Jump to content

Confecţionerii gălăţeni folosesc doar fermoare de import


dcp100168

Recommended Posts

Confecţionerii gălăţeni folosesc doar fermoare de import

Pe 24 aprilie, se năştea, acum 132 de ani, Gideon Sundback, american de origine suedeză, cel care a patentat în 1914 varianta de fermoar cea mai apropiată celei din zilele noastre. Din păcate, nici astăzi, producătorii români de fermoare nu au reuşit să-i deprindă tehnologia încât să ajungă căutaţi de cei mai cunoscuţi fabricanţi de confecţii. Nici măcar de cei autohtoni.

Cel mai mic preţ sau alegerea clientului

În Galaţi, am încercat să dăm de urma fabricilor care folosesc acest reper în produsul final. La încălţăminte, fermoarul folosit e cel uzual, spiralat. Cei de la Unirea, societate cooperativă meşteşugărească, folosesc fermoarele în cantităţi mici şi atunci când au nevoie se aprovizionează direct de pe piaţă, pe principiul celui mai mic preţ la o calitate acceptabilă.

Lohnerii lucrează cu materialul clientului. „Noi primim tot de la client, de la aţă şi ace, până la fermoare. Ni se asigură cea mai bună calitate, englezească…”, spune Monica Nuţu, manager de marketing la Gold Fashion Import Export.

Tot pe mâna clientului merge şi Cozamin, care lucrează şi ei multe comenzi în sistem lohn. Patronul firmei, Costică Caloianu, susţine că „atunci când ne alegem noi furnizorii, tot din import ne aprovizionăm. Statul român a îngenuncheat micile afaceri şi e greu să mai găseşti produse, darămite şi calitate”.

Comenzi speciale, furnizori de top

Adina SRL este unul dintre furnizorii de confecţii pentru armată, poliţie, jandarmi şi pompieri. „Acoperim cam 40 la sută din volumul lor de comenzi, dar cerinţele sunt din cele mai drastice. Adesea tipul fermoarelor este indicat de client şi calitatea trebuie confirmată prin buletine de teste”, recunoaşte Eduard Neculae, director de Marketing, arătându-ne sala unde tocmai se lucrau uniforme militare pentru armata suedeză.

Cristina Georgescu, referent de aprovizionare, ne-a explicat că fermoarele sunt foarte importante în confecţiile pentru comenzi speciale: „Sunt fermoare ignifuge, impermeabile, dar şi fermoare care rezistă la sarcină. Se cer adesea două cursoare sau cursoare cu două trăgătoare ori trăgător reversibil măcar, cursoare personalizate. Cele mai bune sunt fermoarele turnate faţă de cele spiralate, iar noi preferăm fermoarele de import, din Turcia sau Germania, în faţa celor româneşti, chiar dacă diferenţa de preţ este adesea de 100 la sută, la un reper care ajunge să coste câţiva euro”.

Prin urmare, este în continuare loc pentru un producător român bun de fermoare, cei existenţi fiind apelaţi numai în regim de urgenţă şi doar pentru fermoare normale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.