Jump to content

Bani pentru biserici, din partea consilierilor


Recommended Posts

Bani pentru biserici, din partea consilierilor

Declaraţia preşedintelui de şedinţă Nicolae Bacalbaşa, imediat după ce s-a dat votul pe hotărârea privind alocarea sumei de 700.000 de lei pentru bisericile din judeţ, pare acum cu-adevărat fenomenală: „A triumfat binele în faţa Diavolului!”. Asta, după ce am luat la bani mărunţi lista celor 91 de biserici care primesc finanţare pentru lucrări de reparaţie şi întreţinere.

Ce-am constatat? Că banii au fost direcţionaţi eminamente pe criterii politice! Primăriile PDL au primit câte 6.000 de lei de biserică, cele ale PSD - câte 7.000 de lei, PC şi PNL- câte 10.000 de lei. Împărţire care te face să crezi că banii (egali, la centimă) nu reflectă nevoile fiecărei biserici, ci mai mult algoritmul politic. Altfel cum Doamne iartă să crezi că 15 biserici au avut nevoie fix de câte 10.000 de lei?

Primăriile pedeliste au luat 84.000 de lei (plus încă 6.000 de lei care vor ajunge la o biserică din municipiul Galaţi), iar restul de 610.000 s-a împărţit localităţilor conduse de primari USL. Dacă în cazul primăriilor deţinute de principalul partid de guvernământ, repartizarea s-a făcut destul de simplu - 13 localităţi portocalii, câte 6.000 de lei pentru fiecare biserică - în cazul celorlalte partide sumele au fost mai consistente, iar în unele cazuri s-au dus către mai multe biserici din aceeaşi comună.

Primăriile liberale au primit cei mai mulţi bani: câte 10.000 de lei pentru fiecare biserică din cele 18 comune. Excepţie fac localităţile Hanu Conachi (comuna Fundeni) - care a primit doar 7.000 de lei - şi Şendreni (două biserici) - care au primit câte 8.000 de lei fiecare. La Drăguşeni - localitate condusă tot de un liberal - vor ajunge chiar 15.000 de lei pentru biserica din sat. În total, liberalii şi-au „tras” 181.000 de lei din totalul alocat bisericilor din judeţ.

PSD, campionul finanţărilor

Cu cele 25 de primării comunale şi trei orăşeneşti şi municipale, PSD-ul s-a ales cu cei mai mulţi bani - 375.000 de lei - ceea ce înseamnă mai bine de jumătate din totalul fondurilor alocate. Demn de remarcat este faptul că localităţile cu primari PSD au şi cele mai multe biserici finanţate: 50 la număr. Asta înseamnă, în medie, exact două biserici pentru fiecare localitate, sumele de bani alocate pentru fiecare dintre acestea fiind peste 7.000 de lei.

În fine, cu cele cinci primării pe care le mai conduce, PC-ul a reuşit să atragă puţin peste 50.000 de lei pentru biserici.

Deşi se vede clar că banii au fost repartizaţi politic, iniţiatorii proiectului de hotărâre trecut deja prin votul consilierilor judeţeni spun că totul s-a făcut în conformitate cu solicitările venite din partea bisericilor. „Bisericile au trimis solicitări, noi le-am analizat şi le-am repartizat sumele necesare”, spune Tania Bogdan, vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi. Aceasta adaugă că sumele repartizate sunt mici şi reprezintă alocaţia bugetară pe tot anul 2012. Tania Bogdan mai spune că bisericile vor primi acum abia jumătate din sume, restul urmând să le intre în conturi după jumătatea anului 2012.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Aleşii locali s-au pus (mai bine) cu Dumnezeu

Dacă anul trecut aleşii locali au împărţit 1.105.000 de lei la 36 de lăcaşuri de cult, anul acesta au fost mai generoşi cu cele sfinte. Suma alocată pentru construirea şi repararea bisericilor a ajuns la 1.250.000 de lei. Fondurile au fost împărţite la 44 de biserici, printre care şi Biserica Penticostală Emanuel, Biserica Reformată sau Biserica de Rit Vechi.

Cele mai mari sume - 85.000 de lei - au ajuns la Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Vasile şi Vovidenia.

Consilierul local PSD Zanfir Ilie a propus o contribuţie către Catedrala Mântuirii Neamului. Rămâne de văzut dacă în puţinul mandat rămas aleşii vor face această „milostenie”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 months later...

Minune bugetară la CJ Galaţi: 150.000 de lei vor lua calea Domnului

Două biserici din Umbrăreşti şi Vlădeşti vor primi 150.000 de lei din banii Consiliului Judeţului Galaţi, pentru lucrări de finisare şi consolidare. Consilierii judeţeni au votat fără nicio problemă, marţi, în cadrul şedinţei ordinare de CJ, alocarea sumelor de bani parohiilor în cauză, semn, poate, că aleşii consideră că nu ar fi rău să mai ţină aproape, măcar din când în când, şi de căile Domnului... Ce-i drept, consilierii nu s-au depărtat prea mult nici de căile politicii, pentru că, să vezi minune, ambele biserici sunt din comune cu primari USL. Strict pe criterii bugetare, rugile enoriaşilor din comuna cu primar PSD au găsit mai multă ascultare decât rugăminţile enoriaşilor comunei cu primar PNL. Aşa se face că la Umbrăreşti au luat calea Domnului 100.000 lei, în timp ce la Vlădeşti s-au alocat numai 50.000 lei, din cei 323.247 lei solicitaţi de reprezentantul bisericii. Motivaţia parohului din Umbrăreşti, Vasile Marin, a fost aceea că biserica are nevoie de sprijin financiar pentru consolidare şi reparaţii. Preotul din Vlădeşti, Doru George Arghiri, a solicitat sprijinul CJ din cauză că parohia nu poate susţine efortul financiar pentru finalizarea finisării bisericii. Parohia din Vlădeşti este alcătuită din 420 de familii, în 180 din cazuri fiind vorba de persoane rămase văduve, iar banii din donaţiile credincioşilor nu ajung nici măcar pentru cheltuielile curente.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.