Cred că lumea politică românească este în continuă schimbare, în sensul bun în care atât oamenii politic cât şi electoratul încep să se maturizeze. Lucrurile trebuie să înceapă întâi de la alegător, care trebuie să fie mult mai atent la ce trebuie să aleagă şi la promisiunile făcute de oamenii politici, dar cred că şi presa trebuie să fie mai atentă, în rolul ei educativ pe care îl are, atât a electoratului cât şi a cetăţeanului de rând. Cred că ar trebui să fie mai atentă la cine promovează, la ce promovează şi la forma aceasta extrem de subtilă de educare a cetăţeanului căruia trebuie să i se inoculeze şi alte valori în afară de capra vecinului", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionel Pucheanu.

Expoziţia "1 Aprilie - Ziua Politicianului" va putea fi vizitată toată luna aprilie, în foaierul Teatrului Dramatic Fani Tardini din Galaţi, intrarea fiind liberă.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.