Jump to content

Sunt mândru că sunt gălăţean


Recommended Posts

Nascut in Galati cu mai multi ani in urma, raman surprins sa vad cum "vichingii" si progeniturile lor au schimbat orasul teilor in orasul plochilor. Eram tare mandru cand in Galati se organiza campionatul Mondial de pescuit sau manusa de aur, cursa dunarii si ziua marinei cu rate si purcei. Eram mandru cand in Galati existau campioni nationali, internationali, mondiali sau campioni Olimpici. Au avut grije "galatenii" de astazi sa distruga tot ce a fost frumos in orasul nostru si jaful continua. Recent am vizitat parcul Eminescu sa vad ce a mai ramas dintr-un punct important al orasului pe unde trecem zilnic fara sa observam sau sa vrem sa observam cum a ajuns.

Un parc unde venea pe vremuri Mos Craciun deghizat in Mos Gerila, dar venea, loc unde simteam ca ceva ne apartine tuturor si ce credeti ca am vazut ?

O statuie mutilata, o fantana arteziana devenita groapa de gunoi, niste WC publice inchise si oameni grabiti parca sa nu vada distrugerea identitatii noastre. Alesii nostri care ne colecteaza banii cu mare atentie nu numai ca de 20 de ani nu au fost capabili sa ne construiasca o fantana arteziana noua insa nici macar ce am avut nu au fost capabili sa intretina si sa mentina.

Unde sunt campionii galateni ? Imi aduc aminte de fratii Cauciuc, canotori olimpici care au murit in mizerie si necunoscuti.

Unde sunt bocierii galateni ? in Canada ? cine stie cine a fost Cojan ? Lehadus? Cum ar fi putut o parvenita ca Fita Lovin (campioana Olimpica de la Tulucesti) sa mentina trasitiile sportive ale galatenilor care a venit cu nimic in Galati si a ajuns sa stea cu fundul pe o banca.

Unde sunt inotatorii galateni ?

Unde sunt luptatorii galateni?

Unde sunt halterofilii galateni?

Un oras fara trecut nu are un prezent si nici un viitor dar avem un Primar ca Dumitru Nicolae si un Presedinte al judetului care sunt interesati cum dintr-o garsonera sa-si faca o avere considerabila sau cum sa-si consolideze puterea.

Sunt mandru ca sunt galatean si am trait acele timpuri care a pus Galatiul pe harta tarii si pe cea a lumii chiar. Voi cum sunteti ? mandri ca lucrati la Mitan ? sau la vre-un interlop?

Link to comment
Share on other sites

Eu cu siguranta n-am prins vremurile alea, ba mare parte din ce-am prins s-a intamplat sa fie in ultimii 20 de ani. Dar, desi ma mandresc ca sunt galatean (si ma mandresc cu galatenii, ca oameni, in general), tare nu-mi place cum arata Galatiul de o buna bucata de vreme..

Link to comment
Share on other sites

Se scrie vikingi.

:)))) tocmai tu te-ai gasit sa "corectezi". Hai sa ne uitam intai in curtea noastra, si dupa in alta parte . Macar de erai On topic si daca chiar era ceva gresit...

On Topic, Sunt mandru ca sunt nascut aici, si ca traiesc inca aici. Ca sunt multe lucruri de rezolvat, este foarte adevarat, dar e bine sa traim cu speranta ca se pot indrepta usor usor. Lucru greu cateodata de crezut....

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Galaţi, să fii iubit!

Galaţi, oraşul meu! Galaţi cu tei bătrâni, ciuntiţi şi însetaţi, cu Dunărea sleită, curgând printre gunoaie. Oraş cu infrastructura bătrână şi şubrezită, cu Faleza ca o Atlantidă, gata să se prăvălească în fluviu, cu tot cu sculpturi inestimabile şi vile de neam prost şi-avut. Cu faţade jerpelite de blocuri comuniste, cu maidanezi mai mult sau mai puţin de treabă, cu caldarâmul ciuruit şi trotuare ştirbe, rânjind borduri proaspăt vopsite. Galaţi, cu Turnul Tv privind stingher şi pierdut către un viitor mai bun care tot întârzie şi despre care nimeni nu crede că mai vrea să vină…

Galaţi, şomer ieşit din plată, oraş fără locuri de muncă, tuşind tabagic din plămânii de cocsar ai pensionarilor cu pensii mici şi reţete lungi. Galaţi, cu străzi măturate isteric cu târnul care-ţi ridică praful până la Dumnezeu, cu muzeele rămase amintire, în poze de arhivă, şi gloria de-odinioară mânjită.

Galaţi „murdar”, Galaţi „roşu”, Galaţi „comunist”, Galaţi „distrus”, Galaţi „mort”, Galaţi „infect”, aşa te-au gratulat cu furie gălăţenii într-o invitaţie pacifistă adresată locuitorilor tăi de pretutindeni de a-ţi spune „La mulţi ani!” de ziua ta… S-au apucat să-ţi numere bubele din cap şi coşurile de pe frunte şi să-ţi scuipe în palma întinsă, frăţeşte, a salut. Să-ţi (a)zvârle în faţă că eşti urât şi trist, să-ţi râdă şi miştocărească neputinţele, aşa cum fac şi când şi-alintă băşcălios ţara, spunându-i „Românica”.

Nu-i vorbă, poate şi ţie, Galaţiule, ţi-e jenă şi milă când te uiţi în oglinda istoriei la ce-ai fost şi ce-ai ajuns! Poate şi pe tine te îneacă sila, umilinţa şi frustrarea de-a fi ajuns din oraş al primei Comisii Europene a Dunării ciurucul şi bătaia de joc a durbacilor, nicolailor, păunilor, învechiţilor, lacomilor şi-a pripăşiţilor care ţi-au ajuns la cârmă. Poate şi ţie îţi vine să te iei cu mâinile de kitscuri şi dărăpănături şi să le-arunci grămadă, în pubela civilizaţiei.

Dar ce vină ai tu, Galaţiule, să ţi se spună în faţă că eşti murdar şi neîmplinit, că-ţi moare zilnic speranţa şi ţi se năruie visul? Că te-njunghe inima şi ţi se cocoşează coloana vertebrală sub povara faptelor şi vorbelor contemporanilor tăi?

Da, tot aceia care-şi aruncă suprem punga de gunoi de la balcoane - că li-i prea lene să se ducă până la ghenă - îţi urlă în faţă că puţi. Aceia care-ţi stupesc coji de seminţe pe treptele năclăite ale blocurilor şi pe asfaltul înghiţit de lut tot ţie îţi reproşează că nu le-ajungi, că eşti costeliv şi bătrân ca o cocotă trecută!

Ştiu, Galaţiule, mai sunt şi aceia care-ţi cântă înainte de vreme prohodul ori te plâng cu milă de crocodili prin campanii electorale. Şi-apoi te-mbată cu promisiuni şi proiecte de mărire, ca să te vândă, la urmă, bucată cu bucată, în abatorul imobiliar al propriilor afaceri.

Şi tu, Galaţiul meu, le duci pe toate, în spinare şi-n suflet, ca un Atlas al suferinţei şi-al perseverenţei. Mă mir cum de nu-ţi vine măcar o dată să le baţi obrazul ruşinii nu cu degetul, ci cu barosul dreptăţii.

Galaţi, distrus, dezamăgit, calomniat, Galaţi oraş nemeritat, La mulţi ani! Să ne trăieşti! Şi să fii măcar iubit, dacă nu respectat...

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.