Jump to content

Ion Traian Ilisan, omul cu bagheta


dcp100168

Recommended Posts

Omul cu bagheta

I-a supărat pe ruşi cu "daţi înapoi Basarabia"

* De la Sărmaş la Galaţi, via cântecul popular

Dirijor al Ansamblului Folcloric "Ciobănaşul" şi profesor de muzică la Şcoala Nr. 38 "Grigore Moisil", Ion Traian Ilisan contează, în învăţământul gimnazial gălăţean de azi, ca o prezenţă singulară. Pe ce mă bazez când afirm aşa ceva? Mai întâi, pe cei 560 de instrumentişti trecuţi prin mâna sa. Şi‑a identificat numele cu cele ale formaţiilor "Ancestral", "Orizont" şi "Tomis II‑Junior" şi a fost "cureaua de transmisie" între Galaţi şi Chişinău, cu ocazia realizării unor spectacole‑duplex, de preamărire a limbii române şi cântecelor din care ne sunt zidite inimile - fără Prut între ele şi ochi oblici, de grăniceri asiatici, la frontiera‑blestem de la est. Cartea de vizită a domnului Ilisan, impresionantă! A cutreierat lumea cu vioara sa Amati, primită în dar de la un admirator al său din Orhei, bolnavă şi ea după nestematele folclorului nostru. Alături de Nicolae Botgros, pe 29 august 1991, de Ziua Limbii Române, a susţinut Chişinăul, în tentativa sa de revenire la matca latină. A prezentat spectacole‑fluviu, din nordul Basarabiei până în sud, supărând ruşii nu o dată cu "Daţi înapoi Basarabia", "Noi suntem români" sau "La Siret, la Nămoloasa".

‑ Sunteţi, domnule Ilisan, unul dintre ardelenii cărora le‑a priit Dunărea.

‑ În momentul venirii mele din Harghita, acum 32 de ani, am început să lucrez, la Tudor Vladimirescu, cu marele grup vocal de acolo, formaţie artistică apreciată extraordinar, între alţii, de Tudor Vornicu şi Adrian Păunescu. Abia după aceea am pus piciorul în Galaţi! Am condus Ansamblul "Horincea", împreună cu Petre Băcanu, continuând, în calitate de director şi dirijor, la "Rapsodia Dunării".

‑ Disting o uşoară undă de regret în ceea ce spuneţi.

‑ Dumneavoastră aţi remarcat‑o, eu o justific. Uitaţi‑vă nu mai departe decât la Galaţi, la nivel de copii. În afară de Ansamblul "Ciobănaşul" şi Palatul Copiilor, unde mai e ceva "mişcare", în rest, ce să semnalezi? Dacă aţi vrea să daţi mâine un spectacol, în afară de mine şi de Arginteanu nu ştiu cine ar mai putea veni, să aibă ce urca pe scenă. Nu mai vorbesc de ce se întâmplă în comune. Au dispărut corurile acelea renumite, formaţiile de dansuri populare� Nu mai sunt animatori artistici. Sau dacă totuşi există, n‑are cine‑i descoperi şi încuraja. Lipsind, li s‑a făcut loc, să vină peste noi, năvală, digei‑ştilor şi maneliştilor. Îmi amintesc de Vânători şi de atâtea alte localităţi ce au strălucit cândva în plan cultural şi artistic. Unde sunt, de ce n‑au fost menţinute formaţiile artistice? Câte ceva se mai face, când şi când, la Cavadineşti, comună căreia Caliopia Bujoreanu, trecută la Domnul, i‑a dat faimă cu "Balada Văii Horincei", şi la Tecuci. Prea puţin însă pentru potenţialul artistic al judeţului Galaţi.

***

Ion Traian Ilisan cântă la şapte instrumente, şi am să le numesc: vioară, violoncel, contrabas, chitară, mandolină, orgă şi pian. Membru al Uniunii Compozitorilor. Consătean cu fostul prefect Traian Mândru, nu ştiu să fi semnat, până acum, muzica pentru vreun cântec dedicat Sărmaşului natal şi Topliţei. În schimb, pentru Galaţi a finisat o partitură memorabilă - "Dor de Dunăre", ce "merge" de minune cu "Păzeşte, doamne, unirea noastră", "Omagiu lui Eminescu" şi "Vis de mamă", preluate de Radio şi incluse de televiziuni în programele lor. La anul, Ansamblul "Ciobănaşul" va împlini 25 de ani de existenţă. Are 100 de membri, dintre care 25 sunt instrumentişti. Pregătiţi‑vă să‑i sărbătorim!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23910

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

45 de ani de carieră şi 55 de viaţă pentru Ioan Traian Ilisan

Pentru profesorul de muzică Ioan Traian Ilisan, 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului, înseamnă o sărbătoare dublă: împlineşte vârsta, rotundă anul acesta şi sărbătoreşte prima apariţie în public, practic debutul carierei sale artistice. Deşi nu este gălăţean get-beget, păstrând Ardealul natal în suflet şi în minte, profesorul Ilisan s-a identificat perfect cu oraşul de la Dunăre pe care-l slujeşte din 1978.

Născut pe 15 august 1954 în localitatea Sărmaş, din judeţul Harghita, Ioan Traian pleacă de acasă devreme, fiind remarcat pentru talentul său muzical şi îndrumat să urmeze studiile (inclusiv muzicale) la Liceul „Petru Maior” din Reghin. La 10 ani, micul violonist debutează, într-un spectacol transmis de televiziunile publice română şi germană, cu Concertul în La minor de Vivaldi. De atunci au trecut 45 de ani în care ardeleanul transplantat cu succes la Galaţi a trăit doar pentru muzică şi pentru familia sa. În 1979, înfiinţa, în comuna Tudor Vladimirescu, grupul vocal-instrumental şi corul.

Venit în Galaţi, a fost, pe rând, profesor la Şcoala Populară de Artă şi dirijor al Ansamblului „Horincea”, apoi director şi dirijor al al Ansamblului Profesionist „Rapsodia Dunării”. „În 1984 am trecut la catedră, îşi aminteşte profesorul Ilisan, la Şcoala nr. 38, unde activez şi astăzi. Practic, la o lună de la începerea anului şcolar am înfiinţat „Ciobănaşul”, ansamblu care, anul acesta, în noiembrie, sărbătoreşte 25 de ani de existenţă”.

E greu să treci în revistă realizările din 45 de ani de carieră artistică. Ioan Traian Ilisan nici nu mai încearcă, deşi ştie exact fiecare spectacol la care a participat, îşi aminteşte copiii care i-au trecut prin mână în acest timp. Mulţi dintre ei îşi câştigă pâinea din muzică şi, probabil, se gândesc astăzi cu drag la cel care le-a pus vioara sau acordeonul în mână, i-a aşezat pentru prima dată la pian ori le-a antrenat vocea.

La mulţi ani, domnule profesor!

http://www.viata-libera.ro/articol-45_d ... san_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ansamblul „Ciobănaşul” – la 25 de ani

În noiembrie 1984, la iniţiativa inimosului profesor de muzică Ioan Traian Ilisan, ardelean transplantat – cu suflet cu tot – la Galaţi, lua fiinţă, la Şcoala Generală nr. 38 (actualmente „Grigore Moisil”), Ansamblul „Ciobănaşul”. Din dragoste pentru copii şi pentru muzica de calitate, dintr-un devotament continuu faţă de tradiţia folclorică românească, profesorul Ilisan, actualmente inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a continuat, în toţi aceşti ani, să-i înveţe pe elevii săi ce înseamnă muzica adevărată, ce înseamnă să te dăruieşti unei pasiuni şi să-ţi onorezi talentul prin efort continuu. Mii de ore de repetiţii, spectacole pe scene mai mici şi mai mari, deplasări prin toată ţara şi copii din 25 de generaţii de gălăţeni care au învăţat să cânte, asta a însemnat şi înseamnă în continuare „Ciobănaşul”.

Ieri, cu o zi înainte de aniversare, profesorul Ilisan ne mărturisea: „E un pic mai dificil acum, cu şcoala în şantier (unitatea de învăţământ este în renovare capitală, elevii şi profesorii fiind temporar mutaţi în alte spaţii n.r.), dar nu ne lăsăm, pregătim un spectacol aniversar şi vom reveni cu amănunte despre data şi locul desfăşurării acestuia. Tuturor copiilor – acum adulţi – care au cântat cu noi în aceşti 25 de ani le doresc sănătate şi împliniri, pe drumul pe care şi l-au ales. Iar copiilor cu care lucrez azi nu pot decât să le mulţumesc pentru că iubesc muzica la fel de mult ca şi mine, în aceste timpuri, mai puţin propice, din păcate, artelor în general”. Nouă nu ne rămâne decât să-i urăm Ansamblului „Ciobănaşul” cât mai multe spectacole pe viitor şi cel puţin încă atâţia ani de viaţă!

http://www.viata-libera.ro/articol-Ansa ... ani_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Ansamblul "Ciobănaşul", 30 de ani de activitate

Ansamblul artistic „Ciobănaşul” împlineşte, la sfârşitul acestei luni, 30 de ani de activitate încununată de un număr mare de premii, participarea nenumărate evenimente şi aprecierea a mii de spectatori. Prestigiosul grup folcloric a avut în componenţa sa, de-a lungul acestor 30 de ani, peste 500 de instrumentişti şi mult mai mulţi solişti vocali, precum Doiniţa Fluture, Ionuţ Pâslaru, Gheorghiţă Iacob. Pentru a marca această sărbătoare într-un cadru festiv, sâmbătă, 31 mai, începând cu ora 10,00, va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, un spectacol omagial. Pe scena instituţiei vor urca ansamblurile „Ciobănaşul I” şi „Ciobănaşul II”, precum şi foşti membri care acum au propriile formaţii – „Andante”, „Orizont 2000”.
Profesorul Ioan Traian Ilisan, cel care a înfiinţat ansamblul „Ciobănaşul”, spune că e mulţumit de traiectoria pe care a avut-o grupul folcloric şi că a pornit proiectul datorită „microbului” şi a dragostei pentru muzică. Iniţial numit „Ansamblul artistic al Şcolii Nr. 38”, întrucât profesorul Ilisan predă în instituţie încă din anul 1984, „Ciobănaşul” a fost nelipsit de la concursurile şi festivalurile din ţară şi din Republica Moldova, cucerind numeroase premii şi mii de ascultători. Deoarece a avut un succes răsunător ansamblul, profesorul Ilisan a decis să înfiinţeze, în 2010, şi „Ciobănaşul II”, format din elevi ai Şcolii Nr. 34.
„În prezent, am 60 de membri în „Ciobănaşul I” şi 35 la „Ciobănaşul II”. Instrumentişti nu prea mai sunt, pentru că cei mai mulţi se orientează acum pe instrumente electronice – orgile. În ultimul timp, la copii nu mai există dragostea de a cânta, nu le mai place nimic. Ei nici nu ştiu să se joace”, a încheiat mâhnit profesorul Ilisan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.