Jump to content

Din toamnă, studenţii vor veni cu bani de acasă


dcp100168

Recommended Posts

Din toamnă, studenţii vor veni cu bani de acasă

Din toamnă, universităţile vor finanţa integral doar o parte dintre studenţii buni. Restul, îşi vor plăti parţial sau 100% educaţia.

Regulile de finanţare a învăţământului superior se schimbă radical: dacă până acum, 40- 50% dintre studenţi beneficiau de educaţie gratuită, din toamnă un procent mai mic de studenţi va avea parte de finanţarea studiilor în procent de 100%. Restul, vor plăti un anumit procent sau integral. Totuşi, nu scade suma alocată de stat universităţilor, ci banii se împart altfel.

Un student "costă" 4.000 de lei

Ca noutate, finanţarea se va face pe bază de granturi de studiu, iar un grant complet înseamnă 4.000 de lei/ an/ student echivalent, faţă de 2.600-2.800 de lei, cât era până acum. "Universităţile pot împărţi sumele primite, în aşa fel încât un student poate beneficia de un grant complet sau unul fracţionat. Spre exemplu, el plăteşte 1.000 de lei, universitatea, 3.000", explică ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

Sumele economisite prin fracţionarea granturilor pot fi folosite pentru finanţarea parţială a altor studenţi. Fiecare instituţie are dreptul să stabilească numărul de studenţi pe care îi finanţează, ce procent din grant le alocă şi pe ce criterii.

Taxe mici, costuri mari

Ministrul atenţionează stu­­denţii că finanţarea primită într-un an se poate diminua sau chiar pierde în următorul.

Cauza principală a subfinanţării universitare a fost, până acum, suma mică alocată per student (2.600-2.800 de lei), crede ministrul. "Din aceşti bani, se mai luau şi pentru finanţarea celor care îşi plăteau studiile, pentru că taxele nu acopereau costurile reale", mai spune el.

Peste 45.000 de granturi de licenţă

Pentru noul an universitar, Ministerul Educaţiei alocă universităţilor 45.887 de granturi de licenţă, 25.426 de granturi pentru programe de masterat, 4.000 pentru rezidenţiat şi 1.504 pentru studiile de doctorat.

Până acum, anual, erau alocate universităţilor în jur de 62.000 de locuri bugetate, cifra rămânând constantă în ciuda scăderii demografice şi a reducerii numărului de absolveţi de liceu care au luat Bacalaureatul.

"Examenul din acest an va fi cel puţin la fel de riguros ca cel de anul trecut", a atenţionat ministrul Cătălin Baba. Scăderi semnificative faţă de anii anteriori se înregistrează la finanţarea studiilor de masterat: sunt cu peste 10.000 de locuri mai puţine. Pentru doctorat, locurile s-au diminuat cu 1.000.

Iulian Bârsan: "Studenţii care primesc granturi parţiale fug la privat"

Dacă până acum un student la buget nu scotea niciun ban din buzunar pentru studii, de acum el ar putea plăti o parte din sumă. Noile reguli, de finanţare pe bază de granturi care se pot fracţiona, îi vor motiva pe studenţi să se ţină de carte.

Pe de altă parte, cei puşi la plata parţială sau totală a taxei, ar putea fugi la privat, unde şcoala e mai lejeră. Rectorul de la Academia de Studii Economice Bucureşti, Pavel Năstase, consideră că noul sistem îi va stimula pe cei buni. "Vârfurile vor avea un grant integral, care va fi mai mare decât este acum. În rest, fiecare universitate va decide câţi studenţi vrea să stimuleze parţial sau integral".

Trecere treptată spre co-plată

Iulian Bârsan, rectorul Universitatăţii "Dunărea de Jos" Galaţi, crede că studenţii care ar primi granturi parţiale ar putea fugi la privat şi recomandă să nu se treacă brusc la noile reguli. Se bucură totuşi că noul sistem de finanţare stimulează actul educaţional. "Aceste granturi sunt mai mari decât până acum şi ne pot ajuta să creştem calitatea şi să nu mai fim preocupaţi de cantitate".

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

Preşedintele Ligii Studenţilor, Dorin Coteţ: „Nu e constituţional, învăţământul e gratuit!”

Conform noilor prevederi ala MECTS, universităţile pot împărţi sumele primite, în aşa fel încât un student poate beneficia de un grant complet sau unul fracţionat. Cu alte cuvinte, în timp ce pentru unii studenţi de pe locurile bugetate finanţarea ar putea fi de 100 la sută, alţii vor fi nevoiţi să aducă o parte din bani de acasă.

Preşedintele Senatului de la „Dunărea de Jos”, Lucian Georgescu susţine că a aflat de această modificare, dar că deocamdată, se aşteaptă cifrele exacte de la minister pentru a se putea şti care va fi decizia care se va lua la nivelul universităţii. „Deşi s-a spus că s-a mărit alocaţia per student de la 2.800 la 4.000, aici e vorba de costul standard. Noi avem şi specializări unde şcolarizarea costă chiar peste 9.000 de lei pe an pentru fiecare student. Nu ştim ce buget vom primi, dar am discutat cu colegii din conducere şi vom face tot posibilul să diminuăm procentul cu care trebuie să vină studenţii de acasă. Vom încerca să acoperim pe cât posibil întreaga sumă la toate specializările. Asta ne propunem, dar nu ştim nimic concret deocamdată”, spune şeful senatului de la „Dunărea de Jos”.

Preşedintele Ligii Studenţilor, Dorin Coteţ consideră că măsura nu este de bun augur. „Nu e constituţional să se introducă aceste granturi fracţionate. Mai putem vorbi de învăţământ gratuit, dacă şi studenţii de pe locurile de la buget vor veni cu bani de acasă? Iar am copiat ceva de la alte state, dar nu am pus la punct şi sistemul lor de creditare pentru studenţi foarte avantajos”, se întreabă acesta retoric.

Coteţ mai spune că majorarea grantului alocat per student va atrage automat după sine şi mărirea taxelor pentru locurile cu plată, lucru pe care nu şi-l doresc.

Pe lângă finanţarea fracţionată, MECTS a diminuat şi cu 20 la sută numărul locurilor de la toate universităţile din ţară. „Ştim şi de acest lucru, dar nu ştim cum va afecta universitatea noastră această măsură”, mai adaugă Lucian Georgescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.