dcp100168 Posted April 6, 2012 Posted April 6, 2012 Alexandru Dan Dumitru - purtător al flăcării pentru Olimpiada de la Londra* Înainte ca medaliile de aur să strălucească la pieptul sportivilor noştri, tânărul tecucean Alexandru Dan Dumitru va marca România pe harta Jocurilor Olimpice de la Londra * Este singurul român din Marea Britanie care va purta Flacăra Olimpică, luni, 25 iunie 2012, în centrul oraşului Leeds, şi o va face cu mândrie, în primul rând în numele comunităţii de români din nord-estul Angliei şi al tuturor celorlalte comunităţi româneşti din RegatAlexandru Dan Dumitru, în vârstă de 34 de ani, a fost ales purtător al Flăcării Olimpice de către Lloyds Bank, cel de-al treilea sponsor şi partener oficial al Olimpiadei, nominalizarea lui fiind făcută de către doi membri ai Parohiei Ortodoxe „Sfântul Macarie cel Mare”, din Leeds, pentru întreaga activitate de voluntariat. „Merită să poarte torţa pentru că aceasta nu este doar olimpică, este torţa comunităţii în care noi credem”, scriu despre el site-urile britanice. Prin el, românii din Marea Britanie au şansa de a scrie istorie.Poveşti de viaţă care schimbă destineDupă cum ne-a dezvăluit Dan Dumitru (englezii îl cunosc drept Alex) Flacăra Olimpică va ajunge în Anglia pe 19 mai şi, timp de zece săptămâni, va parcurge 8000 de mile, purtată de tot atâtea persoane. De altfel, designul torţei este reprezentat de 8.000 de găuri, echivalentul oamenilor care au schimbat ceva în comunitatea din care provin. Dan Dumitru a reuşit să schimbe destine şi principii româneşti.Români trup şi sufletDan Dumitru a venit în Marea Britanie în 2004, împreună cu Alina, soţia lui, cu gândul că vor sta cinci ani şi se vor întoarce în România. Absolvent de administraţie publică, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, lucrează ca maşinist operator în Fox's Biscuits (al doilea producător de biscuiţi din Marea Britanie) şi este membru în Comitetul Parohial. Au trecut deja opt ani de când soţii Dumitru s-au stabilit într-un mic orăşel de lângă Leeds, Batley, au doi băieţi, Ştefan şi David, o rată şi multe speranţe.„Speranţe că ne vom întoarce în România am avut, dar când ne-am dat seama că nu se poate lucrul acesta prea curând, am zis să încercăm să vedem dacă putem fi români trup şi suflet pe aceste meleaguri. Cinci ani am fost consilier administrativ al bisericii ortodoxe «Sfântul Macarie cel Mare» din Leeds. La început am fost o mână de oameni care, împreună cu părintele Constantin, am pus bazele unei comunităţi de români din ce în ce mai numeroase, ajungând la maturitatea ei anul trecut, odată cu intrarea în posesie a primei biserici româneşti cumpărată vreodată pe teritoriul britanic.În continuare pun umărul la administrarea Consiliului Parohial, dar mi-am îndreptat atenţia mai mult spre comoara şi viitorul Parohiei noastre: copiii”, ne-a mărturisit Dan.Bucuria de a dărui„Mişcarea a fost un element definitoriu în educaţia şi dezvoltarea mea ca om. Însă de când am ajuns aici, mi-am dat seama că nu doar mie îmi fac bine, ci pot face şi altora, prin campanii de caritate prin alergat, continuând în acelaşi timp bucuria de a dărui dezvoltată încă din studenţie. Am început să alerg curse de caritate de 10 km (Sheffeild, Manchester, Leeds, Dewsbury) şi acum sunt în plină pregătire pentru maratonul de la Edinburgh, din 27 mai. Campanii au fost individuale şi colective cu implicarea întregii comunităţi de români de la biserică”, spune Dan.Pentru bunul său prieten din Tecuci, Bogdan Mitrofan, diagnosticat tetraplegic, a strâns 600 lire, alergând 10 km la Sheffield, în 2008. Campania a fost realizată cu ajutorul contribuţiei membrilor bisericii şi Bogdan îşi mişcă mâinile mai bine în urma recuperării efectuate cu ajutorul lor. Dan Dumitru a fost primul român extra-sportiv la Great North Run – 21 km – la Newcastle, în septembrie 2010 - cel mai mare semimaraton din lume, cu 54.000 de participanţi, cursă pe care a terminat-o! Aici s-a întâlnit cu campioana noastră olimpică la maraton, Constantina Diţă (Foto). Dar cel mai important a fost faptul că a reuşit să strângă cu ajutorul comunităţii româneşti 600 de lire pentru cadourile de Crăciun ale celor 350 de copii orfani din Valea Plopului, aflaţi în grija părintelui Tănase, în cadrul campaniei pentru Asociaţia ProVita.Şi tot la copiii din Valea Plopului îi este şi acum gândul, pentru că mai important decât torţa este maratonul din Edinburgh, 42 de km. Toţi banii din această acţiune de caritate vor fi donaţi Asociaţiei Pro-Vita, Valea Plopului, care are nevoie de ajutor după ce un incendiu le-a ars magazia cu provizii. „Românii din diaspora suferă odată cu cei de acasă. Orice necaz al celor din România este şi al nostru. Eu nu pot să rămân indiferent şi cred că tot ceea ce fac prin forma mea de libertate, alergatul, este un exemplu”, spune Dan Dumitru.„Niciodată nu am visat că o sa duc Flacăra Olimpică”Aşa ne-a mărturisit Dan, convins că aceasta este o şansă creată. „De când am fost nominalizat, tot timpul am visat ca voi duce Flacăra Olimpică pentru toţi românii din Marea Britanie, ca un exemplu pentru generaţiile de români care ne vor urma. Îmi doresc să pun Galaţiul pe harta Olimpică a lumii odată cu ducerea Flăcării Olimpice spre Londra", ne-a mărturisit tecuceanul. Pentru că va purta Flacăra Olimpică, Dan Dumitru are şansa să o cumpere. E drept, nu e chiar originalul, ci o copie perfectă, dar care poate fi chiar cea pe care o duce în Leeds. Cu sau fără torţă, noi îl aşteptăm cu drag şi cu mândrie în redacţie, în august, când vine acasă. Şi înainte de a-i ţine pumnii strânşi la cursa din 27 mai, vă transmitem salutul lui: „Iubesc Tecuciul şi abia aştept să-l revăd. Iubesc Galaţiul cu tot ce are el mai frumos: Dunărea şi oamenii!”.viata-libera.ro
dcp100168 Posted May 19, 2012 Author Posted May 19, 2012 Un român va purta flacăra olimpică pe teritoriul Marii Britanii, la LeedsUn român stabilit de opt ani în Marea Britanie va purta flacăra olimpică în centrul oraşului Leeds, pe o distanţă de trei sute de metri, informează un comunicat al Ambasadei României în Regatul Unit, remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX."Dan Alexandru Dumitru, un român stabilit de opt ani în Marea Britanie, a fost selecţionat de Lloyds Bank, cel de-al treilea sponsor şi partener oficial al Jocurilor Olimpice, să poarte Flacăra Olimpică în centrul oraşului Leeds la 25 iunie 2012, orele 07.30, pe o distanţă de 300 de metri", precizează comunicatul ambasadei.Nominalizarea a fost făcută de membrii Parohiei Ortodoxe "Sf Macarie cel Mare" din Leeds, pentru "întreaga activitate de voluntariat pe care a desfăşurat-o în ultimii cinci ani prin participare la diverse competiţii sportive în scopuri caritabile"."Românii din Marea Britanie au şansa de a scrie istorie odată cu Jocurile Olimpice şi în acest fel lăsăm un exemplu generaţiilor de români care ne vor urma pe aceste meleaguri. Ca orice eveniment sportiv, Olimpiada vine şi pleacă, dar cred că este important ce rămâne în urma ei. Iar pentru noi, românii, este important să lase în urmă un gram de curaj. Curajul de a spune că sunt român în Marea Britanie", a declarat Dumitru, conform comunicatului.Triplul campion olimpic la iahting, Ben Ainslie a dat start, sâmbătă, periplului din Marea Britanie al torţei olimpice, care se va încheia la Londra, în data de 27 iulie, când va începe competiţia internaţională, informează AFP. Ainslie a preluat torţa la ora locală 07.15, în localitatea din extremitatea sud-vestică a Marii Britanii, în prezenţa a sute de spectatori, el alergând o porţiune şi apoi înmânând-o sportivei Anastassia Swallow (surfing).Flacăra olimpică a sosit în Regatul Unit vineri seară, cu o cursă aeriană specială, de la Atena, şi a fost transportată cu elicopterul la Land's End, unde a fost folosită pentru aprinderea torţei. Aproximativ 8.000 de alergători vor purta torţa pe o distanţă de 12.875 de kilometri pe suprafaţa Regatului Unit şi a Irlandei. Timp de 70 de zile, torţa va trece prin cel puţin o mie de oraşe şi sate.mediafax.ro
dcp100168 Posted May 25, 2012 Author Posted May 25, 2012 Un tecucean, felicitat de Ambasadorul României la LondraExcelenţa Sa dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, i-a transmis un mesaj public de felicitare tecuceanului Dan Alexandru Dumitru, stabilit de opt ani în Marea Britanie, care a fost selecţionat de Lloyds Bank, cel de-al treilea sponsor şi partener oficial al Jocurilor Olimpice, să poarte Flacăra Olimpică în centrul oraşului Leeds la 25 iunie 2012, orele 07,30, pe o distanţă de 300 de metri. „Doresc să vă felicit atât pentru această importantă realizare, care constituie o contribuţie semnificativă la promovarea imaginii României în Marea Britanie, într-un context de maximă vizibilitate cum este cel al Jocurilor Olimpice 2012, cât şi pentru întreaga activitate pe care o desfăşuraţi în scopuri caritabile împreună cu ceilalţi români inimoşi din cadrul Parohiei Sf. Macarie cel Mare din Leeds. Astfel de evenimente constituie încă o dovadă a faptului că oriunde în lume românii sunt capabili să-şi afirme identitatea naţională cu mândrie şi să-şi reprezinte ţara cu cinste”, i-a transmis Excelenţa Sa, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul ambasadei.Succes!„Alexandru Dan Dumitru pune Galaţiul pe harta Olimpică a lumii”, aşa scriam despre el în pagina de Diaspora din 6 aprilie şi o facem din nou pentru a-i ura din toată inima succes. Duminică, tecuceanul va participa la maratonul din Edinburgh, 42 de km. Toţi banii din această acţiune de caritate vor fi donaţi Asociaţiei Pro-Vita, Valea Plopului, care are nevoie de ajutor după ce un incendiu le-a ars magazia cu provizii. Convins că românii din diaspora suferă odată cu cei de acasă, tecuceanul a ales să ajute participând la curse de caritate.viata-libera.ro
dcp100168 Posted June 27, 2012 Author Posted June 27, 2012 Tecuceanul a purtat, luni, la Leeds, flacăra olimpicăAu fost doar 300 de metri, parcurşi în dimineaţa de 25 iunie, în aplauzele mulţimii, dar în special în uralele numeroşilor membri ai comunităţii româneşti care au fluturat în calea lui drapele tricolore. 300 de metri în care tecuceanul Alexandru Dan Dumitru a purtat Flacăra Olimpică prin centrul oraşului Leeds, din Marea Britanie. „Pentru romanii din UK, ceea s-a întâmplat luni dimineaţă a fost un moment istoric şi plin de emoţie”, ne-a mărturisit tecuceanul imediat după eveniment.O italiancă a încercat să îi ia torţaCursa de 300 de metri a lui Dan Dumitru a avut parte şi de un incident: o femeie de origine italiană, patroana unui restaurant din Leeds, a trecut de forţele de ordine şi a încercat să pună mâna pe torţă. Potrivit BBC, Gilda Porcelli a admis că a fost o "greşeală", dar că a făcut-o în speranţa că va aduce noroc echipei de fotbal a Italiei în semifinala de la Euro 2012. „Dacă într-adevăr doamna Porcellini (cea care a atins flacăra în timp ce alergam) şi flacăra pe care o am acum este cea care va aduce Italiei titlul de campioană, aduc torţa în România şi o las trei ani, până când iese România din criza”, ne-a spus Alexandru Dan Dumitru.Recompensat pentru activitatea de voluntarTecuceanul în vârstă de 34 de ani a fost ales purtător al flăcării olimpice de către Lloyds Bank, cel de-al treilea sponsor şi partener oficial al Olimpiadei. Nominalizarea lui a fost făcută de către doi membri ai Parohiei Ortodoxe „Sfântul Macarie cel Mare” din Leeds, pentru întreaga activitate de voluntariat prin alergat. Dan Dumitru a plecat în Marea Britanie în 2004, împreună cu Alina, soţia lui, cu gândul că vor sta cinci ani şi se vor întoarce în România. Absolvent de administraţie publică, la Universitatea „Cuza” din Iaşi, lucrează ca maşinist operator în Fox's Biscuits (al doilea producător de biscuiţi din Marea Britanie) şi Health&Safety Representative, în fabrică şi în Comitetul Parohial. Au trecut deja opt ani de când soţii Dumitru s-au stabilit într-un mic orăşel de lângă Leeds (Batley), au doi băieţi, Ştefan şi David, şi multe speranţe. „Speranţe că ne vom întoarce în România, dar când ne-am dat seama că nu se poate lucrul acesta cât de curând, am zis să încercăm să vedem dacă putem fi români trup şi suflet pe aceste meleaguri”, ne-a mărturisit tecuceanul atunci când a aflat că va purta flacăra olimpică.viata-libera.ro
dcp100168 Posted July 18, 2015 Author Posted July 18, 2015 Lecţie de viaţă: un gălăţean aleargă maratoane în Anglia pentru a da speranţă copiilor bolnavi de cancerAre 37 de ani şi ar putea duce un trai confortabil în Leeds, Marea Britanie, acolo unde s-a stabilit de aproape un deceniu, însă gândul lui este mai mereu aici, în România, la copiii aflaţi la limita existenţei. Alex ajută la strângerea fondurilor necesare pentru a amenaja un centru de terapie pentru micuţii bolnavi de cancer."Nu-i un moft să ajuţi!"„Trebuie să crezi, trebuie să lupţi!“, afirmă Alex Dan Dumitru, un bărbat de 37 de ani, din Tecuci, atunci când vine vorba despre misiunea pe care şi-a ales-o: aceea de a-i ajuta pe semenii aflaţi în dificultate. „Nu este un moft să-i ajuţi pe ceilalţi. Este extraordinar să ştii că scoţi pe cineva dintr-un necaz sau măcar că-i alini suferinţa. În acelaşi timp, este foarte important modelul de comportament pe care-l oferim celorlalţi şi, mai ales, copiilor noştri. Dacă nu le arătăm noi, părinţii, ce înseamnă omenia, caritatea, atunci cine să o facă în locul nostru?“, spune Alex.Tânărul a ales să se stabilească în Marea Britanie, unde şi-a găsit de lucru la o fabrică de biscuiţi din oraşul Leeds. Un alt motiv care l-a împins la acţiunea sa este acela legat de imaginea românilor în Regatul Unit: „Dacă nu arătăm cine suntem cu adevărat, lumea va crede toate balivernele pe care le citeşte în presa răuvoitoare. Este important să fim, fiecare dintre noi, ambasadorii României, ai românilor harnici, pricepuţi şi buni“, spune Alex.A dus torţa olimpică prin LondraIdeea de a-şi ajuta semenii în dificultate nu este una nouă pentru Alex, care a considerat mereu că milostenia este foarte importantă. „Există foarte mulţi oameni cu afecţiuni grave a căror viaţă poate fi salvată dacă noi, ceilalţi, suntem dispuşi să ajutăm. Trebuie doar să arătăm că ne pasă, iar lucrurile vor începe să se mişte“, spune românul, care a fost sufletul a numeroase campanii sociale în ultimul deceniu.Tocmai spiritul lui caritabil avea să-l transforme, în 2012, într-o mică vedetă a românilor din Regatul Unit. Ca urmare a nominalizării făcute de membrii Parohiei Ortodoxe „Sf. Macarie cel Mare“ din Leeds, a fost selecţionat să ducă torţa olimpică prin Londra, în drumul ei către stadionul Wembley. „Ca recunoaştere pentru întreaga activitate de voluntariat pe care a desfăşurat-o în ultimii cinci ani“, au argumentat atunci organizatorii britanici despre singurul român care a avut onoarea să ducă torţa oficială la Jocurile Olimpice din 2012.Însă, după cum o spune chiar el, nu-i tot timpul simplu să ajuţi. Trebuie să cauţi mereu cea mai bună metodă pentru a-i mobiliza pe oameni. „Nu poţi doar să ceri nişte bani. Din cauza avalanşei de cerşetori şi de escroci, oamenii sunt ceva mai reticenţi, iar de aceea actele de caritate trebuie să fie foarte vizibile, pentru că altfel nu sunt credibile şi nu se poate face mare lucru“, explică Alex.Metoda lui de a atrage atenţia este sportul. Pasionat de alergare, românul s-a înscris în ultimii ani, cu scop caritabil, la mai multe competiţii sportive organizate în Marea Britanie. În 2013 a alergat în celebrul maraton de la Manchester cu scopul de a-l ajuta pe Radu, un copil de 9 ani din Iaşi diagnosticat cu limfom Hodgkin. În 2014 a strâns, tot alergând, 1.250 de lire pentru un copil român bolnav de leucemie. S-a înscris la tot mai multe competiţii, toate cu scopul de a ajuta. A alergat la câteva maratoane, a participat inclusiv la celebra competiţie de anduranţă „Half Iron Man“, a câştigat „Cholmondeley Castle Triathlon“ (n.r. - o cursă pe echipe extrem de dură, căci presupune alergare, înot şi ciclism) şi a sărit cu paraşuta de la 5.000 de metri.A făcut cam de toate şi nici prin cap nu-i trece să se oprească, chiar dacă uneori nu-i este uşor, căci trebuie să-şi drămuiască foarte atent timpul între activităţile caritabile, slujbă şi familie. Alex este căsătorit şi are doi copii de care este foarte mândru. Băiatul cel mare este deja un talentat rugbist, remarcat de presa britanică în competiţiile pentru juniori.În fine, este bine să ştiţi că, în afara activităţii umanitare, Alex mai are un scop în ceea ce face. Vrea să arate că românii sunt oameni între oameni. „Din păcate, unele ziare europene au făcut românilor o imagine nedreaptă. Prin ceea ce fac, vreau să arăt şi că nu suntem nişte paraziţi, aşa cum ne-au etichetat unii, ci că suntem un popor plin de oameni talentaţi, muncitori şi plini de compasiune faţă de semeni“ - Alex Dan Dumitru alergătorCasă a alinării pentru 300 de copiiÎncepând din aprilie 2015, Alex s-a „înhămat“ la o sarcină şi mai complicată. Vrea să mobilizeze oamenii, fie ei români sau britanici, pentru a sprijini un proiect extraordinar gândit de o organizaţie neguvernamentală din România. Este vorba despre amenajarea unui centru de terapie, educare şi reabilitare pentru copii bolnavi de cancer în fază terminală.Proiectul este gândit de fundaţia „Hospice Casa Speranţei“, cu sprijinul „Hospice of Hope“ UK. Pentru a strânge bani pentru a contribui la acest proiect (organizaţia se bazează pe o mulţime de alte surse de finanţare), tecuceanul a alergat în aprilie la maratonul Londrei, iar în urmă cu câteva zile a organizat o competiţie de anduranţă denumită „Români în UK Challenge“, prilej cu care a strâns din premii şi mici donaţii 1.000 de lire. Nu este o sumă impresionantă, însă banii sunt oferiţi din toată inima de către oameni care au o situaţie materială normală. Dau din puţinul lor, cum s-ar spune. Mulţi oameni bogaţi, cu averi impresionante, ar trebui înveţe din asta, iar campaniile umanitare la care participă Alex Dan Dumitru tocmai aici vor să ajungă: la conştiinţa tuturor semenilor."Clădirea este la Adunaţii Copăceni şi se doreşte a fi casa a 300 de copii în faze terminale de cancer, dar şi un ajutor moral şi emoţional pentru familiile acestora. Acum arată rău, dar va fi ceva minunat până la urmă" - Alex Dan DumitruÎn acest moment, conacul de la Adunaţii Copăceni unde va funcţiona centrul gândit de „Hospice Casa Speranţei“, arată destul de rău. Însă planurile sunt foarte ambiţioase, clădirile urmând a fi modernizate la un standard foarte ridicat. Trebuie să menţionăm că, de peste 20 de ani, „Hospice Casa Speranţei“ oferă îngrijire specializată gratuită pentru persoanele afectate de boli incurabile şi pentru apropiaţii acestora. Potrivit informaţiilor publicate de organizaţie, asistenţii sociali şi voluntarii „Hospice Casa Speranţei“ au oferit până în prezent îngrijire paliativă pentru mai mult de 12.000 pacienţi. Ei îngrijesc în fiecare an, în Bucureşti şi Braşov, peste 1.000 de persoane, din care peste 250 sunt copii cu boli incurabile. Pentru aceştia, „Hospice Casa Speranţei“ organizează, de asemenea, excursii, cluburi şi tabere de vară, la care pot participa împreună cu fraţii lor. Tabăra de la Adunaţii Copăceni vine, aşadar, în completarea tratamentului oferit acestor copii, pentru diversificarea metodelor folosite şi îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora, iar realizarea ei ar fi un mare succes pentru ideea de caritate."Din cauza avalanşei de cerşetori şi de escroci, oamenii sunt ceva mai reticenţi, iar de aceea actele de caritate trebuie să fie foarte vizibile, pentru că altfel nu sunt credibile şi nu se poate face mare lucru" - Alex Dan DumitruProiectul „Români în UK Challenge“ a reunit 40 de participanţi Proiectul„Români în UK Challenge“ s-a dovedit a fi nu doar un răspuns la articolele presei britanice vizavi de români, dar şi „o chemare la acţiunile de voluntariat prin mişcare“, ne-a spus Alex. Potrivit tecuceanului, 40 de persoane din Londra, Manchester, Leeds, Huddersfield, Hull, Warrington şi Scarborough au participat la prima ediţie a competiţiei, care s-a desfăşurat pe 21 iunie 2015. Culmea, britanicii, cunoscuţi ca fiind mai conservatori din fire, au participat şi ei la cursă. „Britanicii prezenţi la eveniment, patru la număr, s-au arătat super-încântaţi de frumuseţea, sensibilitatea şi omogenitatea grupului nostru şi doresc să participe la a doua ediţie. Ei ştiu ce înseamnă muncă de voluntariat prin mişcare şi au donat deja pentru Hospice Casa Speranţei“, ne-a spus Alex. Printre maratonişti au fost şi zece copii, cel mai mic fiind în vârstă de 6 ani, iar cel mai mare, de 15 ani. „Cel mai bun exemplu pentru copiii noştri suntem noi, părinţii. Suntem datori să le arătăm ce este bine şi ce este rău. Nu trebuie să aşteptăm să-i înveţe alţii ce-i omenia pe copiii noştri“, a punctat Alex.Cursă de 30 de kilometri, pe traseu muntos„De 60 de ani, traseul Yorkshire 3 Peaks este cunoscut în Marea Britanie ca o drumeţie de anduranţă, care împinge limitele umane până la extrem: 38 de kilometri şi trei vârfuri de 700 de metri fiecare în 12 ore“, ne-a declarat Alex, care a ales pentru participanţi două variante de traseu prin pitorescul peisaj Yorkshire Dales, North Yorkshire. Din motive care ţin de duritatea traseului şi de nivelul de rezistenţă fizică al participanţilor, majoritatea fiind „runneri“ amatori, neobişnuiţi cu dificultăţile curselor de acest fel, competiţia s-a ţinut pe două variante de parcurs. 31 dintre participanţi s-au înscris doar la traseul scurt, de zece kilometri, cu o singură ascensiune grea: Pen-y-ghent (694 de metri).În schimb, traseul lung a fost o adevărată provocare pentru cei nouă participanţi care s-au încumetat să-l parcurgă. „A plouat mereu, iar condiţiile de vizibilitate au fost reduse la înălţime. Având participanţi din Londra, de la 400 de kilometri distanţă, s-a hotărât să nu lungim prea mult cursa, aşa ca am făcut escaladarea a doar două dintre cele trei vârfuri, distanţa parcursă fiind de 30 de kilometri în zece ore“, ne-a povestit organizatorul.Iniţiativa lui Alex, bine primită şi pe FacebookIdeea lui Alex Dan Dumitru, de a organiza o cursă de anduranţă în scop caritabil, a trezit admiraţia românilor din Regatul Unit. Pe pagina de Facebook a tecuceanului s-au strâns sute de mesaje de admiraţie şi de încurajare. „Toată admiraţia, Alex Dan Dumitru! Un eveniment cu oameni frumoşi, sensibili şi uniţi! Antonia, fetiţa mea, şi-a luat la şcoală certificatul primit la eveniment. A fost felicitată şi aplaudată în faţa colegilor şi a profesorilor. Este important pentru un copil, astfel îşi dezvoltă stima de sine şi învaţă să fie sensibil la nevoile celor din jur“ - Alina, româncă stabilită în Marea Britanie.Mihaela Pricope a ţinut şi ea să-i mulţumească lui Alex Dan Dumitru: „Există oameni care îşi consumă timpul şi energia fără a cere nimic în schimb, doar pentru a-i ajuta pe semenii lor mai puţin norocoşi, ca să zic aşa, din lumea aceasta. Dan, mulţumim pentru tot ceea ce faci tu în activitatea de caritate şi pentru faptul că ne-ai creat oportunitatea să ne adunăm cu toţii şi să arătăm că suntem mai buni şi mai puternici împreună şi le putem ajuta pe acele fiinţe cu care viaţa nu a fost darnică şi pentru care fiecare zi reprezintă o luptă pentru a trăi!“.O cursă care a unit două familiiPentru că pe 21 iunie s-a sărbătorit în Marea Britanie „Ziua Tatălui“ (Father’s Day), pentru Alex a fost cadoul perfect să aducă împreună cele două familii: soţia şi copiii, pe de o parte, şi românii iubitori de mişcare şi acţiuni de caritate de cealaltă parte. „Participând la acest eveniment, românii prezenţi au arătat că le pasă de nevoile şi dramele copiilor în suferinţă din România, că sunt dornici să facă mişcare în aer liber şi în acelaşi timp să devină solidari pentru o cauză nobilă. Mulţumim tuturor participanţilor şi îi aşteptăm la a doua ediţie în Lake District“, ne-a mai spus Alex Dan Dumitru.adevarul.ro
dcp100168 Posted January 29, 2020 Author Posted January 29, 2020 Incredibila poveste a unui gălățean cu un picior mai scurt care aleargă în curse umanitare „Alex Dan Dumitru and his incredible story – from 110 kilograms to humanitarian marathons and bearer of the Olympic torch”, aşa se intitulează articolul publicat la începutul acestui an de specialstories.eu, poveste a cărui protagonist este gălăţeanul Alex Dan Dumitru din Marea Britanie. Purtător al flăcării olimpice în 2012, cunoscut pentru participarea la zeci ce curse caritabile de maraton şi semimaraton, despre Alex aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Dincolo de implicare, de voluntariat, de dorinţa şi voinţa de a-şi depăşi limitele pentru a-i ajuta pe alţii, Alex Dan Dumitru are propria sa poveste uimitoare: a reuşit să slăbească de la 110 la 86 de kilograme, să alerge în curse umanitare uriaşe, având un picior mai scurt cu cinci centimetri. A trecut, apoi, printr-o operaţie dificilă şi chinuitoare, a reînvăţat să meargă şi s-a reîntors la acţiunile umanitare prin alergat. Toate acestea sunt relatate cu emoţie şi talent în specialstories.eu de Ramona Sarac, jurnalista fiind convinsă că povestea lui Alex îi poate inspira şi pe alţii. Galaţiul, pe harta olimpică „Alexandru Dan Dumitru pune Galaţiul pe harta Olimpică a lumii” scriam pe 6 aprilie 2012, în primul articol publicat în „Viaţa liberă” despre singurul român din Marea Britanie care a purtat Flacăra Olimpică prin centrul oraşului Leeds. Au urmat, apoi, numeroase articole despre participările lui la curse caritabile, despre urcarea pe prima treaptă a podiumului la „Half Iron Man”, dar şi despre organizarea unor asemenea curse ale speranţei – „Români în UK Challenge”, devenit deja tradiţie. Mintea i-a dat putere Ştiam, în 2012, că Alex venise în Marea Britanie în 2004, împreună cu Alina, soţia lui, că au doi băieţi, Ştefan şi David, o rată şi multe speranţe. Absolvent de administraţie publică, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, lucra ca maşinist operator în Fox's Biscuits (al doilea producător de biscuiţi din Marea Britanie). „Lucrând în fabrica de biscuiţi, am ajuns la 110 kilograme - nici nu puteam urca scările până la etajul 3”, a mărturisit în specialstories.eu. A reuşit să ajungă la 86 de kilograme respectând cu stricteţe un plan de nutriţie, unul de antrenament, cu multă documentare, toate susţinute de efort fizic şi mental. Cum a izbutit?! „Mintea ta îţi dă putere”, spune Alex. După primul său maraton umanitar au urmat alte şi alte curse, la fel de lungi, precedate de antrenamente pe măsură. Toate acestea în ciuda unei probleme medicale foarte grave. Alex avea piciorul stâng cu cinci centimetri mai scurt decât cel drept, aflăm din specialstories.eu. Patru luni în cârje, apoi din nou în cursă În 2018, Alex a suferit o intervenţie chirurgicală complexă, rămânând cu o tijă metalică pe femurul stâng cu cinci şuruburi, explică jurnalista Ramona Sarac. „Mulţi dintre voi cunosc implicarea mea în acţiuni caritabile prin alergat. În ultimii opt ani am strâns mai mult de 10.000 de lire pentru diferite fundaţii de întrajutorare, mai ales pentru copii cu boli incurabile. După o operaţie grea, pe care am avut-o anul trecut, petrecând mai bine de patru luni în cârje şi «învăţând» din nou să merg, am început din nou să alerg”, ne mărturisea Alex într-un mesaj pe care ni l-a trimis la începutul lunii octombrie a anului trecut. La acel moment se pregătea să parcurgă pentru Fundaţia Candlelighters, 38 de km, cu o diferenţa de nivel de 1.585 de metri, în mai puţin de 12 ore, competiţie cunoscută sub numele de Yorkshire 3 Peaks. Fundaţia Candlelighters este renumită pentru ajutorul acordat copiilor bolnavi de cancer sau leucemie. În februarie 2020, Alex va participa la un nou maraton. Pentru că, după cum ne mărturisea mai demult: „Viaţa e un maraton cu urcuşuri şi coborâşuri. Unii trec mai uşor prin viaţă, alţii se mai opresc şi o iau de la capăt. Diferenţa este că maratonul se termină peste 42 kilometri, în viaţă nu se ştie unde e linia de sosire. Cel mai mult contează ce lăsăm în urma acestui maraton al vieţii. Cine va alerga un maraton, va trece mai uşor prin viaţă”. Revelion organizat de Alex, ştire la Pro TV Revelionul românesc organizat de Alex Dan Dumitru în Marea Britanie a constituit în primele zile ale lui ianuarie, subiect la Ştirile Pro Tv. „A fost noaptea în care au vrut să danseze, să cânte şi să mănânce româneşte şi cei plecaţi de mult din ţară. S-a strigat «La mulţi ani, România!» în toată lumea, de la Paris, Londra şi Berlin, până la Bangkok”, au spus jurnaliştii Pro Tv. Gălăţeanul a ţinut să ne spună că imaginile difuzate de postul de televiziune „erau de la Revelionul organizat de mine la Restaurant Rio Grande în Bradford, nordul Angliei, nu din Londra, cum s-a spus în reportaj”. Şi că au fost nu mai puţin de 270 de români prezenţi. Într-adevăr, ar fi fost greu de găsit vreo diferenţă între atmosfera de la Rio Grande şi orice salon de petreceri de pe la noi. Pereţii au vibrat de muzică populară, iar horele s-au întins de jur împrejurul meselor pline. Pentru că totul să sune cât mai autentic, lăutarul a fost adus din ţară! De altfel, după cum au mărturisit invitaţii, a fost singurul moment din an în care au putut mânca, dansa şi simţi româneşte conaţionalii care muncesc în Marea Britanie. Unii dintre aceştia sunt plecaţi de zece ani. viata-libera.ro
dcp100168 Posted December 18, 2022 Author Posted December 18, 2022 Drapelul României, pe Primăria din Leeds. „Diploma Ambasadorului”, pentru tecuceanul Alex Dan Dumitru „România poate fi oriunde atâta timp cât avem cu noi limba, credinţa, familia”, este mărturia lui Alex Dan Dumitru, tecuceanul stabilit în Leeds, Marea Britanie, despre care aţi putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă” încă din 2012, când a fost Purtător al Flăcării Olimpice. Cunoscut pentru participarea la zeci de curse caritabile, pentru evenimentele organizate în cadrul comunității românești din Leeds, a primit „Diploma Ambasadorului”. I-a fost decernată de Consulul Onorific al României în Leeds, în cadrul unei ceremonii care a marcat o premieră: arborarea Steagului României pe cea mai importantă clădire din Leeds: Civic Hall - Primăria. „În plin centrul orașului Leeds din Marea Britanie se află clădirea Primăriei: mare, impozantă, cu atitudine british. Dar sus de tot, semeț, steagul României a fluturat în fața tuturor”, aşa începe ştirea difuzată la „Focus Prima Tv”, printre protagoniştii căreia s-a aflat Alex Dan Dumitru, originar din Tecuci, judeţul Galaţi. Tecuceanul este unul dintre românii care au primit „Diploma Ambasadorului”, la propunerea Consulului Onorific al României în Leeds, Annemarie Visoianu-Kanatas, în prezenţa primarului - Lord Mayor Councillor Robert Gettings. Ceremonia a avut loc de Ziua Națională a României, când meritele celor mai implicaţi români au fost astfel recunoscute şi apreciate. „Ne-a fost foarte greu să decidem cui să oferim «Diploma Ambasadorului» astăzi, la evenimentul nostru, deoarece foarte mulţi ar fi meritat”, a spus Consulul Onorific al României în Leeds. Alex Dan Dumitru, reprezentând Organizația Românilor din Leeds și împrejurimi, a primit diploma „pentru suportul informaţional oferit bibliotecii din Dewsbury și pentru toate evenimentele organizate în cadrul comunității românești din Leeds și împrejurimi”. Au mai fost apreciate meritele unor persoane care s-au implicat în educarea copiilor români, în susţinerea cu alimente a persoanelor cu dificultăți financiare, care le-au oferit românilor suport informaţional şi consiliere în procesul de aplicare pentru rezidenţă și beneficii în sistemul britanic, în special în perioada Brexit. Practic, oameni care îşi dedică resursele pentru a-i ajuta pe românii din Leeds. „România poate fi oriunde atâta timp cât avem cu noi limba, credinţa, familia”, a spus Alex Dan Dumitru. Purtător al Flăcării Olimpice în 2012, cunoscut pentru participarea la zeci de curse caritabile de maraton şi semimaraton, despre Alex aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”. Dincolo de implicare, de voluntariat, de dorinţa şi voinţa de a-şi depăşi limitele pentru a-i ajuta pe alţii, Alex Dan Dumitru are propria sa poveste uimitoare: a reuşit să slăbească de la 110 la 86 de kilograme, să alerge în curse umanitare uriaşe, având un picior mai scurt cu cinci centimetri. A trecut, apoi, printr-o operaţie dificilă şi chinuitoare, a reînvăţat să meargă şi s-a reîntors la acţiunile umanitare prin alergat. Datorită tecuceanului, târgurile de produse şi mâncăruri tradiţionale româneşti, dar şi petrecerile româneşti au devenit o obişnuinţă în Leeds. Revenind la Drapelul României, trebuie spus că, tricolorul nostru a fost arborat şi pe clădirea Primăriei din Harrow, nu doar din Leeds. În Leeds trăiesc peste 11.000 de români, conform ultimelor statistici, iar în Harrow locuiesc peste 22.000 de români, cam cât într-un orășel de provincie din România. Comunitatea românească din Regatul Unit a crescut constant după aderarea României la Uniunea Europeană, tendință menținută și în prezent, chiar dacă după Brexit condițiile de imigrare sunt mult mai grele. viata-libera.ro
dcp100168 Posted July 29, 2024 Author Posted July 29, 2024 Torţa olimpică purtată de Alex Dan Dumitru, expusă la Tecuci „Torța olimpică 2012”, care aparţine tecuceanului Alex Dan Dumitru, poate fi admirată, timp de o lună, la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci. Vernisajul acestei micro-expoziţii a avut loc sâmbătă, 27 iulie 2024. Participanţii la eveniment au avut ocazia să afle istoria jocurilor olimpice prezentată de muzeograf dr. Paul Ciobotaru, dar și povestea tecuceanului Alex Dan Dumitru. Dumitru a fost ales purtător al Flăcării Olimpice în 2012, de către Lloyds Bank, cel de-al treilea sponsor şi partener oficial al Olimpiadei, nominalizarea lui fiind făcută de către doi membri ai Parohiei Ortodoxe „Sfântul Macarie cel Mare”, din Leeds, pentru întreaga activitate de voluntariat. El s-a implicat în numeroase proiecte sportive prin care a determinat membrii comunității de români din Marea Britanie să facă mișcare în scopuri caritabile. Tecuceanul le-a povestit concitadinilor săi cât de important este, în viață, să crezi în visurile tale și să faci totul pentru a le transforma în realitate. viata-libera.ro
Recommended Posts