Jump to content

Scrumbia pentru Florii, la control


dcp100168

Recommended Posts

Scrumbia pentru Florii, la control

Pescăriile profită la maximum de cererea mare de peşte în perioada Floriilor şi, pe lângă faptul că majorează abuziv preţurile, mai bagă şi marfă stricată în galantare. Cel puţin asta au descoperit, în urma unor controale Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC). „Am aplicat 23 de sancţiuni, dintre care şapte cumulează amenzi în valoare de 13.800 de lei. De asemenea, au fost oprite de la comercializare 92,8 kilograme de peşte, iar 539 kg au fost oprite temporar. Cea mai gravă abatere este comercializarea produselor în afara termenului de valabilitate”, a explicat Aurel Panfile, comisar al CJPC.

„Informaţiile sunt foarte importante”

Inspectorii mai adaugă că neinformarea consumatorilor sunt neregulile cel mai des întâlnite în urma verificărilor: „Sunt foarte importante aceste informaţii. Trebuie să fie scrise data pescuirii, data congelării (dacă peştele e congelat), data la care nu mai poate fi consumat şi condiţiile de păstrare. În general, peştele proaspăt are termenul de valabilitate de 72 de ore. De exemplu, consumatorul poate să îl cumpere în cea de-a treia zi în care mai poate fi consumat, adică în ultima. Dacă cineva îl cumpăra vineri şi îl păstrează până duminică, ajunge să îl consume când nu mai este bun.

De aceea este foarte important ca aceste informaţii să fie scrise undeva pe etichetă. Am întâlnit la unele societăţi notarea unui termen de valabilitate - 3 luni, dar nu era scris când a fost recoltat peştele, lucru care a fost sancţionat”, a mai explicat comisarul. Au fost controlate mai multe pieţe (Piaţa Centrală, din Micro 17, din Micro19) din Galaţi, dar şi din Tecuci. Spre surprinderea reprezentanţilor CJPC, nu au fost depistate abateri privind regulile de igienă în nicio societate verificată.

Atenţie la miros!

Aurel Panfile recomandă consumatorilor să se ajute de miros în momentul în care doresc să cumpere peşte. „Există un miros plăcut şi unul neplăcut de peşte şi clientul trebuie să fie atent. De asemenea, chiar dacă nu putem atinge produsul, trebuie verificat: să nu aibă pielea perforată de coaste, să aibă luciul specific lor, să nu arate «obosit». Dacă chiar vrem să îl controlăm cu mâna noastră, putem cere de la vânzător o mănuşă, pe care el trebuie să o pună la dispoziţie. În momentul în care marfa ne ridică semne de întrebare, nu trebuie cumpărat”, mai spune Aurel Panfile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Grătarul de Florii ne încinge buzunarele. De ce se umflă preţul la scrumbie

* Comercianţii de scrumbie îşi bat joc pur şi simplu de consumatori în perioada Floriilor * Deşi cererea e mai mare, iar preţul ar trebui să scadă, până sâmbătă s-ar putea să cumpărăm scrumbia cu 20 lei kilogramul * Asta în condiţiile în care marţi se vindea cu 12 lei kilogramul, iar ieri ajunsese deja la 14 lei *

Având în memorie scumpirile din anii precedenţi, gălăţenii au început să-şi cumpere din timp scrumbiile pentru masa de Florii. Contrar impresiei generale că cei din finalul lanţului de distribuţie scumpesc peştele, am aflat că preţul scrumbiei se alterează crescător încă din Delta Dunării. Şi, foarte probabil, mai adaugă ceva şi pescăriile.

Mercurialul scrumbiei la Galaţi

În zona centrală, mai precis în pescăriile din Piaţa 30 decembrie, preţul scrumbiei proaspete era marţi de 12 şi 13 lei pe kilogram. Ieri ajunse deja la 13,5 - 14 lei. Unii dădeau bonuri, majoritatea nu. Pe de altă parte, cumpărătorii nu prea păreau să se sinchisească de asta. Galantarele erau pe jumătate goale la ora prânzului. Patroanele magazinelor în care am surprins câteva instantanee chiar se scuzau că nu mai au marfă să le completeze: „dacă veneaţi de dimineaţă, aveam ce să vă arătăm”.

Scrumbie pe alese, atâta câtă mai e

Între noi fie vorba, marfa rămasă nu mai era din cea mai arătoasă, fiind vorba de scrumbii destul de tinere, cam slăbuţe, care trebuie manevrate cu delicateţe pe grătar, ca să nu rămână doar şira spinării din ele.

Nemulţumiţi de marfa expusă, ne-am arătat interesaţi să cumpărăm în zilele următoare, dacă mai primesc cantităţi proaspete. Ni s-a promis că va fi, dar deja preţul de achiziţie a crescut. „Toată lumea ia marfa de la Tulcea şi depindem de preţul pe care îl pun ei la livrare”. La observaţia că, dacă de duminică până miercuri s-au adăugat doi lei pe kilogram, ne-am putea aştepta vineri la 18-20 de lei kilogramul, patroana magazinului din halele vechi ne-a liniştit. „Ei, nici chiar aşa! Mâine va fi mai scump doar cu 50 de bani, asta pot să vă spun de azi, dar n-o să fie chiar aşa de scump”, ne-a spus patroana.

Cherhanalele funcţionează cvasilegal

Cum asigurările de la piaţă nu se pot face la grătar, am făcut o mică cercetare să vedem de unde vine peştele de pe piaţa gălăţeană şi la ce preţuri.

De la colegii din presa tulceană, mai precis cotidianul Obiectiv, am aflat că, din 11 cherhanale controlate, doar una funcţionează legal. Practic, nu sunt îndeplinite cerinţele de autorizare. Iar cherhanaua în regulă se află deocamdată abia într-o primă fază de autorizare, putând funcţiona doar provizoriu, pe trei luni.

Încercând să contactăm Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Sănătatea Alimentelor Tulcea, ne-am lovit de „febra controalelor”. Directoarea instituţiei era plecată în Deltă, la controale extinse, şi nimeni altcineva nu ne putea da relaţii precise despre cherhanalele controlate. Am reuşit să aflăm totuşi că situaţia nu e chiar aşa cum a fost prezentată de presă, că multe puncte de colectare şi primă vânzare au fost reevaluate… Deh, vin Floriile, e nevoie de peşte…

Pescarii şi cherhanalele scumpesc zilnic

Aşa că am luat-o pe cont propriu, contactând firme din lista provizorie a punctelor de colectare şi primă vânzare publicată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Credeţi că am găsit peşte? Nu prea. Nu pentru zilele următoare.

Fie cererea a fost mai mare decât oferta, fie controalele au cam rărit producătorii, cert e că scrumbia nu doar că s-a scumpit, dar nici nu se mai găseşte decât în magazinele procesatorilor.

De exemplu, la Miadmar Fishing srl, din Sulina, Larisa Siomonov, ne-a precizat: „abia mai avem scrumbii pentru magazinele noastre. Săptămâna asta nu mai facem nicio livrare, doar de luni încolo”. În ceea ce priveşte preţul, deja am aflat de o scumpire. „Duminică, preţul a fost de 6,50 până la 7 lei pe kilogram la din barcă. La marfa luată luni de noi am plătit deja 9,50 lei fără TVA, deci a crescut cu un leu şi la pescari. Noi avem acum, în magazine, scrumbie la 13,60 lei pe kilogram”.

Aşadar, chiar dacă nu va ajunge la 20 de lei pe kilogram, scrumbia are toate şansele să sară binişor de 15 lei în pescăriile gălăţene. Chiar dacă cel mai bun peşte e cel proaspăt, cu siguranţă ieftin va fi doar cel congelat. Adică luat de astăzi din galantar şi pus la rece până de Florii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Piaţa bate aşteptările. Preţul scrumbiei se va dubla

La pescăria din halele vechi, pe dreapta cum cobori pe strada Tecuci, mai erau doar vreo 20-30 de kilograme de scrumbie şi se cumpăra ca pâinea caldă. La 18 lei kilogramul, oamenii îşi dădeau coate, de parcă veneau Floriile peste noapte. Peştele - subţirel şi plăpând, precum cel de luni care era doar 12 lei pe kilogram.

În alte pescării nici nu se mai găsea. Un magazin de peşte dinspre halele noi chiar îşi îmbia clienţii cu afişul „Închis” şi uşa aşijderea, semn că n-avea rost să-şi obosească vânzătoarele pentru novac sau caras.

Şi la „Delfinul”, pe Siderurgiştilor colţ cu Anghel Saligny, scrumbia se vindea tot cu 18. Cui nu-i place, să ia scrumbie marină, care-i doar 8 lei kilogramul...

„Pescarii au luat-o razna”

Am apelat iar la d-na Larisa Simionov de la Miadmar, Tulcea. Am aflat că, după ce a trecut valul de controale, pescarii au luat-o razna. „Nu avem de dat. De-abia am găsit 400 kg tocmai de la Sf. Gheorghe, să le vindem în magazinele noastre. Ieri am dat cu 14 lei din galantar, azi vedem cu cât vine factura, să ştim cât punem noi… Pescarii au stat liniştiţi săptămâna trecută, cât au fost controale, iar acum au luat-o razna. Toate cherhanalele sunt închise şi pescarii dau peştele direct din barcă, ilegal, cu 12,50 la kil. Aşa haos ca anul acesta parcă n-a mai fost vreodată…”, ne-a mai spus gestionara de la Miadmar.

Autorităţile vor publica un raport…

La şefa Direcţiei Sanitare Veterinare Tulcea, Marilena Tertiş, nu ajunseseră asemenea date alarmante. „Nu ştiu despre ce îmi relataţi dumneavoastră. Vom remite un comunicat de presă în urma controalelor făcute. Dar, dacă vreţi să ştiţi ce trebuie să aibă pescăriile, este vorba de o declaraţie de conformitate din partea unei unităţi autorizate sanitar-veterinar. Ea trebuie să cuprindă inclusiv data recoltării peştelui. În ce priveşte unităţile autorizate pentru primă vânzare, daţi-ne un fax şi vă vom remite un comunicat cu rezultatele controalelor…”.

Aşadar, până una-alta, paza bună trece primejdia. Mare atenţie măcar de unde luaţi şi cum arată peştele pentru masa de Florii. Că de preţ mic nici nu mai poate fi vorba…

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pe ultima sută de metri, la cumpărat scrumbie

* Preţul scrumbiei variază între 18 şi 20 de lei, dar nici celelalte sortimente de peşte sunt nu se vând pe te miri ce

Scrumbia s-a ascuns de poftele gălăţenilor, ieri, pentru câteva ore, dar a reapărut astăzi, în galantarele pescăriilor din Piaţa Centrală. Aşa cum era de aşteptat, preţuri sunt mai mari. Peştele pe care îl cer cei mai mulţi dintre cumpărături, în cantităţi cât mai însemnate, se vinde acum cu 20 de lei kilogramul, dar îl puteţi găsi şi 18 lei, dacă riscaţi să vă pierdeţi rândul la una dintre pescării şi să aruncaţi o privire şi în alte câteva galantare. Dacă preţurile vi se pare acceptabile, bine ar fi să vă grăbiţi, pentru că n-am găsit, în jurul orei 12.00, magazine de peşte în care să nu se fi format cozi de gălăţeni pofticioşi, cu mâna pe portofel şi gândul la grătarul de Florii. Dacă nu ţineţi morţiş ca duminica să aibă parfumul şi gustul scrumbiei, dar nici nu vreţi un prânz de sărbătoare fără peşte, aveţi de unde alege ce să gătiţi.

Peşte să fie!

Ciorba de peşte ar ieşi şi numai cu tacâmul de novac de 2,5 lei kilogramul sau cu cel de crap de 4,9 lei kilogramul. Pe ştiucă va trebui să plătiţi 12 lei, iar pe kilogramul de crap de acvacultură, 14,9 lei. Mai ieftin se vând crapul cosaş (13,9 lei) şi novacul al cărui preţ ajunge la 7,5 kilogramul sau la 9,9, dacă vreţi doar fileuri.

Delicatesele costă ceva mai mult. Cei mai ieftini raci vii costă 15 lei, iar cei mai scumpi, 20 de lei. Nisetru nu puteţi cumpăra cu mai puţin de 50 de lei kilogramul, iar preţul rondelelor de somon a crescut până la 36 de lei. Păstrăvul se vinde cu 22 de lei, iar pana de somn ajunge la 22,8 lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Spre surprinderea reprezentanţilor CJPC, nu au fost depistate abateri privind regulile de igienă în nicio societate verificată. Ce autoritate nou infiintata mai e si asta? Ce inseamna CJPC?

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.