Jump to content

Nicolae Bacalbaşa şi Securitatea


dcp100168

Recommended Posts

Nicolae Bacalbaşa şi Securitatea

Cunoscutul doctor Nicolae Bacalbaşa, candidat al USL la preşedinţia CJ Galaţi, şi-a turnat la Securitate colegii din Spitalul Judeţean, înainte de 1989, după cum arată un document făcut public recent. Bacalbaşa recunoaşte, dar spune că a făcut-o doar ca să se apere.

Într-o notă semnată pe 13 mai 1986, doctorul Nicolae Bacalbaşa le relata securiştilor ce se întâmplă în Camera Medicilor de la Secţia Arşi şi de la Secţia ATI. În preambulul declaraţiei sale, se referă la „discuţii critice sau ostile la adresa sistemului nostru social la Secţia Arşi, Cabinetul Medicilor". La 43 de ani se presupune că avea suficientă maturitate pentru a realiza care sunt consecinţele declaraţiilor sale, că în urma unor asemenea „turnătorii", medicii ostili regimului comunist riscau să fie hărţuiţi de Securitate sau chiar arestaţi. Una dintre victimele lui Bacalbaşa este medicul Constantin Popa, al cărui frate fugise din ţară înainte de 1980. Ulterior, Popa nu a mai reuşit niciodată să meargă în vizită la fratele său. Nota semnată de Bacalbaşa este intitulată „notă explicativă" şi face parte dintr-un dosar de urmărire informativă a Securităţii care îi viza pe medicii din Galaţi.

O notă ce pune la zid duşmanii regimului comunist

În primul pasaj, Nicolae Bacalbaşa îşi declară loialitatea faţă de regim, lăudându-se chiar cu faptul că este un membru activ al PCR: „Personal nu am emis niciodată consideraţii critice la adresa sistemului nostru social. Nu am de ce mă plânge, personal am fost tratat cu consideraţie şi bunăvoinţă, sunt mulţumit de condiţiile mele de viaţă". În continuare, Nicolae Bacalbaşa îl „toarnă" pe medicul Constantin Popa: „Am sesizat că doctor Popa Constantin are tendinţa de a ironiza realităţile noastre sociale şi i-am atras atenţia să înceteze întrucât riscă să depăşească cadrul legal. Situaţia aceasta a fost însă cu mult timp în urmă. De peste un an nu am nici un fel de relaţii cu acesta şi nici nu am fost în camera medicilor de la Secţia Arşi".

Medici puşi rău cu activiştii, Miliţia şi Securitatea

În nota sa, Nicolae Bacalbaşa face eforturi pentru a demonstra cum se luptă cu duşmanii regimului comunist („Menţionez că atunci când în discuţii apăreau situaţii inacceptabile am luat întotdeauna atitudine"), în timp ce medicii din jurul lui îşi duc aversiunea faţă de sistem până la a refuza să acorde asistenţa medicală rudelor unor miliţieni. „Atunci când în raportul de gardă al Secţiei ATI doctor ........ a refuzat să administreze anestezia generală, de altfel programată, fiului colonelului ......... de la Miliţia Judeţeană lansându-se în consideraţii necorespunzătoare despre organele MAI, am atras public atenţia că asemenea discuţii nu le accept şi voi fi obligat să le sesisez dacă se vor mai repeta".

În alt pasaj, Bacalbaşa se referă la ostilitatea pe care sistematic o aveau alţi doi medici faţă de pacienţi cu funcţii, activişti sau miliţieni: „În repetate rânduri doctor ....... a calomniat privind evoluţia unor bolnavi, în special a celor ce deţineau funcţii de conducere sau erau înrudiţi cu astfel de persoane atât pe mine, cât şi pe doctor ....., medicul şef al secţiei. Am înştiinţat conducerea Direcţiei Sanitare asupra acestui fapt. Personal nu îmi pot reproşa nimic din comportamentul meu, acesta încadrându-se în cel de cetăţean român şi membru PCR". În baza unor astfel de declaraţii, medicii despre care vorbea Bacalbaşa puteau fi arestaţi şi băgaţi la închisoare.

Miza „turnătoriilor": excursiile în străinătate!

Nota explicativă arată şi care ar fi fost miza acţiunilor lui Nicolae Bacalbaşa: excursiile în străinătate, care se făceau, în funcţie de destinaţie, în RDG sau „ţări capitaliste", numai cu aprobări de la Miliţie, Securitate şi Serviciul Paşapoarte al Miliţiei. „Atât doctor Popa Constantin, cât şi doctor ...... au făcut cerere de a pleca turistic în Occident la rude, cereri ce le-au fost respinse. Aceasta i-a făcut să fie agresivi atât cu reprezentanţi ai organelor MAI, (doctor ........... a jignit în spital în mod public pe ....... şi ......, colonelul ......., plutonierul ........ de la Serviciul de Paşapoarte şi alţii) cât şi cei care au călătorit. Întrucât eu fiind un om corect şi fără pată am plecat în excursiile în care am solicitat au lansat în spital zvonul că sunt agent al organelor MAI. Mai mult, au susţinut şi difuzat în spital că tatăl meu - profesor şi expert internaţional - şi-a datorat poziţia profesională faptului că a fost şi este agent al securităţii române şi că este o nulitate profesională ridicată de această organizaţie. Recent, doctor ....... şi doctor Popa făceau pariuri pe sticle de whisky în prezenţa doctor .... care poate confirma, că vor reuşi să mă împiedice atât pe mine cât şi pe soţia mea, să mai călătorim", declară Nicolae Bacalbaşa în nota sa.

post-2782-0-02541400-1335300229_thumb.jp

O dezvăluire întârziată câţiva ani

Despre această colaborare cu Securitatea a doctorului Bacalbaşa se ştia de câţiva ani. Doctorul Constantin Popa de la Secţia Arşi a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, care a fost una din victimele Securităţii, a cerut la CNSAS dosarul său şi atunci a descoperit faptul că fusese turnat de Nicolae Bacalbaşa.

Doctorul Popa a refuzat să facă public documentul, din cauză că spitalul este condus cu mână forte de o echipă PSD formată din: Aurel Nechita, fost şef al DSP şi fost secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, în prezent preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, mâna dreaptă a lui Nechita şi şef Secţie ATI şi actualii directori ai spitalului, managerul Călina Lazarovici şi directorul medical Dorel Firescu.

Recent însă, doctorul Constantin Popa i-a pus la dispoziţie documentul unui realizator TV şi a plecat din oraş pentru câteva zile, tocmai pentru a evita orice alte presiuni care s-ar face asupra sa.

Cutremur în PSD Galaţi

De trei zile, liderii PSD Galaţi, deputatul Dan Nica, senatorul Gheorghe Saghian, deputatul Florin Pâslaru şi preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, Aurel Nechita, fac şedinţe pentru a găsi soluţii la problema „Bacalbaşa". Ei trebuie să explice de ce au ales drept candidat al USL la preşedinţia Consiliului Judeţean un personaj asupra căruia planau suspiciunile colaborării cu Securitatea. Situaţia este agravată şi de faptul că pe 1 mai era aşteptată vizita la Galaţi a liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Bacalbaşa: „Nu fac nici un fel de acuzaţii, mă apăr!"

Contactat de România liberă, doctorul Nicolae Bacalbaşa a admis că el a semnat nota şi recunoaşte întreg conţinutul documentului. „Da, sigur", a răspuns Bacalbaşa la întrebarea dacă nota respectivă îi aparţine.

Medicul a adăugat însă că nota a reprezentat răspunsul său la un denunţ făcut de un alt medic împotriva lui şi a mai multor medici gălăţeni. „Am fost cercetat la denunţul pe care un alt doctor l-a făcut unui grup de medici. A spus că oferă contra paşaport pentru el şi amantă informaţii. Dosarul există, citiţi-l. Am fost cercetat şi eu, şi alţii. Acuzaţia era că eram un grup reacţionar. Ceea ce nu eram", explică Bacalbaşa.

„Nu fac niciun fel de acuzaţii, mă apăr", spune Bacalbaşa despre fragmentul „am sesizat că doctor Popa Constantin are tendinţa de a ironiza realităţile noastre sociale şi i-am atras atenţia să înceteze întrucât riscă să depăşească cadrul legal".

„Pe doctorul Popa nu l-am acuzat de nimic. El nu a fost lezat sub nici o formă. Acolo nu spun că a depăşit limita legală. Tocmai d-aia n-au putut să-i facă nimic", spune Bacalbaşa.

Doctorul şi candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi spune că asta e singura notă pe care a semnat-o. „Ăsta e punctul meu de vedere", a spus Bacalbaşa, refuzând alte întrebări şi închizând telefonul.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cazul Bacalbaşa ajunge pe masa procurorilor

Dosarul de colaborare cu fosta Securitate se pare că nu va afecta candidatura lui Nicolae Bacalbaşa la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi. Lansarea acestuia în cursa electorală va avea loc pe 1 mai în prezenţa liderilor USL.

Asta în condiţiile în care PNŢCD, partidul decimat de Securitate în regimul comunist, va depune plângere penală pe numele medicului Nicolae Bacalbaşa. Preşedintele PNŢCD Galaţi, Marian Popa, a anunţat că va face aceste demersuri deoarece Bacalbaşa a dat trei declaraţii prin care susţinea că nu a colaborat cu Securitatea, fapt infirmat de dezvăluirile din „România liberă".

În 2004 şi 2008, când a candidat pentru mandate de consilier judeţean şi pentru Senat, Bacalbaşa a depus la dosarele de candidatură declaraţii notariale prin care susţinea că nu a colaborat cu Securitatea. Declaraţiile erau date cu asumarea prevederilor ce condamnă falsul în declaraţii cu amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani. Subiectul e un „cartof fierbinte" pentru liderii USL, pentru că Nicolae Bacalbaşa e candidatul USL la preşedinţia CJ Galaţi.

După ce Bacalbaşa a recunoscut că e autorul notei prin care denunţa la Securitate mai mulţi medici, preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica, i-a interzis să mai vorbească cu presa. Ieri, doar purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan, a dat o declaraţie prin care a negat că Bacalbaşa a fost colaborator al Securităţii, spunând că e vorba de o „notă explicativă", nu „informativă", şi că în 2008, când a candidat la Senat, Bacalbaşa a primit de la CNSAS o adeverinţă de necolaborare. Aceste argumente au fost demolate de secretarul CNSAS, Corneliu Turianu, care a precizat că nu contează titlul unei note, ci conţinutul acesteia şi că o adeverinţă de necolaborare e anulată de CNSAS dacă apare un document ce dovedeşte colaborarea cu Securitatea.

Liderii USL s-au solidarizat cu Bacalbaşa. Pe 1 mai, vor veni la Galaţi Victor Ponta şi Crin Antonescu, pentru a participa la mitingul de pe esplanada Casei Sindicatelor, la care va avea loc lansarea candidaturilor USL, a directorului Oţelului, Marius Stan, la Primăria Galaţi şi a lui Bacalbaşa la preşedinţia CJ Galaţi.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dan Nica îi ia apărarea lui Bacalbaşa, ameniţând presa

Vicepreşedintele PSD Dan Nica, liderul PSD Galaţi, a organizat ieri o conferinţă de presă în care i-a luat apărarea candidatului USL (PSD) la preşedinţia CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, acuzat de denunţarea la Securitate a mai multor medici care erau ostili regimului Ceauşescu.

De la bun început, Dan Nica a adoptat atitudinea „tradiţională" a politicienilor români, în locul unui răspuns clar şi concis la acuzaţiile aduse candidatului PSD, susţinând că „s-au dat bani ca dl Bacalbaşa să fie murdărit". Este o acuzaţie adresată în special jurnaliştilor şi instituţiilor media. Jurnaliştii au fost ameninţaţi că vor fi acţionaţi în instanţă de Bacalbaşa şi că vor pierde, „unul o casă, altul o maşină".

Redactorul şef al ziarului „Acţiunea", Cezar Amariei, a fost surprins să afle o noutate de la vicepreşedintele PSD: „astăzi ai primit o citaţie", i-a spus Dan Nica. Amariei a aflat că ar fi vorba de un proces intentat de Bacalbaşa. Întrebat de unde ştie când ajunge o citaţie la o anumită adresă, Nica a refuzat să răspundă. El a mai spus că a studiat o copie a dosarului la Securitate în care e implicat Bacalbaşa şi după ce vor mai fi adunate şi alte date va fi prezentat un răspuns documentat al PSD.

Nica a prezentat ca pe un trofeu adeverinţa de necolaborare cu Securitatea, pe care Bacalbaşa a primit-o în 2008. Dan Nica a căzut în propria capcană, pentru că a fost întrebat cum se face că alt membru al PSD Galaţi, deputatul Florin Pâslaru, a primit o astfel de adeverinţă de la CNSAS tot în 2008, dar în 2009 a fost deconspirat de CNSAS că a făcut poliţie politică. Nica a rămas fără răspuns la întrebarea de ce Pâslaru beneficiază şi astăzi de sprijinul politic al PSD. La sugestia „României libere", Dan Nica a promis că îi va cere lui Nicolae Bacalbaşa să solicite o nouă adeverinţă de la CNSAS.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Comunicat de presă

Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" consideră inacceptabil tonul acuzator şi ameninţător cu care s-a adresat jurnaliştilor vicepreşedintele PSD Dan Nica la conferinţa de presă a PSD Galaţi din data de 26.04.2012.

În calitatea sa de preşedinte al PSD Galaţi, Dan Nica a fost solicitat să ofere explicaţii în legătură cu acuzaţiile de colaborare cu Securitatea care îi sunt aduse candidatului USL la preşedinţia CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa Dobrovici. În loc să explice clar şi concis care este punctul de vedere al organizaţiei pe care o conduce, deputatul Dan Nica a reacţionat prin acuzaţii nefondate şi ameninţări la adresa jurnaliştilor.

Considerăm că interesul presei pentru acest subiect este perfect justificat, eliminarea din funcţiile publice a foştilor activişti, securişti şi foşti colaboratori ai Securităţii, fiind legitimată de dezbaterile care au loc în societatea românească de 23 de ani, începând cu Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi sfârşind cu tentativele eşuate de elaborare în Parlament a unei Legi a Lustraţiei.

Eliminarea din funcţiile publice a foştilor colaboratori ai Securităţii ar trebui să constituie o preocupare şi pentru clasa politică, iar dl Dan Nica, în calitatea sa de vicepreşedinte al PSD dar şi de deputat PSD de Galaţi, este unul dintre liderii politici care au obligaţia, nu numai de a da explicaţii, ci şi de a se implica direct în rezolvarea acestei probleme care preocupă şi opinia publică din Galaţi.

În acest context, domnului Dan Nica i-au fost solicitate punctul de vedere al conducerii PSD Galaţi, atât în legătură cu acuzaţiile aduse doctorului Bacalbaşa, că în 1986 a denunţat la Securitate mai mulţi medici ostili regimului comunist, cât şi în legătură cu faptul că mai mulţi membri ai PSD Galaţi, deconspiraţi de CNSAS că au făcut poliţie politică, au sprjinul politic al PSD pentru ocuparea unor funcţii publice. Dintre aceştia îi reamintim pe trei membri PSD, pe deputatul Florin Pâslaru, pe fostul director al Teatrului Muzical, Florin Melinte şi pe Eugen Stoleriu, consilier al primarului Galaţiului. Lor li se adaugă Vlad Vasiliu, care a obţinut şi este menţinut în funcţia de director al Teatrului Dramatic şi cu sprijinul politic al grupului PSD din Consiliul Municipal Galaţi.

Preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica nu a oferit un răspuns concret la niciuna din întrebările jurnaliştilor. În schimb, a trecut la acuzaţii nefondate şi ameninţări.

Principala acuzaţie adusă de Dan Nica, că s-ar fi dat bani pentru "murdărirea" doctorului Bacalbaşa, este de natură să insinueze că jurnaliştii care au abordat acest subiect ar fi fost plătiţi de reprezentanţi ai unor grupuri de interese. Această modalitate, ca în locul răspunsului concret la una din problemele comunităţii să fie oferite acuzaţii despre interese oculte şi eventual despre "agenturi străine", ţine de modul în care se făcea politică în România înainte de 1989. Îi sugerăm domnului Dan Nica ca în cele 7 luni care i-au rămas din actualul mandat de deputat de Galaţi să renunţe la această modalitate de a face politică.

Cu privire la modul în care au fost obţinute informaţiile referitoare la subiectul colaborării cu Securitatea a doctorului Bacalbaşa, facem următoarele precizări. Primele informaţii cu privire la nota semnată de doctorul Bacalbaşa la Securitate au fost obţinute de doi jurnalişti în luna iulie 2011. În cele zece luni care au trecut de atunci au fost mai multe tentative ale unor jurnalişti gălăţeni de a obţine acel document. CNSAS nu îl putea pune la dispoziţie în baza Legii 544, întrucât dreptul de a face public acest document îi aparţinea exclusiv dr Constantin Popa, iar din motive care ţin de opţiunile sale personale medicul a amânat momentul acestei dezvăluiri. În cele din urmă, documentul a fost pus la dispoziţia presei de persoane din lumea medicală. Nu se pune problema vehiculării unor sume de bani pentru "murdărirea" candidatului USL, în acest caz fiind vorba de un "veto" adresat de lumea medicală nominalizării doctorului Bacalbaşa la candidatura USL pentru preşedinţia CJ Galaţi. Medicii care l-au convins pe dr Popa să facă public documentul au estimat că din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, care are în administrare Spitalul Clinic de Urgenţă şi alte două spitale, doctorul Bacalbaşa ar continua intrigile şi provocarea unor situaţii conflictuale între medicii de la spitalul de urgenţă de pe o funcţie cu mult mai importantă decât aceea de şef ATI şi purtător de cuvânt.

Cu privire la modul în care a fost instrumentat cazul de jurnaliştii gălăţeni facem următoarele precizări. Nu a existat niciun moment, nici tentaţia ca prin abordarea cazului să se comită o manipulare a opiniei publice şi nici riscul ca acest caz să fie abordat unilateral, fără a se prezenta şi punctul de vedere al celui acuzat, respectiv a doctorului Bacalbaşa. Acesta a fost invitat încă de pe data de 20.04.2012 să participe la emisiunea RTV Galaţi de pe data de 23.04.2012, la care a fost prezentat subiectul în premieră. În abordarea subiectului de către jurnaliştii gălăţeni şi corespondenţii la Galaţi ai televiziunilor, agenţiilor de presă şi cotidianelor centrale, au fost respectate principiile deontologice, fiind prezentat punctul de vedere comunicat în scris sau verbal de dr Bacalbaşa şi punctul de vedere al CNSAS, prin secretarul acestei instituţii, Corneliu Turianu. A fost creat un oarecare dezechilibru prin faptul că dr Bacalbaşa a recunoscut că este semnatarul notei respective numai în declaraţia dată cotidianului "România liberă", refuzând să discute cu jurnaliştii gălăţeni. Facem precizarea esenţială că prin solicitarea repetată a punctului de vedere a lui Nicolae Bacalbaşa jurnaliştii voiau să îi dea prilejul să îşi prezinte propriile argumentele. Concluzia noastră este că jurnaliştii din Galaţi au abordat acest subiect cu maximă acurateţe, chiar şi în condiţiile în care dr Nicolae Bacalbaşa şi liderii PSD Galaţi au încercat să obstrucţioneze abordarea subiectului.

La conferinţa de presă a PSD Galaţi, preşedintele organizaţiei, Dan Nica a trecut la ameninţări la adresa jurnaliştilor. Printre altele, a ameninţat că toţi cei care au abordat sau vor aborda acest subiect vor fi daţi în judecată, urmând să piardă "unul casa, altul maşina, fiecare ce are". Dl Dan Nica şi-a ilustrat ameninţările, printr-o încercare de intimidare a redactorului şef al ziarului "Acţiunea", Cezar Amariei, căruia i-a spus chiar în timpul conferinţei de presă "astăzi ai primit o citaţie". Colegul nostru nu ştia de o astfel de corespondenţă şi i-a cerut domnului Dan Nica să explice de unde ştie când ajunge o citaţie la o anumită adresă. Dan Nica a refuzat să răspundă la această întrebare. Considerăm că este inadmisibil ca vicepreşedintele la nivel naţional al unui partid european să aibă un astfel de comportament în relaţiile sale cu mass media.

Ne rezervăm dreptul de a trece de la simpla semnalare a unor astfel de derapaje la acţionarea în instanţă sau solicitarea cercetării penale a politicienilor care încalcă flagrant prevederile Constituţiei României şi ale legilor care garantează libertatea presei.

Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos"

Ticu Ciobotaru, preşedinte

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Bacalbaşa are girul justiţiei să candideze la şefia Consiliului Judeţului Galaţi

Contestaţiile depuse de preşedintele PNŢCD, Marian Popa, şi de Marcel Tănasă împotriva candidaturii lui Bacalbaşa la preşedinţia Consiliului Judeţului au fost respinse, astăzi, de Curtea de Apel Galaţi ca nefondate. Asta după ce şi contestaţia unui alt gălăţean, Andrei Mihai Toth, a fost anulată pentru că acesta nu îşi semnase cererea.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.