Jump to content

O femeie a murit în timp ce asista la slujba din cimitir


dcp100168

Recommended Posts

O femeie a murit în timp ce asista la slujba din cimitir

O femeie a leşinat în urmă cu câteva zeci de minute în Cimitirul Eternitatea în timp ce asista la slujbele de pomenire a morţilor. După producerea incidentului, echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei locale au acordat primul ajutor femeii. În acest moment, cadre medicale de la SMURD şi Ambulanţă încearcă resuscitarea sa.

UPDATE 13:15 - Femeia care a leşinat în Cimitirul Eternitatea în timp ce asista la slujbele de pomenire a decedat, în ciuda eforturilor cadrelor medicale de la SMURD care au încercat zeci de minute resuscitarea sa. În acest moment este aşteptată o maşină a Medicinei Legale care să ridice corpul neînsufleţit al femeii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O femeie din Galați a murit în cimitir, la slujba de pomenire a morților

O femeie de 59 ani a murit astăzi în Cimitirul Eternitatea din Galaţi, în timp ce asista la slujbele de pomenire a morţilor.

Femeia a băut mai multe pahare de vin şi a mâncat cozonac, după care s-a culcat pe o bancă. Când au văzut că nu dă niciun semn să se trezească, poliţiştii, care patrulează zona, au sunat la 112. Un echipaj de la SMURD şi unul de la Serviciul de Ambulanţă au venit imediat la faţa locului şi au început manevrele de resuscitare.

„Am încercat mai bine de 30 de minute s-o resuscităm, dar din păcate, corpul nu a răspuns la manevre. Suspicionez o aspirare de alimente, dar necropsia va stabili exact despre ce a fost vorba”, a declarat, pentru Agepres, medicul Florian Huţuleac din cadrul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Trupul femeii de 59 de ani a fost transportat la morga Spitalului de Urgenţă, unde legiştii îi vor face necropsia pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.

Link to comment
Share on other sites

O Eternitate fără grătare

În duminica dinaintea Paştelui Blajinilor, gălăţenii care în ani trecuţi încingeau grătarele lângă morminte şi îi cinsteau pe cei dispăruţi cu manele stereo n-au mai avut cum să-şi facă voia. Porţile cimitirelor au fost păzite de jandarmi, iar în incinte ordinea era asigurată de poliţiştii comunitari, aşa că singurele mirosuri care se ridicau ieri în aer, la cimitirele Eternitatea şi Sfântul Lazăr erau cele de cozonac şi tămâie. Carne friptă pe grătar s-a mai dat de pomană, doar că cei care au vrut să facă astfel de milostenii au fost nevoiţi să-şi gătească bucatele prin în alte părţi, nu în cimitir.

Mii de pomeniri la cimitirele mari

La cimitirul Sfântul Lazăr din Ţiglina III, erau ieri, în jurul orei 11.30, circa 1.000 de gălăţeni. Numărul vizitatorilor s-a ridicat probabil la peste 2.000, în cursul întregii zile. Pe Geta Pascu, în vârstă de 73 de ani, am găsit-o singură, lângă o criptă din piatră. „Vin în fiecare an, dacă pot. Anul trecut n-am reuşit, că eram la Bucureşti, operată la ochi. Mormântul soţului e mai departe un pic, dar am şi aici o rudă şi am venit să îi aprind o lumânare”, explică femeia.

Printre morminte şi pe aleile aglomerate trec preoţii pe care toţi gălăţenii veniţi la morminte îi aşteaptă. Unii se plâng că aşteaptă mult, dar nimeni nu se enervează. La două sole distanţă, vorbim cu doamna Tanţa, venită, cu de toate, la mormântul soacrei. „Tradiţia spune că împart ouă vopsite, cozonac şi vin. Dar oamenii au mai schimbat-o şi aduc şi alte mâncăruri. Aici, la mormânt, se sfinţesc bucate, iar slujba nu durează mult. Dar trebuie să aşteptăm până vine preotul. Parcă a fost o organizare ceva mai bună în alţi ani”, ne spune doamna Tanţa.

La cimitirul Eternitatea e tot mare de lume. Lângă un cavou mare, două doamne fac pomenire pentru mai multe persoane din familia Ionescu. „Venim în fiecare an, cu ouă, cozonac şi vin, atât cât vom mai trăi. Cei care au, mai fac şi pachete cu mâncare. Ceilalţi aduc doar cu ce e tradiţional”, ne spun gălăţencele.

La Sfântul Lazăr puteau intra, ieri, cu maşina pe alei doar şoferii care transportau persoane cu dizabilităţi, potrivit poliţiştilor comunitari. Pe străzile din jur, peste zece poliţişti dirijau traficul aglomerat. La Eternitatea, n-am văzut nicio maşină prin incintă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pomanagii "profesionişti" îşi cară cu taxiul agoniseală din cimitir

Spre marea dezamăgire a fruntaşilor gălăţeni ai acestei etnii, anul acesta, Duminica Tomii şi prima zi a Paştelui Blajinilor, n-a mai fost prilej de chiulabale în cimitire.

În Duminica Tomii, n-au mai răsunat manele, n-au mai sfârăit grătare. A fost ca o întoarcere în timp pe vremea în care Paştele Blajinilor era sărbătorit după obiceiul creştinesc, dând de pomană, la mormintele celor dragi, bucatele pascale tradiţionale, ouă roşii, cozonac şi pască.

Părea uşor nefirească liniştea din Cimitirul Eternitatea, altminteri mai animat decât oricând în restul anului, la fel ca şi desfăşurarea de forţe poliţieneşti (de la Poliţia Locală) cum n-am mai văzut niciodată printre morminte.

Nici vorbă de limuzine trase lângă cele mai înzorzonate monumente funerare, de grătare cu fleici şi mici sfârâind în gemetele de jale ale faimoşilor „de la" Bucureşti, Ploieşti, Petroşani şi aşa mai departe.

Autorităţile locale şi-au adus aminte că există o hotărâre de Consiliu Local care interzice petrecerile câmpeneşti în cimitire şi au pus-o în aplicare.

"Anul acesta am interzis să se mai facă grătare în cimitire. Oamenii merg să se reculeagă şi să plângă la mormintele celor dragi, nu să chefuiască. N-am mai acceptat ca mormintele să fie călcate în picioare de lăutari. Poliţia Locală ne-a dat tot concursul pentru aplicarea legii", ne-a declarat Eduard Grosu, directorul Societăţii Locale Gospodărire Urbană.

Aşadar a fost o primă zi a „Paştelui mic" în care doar colecţionarii de pomeni i-au întinat semnificaţia.

Nu vă grăbiţi să judecaţi aspru această calificare, căci am văzut ţigănci care cărau cu greu sacii plini cu bunătăţile date de pomană de rudele celor morţi, până la poarta cimitirului, în faţa căreia s-au urcat în taxiuri.

Am asistat chiar la o scenă în care şoferul unui taxi a refuzat două pirande cocoşate de saci şi sacoşe burduşite cu pomeni, iar una dintre ele a scos un şomoiog de bancnote şi i-a strigat: „Da te plătesc moo, ca am destui bani fraiere!"

Pe o bancă din cimitir, în apropierea capelei, trei bărbaţi cu sacoşele la picioare întrebau mecanic trecătorii pe aleea principală: „Aveţi pachet?", Aveţi pachet?".

Ce-i drept, la un moment dat au luat o scurtă pauză, pentru a face băşcălie de un tovarăş de-al lor de „sărăcie", aflat vizavi, care a amestecase băuturile primite de pomană în aşa hal, că s-a prăbuşit de pe bancă. E drept că şi glumeţii aveau vorba cam cleioasă.

Una peste alta, ieri n-a mai fost Paştele Blajinilor ţiganilor avuţi, ci al celor „strângători".

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.