Jump to content

O bătrână îşi mai doreşte doar să moară!

Recommended Posts

Posted

O bătrână din Galaţi îşi mai doreşte un singur lucru: să moară!

Singură pe lume, o bătrâna de 74 de ani nu-şi doreşte decât să moară mai repede. Trăieşte într-un apartament infect, ţintuită la pat de boli cărora le-a uitat numărul. Vecinii nu mai au curajul să se apropie de locuinţa trasformată într-un focar de infecţie şi au alertat autorităţile. Asistenţii sociali au vizitat-o pe femeie şi încearcă să pună capăt calvarului în care trăieşte. Maria Grigore are trupul măcinat de boli şi trăieşte într-o mizerie cumplită. Picioarele i s-au infectat şi au ţintuit-o la pat. Aşteptă un om cu suflet, care să-i dea măcar un pahar cu apă şi o bucată de pâine. Câţiva vecini au mai ajutat-o pe bătrână după puteri, însă nimeni nu mai îndrăzneşte să intre în apartament din cauza mizeriei. Oamenii se tem să nu se îmbolnăvească şi ei. Femeia n-a avut copii, iar singura ei rudă, o soră, s-a stins în urmă cu câţiva ani. Serviciul de asistenţă socială al primăriei a fost anunţat despre situaţia femeii şi este posibil ca bătrâna să fie internată într-un cămin.

http://www.protv.ro/stiri/social/o-batr ... moara.html

Posted

Bătrâneţe, haine grele�

Infernul Mariei

Maria Grigore, o femeie în vârstă de 74 de ani, din Galaţi, a ajuns la mila vecinilor de bloc, după ce a rămas imobilizată la pat şi a fost uitată de rudele apropiate. Femeia, care o viaţă întreagă a fost croitoreasă la Casa de Mode din Galaţi, şi a lucrat numai pentru lumea bună a oraşului, zace acum bolnavă într‑un apartament care nu‑i mai aparţine, uitată de foştii ei clienţi, dar - cel mai dureros - şi de nepoţi, şi de singura ei soră rămasă în viaţă. Apartamentul cu două camere în care Maria Grigore locuieşte acum nu‑i mai aparţine bătrânei, deoarece a fost vândut unei surori (între timp aceasta a decedat), imobilul devenind ulterior proprietatea de drept a nepotului. "În contract nu este prevăzută însă nicio clauză privind îngrijirea bătrânei", au spus vecinii de bloc, indignaţi de indiferenţa rudelor. "Iar nepotul ei, pe care noi l‑am sunat să‑i spunem că Maria Grigore are nevoie de ajutor, a zis că nu‑l interesează această situaţie, fiindcă femeia are o pensie şi să facem noi ceva şi să o ajutăm", au mai spus vecinii. Locatarii blocului nu au rămas indiferenţi la suferinţa Mariei. Atât cât au putut, i‑au adus de mâncare, au spălat‑o şi au avut grijă să‑i plătească curentul, întreţinerea şi alte utilităţi, din pensia ei de peste 500 de lei. Cu toate astea, Maria Grigore a zăcut pe podea vreme de mai multe zile, şi‑a făcut nevoile în mijlocul casei, lovind cu bastonul în mobilă, doar‑doar o va auzi cineva şi o va ajuta.

Uitată de toţi

"Eu şi soţia mea i‑am făcut de mâncare, am dus‑o la baie, am spălat‑o şi am schimbat‑o de haine", ne‑a declarat un vecin de scară, Florin Ciupic. "Dar m‑am operat, am avut probleme cu sănătatea, şi o perioadă nu am mai putut să o îngrijesc. A stat cu capul înghesuit, sub patul din dormitor, mai mult de trei zile. Am dus‑o noi la spital, dar a fost mutată dintr‑o parte în alta, pe motiv că acest caz nu este de competenţa lor. Despre rude, ce să spunem, foarte rar vin să‑i deschidă uşa şi pleacă imediat ce‑i iau pensia. Bătrâna suferă de ulcer varicos, iar în documentele medicale sunt menţionate şi probleme psihice", a mai declarat Florin Ciupic.

Maria Grigore a fost adusă de pompieri acasă, de la spital, în urmă cu două zile. De atunci, doar vecinii i‑au mai călcat pragul. Şi noi, ziariştii, alertaţi asupra acestui caz social disperat. Văzându‑ne lângă patul ei, femeia ne‑a povestit că rudele au uitat‑o, pur şi simplu, după ce i‑ar fi luat pensia şi bijuteriile din aur: "Mi‑au luat un lanţ de aur, cu medalion, inelul, cerceii şi verigheta, cu care trebuia să fiu înmormântată. Am nevoie de ajutor, dar în afară de ei (n.r � vecinii), nimeni nu vine la mine", a fost tot ce‑a mai putut să spună Maria Grigore.

Pentru că nu mai are cine să facă ordine în casă, apartamentul se degradează de la o zi la alta. La fel ca şi starea de sănătate a femeii... În dormitor, unde doarme Maria Grigore, podeaua e acoperită de un morman de materii fecale, amestecate cu cârpe murdare... Aerul curat, de afară, nu a mai intrat în această casă de multă vreme...

Răspunzătoare de infernul în care se zbate Maria sunt rudele, care - deşi nu au niciun fel de datorie, în acte - au o obligaţie morală faţă de această femeie aflată în nevoie. Se pare însă că interesul pentru casă, bani şi alte bunuri primează şi aici, la fel ca în cazul multor vârstnici, abandonaţi de familie.

Serviciul de Asistenţă Socială din Primărie s‑a implicat de urgenţă în acest caz şi ne‑a asigurat că Maria Grigore va primi tratament într‑o unitate medicală (pentru că suferă şi de o boală transmisibilă), timp în care va decide, mai departe, care este cea mai bună soluţie pentru bătrână. Pentru că, până una alta, răspunzători de această situaţie sunt aparţinătorii şi alte persoane apropiate femeii, care şi‑ar fi asumat răspunderea că îi vor asigura cele necesare. Din păcate, de la vorbă la faptă e cale lungă...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23977

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.