Jump to content

Căutătorii de fier din haldă, concediaţi şi neplătiţi


Recommended Posts

Căutătorii de fier din haldă, concediaţi şi neplătiţi

Mai mulţi gălăţeni care au muncit în halda de zgură de pe platforma siderurgică fac eforturi disperate să-şi recupereze leafa pe ultimele luni, câteva mii de lei de căciulă, după ce firma pentru care lucrau, Grand Smithy Works International, i-a concediat. "Am tăiat fier de mi-au ieşit ochii ca la melc. Să ne dea banii!", spune un păgubit. Oamenii, care au acumulat între timp restanţe la bănci şi la întreţinere, nu primesc nici şomaj fiindcă fostul lor angajator nu a virat contribuţiile la stat. Reprezentanţii firmei nu sunt de găsit pentru a da declaraţii. Le vor da, însă, inspectorilor de muncă. Aceştia din urmă au demarat un control în urma sesizărilor făcute de muncitori.

"Vino luni! Vino vineri!"

Cornel Boghiu are 45 de ani. În septembrie 2011 s-a angajat ca mecanic auto la Grand Smithy Works International, una dintre firmele care exploatează halda de zgură pentru combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Anul acesta, în februarie, bărbatul a fost concediat. "La începutul anului s-au stricat câteva utilaje şi nu mai aveam cu ce să excavăm. Pe 23 februarie am intrat în preaviz şi la sfârşitul lunii martie am făcut lichidarea. De atunci, însă, nu am mai luat niciun ban. Am de încasat 2.750 de lei pentru munca prestată în ianuarie, februarie şi martie, precum şi un salariu compensatoriu de 1.200 de lei. În total, 3.950 de lei. M-am tot dus la firmă după bani şi mi s-a spus «Vino luni! Vino vineri! Vino luni! Vino vineri!»", declară Boghiu.

"Gogoşi umflate cu trestia"

Necazul a căzut şi peste alţi colegi de-ai lui. "Au fost daţi afară mai mulţi: şoferi, volişti, excavatorişti... Patru doar de pe tura mea. Şi sunt trei ture", relatează Cornel Boghiu. Oamenii au fost disponibilizaţi cam în aceeaşi perioadă, deşi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) nu există nicio notificare de concediere colectivă la Grand Smithy Works International. În evidenţele instituţiei, firma figurează cu 130 de salariaţi activi.

Singurele notificări sunt cele primite de angajaţii trimişi acasă. "Lucram de şase ani la firmă când am primit preavizul. L-am încheiat pe 29 martie şi tot nu mi-am luat banii, peste 3.000 de lei. Ne amână de la o săptămână la alta", se plânge fostul tăietor Cătălin Nicolau, care spune că ştie cel puţin zece colegi aflaţi în aceeaşi situaţie.

Printre ei se află Aurel Bîgu. Bărbatul a fost concediat înainte de a apuca să facă un an de vechime la locul de muncă. "M-am angajat ca lăcătuş la Grand Smithy în martie 2011, iar pe 9 ianuarie 2012 mi s-a spus că sunt disponibilizat din cauza unor probleme cu utilajele. De atunci, nu ni s-au mai dat banii şi ni s-au vândut tot felul de gogoşi umflate cu trestia", reclamă Bîgu.

"Avem restanţe la bănci, la întreţinere"

Cornel Boghiu, Cătălin Nicolau şi Aurel Bîgu vorbesc în numele tuturor colegilor lor disponibilizaţi atunci când se plâng că rămân în urmă la plata ratelor şi a utilităţilor. "Am tăiat fier de mi-au ieşit ochii ca la melc. Să ne dea banii! Avem bănci de achitat", spune Bîgu. "Avem restanţe la întreţinere, avem lumina de plătit. Cu ce să le pătim? Salariile nu le-am încasat, şomaj nu putem primi...", adaugă Boghiu.

După ce au fost daţi afară, oamenii au descoperit cu stupoare că nu pot beneficia de indemnizaţia de şomaj deoarece fostul lor angajator nu îi virase statului contribuţiile aferente. Grand Smithy Works International figurează acum cu 11.835 de lei obligaţii restante la bugetul asigurărilor pentru şomaj, se arată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Acestea nu sunt, însă, singurele datorii. Firma are obligaţii restante şi la bugetul asigurărilor de sănătate (161.466 de lei), şi la bugetul de pensii (494.894 de lei), şi la bugetul de stat (901.700 de lei, reprezentând taxe şi impozite neachitate). Pentru acoperirea tuturor acestor restanţe, ANAF i-a acordat înlesniri la plată SRL-ului din Galaţi.

Şefii nu sunt de găsit, firma este pe... profit

Directorul adjunct al societăţii Grand Smithy Works International, Mihai Drâmbă, nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia prezentată de foştii săi subalterni. La primele noastre apeluri către telefonul său mobil nu a răspuns, după care ne-a respins apelurile. Avea şi motive să facă asta. "L-am tot sunat zilele astea să-l întreb ce se mai aude de bani şi prima dată mi-a zis că este într-o şedinţă şi nu poate vorbi, după care şi-a închis telefonul sau nu a răspuns", spune, dezamăgit, Cornel Boghiu.

Firma care le datorează câteva mii de lei de căciulă celor pe care i-a concediat în ultimele luni este pe profit. Cel mai recent rezultat financiar pubicat de Ministerul Finanţelor, cel pe 2010, indică un profit net de 142.202 lei. Ceva mai mari au fost profiturile în 2009 şi în 2008, maximul absolut din istoria firmei fiind atins în 2007. Societatea a realizat atunci un câştig de 737.192 de lei. O sumă comparabilă, dar cu minus în faţă, a constituit rezultatul financiar pe 2003, primul an de funcţionare şi singurul cu pierderi.

ITM, sătul de firmele de fier vechi ca de mere pădureţe

Inspectorii de muncă au aflat situaţia de la Grand Smithy Works International şi au demarat un control. "Doi foşti angajaţi ai societăţii ne-au adus la cunoştinţă faptul că există o serie de restanţe salariale acolo. Un inspector a preluat dosarul şi face verificări", declară inspectorul-şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Cazul nu este singular. O situaţie la fel de critică se înregistrează la Tango Scraps Recycling Company, spun surse din piaţa fierului vechi. Muncitorii de acolo se adresează lunar autorităţilor, în speranţa obţinerii ajutorului de care au nevoie pentru a-şi recupera banii ce li se cuvin.

Boala este, însă, mult mai răspândită. "La firmele de colectare a fierului vechi avem, în general, probleme mari cu plata salariilor restante", afirmă Petrea. "Prima dată le dăm avertisment. Dacă tot nu achită salariile, trebuie să le dăm amendă. Dar amenda este 10.000 de lei şi cu aceşti bani le-ar putea achita angajaţilor lefurile din urmă. Aşadar, este complicat", explică şeful ITM Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Grand Smithy: "Lefurile restante vor fi plătite într-o lună"

Societatea Grand Smithy Works International, care exploatează Halda de zgură de pe platforma siderurgică în beneficiul combinatului ArcelorMital Galaţi, a anunţat că se va achita de obligaţii faţă de toţi salariaţii pe care i-a concediat în ultimele trei luni şi cărora nu le-a achitat integral salariile aferente acestei perioade. "Facem tot posibilul să acoperim restanţele salariale cât mai repede posibil. Plăţile vor fi efectuate în mai multe tranşe, în cel mult o lună", a declarat, miercuri, directorul adjunct al firmei, Mihai Drâmbă.

Potrivit acestuia, opt angajaţi au demisionat şi alţi opt au fost concediaţi în intervalul ianuarie-martie, în urma restrângerii activităţilor desfăşurate de firmă pe platforma siderurgică. "De la începutul anului, producţia a mers foarte prost, anumite contracte cu combinatul nu au mai fost înnoite şi astfel au apărut întârzierile salariale", a spus Drâmbă, încercând să explice de ce muncitorii care au părăsit firma nu au încasat nici acum ultimele lefuri, însumând câteva mii de lei de persoană. "Şi angajaţii rămaşi, circa 130, primesc salariile cu întârzieri de o săptămână-două", a adăugat directorul adjunct.

Revenind la muncitorii concediaţi, Drâmbă a afirmat că firma le-a eliberat deja adeverinţele de care au nevoie pentru a încasa indemnizaţia de şomaj. Nu toţi vor beneficia însă de ajutorul de stat, ci doar aceia care au muncit neîntrerupt timp de 12 luni în ultimii doi ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.