Jump to content

CJ Galaţi - amendat pentru că acordă contracte doar firmelor de casă


dcp100168

Recommended Posts

Eugen Chebac - amendat din nou pentru că acordă contracte doar firmelor de casă

Ministerul Mediului a penalizat Consiliul Judeţului cu 25% din valoarea unui contract de consultanţă, ce priveşte aria protejată Gârboavele, după ce inspectorii au descoperit că doar anumite firme şi experţi puteau participa la atribuirea acestuia.

Eugen Chebac nu este la primul derapaj de acest gen, anul trecut instituţia pe care o conduce fiind penalizată de Ministerul Turismului cu 5% din valoarea unui contract de asfaltare a unui drum judeţean, în sumă de câteva sute de mii de lei, deoarece în caietul de sarcini fuseseră stabilite criterii aberante, pe care doar firmele de casă ale Consiliului Judeţului le puteau îndeplini.

Consiliul Judeţului trebuie să restituie 137.000 de lei, din cei 549.718 lei, atât cât valorează contractul de consultanţă, după ce Ministerul Mediului a stabilit că cerinţele de calificare din documentaţia de atribuire a contractului restricţionează concurenţa, iar criteriile impuse experţilor au caracter discriminatoriu. Consiliul Judeţului a dat în judecată Ministerului Mediului şi cere instanţei să suspende plata sancţiunii de 137.000 de lei, ca să nu plătească şi dobânzi de întârziere. Schema a mers şi în cazul primei sancţiuni primite pentru discriminare, însă dosarul se judecă în continuare la Curtea de Apel Galați.

Conducerea Consiliului Judeţului consideră că nu a greşit cu nimic, pentru că „nu orice abatere de la lege reprezintă o neregulă, ci doar cele care au prejudiciat bugetul Uniunii Europene”. În nota de constatare a discriminării nu se vorbeşte de niciun prejudiciu, aşa că Eugen Chebac şi aparatul de specialitate au concluzionat, foarte convenabil, că nu există vreo neregulă.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Consiliul Judeţului a scăpat de o amendă record pentru discriminare - 420.000 de lei

Curtea de Apel Galaţi a pus ieri capăt telenovelei dintre Consiliul Judeţului şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, după mai bine de un an de judecată. Direcţia de Control din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului amendase Consiliul Judeţului Galaţi cu peste 420.000 de lei după ce, în urma unor verificări, s-a descoperit că toate criteriile de calificare pentru participarea la licitaţia în vederea asfaltării unui drum judeţean erau disproporţionate în raport de complexitatea contractului de achiziţii publice ce urma să fie atribuit. Mai pe româneşte, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării susţineau că în caietul de sarcini au fost trecute condiţii pentru ca licitaţia să fie câştigată doar de o anumită firmă.

Porţiunea de drum judeţean, ce urmează să fie reabilitată cu fonduri europene, este situată între localităţile gălăţene Cudalbi şi Băleni, iar condiţiile de participare la licitaţie nu puteau fi îndeplinite decât de două firme din judeţ: Vega '93 şi Tancrad.

Sancţiune de 5% din valoarea contractului

Printre condiţiile impuse se număra deţinerea unei staţii de producere a asfaltului, de minim 160 de tone pe oră, amplasată la o distanţă de maximum 100 de kilometri de punctul median al lucrărilor, şi deţinerea, în plus, şi a unei instalaţii de dozare automată pentru producerea mixturilor cu bitum aditivat. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a concluzionat că cel puţin o parte din condiţiile impuse pentru participarea la licitaţie nu îşi aveau rostul şi a sancţionat instituţia cu 5% din valoarea contractului de lucrări, asta însemnând 429.000 de lei.

Consiliul Judeţului Galaţi a atacat nota de constatare a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului la Curtea de Apel Galaţi şi a cerut anularea ei, lucru pe care l-a şi obţinut zilele trecute. Judecătorii au apreciat că toate criteriile din caietul de sarcini nu ar fi, de fapt, discriminatorii şi că s-ar fi dorit doar o selecţie mai riguroasă a firmelor participante la licitaţie.

Consiliul Judeţului nu a scăpat însă de toate amenzile din partea Ministerului Dezvoltării, pe masa judecătorilor gălăţeni aflându-se alte câteva dosare ce vizează nereguli constatate la organizarea licitaţiilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.