dcp100168 Posted April 8, 2010 Author Posted April 8, 2010 Topul salariilor de la GalaţiCele mai mari venituri salariale din economia locală se regăsesc în industria extractivă şi în domeniul financiar. Conform evaluărilor statistice pentru anul 2010, un gălăţean cu contract de muncă va câştiga lunar în medie 1.282 lei net.Cei mai norocoşi angajaţi din Galaţi sunt cei din industria extractivă. Pe baza ultimelor date de la Direcţia Judeţeană de Statistică şi reconfirmate de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul în curs, în acest sector media salariului lunar net este de 2.480 lei în judeţul de la Dunăre. Chiar dacă sunt slujbe bine plătite, numărul de locuri din acest sector este foarte mic, în jur de 500 de posturi. Prin urmare, nu sunt foarte mulţi gălăţenii care se bucură de salariile bune din acest domeniu.Salarii mari şi la FinanţeDeşi în ultimul timp în administraţia publică s-au făcut reduceri ale cheltuielilor salariale, angajaţii din acest domeniu figurează în evidenţele instituţiilor de statistică cu venituri de până la 2.255 lei.Al treilea sector cu venituri salariale lunare peste medie este cel financiar, cu 2.170 lei. Mai primesc salarii bune şi angajaţii din domeniul transporturilor şi al depozitării de marfă, în medie 1.427 lei (salariu net lunar), din poştă şi telecomunicaţii, cu 1.498 lei, precum şi cei din sectorul energetic, cu 1.759 leiCele mai mici lefuriPersoanele care muncesc în domeniul serviciilor, în special în hoteluri şi alimentaţie publică, primesc cele mai mici salarii din economia locală. În jur de 725 de lei câştigă fiecare gălăţean dintre cei care lucrează în acest sector. Alte sectoare cu salarii lunare nete mici sunt: pescuitul, cu 794 lei, construcţiile cu 865 lei şi agricultura cu 911 lei.http://www.adevarul.ro/locale/galati/Petrolistii_galateni_au_cele_mai_mari_lefuri_0_239976068.html
Functionarul Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Facand abstractie de cele care intra la categoria nesimtite, salariile "mari" sunt de fapt suficiente pentru a avea un trai decent. Cu salariu mediu pe Galati, esti undeva la limita. Adica o duci ok, dar ai dificultati cand e vorba de concedii sau in a face o rata la ceva serios.Mie mi se pare important sa se militeze pentru taxarea bogatiei (vile, conturi grase si masini de lux) si pentru ridicarea salariului minim. Orice om care munceste cu program normal in tara asta ar trebui sa aiba asigurat un trai decent. Ori asta nu se intampla deoarece se fura prea mult. Eu, unul, m-am saturat sa platesc doar eu tranzitia si abia sa traiesc la bloc si peste tot unde merg sa dau doar cu nasul de vile si masini "suparate". Aia ori sunt patroni care tin salariatii cu minim in timp ce ei se scalda in lapte si miere ori sunt functionari murdari. Oricum, nu orice functionar poate ridica o vila in 5-10 ani.Multe din aceste bogatii acumulate peste noapte sunt niste palme pentru cetateanul de rand.
riaji Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Facand abstractie de cele care intra la categoria nesimtite, salariile "mari" sunt de fapt suficiente pentru a avea un trai decent. Cu salariu mediu pe Galati, esti undeva la limita. Adica o duci ok, dar ai dificultati cand e vorba de concedii sau in a face o rata la ceva serios.Mie mi se pare important sa se militeze pentru taxarea bogatiei (vile, conturi grase si masini de lux) si pentru ridicarea salariului minim. Orice om care munceste cu program normal in tara asta ar trebui sa aiba asigurat un trai decent. Ori asta nu se intampla deoarece se fura prea mult. Eu, unul, m-am saturat sa platesc doar eu tranzitia si abia sa traiesc la bloc si peste tot unde merg sa dau doar cu nasul de vile si masini "suparate". Aia ori sunt patroni care tin salariatii cu minim in timp ce ei se scalda in lapte si miere ori sunt functionari murdari. Oricum, nu orice functionar poate ridica o vila in 5-10 ani.Multe din aceste bogatii acumulate peste noapte sunt niste palme pentru cetateanul de rand.Sunt de acord cu prima afirmatie, referitoare la salariile mari. Dar mi se pare deplasata a doua, si anume cea referitoare la "taxarea bogatiei". Ce vrei sa spui, mai exact, referitor la asta? Pentru ca eu personal nu vad cum ideea respectiva ar putea sa duca spre ceva mai bun decat nu-abia-trecutul comunist, in care am vazut sau despre care am auzit cu totii cum sta treaba. Cu siguranta ca majoritatea s-a saturat sa plateasca asa-zisa tranzitie, insa, dupa parerea mea, este deplasata ideea ca toti patronii sa fie pusi in aceeasi oala, asa cum nu se intampla in institutiile publice cu functionarii. Asta ca sa nu mai vorbim de lipsa de alternative pe care ar oferi-o (vreodata) domeniul public angajatilor cu salariile mici din domeniul privat - cum i-ar primi, cumva, vreodata, statul, altfel decat prin somaj, suportat economic tot de fraierii care muncesc?
Functionarul Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Stiu ca e idee comunista, insa eu sunt de parere ca nu toate ideile comuniste au fost rele.Prin taxarea bogatiei nu ma refer la incercarea plafonarii oamenilor indiferent de merite sau de capacitate de munca si nici la varianta Robin Hood ci doar la o simpla asumare.Aceeasi societate care ti-a permis sa atingi in 5 ani de zile o bogatie care sa-ti ofere poseta de 2.000 de euro si masina de 100.000, tocmai din afaceri cu statul, sa fie capabila sa te impoziteze astfel incat sa aiba bani sa ofere seviciile de baza ale populatiei. Eu nu inteleg cum intr-o tara saraca incap asa de multe vile si masini de lux, de praactic nu mai ai loc pe strada.Atunci e clar ca exista probleme cu impozitarea si economia subterana.Teoretic unde exista o astfel de bogatie a locuitorilor ar trebui ca si serviciile sa fie la inaltime.Sau sa incerci prin masuri legislative sa mai temperezi din exploziile de bogatie sau sa redistribui din ea celor care muncesc sau statului in lupta cu drumurile, agricultura, serviciile, etc.Eu nu cred ca diferenta dintre valoarea si munca depusa de Vantu/Udrea/Patriciu si un om normal este atat de mare pe cat de mare e diferenta de avere. Doar ca unul, in aceeasi societate, a beneficiat cumva de niste oportunitati ...iar celalalt nu. Eu as fi preferat ca cei din prima categorie sa aiba averea la jumatatea din cat o au acum si sa am eu mai multe drumuri bune, spitale bine dotate, camine studentesti decente, etc..Partea prosta este ca "tunarii" ne mai si sfideaza spunand ca trebuie intarita legea daca vrei sa-i tii in frau. Cand o sa traim intradevar bine zau ca nu ma voi mai uita chioras la nenorocitii care profita fara jena de tara asta si de noi. Deocamdata nu mai e suficient sa inveti, sa fii serios si sa muncesti. In vremurile astea iti trebuie si alte skiluri ca sa o duci bine si ca in orice joc online, aia cu bani platesc si obtin avantaje ca sa-ti ia fata mereu chiar daca in rest depun un efort minim.
riaji Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Eu nu am blamat in afirmatie ideile comuniste in general, ci regimul si modul de viata pe care-l duceau oamenii in vremurile respective Desigur ca pe undeva ai si tu dreptate, dar nu uita ca reclama la romani prinde ca SuperGlue, iar de-aici pana la a se devia in alte chestii demult apuse si neplacute nu e cale lunga. Desigur ca intr-o economie de piata sanatoasa, nu-si au locul personaje ca Udrea, Vantu, Patriciu si altii imbogatiti direct din buzunarele si pe spatele fraierilor ca noi, insa nu trebuie uitat ca mai sunt si cei care nu se afla nici intr-o barca (a sacalilor imbogatiti in afacerile cu statul) nici in cealalta (a celor saraci lipiti pamantului) si care doar au profitat de jocul acestei economii de piata nefacand altceva decat sa respecte regulile: cumparand dintr-o parte si vanzand in alta. Si, dupa parerea mea, trebuie avuta mare grija ca respectiva categorie sa fie, daca nu impinsa cumva de la spate, macar lasata, pe cat posibil, in pace sa se zbata incercand sa faca treaba, pentru ca pana la urma, astia sunt cei care tin in functiune sistemul asta putred romanesc, incepand de la salarii, fie ele mici sau mari, si terminand cu pensiile si alocatiile. Cat despre sfidare, fara suparare iti spun: cred ca suntem cel putin la fel de vinovati de atitudinea pe care respectivii o afiseaza fata de noi, si nu ma refer doar la faptul ca acceptam compromisurile cu ei la tot pasul, lasandu-i sa-si vada linistiti de progresul propriilor conturi; tu insuti afirmi ca "atunci cand vei trai cu adevarat bine, nu te vei mai uita chioras la cei care profita de tara asta si de noi" - in felul asta, cum te-astepti ca, oricare persoana de rand, odata ajunsa la un nivel (ridicat fata de majoritate sau fie si fata de situatia actuala), sa isi mai aplece macar privirea, daramite ingaduinta, asupra celorlalti de jos? Inseamna ca problema noastra cu respectivii din "elita" rezida doar in lipsurile de moment si ca, odata ajunsi unde ne dorim, nu mai conteaza ca ne furam singuri caciula, cata vreme suntem parte activa la jocul in care se fura de peste tot, in haita.
dcp100168 Posted June 2, 2010 Author Posted June 2, 2010 Top 10 oraşe cu joburi bine plătiteCele mai multe oportunităţi de angajare sau de schimbare a jobului sunt, în afară de Bucureşti, în oraşele Cluj-Napoca, Braşov, Constanţa şi Timişoara. În timp ce în Bucureşti sunt peste 7.300 de oferte de angajare active, numărul joburilor disponibile în oraşele de provincie este mult mai mic: Cluj-Napoca - 2.080, Braşov - 1.860, Constanţa - 1.770, Timişoara - 1.620 şi Iaşi - 1.580, potrivit eJobs.Cele mai multe oferte de angajareCluj-Napoca 2.083 joburi (salariu mediu net 369 euro)Braşov 1.860 joburi (360 euro)Constanţa 1.770 joburi (354 euro)Timişoara 1.620 joburi (366 euro)Iaşi 1.580 joburi (361 euro)Arad 1.120 joburi (307 euro)Ploieşti 1.100 joburi (337 euro)Piteşti 1.030 joburi (340 euro)Galaţi 1.020 joburi (325 euro)Sibiu 920 joburi (375 euro)http://www.ziuaconstanta.ro/stiri-calde/stiri-calde/top-10-orase-cu-joburi-bine-platite-51667.html
dcp100168 Posted June 24, 2010 Author Posted June 24, 2010 Topul salariilor pe judeţeSe spune că Moldova şi sudul ţării sunt zonele cele mai sărace din România. Mit sau realitate? Dacă facem o analiză a nivelului salariilor pe care le câştiga românii, lucrurile devin mai complexe şi găsim în topul celor mai mari salarii şi un judeţ din Moldova, iar printre cele în care se câştiga cele mai mici salarii se regăsesc şi câteva din vestul ţării.După cum era de aşteptat, Capitala conduce detaşat în topul celor mai mari salarii care se plătesc în România. Potrivit ultimei centralizări regionale a Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna martie, salariul mediu net în Bucureşti era de 2.091 de lei. Totodată, pe fondul unei scăderi a salariilor la nivel naţional, din cauza dificultăţilor economice de anul trecut, salariile în Bucureşti au fost printre puţinele care au crescut în ultimul an, în medie cu aproape 200 de lei.Capitala este urmată de un judeţ din Oltenia, Gorjul, unde câştigul mediu net era în martie de 1.684 de lei, şi aici creşterea veniturilor fiind de peste 200 de lei, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.Pe celelalte poziţii în topul celor mai mari salarii medii se află judeţele Sibiu, cu 1.543 de lei, Cluj, cu cu un salariu mediu net de 1.511 lei şi Timiş, cu puţin peste 1.500 de lei.La polul opus, locuitorii judeţului Călăraşi sunt cel mai prost remuneraţi, salariul mediu net încasat în luna martie fiind de 1.013 lei. Cifrele de la INS indică şi faptul că, în acest judeţ, salariile au scăzut faţă de anul trecut cu aproape 100 de lei. Salarii medii sub 1.100 de lei mai încasează maramuresenii şi brăilenii, în timp ce sătmărenii câştigă patru lei peste această sumă.JUDEŢ SALARIU MEDIU NET (LEI)Bucureşti 2.091Gorj 1.684Sibiu 1.543Cluj 1.511Timiş 1.501Iaşi 1.486Braşov 1.475Constanţa 1.455Dolj 1.390Galaţi 1.335.....Bihor 1.160Neamţ 1.159Sălaj 1.146Vrancea 1.124Covasna 1.119Satu Mare 1.104Brăila 1.098Maramureş 1.080Călăraşi 1.013http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/piata-muncii/topul-salariilor-pe-judete-191436.html
dcp100168 Posted July 5, 2010 Author Posted July 5, 2010 Salariul mediu net a ajuns la 1.428 lei in mai 2010Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.428 lei in luna mai din acest an, in crestere cu 5,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, dar in scadere cu 0,6% (8 lei) fata de luna anterioara din acest an, arata datele prezentate luni de Institutul National de Statistica (INS). Fata de aprilie, in luna mai din acest an cele mai mari cresteri salariale au fost in industria tutunului (cresteri cu 11,4%), iar cele mai mari scaderi salariale s-au inregistrat in telecomunicatii, intermedieri financiare si activitatile de asigurare si fonduri de pensii (scaderi de peste 12%).Comparativ cu luna anterioara din acest an, in luna mai cele mai mari castiguri salariale medii nominale nete s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.783 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (792 lei).http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7529918-salariul-mediu-net-ajuns-1428-lei-mai-2010-industria-tutunului-are-cele-mai-mari-cresteri-salariale-telecomunicatii-sunt-cele-mai-mari-scaderi.htm
dcp100168 Posted August 4, 2010 Author Posted August 4, 2010 Salariul mediu net a ajuns la 1.422 lei in luna iunieCastigul salarial mediu nominal net a ajuns in luna iunie din acest an la 1.422 lei, in crestere cu 3,1% fata de aceeasi luna a anului trecut, dar in scadere cu 0,4% (6 lei) fata de luna anterioara a acestui an, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).In luna iunie, castigul salarial mediu net a scazut fata de luna anterioara in toate activitatile din sectorul bugetar, cea mai mare scadere, cu 4,5%, fiind in administratie publica. Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.442 lei), dar tot in acest sector (exceptand activitatile de asigurari si ale fondurilor de pensii) s-au inregistrat si cele mai mari scaderi salariale (reduceri cu 9%). In iunie 2010, cele mai mici valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in hoteluri si restaurante (791 lei).Scaderi intre 6% si 8% s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, industria metalurgica.Datele INS mai arata ca in luna iunie din acest an, in sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, in toate activitatile: administratie publica (-4,5%), invatamant (-2,1%), sanatate si asistenta sociala (-1,7%).http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7660075-salariul-mediu-net-ajuns-1-422-lei-luna-iunie-din-acest-castigurile-salariale-scazut-toate-activitatile-din-sectorul-bugetar.htm
dcp100168 Posted September 3, 2010 Author Posted September 3, 2010 Cele mai mari salarii din Galaţi în 2009În 2009, cel mai mare salariu brut încasat în judeţul Galaţi a fost în cuantum de 842.999 de lei. L-a luat o persoană care lucrează în domeniul „Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legată de acestea”, potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) din teritoriu. Calculele arată că inginerul a ridicat, în medie, 16.700 de euro pe lună, salariu brut.Locurile 2, 3 şi 4 au fost adjudecate de persoane din sportul gălăţean. Prestând „Activităţi ale cluburilor sportive”, ele au încasat anul trecut 787.060 de lei, 584.532 de lei şi, respectiv, 446.084 de lei. Este foarte probabil ca fericiţii salariaţi să fie membri ai clubului Oţelul Galaţi din primul eşalon fotbalistic al ţării, căci ne îndoim sincer că cei de la Fulgerul Smulţi, echipă de Liga a patra, au lefuri brute cuprinse între 8.800 şi 15.600 de euro pe lună. Totuşi, preşedintele „Oţelului”, Marius Stan, neagă ferm că îşi plăteşte atât bine oamenii. „Nici pomeneală! La noi nu s-au dat salarii de 15.000 de euro pe lună. Acum, de exemplu, cel mai mare salariu este de 6.000 de euro pe lună”, ne-a declarat, ieri, Marius Stan. Trebuie să spunem, totuşi, că salariile actuale de la club nu constituie un reper deoarece, în vara aceasta, cele mai mari lefuri de la Oţelul au fost reduse cu aproximativ 30 la sută, din raţiuni economice.Al cincilea salariu brut din topul pe 2009, în cuantum de 432.764 de lei, a fost încasat de un profesor universitar. Cu 8.500 de euro pe lună, acesta a surclasat un gălăţean care a desfăşurat „Activităţi de testări şi analize” şi a fost remunerat cu 394.031 de lei, adică vreo 7.800 de euro lunar.Peste 300.000 de lei au încasat anul trecut alţi 4 angajaţi din judeţul nostru, ei fiind ultimii clasaţi în Top 10. Astfel, ocupantul locului 7 a încasat 358.468 de lei din „Alte activităţi de intermedieri monetare”. Cel de pe poziţia a 8-a a ridicat 355.000 de lei din „Comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”. Gălăţeanul de pe locul 9, care a prestat „Activităţi de consultant în tehnologia informaţiei”, a luat 340.274 de lei, iar cel de pe cel de pe poziţia a 10-a a încasat o leafă de 328.668 de lei din „Transporturi rutiere de mărfuri”. Lunar, cei patru au luat între 7.100 şi 6.500 de euro, salariu brut, în 2009.În 2008, lefurile au fost şi mai mariDacă aceste cifre vi se par ameţitoare, atunci trebuie să ştiţi că, în 2008, în anul în care a izbucnit criza economică, salariile din Galaţi au fost şi mari. Cel mai mare salariu brut din judeţ a fost atunci în cuantum de 1.149.399 de lei. Cam 22.000 de euro pe lună, la cursul valutar actual. Cine a luat această leafă? Un navalist. Potrivit DGFP Galaţi, titularul celui mai mare salariu din 2008 a obţinut acest venit din „Construcţia de nave şi structuri plutitoare”.În 2008, ca şi în 2009, pe poziţia a doua s-a clasat o persoană din sportul gălăţean, care a încasat 840.019 lei. Însă, secundul din Top 10 Salarii 2008 l-a întrecut cu vreo 12.600 de euro pe omologul său din topul pe 2009.Şi ultima leafă din clasamentul de acum doi ani este mai mare decât cea de anul trecut. Astfel, ocupantul poziţiei a zecea – un angajat care a prestat „Activităţi de testări şi analize tehnice” – a avut un salariu brut de 350.241 de lei, cu peste 5.000 de euro mai mare decât salariul cu numărul 10 din 2009.Banii grei se fac din onorariiSpre deosebire de salariaţi, ale căror lefuri au scăzut în ultimii doi ani, gălăţenii cu profesii liberale au făcut în 2009 mai mulţi bani decât în 2008. Aici, însă, nu mai vorbim de salarii, ci de venituri din onorarii şi comisioare, care nu au fost câştigate doar individual, ci şi printr-o formă de asociere, cum este, de exemplu, o casă de avocatură la care lucrează mai mulţi avocaţi. Nu avocaţii au câştigat, însă, cel mai bine în 2009, ci consultanţii. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, cel mai mare venit din profesii liberale a fost realizat din „Activităţi de consultare afaceri, management”. El s-a cifrat la 4.024.542 de lei, adică aproape 1 milion de euro!Au urmat, la mare distanţă, doi avocaţi, care au obţinut venituri de 1.762.493 de lei şi, respectiv, 1.550.359 de lei. Pe poziţia a patra s-a clasat un notar, care a adunat anul trecut 835.014 lei. El a fost urmat de un gălăţean care a realizat venituri de 821.492 de lei din „Activităţi auxiliare pentru producţia vegetală”.Acesta din urmă şi consultantul de business de pe prima poziţie sunt „stranierii” din Top 10, în condiţiile în care toate celelalte locuri sunt ocupate de notari şi avocaţi. În afară de cei de pe locurile 2-4, mai avem patru notari şi un avocat pe poziţiile 6-10. Anul trecut, ei au realizat venituri cuprinse între 739.699 şi 605.741 de lei.Notarii şi avocaţii au dominat şi topul pe 2008. Ca şi anul trecut, ei au ocupat 8 dintre cele 10 poziţii, dar, tot ca anul trecut, nu au fost primii. Cel mai mare venit din profesii liberale din 2008 a fost obţinut din „Vânzarea de acţiuni la bursă”, potrivit Finanţelor gălăţene. El s-a cifrat la 2.697.060 de lei, adică mai bine de jumătate de milion de euro. Pe poziţiile a doua şi a treia s-au clasat un avocat, cu 1.617.182 de lei, şi un notar, cu 1.364.865 de lei. A urmat un medic, care a prins locul patru cu cei 1.310.975 de lei obţinuţi în 2008. Şirul notarilor şi avocaţilor a continuat apoi neîntrerupt. Cinci notari şi un avocat au realizat, fiecare, venituri cuprinse între 1.159.407 şi 964.653 de lei.Şi din chirii se câştigă bineBani frumoşi au făcut, în ultimii doi ani, şi gălăţenii care au oferit diverse spaţii spre închiriere. Paradoxal este că, deşi criza economică instalată în a doua jumătate a lui 2008 a generat o „dezumflare” a pieţei imobiliare, sesizabilă şi astăzi, veniturile din chirii la nivelul judeţului nostru au fost mai mari în 2009 decât în 2008. Astfel, cel mai mare venit din chirii obţinut anul trecut s-a cifrat la 330.509 lei, faţă de doar 286.428 de lei, cât a fost maximul acum 2 ani. Până şi al zecelea venit din chirii pe 2009, de 152.554 de lei, este mai mare decât cel pe 2008, de numai 117.755 de lei, potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Galaţi.http://www.viata-libera.ro/articol-Cel_mai_mare_salariu_din_Galati_anul_trecut_842999_de_lei.html
dcp100168 Posted September 6, 2010 Author Posted September 6, 2010 Salariul mediu net a scăzut până la 1.355 lei în iulie 2010Castigul salarial mediu nominal net a atins in luna iulie din acest an valoarea de 1.355 lei, in scadere cu 4,7% (67 lei) fata de luna anterioara a acestui an si cu 2,5% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS).Ca urmare a aplicarii prevederilor legale de reducere cu 25% a drepturilor salariale cuvenite personalului din sectorul bugetar, salariul mediu net a scazut in iulie in toate activitatile din acest sector, insa, din mai multe motive, cea mai mare scadere a salariului mediu net (cu 22,6%) s-a inregistrat in invatamant. Mai precis, comparativ cu luna anterioara a acesetui an, in luna iulie s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, in toate activitatile: invatamant (-22,6%), sanatate si asistenta sociala (-19,8%), administratie publica (-14,4%).http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7763253-salariul-mediu-net-scazut-4-7-pana-1355-lei-iulie-2010-veniturile-salariale-ale-bugetarilor-redus-medie-pana-23.htm
dcp100168 Posted October 5, 2010 Author Posted October 5, 2010 În august, românii au câştigat cu 16 lei mai puţin decât în iulieSalariile românilor continuă să scadă. În medie, românii au încasat în august cu 16 lei mai puţin comparativ cu luna precedentă. Salariul mediu net a coborât până la 1.339 lei, în scădere cu 1,2%. Cele mai mari venituri le-au obţinut cei care lucrează în aviaţie - 3.330 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante - 787 de lei. În sectorul bugetar, cel mai mult au avut de suferit profesorii, care au primit cu 6% mai puţini bani în august.http://www.antena3.ro/economic/news/scad-salariile-in-august-romani-au-castigat-cu-16-lei-mai-putin-decat-in-iulie_108212.html
Relu Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Cică la combinat se așteaptă măriri de salariu: salariul tarifar va fi majorat cu adăugarea sporului de vechime. Adică după ce te impozitează, tot banii ăia îi iei. Și ei cică ți-au mărit salariul...
dcp100168 Posted November 4, 2010 Author Posted November 4, 2010 Salariile au crescut in luna septembrie cu... un leuSalariul mediu net din Romania a crescut in septembrie cu un leu comparativ cu luna august, ajungand la 1.340 de lei, iar salarial brut a avut aceeasi valoare cu cel din luna precedenta, de 1.846 lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari castiguri salariale nete s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4022 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (787 lei).http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8003813-salariile-nete-crescut-medie-leu-luna-septembrie-cele-mai-mici-salarii-platesc-turism.htm
dcp100168 Posted November 9, 2010 Author Posted November 9, 2010 Cel mai mare salariu din provincie - 1,85 milioane lei anualCele mai mari salarii din provincie sunt departe de recordurile din Capitală, potrivit Fiscului. Cel mai bine plătit angajat din România, exceptând Capitala, este o om din Giurgiu implicat în piaţa construcţiilor de nave şi structuri plutitoare. Acesta a avut în 2009 un salariu brut de 1,85 milioane de lei. Exceptând Capitala, anul trecut doar şapte angajaţi din România au declarat la Fisc un salariu anual mai mare de un milion de lei, brut, potrivit Gândul.info.Cel mai mare salariu încasat în 2009 în România a fost de aproape 8,1 milioane de lei, respectiv 160.000 de euro pe lună şi a fost ridicat de la ghişeu, sau primit direct în cont, de un bancher din Bucureşti. De altfel, cele mai mari 10 salarii obţinute anul trecut în România, au fost în Bucureşti, iar şapte dintre acestea pentru bancheri.Pe locul doi în clasamentul privinciei se află un consultant în afaceri din Prahova, cu 1,41 milioane de lei, urmat de un angajat din industria aeriană, din Constanţa, care a avut un salariu brut de 1,32 milioane de lei în 2009.În mod surprinzător poate, bugetarii sunt şi ei bine reprezentaţi în topul celor mai mari 10 salarii brute din fiecare judeţ al României. Astfel, cel mai bine plătit bugetar, din Arad, a încasat în 2009 nu mai puţin de 671.000 de lei brut, echivalentul a 13.300 de euro brut lună de lună.http://www.realitatea.net/un-giurgiuvean-a-primit-anul-trecut-1-85-milioane-lei-vezi-cele-mai-mari-salarii-pe-judete_769789.htmlAş putea să fac pariu că liderul topului de provincie este fostul director al Şantierului Naval gălăţean, Ion Mocanu, actualmente director general al SC "Shipyard ATG" Giurgiu.
dcp100168 Posted December 8, 2010 Author Posted December 8, 2010 Cât se mai câştigă în metalurgia românească?Potrivit datelor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net la nivelul ramurii metalurgice înregistrat în cursul lunii octombrie a înregistrat o creştere cuprinsă între 3 şi 6% comparativ cu luna septembrie. Explicaţia în privinţa majorării venitului mediu net al celor care lucrează în metalurgie este greu de găsit şi de înţeles, acest lucru susţinându-l şi liderul Federaţiei Sindicale Solidaritatea a Metalurgiştilor „Virgil Săhleanu”, Gheorghe Tiber, care afirmă că în opinia sa datele oficiale ar putea ridica o serie de semne de întrebare. Dacă ar fi să facem o analiză a evoluţiei câştigului salarial mediu brut la nivelul ramurii metalurgice în perioada octombrie 2009 - octombrie 2010, reiese că s-a înregistrat o creştere, aceeaşi tendinţă fiind valabilă şi în ceea ce proveşte câştigul salarial mediu net. Astfel, potrivit INS, dacă în cursul lunii octombrie a anului 2009 câştigul salarial mediu net se ridica la 1.642 de lei, în cursul lunii octombrie a acestui an câştigul salarial mediu net a fost de 1.783 de lei. Porivit INS, cel mai mare câştig salarial mediu net a fost înregistrat în cursul acestui an în luna iulie, şi anume 1.870 de lei, în timp ce câştigul salarial mediu net cel mai scăzut înregistrat anul acesta a fost în luna ianuarie, şi anume 1.558 de lei.„În metalurgie nu se câştigă nici pe departe aşa de bine”, ne-a mai declarat liderul Federaţiei „Virgil Săhleanu”, Gheorghe Tiber, care este de părere că majoritatea salariaţilor din metalurgie, şi aici este vorba inclusiv de Combinat, nu au câştiguri medii brute atât de mari aşa cum sunt prezentate de către Institutul Naţional de Statistică. Astfel, potrivit datelor făcute publice de către Institutul Naţional de Statistică, valoarea salariului mediu brut la nivel de metalurgie înregistrat în cursul lunii octombrie a anului trecut se ridica la 2.221 de lei, în timp ce cuantumul salariului mediu brut înregistrat în cursul lunii octombrie a acestui an a fost de 2.476 de lei. Potrivit INS, cea mai mare valoare a câştigului salarial mediu brut s-a înregistrat anul acesta în luna iulie, şi anume 2.601 lei, în timp ce cea mai scăzută valoare s-a înregistrat în cursul lunii ianuarie, şi anume 2.122 de lei. „Aceste date nu cred că reflectă realitatea din metalurgie, pentru că în afară de două sau trei societăţi, unde nivelul salariilor este mai mare, în rest nu se poate spune că se înregistrează câştiguri substanţiale. În ceea ce priveşte Combinatul de la Galaţi, câştigul mediu brut este de 1.400-1.500 de lei, şi aici nu îi includ pe cei 500 de angajaţi care au salarii personalizate”, ne-a mai declarat liderul Federaţiei Solidaritatea „Virgil Săhleanu”.http://www.monitoruldegalati.ro/economie/cat-se-mai-castiga-in-metalurgia-romaneasca-3022.html
Relu Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 din cei 1400 - 1500 lei, se scad circa 33% impozite și alte „ceaseuri”...
bosorogu' Posted December 8, 2010 Posted December 8, 2010 Facand abstractie de cele care intra la categoria nesimtite, salariile "mari" sunt de fapt suficiente pentru a avea un trai decent. Cu salariu mediu pe Galati, esti undeva la limita. Adica o duci ok, dar ai dificultati cand e vorba de concedii sau in a face o rata la ceva serios.Mie mi se pare important sa se militeze pentru taxarea bogatiei (vile, conturi grase si masini de lux) si pentru ridicarea salariului minim. Orice om care munceste cu program normal in tara asta ar trebui sa aiba asigurat un trai decent. Ori asta nu se intampla deoarece se fura prea mult. Eu, unul, m-am saturat sa platesc doar eu tranzitia si abia sa traiesc la bloc si peste tot unde merg sa dau doar cu nasul de vile si masini "suparate". Aia ori sunt patroni care tin salariatii cu minim in timp ce ei se scalda in lapte si miere ori sunt functionari murdari. Oricum, nu orice functionar poate ridica o vila in 5-10 ani.Multe din aceste bogatii acumulate peste noapte sunt niste palme pentru cetateanul de rand.Nu sunt de acord cu impozitarea oricarei averi, mici sau mari. Dar de ce nu verifica finantele corespondenta dintre averea reala si cea declarata (eventual, impozitata?) Pe baza de acte? Vile, masini, terenuri???
dcp100168 Posted January 11, 2011 Author Posted January 11, 2011 Salariul net în noiembrie 2010: 1.377 leiÎn luna noiembrie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.900 lei, cu aproape 3% mai mare decât in luna precedentă, arata datele remise marti HotNews.ro de catre Institutul National de Statistica. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.377 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 37 lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.380 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (804 lei).
dcp100168 Posted February 4, 2011 Author Posted February 4, 2011 Salariul mediu net a urcat în decembrie la 1.496 leiÎn luna decembrie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.067 lei, cu 8,8% mai mare decât luna precedentă. In termeni de salarii nete, castigurile au fost in medie de 1.496 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 119 lei (8,6%), arata datele comunicate vineri de Institutul National de Statistica.Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (4.100 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (856 lei).În luna decembrie 2010, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna noiembrie 2010, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime plătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă) ori ajutoare băneşti, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8270446-primele-sarbatori-urcat-salariul-mediu-net-din-decembrie-119-lei-2067-lei-vezi-cum-evoluat-salariile-din-1950-incoace.htm
dcp100168 Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 72 leiCâştigul salarial mediu nominal net a scăzut în ianuarie cu 4,8% (72 lei) faţă de luna anterioară, la 1.424 lei, şi cu 0,1% comparativ cu ianuarie 2010, cele mai mari valori înregistrându-se în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 3.430 lei în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice, şi de 847 lei în hoteluri şi restaurante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de decembrie 2010, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 285/2010 . Astfel, în învăţământ câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,8%, iar în administraţia publică cu 6,3%.Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în luna analizată de 1.963 lei, cu 5% mai mic decât în decembrie 2010.Indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2011 faţă de decembrie 2010, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,5%. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, indicele câştigului salarial real a fost de 93,4%.Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117%, cu 6,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în decembrie 2010.
dcp100168 Posted April 5, 2011 Author Posted April 5, 2011 Salariul net a scazut in februarie cu 10 leiÎn luna februarie 2011, salariul mediu brut a fost de 1.944 lei, cu 1,0% mai mic decât luna precedentă, iar salariul mediu net a fost de 1.414 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 10 lei.Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (3.790 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (855 lei).
dcp100168 Posted April 6, 2011 Author Posted April 6, 2011 Lefurile gălăţenilor în următorii aniPotrivit unei estimări făcute de către Comisia Naţională de Prognoză, pe baza datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, salariile locuitorilor din judeţul Galaţi vor creşte sensibil în următorii ani.Dacă în 2010 câştigul salarial mediu brut lunar al unui gălăţean era de 1.732 lei, acesta va creşte la 1.826 de lei anul acesta. Estimările arată că în 2012 se va câştiga un salariu mediu brut de 1.913 urmând ca în anul următor să ajungă la 2002 lei iar în 2014 să atingă 2.089 lei.După acest criteriu, Galaţiului se situează pe la jumătatea clasamentului la nivel naţional. Trebuie remarcat însă cu suntem întrecuţi de judeţe precum Constanţa, unde în aceeaşi perioadă salariile medii brute se încadrează, în aceeaşi perioadă, între 1.937 şi 2.340 de lei, sau Iaşi, unde valorile brutului sunt situate între 1.825 şi 2.190 pentru perioada 2010-2014.În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu net lunar, aceeaşi analiză arată că gălăţenii primeau în medie 1.281 de lei în 2010, iar încasările acestora ar urma să crească la 1.545 de lei până în 2014.http://www.viata-libera.ro/articol-Lefurile_galatenilor_in_urmatorii_ani_2.html
dcp100168 Posted April 13, 2011 Author Posted April 13, 2011 Harta salariilor din RomâniaBucuresti este singurul oras unde salariul mediu estimat pentru acest an va sari de 2.000 de lei, dupa cum arata harta salariilor din Romania, realizata de Econtext, dupa date ce provin de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP). La polul opus, judetul cu cele mai mici retributii este Bihor, unde angajatii iau in mana un salariu mediu de doar 1.078 lei.Clasamentul pe judete1. Bucuresti 2.004 lei2. Ilfov 1.851 lei3. Gorj 1.597 lei4. Prahova 1.522 lei5. Constanta 1.503 lei6. Arges 1.489 lei7. Timis 1.459 lei8. Cluj 1.458 lei9. Bacau 1.427 lei10. Dolj 1.422 lei11. Iasi 1.404 lei12. Brasov 1.398 lei13. Sibiu 1.392 lei14. Mehedinti 1.383 lei15. Hunedoara 1.369 lei16. Olt 1.366 lei17. Giurgiu 1.364 lei18. Arad 1.354 lei19. Galati 1.350 lei20. Caras Severin 1.335 lei21. Dambovita 1.334 lei22. Braila 1.280 lei23. Tulcea 1.279 lei24. Buzau 1.274 lei25. Valcea 1.263 lei26. Mures 1.254 lei27. Alba 1.218 lei28. Calarasi 1.213 lei29. Ialomita 1.213 lei30. Botosani 1.212 lei31. Vaslui 1.212 lei32. Teleorman 1.212 lei33. Salaj 1.194 lei34. Harghita 1.189 lei35. Suceava 1.180 lei36. Bistrita Nasaud 1.158 lei37. Vrancea 1.147 lei38. Neamt 1.115 lei39. Satu Mare 1.113 lei40. Covasna 1.097 lei41. Maramures 1.091 lei42. Bihor 1.078 leihttp://www.econtext.ro/finante-banci/bani/analiza-econtext-in-ce-oras-din-romania-e-cel-mai-bine-sa-traiesti-harta-salariilor-din-romania.html
dcp100168 Posted April 25, 2011 Author Posted April 25, 2011 Aproape doua treimi dintre salariati castiga sub 1.500 lei brutIn luna octombrie a anului trecut, 65,7% dintre femei si 58,4% dintre barbati castigau mai putin de 1.500 lei brut arata datele INS publicate vineri. Per total, aproximativ 2,58 milioane de salariati, respectiv 62% din total au inregistrat venituri mai mici de 1.500 lei, in conditiile in care salariul mediu a fost de 1.721 lei.http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8541388-ins-aproape-doua-treimi-dintre-salariati-castiga-sub-1-500-lei-brut.htm
Recommended Posts