Jump to content

Eugen Grosu "General", judecat pentru trafic de influenţă


dcp100168

Recommended Posts

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

VURGUN VEDAT, cetățean olandez de origine turcă, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,

LAMBADARIE MIHAI în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență,

GROSU EUGEN în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În intervalul noiembrie-decembrie 2009, inculpatul Grosu Eugen a acceptat promisiunea și a pretins pentru sine și pentru alte persoane suma totală de 37.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcționarii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanța Sud – Agigea și pentru a-i determina pe aceștia să acorde liberul de vamă unui container, sosit din China în luna august 2009 în portul Constanța Sud - Agigea, ce conținea parfumuri contrafăcute, etichetate sub mărci de lux, fără ca acel container să fie supus controlului fizic de către autoritățile vamale. Din banii pretinși, Grosu Eugen a primit direct și prin intermediul inculpatului Lambadarie Mihai suma totală de 28.500 euro și 800 lei în trei tranșe de la inculpatul Vurgun Vedat.

Facem precizarea că inculpatul Lambadarie Mihai a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului teritorial București al DNA pentru fapte similare (detalii în comunicatul nr. 673/VIII/3 din data de 1 noiembrie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galați.

pna.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

21 de ani de închisoare într-un dosar de corupţie. Infractorii introduceau parfumuri contrafăcute în ţară cu containerul

  • Vedat Vurgun, Mihai Lambadarie şi Eugen Grosu au fost condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru cumpărare de influenţă, respectiv trafic de influenţă

Curtea de Apel Galaţi i-a condamnat definitiv pe 14 iunie pe doi români şi un cetăţean olandez de origine turcă, puşi sub inculpare într-un dosar penal pentru infracţiuni de corupţie. Vedat Vurgun, Mihai Lambadarie şi Eugen Grosu au primit câte  trei ani de închisoare, dar cu suspendarea executării sub supraveghere pentru cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. Cetăţeanul olandez de origine turcă va sta după gratii 15 ani şi 8 luni, însă asta după ce pedeapsa primită pentru corupţie a fost contopită cu o altă sancţiune penală, la care fusese condamnat anterior.

Procurorii anticorupţie gălăţeni susţin că unul dintre cei implicaţi în această afacere, Eugen Grosu, a pretins pentru el şi pentru alte persoane suma de 37.000 de euro, cu scopul de a interveni pe lângă funcţionarii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea. Vameşii urmau să acorde liberul de vamă unui container, sosit din China în luna august 2009 în portul Constanţa Sud - Agigea, ce conţinea parfumuri contrafăcute, etichetate sub mărci de lux, fără ca acel container să fie supus controlului fizic de către autorităţile vamale. Din banii pretinşi, Eugen Grosu a primit direct şi prin intermediul unuia dintre complicii săi, Mihai Lambadarie, suma de 28.500 euro şi 800 lei, în trei tranşe, de la olandezul de origine turcă Vedat Vurgun. Judecătorii au confiscat acum sumele amintite de la Eugen Grosu în folosul statului.

Lipsa traducătorului a blocat procesul

Procesul a bătut pasul pe loc timp de opt luni pentru că judecătorii gălăţeni nu reuşeau să găsească un interpret de limbă olandeză pentru Vedat Vurgun, iar până la urmă dosarul a fost pasat la Constanţa. Motivul oficial invocat de instanţă la acel moment a fost că Tribunalul Constanţa ar fi competent să judece dosarul. În cele din urmă dosarul a revenit la Galaţi, dar cercetarea judecătorească a avansat tot în ritm de melc.

O situaţie similară s-a petrecut tot la Tribunalul Galaţi în 2009, când procesul celui mai mare traficant de cannabis din România, olandezul Adrianus Bierhuizen, a fost blocat mai bine de un an de zile pentru că nu se găsea un traducător de limbă olandeză. În cele din urmă, instanţa a identificat un traducător, iar procesul a putut continua, traficantul fiind condamnat la 12 ani de închisoare şi restituirea a 79.000 de euro către statul român.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.