Jump to content

Fostul poligon auto, viitoare groapă de gunoi


dcp100168

Recommended Posts

Fostul poligon auto, viitoare groapă de gunoi

Locatarii blocurilor din cartierul I.C. Frimu, situate în apropierea cimitirului Eternitatea, se plâng din cauza grămezilor de moloz şi gunoaie din fostul poligon auto, pe care sunt nevoiţi să le vadă zilnic. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că terenul viran de peste 5.000 de metri pătraţi se transformă tot mai mult, pe an ce trece, într-o groapă de gunoi.

Responsabilitatea, dintr-o curte în alta

Am încercat să aflăm în administrarea cui se află acest teren şi cine este responsabil de colectarea deşeurilor din interiorul gardurilor de beton. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, ne-a spus că terenul nu aparţine domeniului public, ci aparţine unui privat. Aşa că răspunderea adunării deşeurilor îi revine doar proprietarului.

Cum din situaţie reiese clar că adunarea gunoiului nu este una dintre priorităţile misteriosului proprietar, am vrut să aflăm la cine pot apela oamenii afectaţi pentru a rezolva într-un fel situaţia.

„Poliţia locală are atribuţii doar pe domeniul public. Eventual, putem aplica sancţiuni persoanelor pe care le surprindem că aruncă sau depozitează gunoiul în locuri nepermise”, explică Cristian Gâscă, directorul Poliţiei locale Galaţi.

Amenzi mari, proceduri greoaie

După mai multe telefoane, am ajuns la Garda de Mediu Galaţi. „Noi putem aplica amenzi pentru neregulile constatate, atât pe domeniul public, cât şi pe cel privat. Problema este că reclamantul trebuie să înainteze o sesizare către Garda de Mediu. În urma acesteia, vom efectua demersurile necesare pentru a afla cine este proprietarul locului respectiv, după care îi vom trimite un avertisment, prin care îl somăm să rezolve problema deşeurilor depozitate pe proprietatea sa. Persoana respectivă are timp, într-un interval de 30 de zile, să rezolve problema. Dacă după trecerea acestui interval comisarii noştri constată că problema persistă şi că proprietarul nu a luat nicio măsură, putem trece la aplicarea amenzilor. Pentru că valoarea acestora este foarte ridicată, începând de la 25.000 lei, proprietarii iau, de regulă, măsuri în cele 30 de zile premergătoare”, explică Mihai Turcu, directorul Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu.

Ce le rămâne de făcut locatarilor afectaţi? Întrebat dacă a primit vreo sesizare în privinţa fostului poligon auto, Mihai Turcu a spus că nu are nicio plângere, până în momentul de faţă.

Astfel, locatarilor din zonă nu le rămâne decât să sesizeze Garda de Mediu şi să aştepte câteva luni până când lucrurile se vor remedia vizibil.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Singurul poligon auto din Galaţi a ajuns o ruină

Fostul poligon auto, din cartierul IC Frimu, este transformat in ghena de gunoi! Hotii au vandalizat cladirea si au furat tot ce se putea fura. O suprafata de aproximativ 5.000 de metri patrati este invadata de buruieni, resturi de moloz si gunoaie. Primaria nu poate interveni sa ecologizeze zona pentru ca terenul nu-i apartine.

In anii 70, in poligonul auto din cartierul IC Frimu, galatenii sustineau examenul pentru carnetul de sofer. In urma cu cativa ani terenul a fost revendicat de catre un cetatean strain, care l-a lasat in paragina. Cladirea a fost darmata bucata cu bucata, hotii au furat tot, iar terenul a fost transformat in groapa de gunoi.

Locatarii din cartierul IC Frimu se plang ca nu mai suporta mirosul pestilential de la gunoaiele care au pus stapanire pe fostul poligon auto. Oamenii se tem ca sub buruienile inalte chiar si de un metru se ascund serpi.

Reprezentantii Serviciului Public Ecosal spun ca terenul nu aparţine domeniului public si nu pot interveni sa curete zona decat contra-cost, la cererea proprietarului. Garda de Mediu poate interveni numai in cazul in care se primeste o sesizare scrisa de la locatari. Pana la aceasta data, nu s-a inregistrat nicio astfel de plangere.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.