Jump to content

"Tunurile" cu TVA ale lui Cătălin Chelu


dcp100168

Recommended Posts

Cătălin Chelu a dat un tun cu TVA de cinci milioane de euro

De aceşti bani au beneficiat miliardarii gălăţeni Cătălin Chelu şi Corneliu Mangalea. Fiscul local a blocat ancheta internă privind vinovaţii de returnarea ilegală a TVA. Termenul stabilit de ANAF a fost depăşit cu cinci săptămâni.

La începutul lunii martie a acestui an, Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a somat Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi să prezinte un raport detaliat cu privire la modul cum o serie de persoane din conducerea instituţiei au favorizat unor firme, patronate de miliardarii gălăţeni Cătălin Chelu şi Corneliu Mangalea, returnări ilegale de TVA în sumă de circa 5 milioane de euro.

Actele care au stat la baza plăţilor, sunt bazate, conform ANAF, pe „facturi pentru achiziţii şi livrări fictive de mărfuri".

Termenul stabilit pentru prezentarea raportului a fost 30 iunie 2011, însă acest lucru nu s-a produs nici până acum. Potrivit lui George Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi, „termenul a fost extins deoarece lucrarea este amplă".

Dincolo de explicaţiile purtătorului de cuvânt, trebuie să menţionăm că, de fapt, lucrarea nu este nici pe departe aşa de amplă cum se lasă de înţeles. Mecanismul prin care mai multe firme au beneficiat, în mod ilegal, de rambursări de TVA a fost deja identificat într-un act de control întocmit de ANAF. Cei de al DGFP Galaţi au de fapt doar sarcina de a nominaliza angajaţii instituţiei care au parafat actele ilegale de plată. „Există indicii conform cărora, pentru disimularea caracterului ilicit al unora dintre operaţiunile derulate, conducerile firmelor Realtroc SRL Tecuci şi Metalpet Comerţ SRL Chiajna au beneficiat de sprijinul unei persoane din cadrul DGFP Galaţi", spune ANAF în raport.

În mod normal, o astfel de verificare a semnăturilor pe actele de rambursare durează doar câteva zile. Faptul că raportul încă nu este gata, nici după cinci luni, demonstrează că DGFP Galaţi vrea, de fapt, să îngroape ancheta. „Dacă era vorba de un amărât de IMM-ist, era şi arestat până acum. Dar cum la mijloc sunt nume grele, se trage de timp până uită lumea de scandal", spune Marian Filimon, preşedintele patronatului IMM-urilor gălăţene.

Important de reţinut: potrivit procedurilor interne, persoanele care autorizează rambursările de TVA fac parte din conducerea DGFP. Ca urmare, cei de la Fiscul gălăţean trebuie, practic, să-şi toarne proprii şefi!

Miliardarii au luat banii

Cele 5 milioane de euro plătite ilegal de la bugetul de stat au ajuns, în final, în conturile miliardarilor gălăţeni Cătălin Chelu şi Corneliu Mangalea. Ei au acţionat, conform ANAF, printr-o încrengătură de cel puţin 20 de firme, pe care le deţin în nume propriu sau prin interpuşi. Mecanismul folosit în producerea fraudei este simplu: ei au emis o sumedenie de facturi pentru livrări fictive de bunuri şi servicii, cu scopul pierderii urmei banilor.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Lecţia miliardarului Cătălin Chelu: cum să furi de la stat 700.000 de lei pe zi

Reţeta e simplă: cu doar cu câteva hârtii plimbate între firmele Fricom, CCC Blue Telecom, Interaction Blue şi Galatex - toate controlate de miliardarul gălăţean. Mecanismul folosit de omul de afaceri pentru a scăpa de plata TVA este de tipul „emite factura şi fugi".

Controversatul om de afaceri Cătălin Chelu este o sursă inepuizabilă de „inginerii financiare". După ce, în urmă cu câteva ediţii vă relatam despre o complicată tranzacţie - care a inclus peste 20 de firme din toată ţara şi a adus în conturile miliardarului rambursări ilegale de TVA în cuantum de câteva milioane de euro - de data aceasta aveam de-a face cu o afacere ceva mai „modestă", prin care bugetul de stat a fost înşelat cu „numai" 700.000 de lei. Însă frumosul profit a fost adunat - atenţie! - într-o singură zi.

Ia cablul meu şi fugi!

Totul a început în iulie 2009, atunci când firma Fricom SA Galaţi (la care Cătălin Chelu are 89,35% din acţiuni) a preluat de la CCC Blue Telecom SA Galaţi (societate la care acţionar majoritar este acelaşi Cătălin Chelu) o reţea de cablu TV care are acoperire în Galaţi, Brăila şi mai multe localităţi mici din judeţul Ialomiţa.

Tranzacţia s-a făcut pe bază de factură (nr. 3609053 din 17 iulie 2009), în valoare de 3.435.000 lei (peste un milion de dolari), din care 548.445 lei TVA. Reţeaua de cablu TV cumpărată de Fricom include peste 915 kilometri de cablu de mai multe tipuri (F11, RG 6 şi fibră optică), modulatoare, antene, decodoare digitale, amplificatoare de linie şi echipamente de întreţinere şi reparaţii. Mai pe înţelesul tuturor, este vorba de întreaga dotare a companiei de cablu cunoscute la Galaţi sub denumirea de Mega TV şi Cony Sat.

În aceeaşi zi şi între acelaşi firme (prin factura nr. 3609053), Fricom a preluat, contra a 950.000 de lei şi un imobil, situat în Galaţi, în complexul comercial „Dunărea" din Micro 19. Sediul firmei de cablu, în fapt.

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, exact în ziua în care a cumpărat afacerea cu cablu, firma Fricom a închiriat reţeaua, în totalitatea ei şi cu tot cu sediu, către societatea Interaction Blue SRL Galaţi. Aceasta din urmă este controlată, după cum probabil aţi ghicit deja, tot de miliardarul Chelu.

Cedarea dreptului de folosinţă s-a făcut printr-un contract care prevede plata unei chirii lunare de 200.000 de lei, cu tot cu TVA. Contabiliceşte vorbind, în acest fel rezultă că Fricom şi-ar recupera investiţia cam în 24 luni, deci afacerea pare foarte profitabilă. După cum veţi vedea imediat, în spatele ei se ascunde însă o fraudă.

Devalizează şi falimentează!

Foarte interesant este că firma Fricom nu a plătit de fapt niciun sfanţ pentru reţeaua de cablu şi imobilul menţionat mai înainte. Subterfugiul folosit, cu scopul vădit de a trage pe sfoară statul, a fost încheierea unui nou contract, prin care Fricom prelua un credit al CCC Blue Telecom, făcut la Raiffeisen Bank. Valoarea creditului, un „mizilic" de un milion şi ceva de euro. Mai precis, 4.485.000 lei, fără a include aici dobânzile.

Dacă tragem linie, constatăm că miliardarul Cătălin Chelu şi-a vândut lui înşişi bunuri de 4.385.000 lei, contra datorii 4.485.000 de lei. Apoi şi-a închiriat totul pentru 200.000 de lei pe lună, deşi rata la bancă pentru creditul preluat la această afacere depăşeşte 300.000 de lei lunar. De ce a acceptat omul de afaceri (cunoscut de altfel ca unul dintre cei mai buni speculatori români de pe Bursă) să piardă 100.000 de lei pe lună? Nimic mai simplu!

De fapt, pierderea exista, fiind doar transmisă de pe o firmă pe alta. Mai mult, în urma acestei operaţiuni, paguba a fost în realitate „pasată" în curtea Fiscului, care a fost ţepuit cu 704.000 lei, prin operaţiunile legate de TVA.

Respectiv, firma Fricom s-a dus frumuşel la Finanţe şi a cerut rambursarea de TVA pentru afacerea încheiată cu CCC Blue Telecom. Iar cei de la Finanţe au aprobat şi i-au virat banii în cont! În acelaşi timp, CCC Blue Telecom n-a mai plătit niciodată statului TVA încasată la această combinaţie, pentru simplu motiv că, la scurt timp după finalizarea tranzacţiei, a intrat în lichidare judiciară.

Mai pe înţelesul tuturor, Cătălin Chelu şi-a mutat banii din buzunarul stâng în cel drept, iar cu acest prilej a dat statului un tun de 700.000 de lei. Într-o singură zi! (continuare în ediţia următoare a ADS Galaţi)

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Reţeta de fraude a miliardarului Cătălin Chelu: „Ia banii statului şi fugi!"

Devalizarea firmei CCC Blue Telecom SA Galaţi, ale cărei active au fost vândute ilegal pentru a li se pierde urma, este exemplul perfect de fraudă fiscală. Paguba produsă statului, în total, este de „numai" 6,85 milioane de lei. Creditorii şi furnizorii firmei au pierdut şi ei circa trei milioane de lei.

În ediţia trecută a săptămânalului ADS Galaţi făceam referire la modul cum omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu reuşea să fraudeze statul cu 704.000 de lei, în urma unei operaţiuni care a durat doar o zi şi a presuspus plimbarea unor hârtii.

Practic, Chelu şi-a vândut activitatea de cablu TV de pe firma CCC Blue Telecom către Fricom (ambele companii fiind deţinute de el), prilej cu care a încasat de la Fisc, pe a doua dintre firme, o rambursare de TVA de 704.000 lei. În acelaşi timp, prima dintre firme (vânzătoarea) nu s-a mai achitat de obligaţia de a plăti TVA aferentă către bugetul statului, din simplul motiv că a intrat în faliment. Avantaj Chelu!

Mori firmă, cu tot cu datorii!

Însă frauda de care vă vorbeam în ediţia precedentă este doar o mică parte din ţeapa trasă de miliardarul Chelu, cu prilejul falimentării CCC Blue Telecom, statului şi partenerilor de afaceri.

În octombrie 2009, CCC Blue Telecom a fost declarată în insolvenţă, la solicitarea în instanţă a unor creditori, şi a intrat în reorganizare judiciară, de care se ocupă firma Lichidator Company. Până atunci însă, în intervalul iulie-septembrie, Cătălin Chelu a lichidat prin vânzare, practic, toate activele companiei.

De altfel, Fiscul s-a prins că treburile nu sunt în regulă de-abia după ce lichidatorul a sesizat faptul că nu prea mai are ce reorganiza, deoarece activele au dispărut, iar documenetele contabile sunt ţinute la secret.

Raportul de inspecţie fiscală întocmit cu prilejul efectării unui control încrucişat la firmele implicate în tranzacţii arată proporţiile înşelăciunii. Tot în iulie 2009, la doar cinci zile după tranzacţia care a produs frauda cu TVA de care vorbeam mai înainte, Cătălin Chelu a vândut şi toate sediile pe care CCC Blue Telecom le deţinea în ţară. Desigur, tot către o firmă deţinută de el - Galatex SA Galaţi - urmând deja scenariul consacrat. Este vorba, în total de şapte imobile, situate în Iaşi, Brăila, Adjud, Făgăraş, Giurgiu, Vaslui şi Râmnicu Sărat. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 1.124.788 lei , adică, spun cei de la Fisc, de circa trei ori mai mică decât valoarea de piaţă reală.

La o primă vedere, s-ar putea spune că nu e nicio problemă ca un patron să vândă nişte bunuri de la o firmă a lui către o altă firmă alui, la preţuri subevaluate. El pierde, el câştigă.

Însă cum CCC Blue Telecom avea să intre la scurt timp în faliment, dar cu active zero, remarcăm că în conturile creditorilor firmei n-a mai avut ce ajunge. Cel puţin 3 milioane de lei au dispărut doar ca urmare a acestei din urmă tranzacţii.

Fiscul, derutat cu deconturi întârziate

Interesantă este şi strategia de derutare a Fiscului. Astfel, deconturile privind achitarea TVA către bugetul de stat (suma depăşeşte un milion de lei) nu au fost depuse decât în decembrie 2009, astfel încât Finanţele să nu observe că activele firmei sunt înstrăinate cu scopul de a nu se mai putea face executare silită a impozitelor şi taxelor restante.

Potrivit actelor contabile Şi a rapoartelor de inspecţie fiscală, datoria doar către stat se ridică la peste 6,85 milioane de lei, din care 5,2 milioane de lei TVA, 1,2 milioane de lei contribuţii sociale Şi 200.000 de lei impozit pe profit. La aceste datorii se adaugă alte peste 3 milioane de lei datorate de firmă furnizorilor şi creditorilor.

Cât despre şansele ca aceste datorii să fie plătite, ne vine foarte greu să stabilim noi un verdict. Este de remarcat, totuşi că, în al 12-lea ceas, cei de la Fisc au înţeles mecanismul fraudei de proporţii pusă de la cale de Cătălin Chelu şi au solicitat instanţei anularea tuturor tranzacţiilor. Solicitarea se bazează pe faptul că există indicii că „lovitura" era planificată încă din mai 2009, atunci când Adunarea Generală a Acţionarilor de la Fricom SA (societatea folosită ca intermediar în tranzacţii) aproba cumpărarea reţelei de cablu TV a CCC Blue Telecom şi preluarea de la aceeaşi firmă a contractului de credit cu Raiffeisen, şi introducea în obiectul de activitate noul tip de afacere.

Rămâne de văzut ce va decide justiţia în această afacere controversată.

„Rotisorul" de afaceri al omului de afaceri Cătălin Chelu

Dacă în ultima perioadă a devenit o modă să se vorbească despre incubatoare de afaceri (în sensul de creare şi dezvoltare), iată că miliardarul gălăţean Cătălin Chelu a pus la punct un „rotisor" de afaceri, specializat în distrugere.

Mecanismul folosit de acesta la devalizarea CCC Blue Telecom a mai fost aplicat şi la distrugerea unor societăţi precum Sircovtex Siret (plătită la FPS din banii încasaţi din vânzarea covoarelor aflate în stoc, apoi falimentată), Mecanica Rotes sau Plase Pescăreşti SA (un scenariu halucinat, cu sechestrări de persoane Şi ameninţări cu moartea). Alte companii aduse la sapă de lemn de Chelu, prin tot felul de maŞinaţiuni, sunt: Comat Galaţi, Transtec Tecuci, Vitimas Tecuci, Lacta Giurgiu sau Lactate Dâmboviţa. Cele mai multe dintre ele au rămas fără activele valoroase, transferate la preţuri modice către alte firme şi apoi valorificate cu preţuri de 5-6 ori mai mari.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

„Tun” de 1,5 milioane de euro la una dintre firmele lui Cătălin Chelu

Falimentul CCC Blue Telecom SA Galaţi (societate de cablu TV controlată de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu) a provocat un adevărat scandal după de Fiscul a descoperit că, în perioada premergătoare declanşării insolvenţei, patrimoniul firmei a dispărut ca prin farmec.

Un control fiscal încrucişat, declanşat ulterior de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi la firmele implicate în afacerile cu active aparţinând CCC Blue Telecom SA, a scos la iveală o reţea complicată de operaţiuni.

Scopul acestei reţele - cităm chiar din raportul de control al Fiscului (nr. 12.464 din 30 decembrie 2009) - a fost unul fraudulos: „tranzacţiile s-au făcut cu scopul vădit de a frauda bugetul de stat prin neplata impozitelor şi taxelor datorate”.

Returnare ilegală de TVA

Prima lovitură dată de Cătălin Chelu s-a produs printr-o returnare ilegală de TVA. Suma nu este foarte mare (circa 170.000 de euro), dar marchează începutul unei „morişti” financiare absolut halucinantă.

Tranzacţia este relativ simplă. Omul de afaceri şi-a vândut, în iulie 2009, activitatea de cablu TV de pe firma CCC Blue Telecom către Fricom SA Galaţi (ambele companii fiind deţinute de el), prilej cu care a încasat de la Fisc, pe numele celei de-a doua dintre firme, o rambursare de TVA în sumă de 704.000 lei. În acelaşi timp, prima dintre firme (vânzătoarea) nu s-a mai achitat de obligaţia de a plăti TVA aferentă către bugetul statului, din simplul motiv că a intrat în faliment.

Însă această fraudă este doar o mică parte din ţeapa trasă de miliardarul gălăţean, cu prilejul falimentării CCC Blue Telecom, statului şi partenerilor de afaceri.

În octombrie 2009, CCC Blue Telecom a fost declarată în insolvenţă (la solicitarea în instanţă a unor creditori) şi a intrat în reorganizare judiciară, de care se ocupă firma Lichidator Company. Dosarul este şi în prezent pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi, în mai 2012 urmând să de ia o decizie finală în cazul ei: fie se trece la lichidarea patrimoniului, fie se acceptă o prelungirea a reorganizării.

Cum a dispărut patrimoniul

Partea cu adevărat tare este aceea că în perioada imediat premergătoare declanşării insolvenţei la CCC Blue Telecom - respectiv în intervalul iulie-septembrie 2009 - Cătălin Chelu a lichidat însă, prin vânzare, toate activele companiei. Evident, totul a fost atent premeditat.

De altfel, Fiscul şi-a dat seama că treburile nu sunt în regulă de-abia după ce lichidatorul desemnat de Tribunal a sesizat faptul că nu prea mai are ce reorganiza, deoarece activele au dispărut, iar documentele contabile sunt ţinute la secret.

Raportul de inspecţie fiscală întocmit cu prilejul efectării unui control încrucişat la firmele implicate în tranzacţii arată proporţiile înşelăciunii. În iulie 2009, la doar cinci zile după tranzacţia care a produs frauda cu TVA de care vorbeam mai înainte, Cătălin Chelu a vândut şi toate sediile pe care CCC Blue Telecom le deţinea în ţară. Desigur, tot către o firmă deţinută de el – Galatex SA Galaţi - urmând deja scenariul consacrat.

Este vorba, în total de şapte imobile, situate în Iaşi, Brăila, Adjud, Făgăraş, Giurgiu, Vaslui şi Râmnicu Sărat. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 1.124.788 lei , adică, spun cei de la Fisc, de circa trei ori mai mică decât valoarea de piaţă reală.

La o primă vedere, s-ar putea spune că nu e nicio problemă ca un patron să vândă nişte bunuri de la o firmă a lui către o altă firmă a lui, la preţuri subevaluate. El pierde, el câştigă. Însă cum CCC Blue Telecom avea să intre la scurt timp în faliment, dar cu active zero, remarcăm că în conturile creditorilor firmei n-a mai avut ce ajunge. Se estimează că cel puţin trei milioane de lei au dispărut ca urmare a acestei tranzacţii.

Cum a fost derutat Fiscul

Deosebit de interesantă este şi strategia de derutare a Fiscului. Astfel, deconturile privind achitarea către bugetul de stat a TVA aferentă tranzacţiilor (suma datorată depăşeşte un milion de lei) nu au fost depuse decât în decembrie 2009, astfel încât Finanţele să nu observe că activele firmei sunt înstrăinate cu scopul de a nu se mai putea face executare silită a impozitelor şi taxelor restante.

Potrivit actelor contabile şi a rapoartelor de inspecţie fiscală, datoria doar către stat se ridică la peste 6,85 milioane de lei, din care 5,2 milioane de lei TVA, 1,2 milioane de lei contribuţii sociale, 200.000 de lei impozit pe profit, iar restul alte impozite şi taxe. La aceste datorii se adaugă alte peste trei milioane de lei datorate de firmă furnizorilor şi creditorilor.

Trebuie să mai spunem că Fiscul a solicitat, în instanţă, anularea tranzacţiilor la care facem referire, însă, cel puţin deocamdată, procesul nu a fost finalizat.

Solicitarea Finanţelor se bazează pe faptul că există indicii că „lovitura” era planificată încă din mai 2009, atunci când Adunarea Generală a Acţionarilor de la Fricom SA (societatea folosită ca intermediar în tranzacţii) aproba cumpărarea reţelei de cablu TV a CCC Blue Telecom şi preluarea de la aceeaşi firmă a contractului de credit cu Raiffeisen, şi introducea în obiectul de activitate noul tip de afacere.

Specialist în tranzacţii suspecte

Mecanismul folosit de Cătălin Chelu la devalizarea CCC Blue Telecom a mai fost aplicat şi la distrugerea unor societăţi precum Sircovtex Siret (plătită la FPS din banii încasaţi din vânzarea covoarelor aflate în stoc, apoi falimentată), Mecanica Rotes sau Plase Pescăreşti SA (un scenariu halucinat, cu sechestrări de persoane şi ameninţări cu moartea).

viata-libera.ro

Raportul de control 1

Raportul de control 2

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.