Jump to content

Azawad - un nou stat pe harta lumii


dcp100168

Recommended Posts

Azawad - un nou stat pe harta lumii

Pe harta Africii a apărut un stat fantomă, Azawad, pe care comunitatea internaţională nu-l recunoaşte, dar care creează un focar de tensiune în toată zona de vest a continentului negru.

Comunitatea tuaregă din Mali revendică încă din 1960 separarea zonei de nord, acolo unde în mod tradiţional se întindeau păşunile acestui popor nomad având origini berbere, relateaza RFI Romania.

Într-un context de slăbiciune a puterii centrate şi mai ales al unei noi lovituri de stat care a avut loc la Bamako, tuaregii, sprijiniţi de diverse grupuri islamiste radicale au declarat la sfârşitul săptămânii trecute independenţa nordului şi crearea acestui stat numit Azawad.

Toţi comentatorii pun în evidenţă faptul că acest stat cu frontiere imprecise nu este nici legitim şi nici viabil din punct de vedere economic, ceea ce nu înseamnă că el nu poate deveni un bastion important al grupurilor teroriste şi mafiote care operează în zona Sahelului, precum şi al Al-Qaidei magrebine.

Între timp, în capitala statului Mali, Bamako, junta militară care a preluat puterea pe 22 martie a aceptat sub presiune internaţională şi regională un transfer al puterii în mâna civililor. În aceste condiţii, statele vecine cu Mali, care decretaseră sancţiuni împotriva regimului militar şi-au anulat aceste măsuri şi examinează condiţiile în care ar putea sprijini autorităţile legale de la Bamako, în vederea recuperării teritoriilor din nord.

Din toate punctele de vedere, situaţia este însă complicată şi tensionată. Occidentul nu va permite în nici un caz ca Al-Qaida şi islamiştii radicali adepţi ai războiului sfânt să dispună de o bază în nordul satului Mali. Ţările din jur, precum Algeria, Niger şi Mauritania se simt şi ele ameninţate, iar scenariul unui nou război în Africa de vest se prefigurează la orizont, într-un moment când islamismul radical este în ofensivă în tot Magrebul şi în toată regiunea Sahelului.

money.ro

Azawad

Statul Independent al Azawadului

125px-MNLA_flag.svg.png

220px-Azawad_map-romanian.jpg

Statul Independent al Azawadului este un stat nerecunoscut, care a fost declarat unilateral după un conflict în care Mișcarea Națională pentru Eliberarea Azawadului (MNEA) și alte grupuri au învins Armata Maliului. Acesta solicită și controlează regiunile Tombouctou, Kidal, Gao, precum și o parte din regiunea Mopti, toate fiind recunoscute pe plan internațional ca fiind parte a Republicii Mali. Teritoriul deținut de Azawad are granițe cu Mali și Burkina Faso la sud, Mauritania la vest și nord-vest, Algeria la nord, și Niger la est și sud-est. Gao este capitala și cel mai mare oraș.

La 6 aprilie 2012, într-o declarație făcută public pe site-ul lor, MNEA, care controlează o mare parte a regiunii, a declarat „irevocabil” independența Azawadului de Mali. Proclamarea nu a fost încă recunoscută de către nicio entitate străină.

wikipedia.org

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.