Jump to content

Cimitirele din Galaţi sunt pline!


dcp100168

Recommended Posts

Nu mai sunt locuri de veci în cimitirele gălăţene

Concesionarea locurilor de veci în cimitirele din Galaţi a fost sistată de circa 3 săptămâni, municipalitatea aprobând doar cererile depuse în regim de urgenţă. Decizia Primăriei Galaţi a fost luată din cauza numărului mic de locuri de veci care mai există în cimitirele din Galaţi, şi aici este vorba de cimitirele "Cătuşa" şi "Sfântul Lazăr" şi care se ridică doar la 3.000, potrivit declaraţiei viceprimarului Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco. "Dispoziţia a fost emisă acum 3 săptămâni. S-a luat această decizie deoarece mai sunt disponibile doar în jur de 3.000 de locuri de veci, care, potrivit estimărilor noastre, vor fi date în 2-3 ani. Există o problemă la acest capitol şi peste 2-3 ani ne vom confrunta cu o situaţie critică, şi anume lipsa locurilor de veci, motiv pentru care intenţia Primăriei Galaţi este de a găsi un teren unde să fie amenajat un nou cimitir", ne-a explicat viceprimarul Ciumacenco. Potrivit aceleiaşi surse, dispoziţia este dată pe perioadă nedeterminată iar excepţie fac doar situaţiile de urgenţă, respectiv decesul unei persoane care nu are loc de veci.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Criză de locuri de veci în cimitirile gălăţene

Deoarece se confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte locurile de veci, municipalitatea gălăţeană a luat decizia ca aprobările să fie date numai în situaţiile de urgenţă. De la începutul anului şi până în luna iunie, au fost 905 solicitări de locuri de veci. Dintre acestea au fost aprobate aproximativ 700 de locuri deoarece în rest nu erau întrunite condiţiile obligatorii, cum ar fi vârsta înaintată ori o suferinţă cronică. De pildă, în momentul de faţă la cimitirul din Ştefan cel Mare mai sunt libere aproximativ 650 de locuri de veci, iar la cimitirul Sf. Lazăr există alte aproximativ 500 de locuri. Autorităţile speră ca actuală criză să fie rezolvată până la sfârşitul anului când va fi dată în folosinţă noua extindere a Cimitirului Sf. Lazăr, pe o suprafaţă de 3,5 hectare, ceea ce înseamnă că vor fi disponibile alte aproximativ 4.000 de locuri de veci. "Deocamdată se lucrează la amenajarea aleilor, a rigolelor şi a reţelelor de lumină şi apă", a anunţat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Tarife pentru un loc de veci

În cimitirul Ştefan cel Mare concesionarea unui loc de veci pentru şapte ani costă 16,50 lei, iar pe termen nelimitat este de 108 lei. La cimitirul Sfântul Lazăr concesionarea unui loc de veci pentru şapte ani este de 28 de lei, iar pentru termen nelimitat ajunge până la 200 de lei. Şi tarifele pentru o înmormântare diferă în funcţie de cimitirul ales. Diferenţele nu sunt însă mari. Le vom prezenta pe cele percepute de administratorii Cimitirului „Sfântul Lazăr”, pentru că aici sunt înregistrate cele mai mari solicitări venite din partea gălăţenilor. Aici o înhumare într-un loc deja concesionat costă 238 lei. La această sumă se mai adaugă 12 lei pentru serviciul de tămâiere, 1 leu pentru formularul xerox, 2,5 lei – verificare arhivă şi 2,5 lei pentru verificarea terenului. Toată afacerea costă 256 de lei. În cazul înhumării în regim de urgenţă, respectiv pentru situaţiile în care familia nu a rezolvat deja problema concesionării locului de veci, tarifele sunt diferite.Astfel, pentru concesiunea pe termen nelimitat se plăteşte 208 de lei, serviciul de tămâiere costă 12 lei, formularul xerox - 1 leu, iar taxa anuală de întreţinere e 10 lei. În cazul în care se doreşte o groapă dublă, la cheltuieli se mai adaugă încă 60 de lei.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... genta.html

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galaţi nu le mai dă loc de veci decât bolnavilor cronic, pentru că cimitirele sunt pline

Primăria municipiului Galaţi nu le mai dă loc de veci decât bolnavilor aflaţi în stare critică, pentru că cimitirele din oraş mai au doar o mie de spaţii libere, transmite corespondentul NewsIn. "În prezent, municipiul Galaţi se confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte locurile de veci. Din cauza numărului redus, s-a luat decizia ca aprobările să fie date numai în situaţiile de urgenţă, cum este cazul bolnavilor cronic", a declarat, miercuri, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.

Municipalitatea a început să respingă cererile gălăţenilor de 40, 50 şi 60 de ani pe care le consideră neîntemeiate. Motivul: două dintre cimitirele din Galaţi, "Eternitatea" şi "Cătuşa", nu mai au niciun loc de veci liber, iar celelalte două mai au circa o mie de spaţii neocupate. "În prezent, la cimitirul 'Ştefan cel Mare' mai sunt libere aproximativ 650 de locuri de veci, iar la cimitirul 'Sfântul Lazăr' există alte aproximativ 500 de locuri", a precizat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Primăria a găsit o soluţie pe termen scurt pentru criza locurilor de veci din Galaţi. Până la sfârşitul anului, Cimitirul "Sfântul Lazăr" va fi extins pe o suprafaţă de 3,5 hectare, astfel că vor fi create 4.000 de locuri de veci. Totuşi, Direcţia de Patrimoniu a Primăriei şi Serviciul Administrarea Domeniului Public au început căutările pentru a identifica un teren pe care să amenajeze un cimitir nou.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Cimitirele din Galaţi sunt pline!

Criza de locuri de veci in cimitirile galatene! Municipalitatea a sistat acordarea locurilor de veci si poate asigura, pentru o perioada de timp limitata, doar urgentele. Situatia este mai grava cu cat, conform Legii, in caz de calamitati naturale, Primaria este obligata sa asigure locuri de veci pentru 10% din populatia orasului.

Criza locurilor de veci este tot mai acuta! Cimitirile din Galati sunt pline, motiv pentru care municipalitatea a sistat acordarea locurilor de veci in rezerva. Deocamdata, se mai pot asigura locuri doar pentru situatiile de urgenţă, respectiv decesul unei personae care nu avea un loc de inmormantare. Insa si acestea sunt pe sfarsite.

Situatia este mai grava cu cat, in caz de calamitate naturala, Primaria este obligata sa asigure locuri de veci pentru 10% din populatia orasului.

Atat societatea Gospodarire Urbana, cat si Primaria Galati, au inceput cautarile pentru a identifica un teren pe care sa fie amenajat un cimitir nou. Pentru a mai face rost de cateva locuri de veci, administratorii cimitirelor au solicitat Consiliului Local ca cele care au fost concesionate si nefolosite de foarte multi ani, sa fie preluate din nou de administratie.

In prezent mai sunt mai sunt cateva locuri libere in cimitirul “Sf. Lazar” si “Stefan cel Mare”. La “Eternitatea” nu mai este niciun loc liber.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

Am si eu o nelamurire. Un cimitir cat trebuie sa reziste pana acel teren va putea fi folosit pentru constructii peste el? Ca daca ar fi sa ne luam dupa etica ar trebui sa umplem tara de cimitire si sa oprim progresul dezvoltarii, sa nu mai avem unde planta ceva ori sa nu mai avem loc unde sa ne facem o casa sau un bloc.

Am vazut cimitire cu morminte de la 1800 dar de la 1700 nu.

De exemplu noi acum stam peste mormintele dacilor. Si nimeni nu zice nimic. Si stam poate si peste mormintele stramosilor din Evul Mediu si nimeni nu zice nimic.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Criză de locuri de veci la Galaţi

Încă de pe vremea fostului primar Dumitru Nicolae, locurile de veci în unul dintre cele trei cimitire din Galaţi nu puteau fi concesionate decât în regim de urgenţă, mai exact în caz de deces. Practic, gălăţenii nu mai puteau concesiona un loc de veci în alte condiţii, aşa cum se întâmpla în anii precedenţi. Potrivit informaţiilor furnizate de către directorul Societăţii de Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, la ora actuală se discută cu reprezentanţii Primăriei în vederea identificării unui teren unde să fie amenajat un nou cimitir. „Se poate spune că există o criză a locurilor de veci, dacă ţinem cont că acestea nu se pot concesiona decât în regim de urgenţă, pe baza unei solicitări depuse la societatea noastră şi în baza unor documente justificative, cum ar fi certificatul de deces. În Galaţi există un număr de trei cimitire, şi anume Eternitatea, Sfântul Lazăr şi Ştefan cel Mare, însă nu mai există locuri disponibile decât la Cimitirul Ştefan cel Mare, acolo fiind amenajată o parcelă de teren unde vor fi puse la dispoziţie circa 200 de locuri de veci, tot în regim de urgenţă”, ne-a mai declarat directorul Societăţii de Gospodărire Urbană. Potrivit aceleiaşi surse, în următoarea perioadă se va trece la operaţiunea de identificare a locurilor de veci care ar mai putea fi disponibile. „La cimitirul Eternitatea nu mai sunt locuri de veci disponibile de câţiva ani de zile”, a mai precizat directorul Eduard Grosu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

"Eternitatea" cu răspundere limitată. Haos în cimitirele gălăţene

* Gospodărire Urbană nu are o situaţie clară a numărului de locuri de veci din Galaţi * În Cimitirul "Eternitatea" nu se mai fac concesiuni de cinci ani * În acest moment, se fac înhumări numai în regim de urgenţă şi doar la Cimitirul „Ştefan cel Mare”

Dacă încerci să afli capacitatea fiecărui cimitir din Galaţi, administrat de societatea „Gospodărire Urbană”, şi câte locuri mai sunt libere, rişti să te loveşti de un zid. Directorul societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, ne-a spus că locurile de veci sunt limitate, dar ne-a explicat în acelaşi timp că, în lipsa unei hărţi a locurilor de veci, îi este aproape imposibil să spună câte locuri mai sunt libere. „Nu putem da o situaţie exactă a locurilor de veci, pentru că abia acum s-a început cartarea cimitirelor. Fără hartă, putem da o situaţie, dar nu este relevantă. După ce se termină, o să dăm o cifră exactă”, ne-a declarat directorul.
Chiar dacă, potrivit directorului Gospodărire Urbană, cifrele sunt irelevante, acesta ne-a oferit o statistică, măcar estimativă, a mormintelor. Cimitirul „Eternitatea” are 27.000 de morminte, „Sfântul Lazăr” - 48.000, iar „Ştefan cel Mare” - 13.000. La ora actuală se fac concesionări numai în regim de urgenţă şi doar la Cimitirul „Ştefan cel Mare”. Din informaţiile societăţii, reiese că la Cimitirul „Eternitatea” nu mai sunt locuri de veci de cel puţin cinci ani. În medie, se fac aproximativ 60 de înhumări pe lună.

Bulibăşeala mormintelor

Situaţia este atât de neclară, în primul rând, pentru că arhivele s-au tot plimbat de la o instituţie la alta, iar numerotarea locurilor de veci, după rând, parcelă, solă, a fost făcută după cum a vrut fiecare. „Astfel mă trezesc cu un act de concesiune pe loc într-o anumită zonă, iar în teren îmi apare în cu totul în altă parte”, ne-a spus Grosu. Din acelaşi motiv au existat şi probleme de suprapunere. Vina ar fi şi a cetăţenilor care nu au grijă de locul de veci concesionat. Este lăsat în paragină şi este foarte greu să îţi dai seama dacă locul este concesionat sau nu. „Mergi în teren, identifici un loc, pare să nu fie nimic acolo, sunt buruieni, dar este foarte greu să dispun de locul acela atâta timp cât nu ştiu foarte clar situaţia lui. Oricând poate apărea cineva să spună că are act de concesiune acolo. Avem suprapuneri de locuri de veci realizate cu ani de zile în urmă, suprapuneri din anii ’70, ’80”, a mai spus Grosu.

Cartare pe cont propriu

În principiu, cartarea, topografia ar trebui făcută de nişte specialişti, însă pentru că nu au existat bani sau înţelegere din partea Primăriei până acum, Gospodărire Urbană a luat taurul de coarne şi s-a apucat să facă treaba cu oamenii din dotare. „Au venit cei de la Geotopocad, ne-au dat o mână de ajutor, dar n-am mai continuat. Se plătesc bani pentru treaba asta. Am încercat ani de zile să obţinem lucrul acesta de la Primărie, dar nu am reuşit să rezolvăm problema. Astfel încât am luat noi situaţia în mâini şi o facem cu angajaţii noştri. Lucrăm şi cu cei din Primărie, ca să ne ajute cu punerea la punct a schiţelor”, a zis administratorul cimitirelor. În acest moment se lucrează la arhivă, care este comparată cu situaţia din teren, iar până la sfârşitul anului directorul speră ca situaţia să fie elucidată, respectiv cartarea să fie finalizată.

Reconcesionarea locurilor de veci

Odată finalizată cartarea, Gospodărire Urbană va putea spune, nu numai după ureche, câte locuri de veci sunt în fiecare cimitir, câte şi pe ce termen sunt concesionate, dacă sunt pe şapte ani sau nelimitat, căror locuri de veci le-a expirat perioada de concesiune. „Sunt concesionări vechi, din anii ’60, care au expirat, locuri de veci la care nu mai găsim concesionarii, la care nu s-a mai plătit taxa de întreţinere de ani de zile. Finalitatea cartării este posibilitatea reintegrării unor locuri de veci din nou în circuit, pentru a le putea reconcesiona”, a explicat Grosu.

Gospodărire Urbană va construi un osuar

Societatea vrea ca din 2014 să construiască un osuar. Astfel încât, după expirarea concesionării, oasele decedatului să fie depuse acolo. „De asemenea, asta s-ar întâmpla şi dacă există vreun loc de veci părăsit, de care nu se mai ocupă nimeni, dar unde există înhumări. Vom putea lua osemintele de acolo, le punem în osuar, pe baza unei proceduri, astfel încât dacă în timp vine vreun moştenitor să ştie că osemintele sunt în acest osuar” a spus directorul societăţii.

Poate şi un nou cimitir

Chiar dacă, potrivit lui Eduard Grosu, criza locurilor de veci ar putea fi soluţionată odată ce se va finaliza cartarea cimitirelor, vor fi identificate locuri de veci libere sau vor fi eliberate cele cu perioadă de concesiune expirată, municipalitatea are în vedere ca până la sfârşitul anului să identifice un teren pentru a începe amenajarea unui nou cimitir. „Astfel încât în cazul în care n-o să mai ajungă ceea ce avem, să putem da în folosinţă, totuşi, un nou cimitir, pentru că niciodată nu poţi preconiza ceea ce se va întâmpla”, ne-a mai declarat directorul.

Costul unui loc de veci

Dacă până acum puteam cumpăra un loc de veci cu mulţi ani înainte să fie nevoie, acum un loc în cimitir se face numai în caz de necesitate. Concesionările locurilor de veci se fac pe o perioadă de şapte ani sau pe perioadă nelimitată, iar preţurile diferă în funcţie de cimitir. Chiar dacă acum nu mai sunt locuri disponibile decât în Cimitirul "Ştefan cel Mare", Consiliul Local are o listă de preţuri pentru toate cele trei cimitire. La "Eternitatea" şi "Ştefan cel Mare" costurile unei concesiuni sunt identice: pe şapte ani preţul este de 20 de lei, iar pe termen nelimitat preţul este de 132 de lei. La "Sfântul Lazăr", costurile sunt un pic mai mari - concesiunea pe şapte ani este 34 de lei, iar pe termen nelimitat de 241 lei. Taxa de înhumare în groapă simplă este de 359 de lei, iar în groapă dublă de 449 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

La noi o inmormantare te costa aproape ca la nunta/botez. la alea scoti bani si e alceva, la inmormantare nu scoti nimic si mai ramai si trist si altele... Chiar daca nu faci pomeni si altele, dar tot dai bani pe birocratie, am avut 2 inmormantari in familie si stiu cum e din pacate :( Dar parca la cimitirul sf Lazar mai era locuri parca.... Era bine sa fie si crematoriu mai la moda. Daca iti arzi mortul nu vine preotul si altele....

Edited by LaurX82
Link to comment
Share on other sites

Poi daca il perpelesti nu mai au de unde scoate bani. Si din cate stiu eu, la catolici si la altii se poate si cu slujba..... Asta cu "Da banu' daca vrei sa aiba odihna in Rai si sa fii sigur ca nu coboara de acolo", sau "Da bani daca vrei sa ti-l pomenim" e o gaselnita de-a ortodocsilor de la noi... Si eu m-as vrea perpelit si pus in urna. Ca loc, doar peste ai mei sa mai am... Nu ma intereseaza ce vrea popa...

 

Am vazut la unele triburi, ca dupa cativa ani (3-4) isi scot mortul si-l pun pe un raft din lemne si frunze. Cum e la noi dupa sapte ani, numai ca noi il bagam la sac. Si cica misionarii nu le dau voie. Acum, si bastinasii aia oricat de salbatici ar fi, tot isi iau masuri de siguranta sa nu contacteze Anthrax sau alte boli mortale de la cadavru. Alte popoare (Indienii) isi trimit mortii pe Gange, pe pluta, dupa ce in prealabil i-au dat foc. Si aia au samanii lor.... Si parca Dumnezeu era unul :-).

 

Acum, cu cimitirele arhipline, ce sa zic, bine ca avem mall-uri.... Teren de cimitir s-ar putea gasi daca nu s-ar construi atatea padocuri pentru maidanezi m/  ;))

Edited by AdiTZA21
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Dar de ce trebuie sa fie cimitirul musai in oras. De ce nu se poate si in afara orasului?

Pentru ca in afara orasului se construiesc padocuri pentru maidanezi..... Si pentru ca sunt prea multe intersectii de traversat si de aruncat bani pe jos....Si pentru ca multa lume prefera sa mearga pe jos, in coloana, dupa defunct....Si pentru ca.....e mai comod....

Link to comment
Share on other sites

Cimitirile sunt langa oras, exeptie este eternitatea ca acolo era marginea orasului mai demult, dar daca ne inmultimi... mai si murim...  Si inafara orasului sunt vile, terenuri scumpe de vanzare deci... Cimitirile se face mai mult unde e terenul prost, unde e rapa cum e cel din bariera ca se mai surpa cu tot cu morti... 

Acum 13 respectiv 9 ani cimitirul Sf Lazar (coca-cola) era mult spatiu gol, era camp jumate. Cand am ingropat pe ai mei era printre ultimele parcele... si acum sunt cam pe la mijloc.

Nu imi fac eu acum grij ca nu are unde sa ma ingroape, vai ce belea  :))

Edited by LaurX82
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Doar 20 la sută dintre morminte au fost cartate

Abia 20 la sută din numărul total al locurilor de veci din cimitirele gălăţene au fost cartate, respectiv identificate pe o hartă, din septembrie până acum. Aşa cum relatam în paginile ziarului nostru, cele trei cimitire administrate de societatea Gospodărire Urbană se confruntă cu un adevărat haos, neştiindu-se exact nici numărul de locuri de veci, nici câte dintre acestea mai sunt libere. „Nu putem da o situaţie exactă a locurilor de veci, pentru că abia acum s-a început cartarea cimitirelor. Fără hartă, putem da o situaţie, dar nu este relevantă. După ce se termină, o să dăm o cifră exactă”, declara, în septembrie, directorul Gospodărire Urbană, Eduard Grosu. Potrivit acestuia, situaţia era atât de neclară pentru că, de-a lungul timpului arhivele s-au tot plimbat de la o instituţie la alta, iar numerotarea locurilor de veci, după rând, parcelă, solă, a fost făcută după cum a vrut fiecare.
Dacă din septembrie până acum s-a cartat doar 20 la sută dintre locurile de veci, este posibil ca definitivarea procedurii să mai dureze vreun an. Lucrurile merg atât de greu pentru că topografia şi compararea datelor din teren cu cele de pe hârtii este făcută doar de societatea Gospodărie Urbană. „Noi singuri facem cartarea, ne mai ajută şi Primăria în ceea ce priveşte logistica”, a precizat Eduard Grosu. Estimativ, Cimitirul „Eternitatea” are cam 27.000 de morminte, „Sfântul Lazăr” - 48.000, iar „Ştefan cel Mare” - 13.000.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Nu mai avem unde să ne îngropăm morţii! Primăria şi Gospodărire Urbană îşi pasează responsabilitatea

* Chiar dacă Consiliul Local este obligat, prin Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor, să asigure locuri de înhumare pentru decedaţi, potrivit societăţii Gospodărire Urbană nu mai sunt locuri în cimitirele gălăţene * Primăria aruncă investiţia într-un nou cimitir pe umerii administratorului domeniului public * Până la amenajarea unui nou loc de îngropăciune, Gospodărire Urbană inventariază şi redistribuie locuri de veci

Dacă până acum mai erau locuri de veci în cimitirul „Ştefan cel Mare”, potrivit informaţiilor furnizate de către Gospodărie Urbană - societatea care administrează şi cimitirele „Eternitatea” şi „Sfântul Lazăr” - acum nu mai sunt locuri nici măcar acolo. Cea mai bună soluţie ar fi, evident, amenajarea unui nou cimitir, dar investiţia este pasată de la Primărie la Gospodărire Urbană. La ultima şedinţă de Consiliu Local au fost aprobate atât tarifele de concesionare ale locurilor de veci, care au rămas aceleaşi ca în anul trecut, cât şi tarifele pentru desfăşurarea activităţilor în cimitire, însă concesionarea nu se face decât în regim de urgenţă, pe locurile identificate la pas ca fiind nefolosite.

Redistribuirea locurilor de veci nefolosite

Situaţia este cu atât mai paradoxală cu cât, aşa cum scriam şi anul trecut, administratorul cimitirelor nu are date clare despre locurile de veci, respectiv câte sunt acestea, câte au rămas nefolosite şi unde sunt amplasate.
Anul trecut, Gospodărire Urbană ne furniza o serie de date estimative în legătură cu numărul total al mormintelor, astfel încât Cimitirul „Eternitatea” număra, mai mult sau mai puţin, 27.000 de morminte, „Sfântul Lazăr” - 48.000, iar „Ştefan cel Mare” - 13.000. Tot anul trecut, directorul Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, explica faptul că cifrele sunt irelevante, deoarece arhivele s-au tot plimbat de la o instituţie la alta, iar numerotarea locurilor de veci, după rând, parcelă, solă, a fost făcută după cum a vrut fiecare. Tot atunci promitea o inventariere a locurilor de veci, pentru a vedea exact câte locuri sunt în total, câte locuri au mai rămas libere şi unde. Însă, de anul trecut şi până acum, cartarea Cimitirului „Eternitatea” a ajuns abia la jumătate, ea fiind încă curs de desfăşurare. Astfel, în acest moment singura soluţie a societăţii Gospodărire Urbană, potrivit purtătorului de cuvânt, Daniela Stroia, este să identifice locuri de veci nefolosite şi să le redistribuie în regim de urgenţă, „conform legii şi Regulamentului de funcţionare a cimitirelor”. Regim de urgenţă însemnând atribuirea de locuri doar pentru înhumarea imediată a unei persoane decedate, nu concesionarea de locuri de veci în beneficiul persoanelor care sunt în viaţă.
Întrebat cum se face această redistribuire a locurilor de veci în regim de urgenţă şi dacă este posibilă redistribuirea unui loc deja concesionat, dar care încă nu este ocupat, directorul societăţii Gospodărire Urbană ne-a răspuns printr-un exemplu: „Acele locuri în care Primăria a înhumat pe cei neidentificaţi sau pe cei fără aparţinători, urmând ca oasele să rămână în acelaşi loc”.
De asemenea, dacă ar fi finalizată inventarierea locurilor de veci, Gospodărire Urbană ar putea spune cu exactitate câte locuri de veci sunt în fiecare cimitir, câte şi pe ce termen sunt concesionate, dacă sunt pe şapte ani sau nelimitat, căror locuri de veci le-a expirat perioada de concesiune.
„Sunt concesionări vechi, din anii ’60, care au expirat, locuri de veci la care nu mai găsim concesionarii, la care nu s-a mai plătit taxa de întreţinere de ani de zile. Finalitatea cartării dă posibilitatea reintegrării unor locuri de veci din nou în circuit, pentru a le putea reconcesiona”, ne explica anul trecut directorul Gospodărire Urbană.

Un nou cimitir, o investiţie nesigură

Atât anul trecut, cât şi acum, directorul Eduard Grosu a spus că lipsa locurilor de veci ar putea fi rezolvată prin construirea unui nou cimitir, însă până acum demersurile au cam stagnat. Întrebat cine ar trebui să facă investiţia, reprezentantul societăţii ne-a spus că Primăria. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, ne-a spus că, de fapt, strategia este stabilită de către administratorul domeniului public, iar investiţia tot el o face.
„Ei stabilesc strategia, ei trebuie să ceară bani de la buget pentru investiţie, să pună problema, iar Consiliul Local aprobă”, ne-a spus Emanuela Turcu.
Pe de altă parte, Eduard Grosu spune că investiţia o face Primăria, apoi cimitirul ar fi trecut în administrarea societăţii Gospodărire Urbană. Cu tot jocul acesta dintr-o parte în alta, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, au fost făcute totuşi nişte demersuri pentru identificarea unor spaţii pentru construirea unui nou cimitir.
„Au fost făcute demersuri de către SC Gospodarire Urbană SRL către Primaria Galaţi pentru construirea unui nou cimitir în exteriorul oraşului, iar directorul în subordinea căruia se află cele trei cimitire, Dorian Secuianu, are cunoştinţă că au fost identificate două potenţiale locaţii în apropierea comunei Smârdan”, arată o informare a purtătorului de cuvânt al SC Gospodărire Urbană, Daniela Stroia. Pentru că de la Primărie nu am scos nimic, am încercat să aflăm mai multe detalii, tot pe filiera administratorului domeniului public. „Terenul este al Primăriei, ea îl găseşte şi investeşte, apoi noi preluăm administrarea acestuia. Noi nu am făcut niciodată o astfel de investiţie. Costurile creării unui nou cimitir nu ar trebui să fie prea mari. Ar fi vorba de alei, canalizare, apă şi iluminat. Acum nu cred că este prevăzut niciun ban pentru construirea unui nou cimitir în bugetul pentru anul acesta. Dar este posibil să se aloce la următoarea rectificare bugetară. Trebuie un nou cimitir, pentru că în acest moment suntem chinuiţi, tot timpul trebuie să numărăm şi să căutăm”, ne-a mai spus directorul Eduard Grosu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Tarife noi în cimitire

Locuri nu mai avem în cimitire, dar avem tarife noi şi majorate. Astfel, verificarea arhivei şi verificarea în teren vor costa câte 10 lei fiecare, redactarea schiţei - releveu va costa cinci lei, amenajarea şi tămâierea mormântului timp de 40 zile după înmormântare va costa 60 de lei. Confecţionarea şi montarea podului de lemn costă acum 160 de lei, confecţionarea suportului şi montarea podului din dale beton costă 400 de lei, iar montatul podului de lemn/ dale de beton costă 32 de lei. Redactarea actului de concesiune costă 20 de lei, dar în regim de urgenţă costă 75 de lei, redactarea unei adeverinţe pentru uz notarial costă 10 lei, redactarea duplicată 10 lei, iar redactarea unei adeverinţe pentru uz notarial în regim de urgenţă costă 45 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Piaţa neagră a locurilor de veci. În Galaţi, mormintele se dau doar în regim de urgenţă

De 5 ani de zile, la Galaţi  nu mai sunt locuri de veci decât pentru cazurile de urgenţă! Altfel spus, primeşti o groapă în cimitir numai dacă aduci şi un certificat de deces. În realitate, lucrurile stau altfel: mormintele se vând chiar în curtea cimitirului, pentru sume chiar şi de 25 de ori mai mari. Pentru cavourile de lux însă, preţurile ajung chiar şi la 10.000 de lei.

Metoda oficială de a obţine la Galaţi un loc de veci este simplă: când cineva moare, rudele se duc cu actul de deces la Administraţia Cimitirelor şi cer un loc de înhumare. În acest moment, locurile de veci se mai pot concesiona la un singur cimitir dintre cele trei din Galaţi. Dorian Secuianu, director adjunct Gospodărire Urbană: "Locurile de veci de pe raza municipiului Galaţi se dau numai la urgenţe, o groapă simplă costă 177 de lei, pe termen nelimitat şi 65 de lei pe 7 ani de zile, si 476 de lei pe termen nelimitat la cimitirul Stefan Cel Mare."

Locurile de veci nu pot fi însă vândute, pentru că ele sunt domeniu public. Pe piaţa neagră însă, daca ai destui bani, poţi cumpara un loc pentru odihnă veşnică în orice cimitir, la preţuri şi de 25 de ori mai mari. Totul sub formă de donaţie. Iar ajutor primeşti chiar de la angajaţii de acolo, care intermediază afacerile cu locurile de veci. Ofertele sunt disponibile la orice pas: anunţuri pe internet şi în ziarele locale.

La Galaţi, aproximativ 1.000 de persoane sunt înhumate anual. Pentru a rezolva problema lipsei locurilor de veci, administraţia cimitirilor vrea pe viitor să retragă drepturile de concesiune celor care nu plătesc taxele şi nu îngrijesc mormintele.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Creştinii gălăţeni ar putea fi înmormântaţi în Cimitirul Evreiesc

 • Din cauza lipsei locurilor de veci, morţii au început să fie îngropaţi supraetajat
 • Municipalitatea poartă discuţii cu administraţia Cimitirului Evreiesc, pentru a ne îngropa morţii acolo

De câţiva ani buni, ne confruntăm cu o problemă a locurilor de veci. O dată pentru că nu mai sunt locuri libere şi funcţionează totul în sistem de avarie, a doua oară pentru că Gospodărire Urbană nici nu ştie exact câte locuri sunt şi unde sunt amplasate acestea.

Redistribuire şi familii îngropate la un loc

Din estimările societăţii care administrează mormintele de la „Ştefan cel Mare”, „Sfântul Lazăr” şi „Eternitatea”, Gospodărire Urbană, în acest moment mai sunt libere 100 de locuri de veci, în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, aşa numita solă de urgenţă. Potrivit lui Silviu Bacalum, purtător de cuvânt la Primăriei şi membru al Consiliului de administraţie al societăţii Gospodărire Urbană, situaţia a ajuns atât de tristă încât se negociază cu membrii familiilor care deţin un mormânt ca decedaţii să fie îngropaţi laolaltă, supraetajat, pentru a economisi spaţiu.
Totodată, o altă soluţie este să se identifice locuri de veci nefolosite şi să fie redistribuite în regim de urgenţă, „conform legii şi Regulamentului de funcţionare a cimitirelor”. Regim de urgenţă înseamnă atribuirea de locuri doar pentru înhumarea imediată a unei persoane decedate, nu concesionarea în beneficiul persoanelor care sunt în viaţă. Întrebat cum se face redistribuirea locurilor de veci în regim de urgenţă şi dacă este posibilă redistribuirea unui loc deja concesionat, dar încă neocupat, directorul societăţii Gospodărire Urbană ne-a răspuns printr-un exemplu: "Acele locuri în care Primăria i-a înhumat pe cei neidentificaţi sau pe cei fără aparţinători, urmând ca oasele să rămână în acelaşi loc".

Cartarea nu e finalizată, nici după doi ani

Mai mult, nici măcar nu există o evidenţă clară a locurilor de veci. Reprezentanţii societăţii Gospodărire Urbană ne-au explicat în nenumărate rânduri că nu există o arhivă bine pusă la punct cu o numerotare clară a locurilor de veci, după rând, parcelă, solă, întrucât arhivele s-au tot plimbat de la o instituţie la alta, până să ajungă la ei, iar fiecare instituţie a făcut această numerotare după cum a tăiat-o capul. Dovezi ale haosului mormintelor au tot fost până acum. Dintre toate, amintim cazul gălăţencei Cristina Debu, care a plătit ani de zile pentru un loc de veci aflat într-o parcelă de la "Eternitatea", care, însă, conform scriptelor, nu există. Femeia a plătit, ani la rând, taxele pentru întreţinerea unui mormânt din parcela 101A, rândul 5, locul 3, pentru a descoperi în 2014 că parcela 101A nu există fizic în teren. „Cartarea locurilor de veci se face în toate cele trei cimitire administrate de societatea Gospodărire Urbană. Actualmente, în Cimitirul „Ştefan cel Mare” cartarea s-a relizat în proporţie de 95 la sută, fiind aproape finalizată. În cimitirul „Eternitatea” s-a făcut în proporţie de 50 la sută, iar în „Sfântul Lazăr” cel mai puţin”, arată o informare a societăţii.

"Cea mai viabilă soluţie - Cimitirul Evreiesc"

De dinainte de 2013, directorul suspendat, în acest moment, al societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, vorbea despre construirea unui osuar sau identificarea unui spaţiu pentru construirea unui nou cimitir. Însă în 2014, atât discuţiile pentru construirea unui osuar cât şi pentru construirea unui nou cimitir au stagnat. Totul a rămas la nivelul de căutări, identificări. Anul acesta, discuţiile par un pic mai avansate, dar nu e încă nimic sigur. Una dintre soluţiile avansate de Gospodărire Urbană este parcelarea unui spaţiu rămas liber la "Sfântul Lazăr".
"Mai există în „Sfântul Lazăr” două suprafeţe de teren neamenajate ca locuri de veci, în partea de vest, respectiv nord-est a cimitirului. Cu ajutorul Primăriei, sperăm să putem parcela aceste suprafeţe în cel mai scurt timp", ne-a explicat purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia.
Cea de-a doua soluţie, dar care ia mai mult timp şi este şi un pic mai costisitoare este eterna poveste cu construcţia unui nou cimitir. "Se caută soluţii, se poartă discuţii şi cu preoţimea, pentru că nu putem construi un cimitir fără a-şi dea dumnealor cu părerea, dar trebuie să avem în vedere că nu prea avem unde să construim un nou cimitir. Oricum ar fi, nu poţi face un cimitir peste noapte, chiar dacă identifici terenul, pentru că trebuie să faci acolo o capelă, să împrejmuieşti, să faci alei. Plus că trebuie să fie un teren aproape de o staţie de autobuz, dar nici să fie în mijlocul oraşului. Este complicat", ne-a explicat Silviu Bacalum.
Potrivit acestuia, la momentul acesta, cea mai viabilă soluţie stă în mâna comunităţii evreieşti. "Avem discuţii avansate cu comunitatea evreiască, pentru a ne da jumătate din terenul aferent Cimitirului Evreiesc", a conchis purtătorul de cuvânt al Primăriei, Silviu Bacalum.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Încă 4 hectare de teren pentru Cimitirul “Sfântul Lazăr"

După cum bine se ştie în urbea noastră, Cimitirul “Sfântul Lazăr" (Coca-Cola) a ajuns de mai bine de un an de zile la capacitate maximă, astfel încât nu mai erau locuri de concesionat nici măcar în regim de urgenţă. Locurile de veci necesare pentru urgenţe erau acordate, de mai bine de un an, în Cimitirul ”Ştefan cel Mare".

Primăria municipiului Galaţi, la solicitarea societăţii Gospodărire Urbană, a reuşit să rezolve această problemă, extinzând suprafaţa cimitirului cu aproximativ 4 hectare de teren. De altfel, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Galaţi ce urmează a avea loc săptămâna viitoare, se va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre privind apobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul ”Amenajare parcelă Cimitirul Sfântul Lazăr”, astfel încât, până la sfârşitul anului, noua zonă să poată fi utilizată.

Înainte de această extindere, cimitirul dispunea de o suprafaţă de teren de 34 de hectare.

monitoruldegalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

419 noi locuri de înhumare la Cimitirul "Sf Lazăr"

Nu mai puţin de 325.527 de lei cu TVA ar putea costa amenajarea a încă 419 locuri de înhumare în Cimitirul „Sf. Lazăr”. Investiţia a fost aprobată de aleşii locali, în şedinţă extraordinară, pe considerentul că oraşul se confruntă cu o criză a locurilor de înhumare.

Locurile de înhumare vor fi amenajată în zonele de est şi sud, unde există parcele de teren în suprafaţă de 2.993 de metri pătraţi, pe care este depozitat temporar pământ.

Investiţia implică şi amenajarea unor căi de acces rutier, alei pietonale, spaţii verzi, instalaţii iluminat cu şapte stâlpi prevăzuţi cu leduri şi reţea de apă. Durata de realizare a investiţiei este de şase luni, iar sursa de finanţare o constituie bugetul local.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Cât costă extinderea Cimitirului „Sfântul Lazăr”

Pentru amenajarea a încă 419 locuri de înhumare în Cimitirul „Sf.Lazăr” municipalitatea gălăţeană a renunţat la organizarea de licitaţii şi a preferat să atribuie direct contractele. Astfel, după ce investiţia a fost votată de aleşii locali în şedinţă extraordinară, pe considerentul că oraşul se confruntă cu o criză a locurilor de înhumare, Primăria a încredinţat studiul de fezabilitate al lucrării firmei Proiect SA, pentru suma de 9.700 de lei fără TVA. La finele anului, i-a încredinţat direct firmei Gendav SRL proiectarea şi execuţia, în trei luni, extinderii cimitirului, un contract în valoare de 239.697 de lei fără TVA.

Reamintim că locurile de înhumare vor fi amenajate în zonele de est şi sud, unde există parcele de teren în suprafaţă de 2.993 de metri pătraţi, pe care este depozitat temporar pământ.

Investiţia implică şi amenajarea unor căi de acces rutier, alei pietonale, spaţii verzi, instalaţii iluminat cu şapte stâlpi prevăzuţi cu leduri şi reţea de apă.

Din păcate, noua parcelă va rezolva problema locurilor de veci doar pe termen scurt. După cum v-am  mai informat, cele trei cimitire administrate de Gospodărire Urbană, societate aflată în subordinea Consiliului Local, funcţionează în sistem de avarie cu locurile de veci, astfel că de ani buni nu se mai fac concesionări.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Locurile din cimitire tot nu sunt inventariate

Societatea Gospodărire Urbană solicită prelungirea termenelor pentru realizarea unor măsuri referitoare la înlăturarea unor nereguli trasate de Curtea de Conturi în 2013, una dintre măsuri referindu-se la haosul locurilor de veci din cimitire. În 2013, Curtea de Conturi a trasat societăţii Gospodărire Urbană o serie de 10 măsuri care privesc anumite nereguli în activitatea financiar – contabilă şi/sau fiscală, cu termenul de ducere la îndeplinire 31 aprilie 2014. După contestaţii şi amânări, Gospodărire Urbană a reuşit să ducă la îndeplinire opt din cele 10 măsuri, dar mai cere timp pentru inventarierea locurilor de veci din cele trei cimitire aflate în administraţia societăţii, precum şi pentru încasarea unei penalităţi de la Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, care este în proces de dizolvare ca persoană juridică.

„Măsura 10, alineatul doi, pe care nu o putem finaliza până la termenul stabilit, se referă la inventarierea tuturor locurilor de veci din cele trei cimitire ale municipiului Galaţi, aflate în concesiune la societatea noastră, în special la „Eternitatea”. O să solicităm ajutorul Consiliului Local să realizăm cartarea în toate cimitirele, dar în deosebi la "Eternitatea". Este cel mai vechi din Galaţi, sunt foarte multe locuri părăsite, nu s-au dezbătut moştenirile şi ca urmare va fi foarte greu să cunoaştem toţi concesionarii. Ne preocupăm să finalizăm acel program de informatizare şi periodic să comunicăm identificarea pe care noi deja o facem în aceste cimitire. Cert este că măsura nu poate fi finalizată până la 30 aprilie”, a declarat directorul general interimar şi directorul economic al societăţii Gospodărire Urbană, Tinca Podaru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.