Jump to content

Romanul "Pervertirea" de Cristina Nemerovschi


Meli_noire

Recommended Posts

Dupa succesul si controversele inregistrate cu romanul de debut Sange satanic, Cristina Nemerovschi revine cu un thriller filosofic intitulat Pervertirea.

Cu romanul sau de debut, aparut în 2010 la Editura Herg Benet si reeditat în 2011, intitulat „Sange satanic”, Cristina Nemerovschi ne-a purtat cu o expresivitate vadita prin mintea unui personaj radical si atroce, care se caracteriza astfel: “Ascult black metal, sunt ateu, lumea ma crede satanist, sunt bisexual, mizantrop, uneori doar misogin, scriu o carte, beau în fiecare zi şi ma droghez în fiecare saptamana”. Cuvintele de mai sus au devenit rapid un leitmotiv printre adolescenti, iar romanul a starnit controverse, in special in randul amatorilor de literatura conformista si cuminte, atat prin limbajul total necenzurat, cat si prin ideile originale si deloc blande cu care autoarea caracteriza umanitatea si societatea de astazi. Independent de aceste controverse, “Sange satanic” a reprezentat un succes de critica (primind o serie de distinctii literare importante, pentru debut si nu numai) cât si de public, tirajul primei editii epuizandu-se rapid.

Al doilea roman al Cristinei Nemerovschi nu s-a lasat mult asteptat. A aparut la inceputul lunii aprilie la Editura Herg Benet, se intituleaza “Pervertirea” si, daca e sa-i dam crezare scriitorului Alexandru Petria, atesta ca tanara scriitoare “nu s-a cumintit deloc, ba dimpotriva”. Pervertirea a fost caracterizat drept “un thriller filosofic despre arta, oameni si o noua (i)moralitate”. Un roman pe 3 voci, un adevarat tur de forta, nihilist si de acesta data. Critica la adresa societatii decadente si umorul negru nu aveau nici ele cum sa lipseasca.

”Marturisesc ca am inceput sa citesc cu emotii manuscrisul celui de-al doilea roman al Cristinei Nemerovschi. Imi placuse foarte mult Singe satanic, despre care am vorbit cu entuziasm neretinut la lansarea de la Iasi, asa ca imi era teama ca al doilea roman sa nu ma dezamageasca. Ma gindeam ca poate autoarea, sedusa de succesul primului roman, va fi fost tentata sa-i reia reteta. Ma mai gindeam ca, dupa un roman atit de reusit, e foarte greu oricarui autor sa mentina stacheta. Din fericire, dupa primele treizeci de pagini temerile mele s-au facut praf si pulbere. Desi exploreaza tot mediul tinerilor “furiosi” de astazi, povestea e cu totul altfel – avem si o trama cumva politista, ba chiar si o calatorie prin tunelul timpului in urma cu vreo jumatate de secol, pentru a reveni pina la miscarile de protest din ianuarie curent! – si cu totul altfel construita. Desi arta compozitiei ramine una baroca, arborele marii povesti si micilor povesti ce-i cresc pe ramuri este cumva mai stilizat, ramurile sint mai putine si fructele mai rare. Ansamblul devine insa mai limpede fara a pierde din complexitatea intimplarilor. Pina la urma, desi comparatia e aproape imposibil de facut, s-ar putea ca Pervertirea sa bata Singe satanic. Dar la limita!” (Liviu Antonesei)

”Daca prin romanul sau de debut, Sange satanic, Cristina Nemerovschi a creat controverse atat prin limbajul dezinhibat cat si prin filosofia extrem mizantropica si nihilista ce-l caracterizeaza pe enigmaticul M., cu Pervertirea autoarea nu pare a se fi cumintit deloc, ba chiar dimpotriva. Desi supratema romanului este una asupra careia s-a mai speculat – motivatia artei, ce anume il face pe artist sa creeze, prozatoarea ne arunca insa intr-o situatie-limita in care personajele, extreme si ele, ucid pentru a perpetua arta. Intrebarea cu care ramai dupa: am merge pana la crima in numele artei autentice?” (Alexandru Petria)

”Navigand, cu o abilitate ce denota un talent absolut remarcabil, intre realism sau hiperrealism si cosmaresc, intre halucinatie si magma tenebroasa a peisajelor interioare din mintea unui personaj beat sau drogat, Cristina Nemerovschi savarseste veritabile tururi de forta in schimbarea registrelor stilistice.” (Radu Voinescu)

“Povestea e narata pe trei voci distincte, frapante, ale caror nuclee comune sunt arta, crima si mizantropia. Personajele au toate istorii socante, care intrec niste limite ale acceptabilitatii sociale. Epicul este galopant, monoloagele interioare sunt caustice, sexualitatea, animalica, maniacala, devianta.” (Ioana Vighi)

”O combinatie fabuloasa de Bukowski, Burroughs si Borges, cu accente noir, plus satirizarea savuroasa a romanismul decadent” (Crisia Miroiu, editor Fiore Magazine, Australia)

“Romanul scris de Cristina Nemerovschi si albumul Moonspell se anunta evenimentele anului!” (Stefan Bolea)

Daca despre “Sange satanic”, debutul Cristinei Nemerovschi, se poate spune ca a depasit sfera literara, cartea fiind considerata un manifest social si un curent de atitudine in randul publicului tanar (romanul are deja un fanclub, o serie de tatuaje inspirate de replicile personajelor si a generat alte manifestari artistice – piese muzicale si poezii dedicate cartii), despre “Pervertirea” se poate afirma ca este una dintre cartile imposibil de uitat ale anului 2012 care va naste, la randul ei, controverse.

*

”Pervertirea” pe scurt:

Un artist ucide si lumea din jurul lui se schimba.

Amalia, o adolescenta deloc banala, dispare intr-o dimineata de decembrie. In cautarea ei pornesc trei prieteni care sunt, in acelasi timp, si suspecti in cazul disparitiei tinerei: un scriitor mizantrop si de succes, un pictor fascinat de lolite, dar si de septuagenare, o prostituata atrasa de tot ce inseamna sex extrem. Revoltele sociale din februarie 2012 constituie, in premiera in literatura romana, o parte din fundalul actiunii. Cautarea Amaliei reprezinta pentru fiecare dintre cei trei o introspectie dura, o permanenta si caustica analiza a umanitatii degradate. Pe urmele Amaliei, pasim intr-un Bucuresti underground, cu cluburi dedicate sado-masochismului, dar si cu memorabila si fascinanta Cala, un loc desprins parca din Calauza lui Tarkovski.

Alte figuri pitoresti apar treptat in rolul de suspecti: o Dominatoare, o adolescenta cu tendinte de nimfomanie, Babuinu – tatal vitreg al Amaliei, un paznic nebun al Calei, un mos insotit de o ceata de pelicani.

Imaginatia celor trei protagonisti abunda de fabulos, distopic, umor negru, cinism. Singurul subiect pe care nihilismul nu il atinge este arta. In numele artei, se poate ajunge si la crima?

“Pervertirea” creeaza si o bresa in timp, transportandu-ne la un moment dat in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial. In cea mai mare parte a sa, avem insa de-a face cu un roman extrem de actual, in paginile caruia sunt surprinse – pentru prima data in literatura – evenimentele politico-sociale din februarie 2012.

Pe langa ritmul alert si personajele viu colorate, “Pervertirea” este un roman care problematizeaza, in special in ce priveste moralitatea. Oamenii sunt priviti ca obiecte de catre artistul nihilist, intr-o rasturnare a filosofiei umaniste, perfect asumata si justificata.

“Pervertirea” este un thriller filosofic despre arta, oameni si o noua (i)moralitate.

*

Cristina Nemerovschi s-a nascut pe 10 mai 1980 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti, sectia Filosofia Culturii, si un master in cadrul aceleiasi universitati, incheiat in 2005 cu dizertatia Despre natura adevarului propozitiilor matematicii si logicii la L. Wittgenstein. A urmat un master si in cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice. Din 2009, este redactor al revistei EgoPHobia, unde are si o rubrica permanenta, Cronica nihilistei. A publicat proza, filosofie, critica literara, eseuri, studii in revistele EgoPHobia, Tiuk!, Ateneu, Cultura, Sisif, Fiore Magazine, Noema, Subcultura, Accent Cultural, Suspans.

Sange satanic a aparut in 2010 la Editura Herg Benet. A fost reeditat in 2011. Romanul a primit premiul Tiuk! pentru debut, premiul Proliteratura pentru Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea Anului 2010, fiind selectionat pentru cea de-a 25-a editie a festivalului francez Premiers Romans En Lecture.

Romanul “Pervertirea” poate fi rasfoit si (pre)comandat online din libraria editurii, aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/promotii-carte/pervertirea-de-cristina-nemerovschi

Articol preluat de pe portalul liternet.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.