Jump to content

Groapă de gunoi ilegală la marginea oraşului


dcp100168

Recommended Posts

Groapă de gunoi ilegală la marginea oraşului

Focar de infectie la marginea Galatiului ! Circa un kilometru patrat de teren este acoperit de moloz, deseuri menajere si PET-uri. Gunoiul este adus cu carutele sau camionete de oameni certati cu bunul simt. Mai grav este ca rampa de gunoi neautorizata pune in pericol si culturile agricole din vecinatate.

Pe drumul Galati – Smardan, dupa calea ferata, pe partea dreapta a aparut o groapa de gunoi ilegala. Un vechi drum secundar, afectat in urma cu 10 ani de alunecarile de teren, a fost acoperit de zeci de tone de moloz, resturi menajere si deseuri industriale.

Gunoiul este o sursa de venit si pentru oamenii nevoiasi, care scurma, zilnic, in mormanele de deseuri pentru a cauta fier vechi.

Reprezentatii Garzii de Mediu spun ca Primaria Galati trebuie ocupe de ecologizarea zonei pentru ca zona face parte din intravilanul municipiului.Rampa de gunoi neautorizata ameninta si culturile agricole din vecinatate. Fermierii spun ca au facut zec de reclamatii, dar degeaba.

Poluarea risca sa afecteze si balta Catusa, aflata in vecinatatea gropii de gunoi.

Ion Ionescu, directorul Serviciului Public de Salubritate Ecosal, care ar trebui sa iginezie zona, paseaza vina catre Politia Loca si Garda de Mediu.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

Pe drumul Galaţi-Smârdan, groapă de gunoi a nimănui

La marginea oraşului, pe drumul Galaţi-Smârdan se află, de mult timp, o groapă de gunoi ilegală şi care pare să nu fie problema nimănui. Suferă doar mediul poluat şi, evident, ochiul trecătorului prin zonă, atunci când se izbeşte de gunoaiele şi molozul depozitat pe un drum din partea dreaptă a şoselei. Deşeuri de toate felurile sunt aruncate în această zonă, despre care, dacă ne mai amintim bine, am mai scris în câteva rânduri, ultima oară acum trei ani. Atunci s-a curăţat zona, dar, între timp, mizeria s-a acumulat din nou, desenând un tablou al Galaţiului de astăzi care ne-a cam lăsat fără cuvinte. În încercarea de a afla cine e responsabil de curăţarea acelei zone, am contactat mai multe instituţii locale cu atribuţii în domeniu. Reprezentanţii acestora au susţinut că problema este de competenţa Primăriei, dar vor interveni în cazul în care vor primi solicitări.

„Primarul trebuie tras de mânecă”

„Primăria trebuie să se ocupe de acea zonă. Administraţiile teritoriale sunt obligate prin lege să facă curăţenie în oraş. Aici trebuie tras de mânecă primarul, pentru că terenul face parte din intravilanul oraşului”, ne spune Mihai Turcu, şeful Gărzii de Mediu Galaţi. Acelaşi lucru l-am aflat şi de la Axente Marin, directorul adjunct al societăţii Ecosal, care ne-a spus că ei se ocupă de curăţenia altor spaţii: „Acolo nu avem comandă. Noi ne ocupăm de pubelele de gunoi ale populaţiei, nu de altele. Obligaţia de a interveni şi în acele zone nu e a noastră. Primăria este cea care trebuie să facă curat. De asemenea, şi proprietarul terenului trebuie tras la răspundere. Dacă deţine un spaţiu, trebuie să aibă grijă de el şi să îl împrejmuiască. Altfel, apare situaţia din prezent: cei care nu vor să plătească taxa de gunoi, îl aruncă acolo şi e prăpăd”, ne-a spus Axente Marin, directorul adjunct al Ecosal.

„Pentru o grămadă de gunoi ne trebuie utilaje speciale”

Reprezentantul Gospodărire Urbană spune că, în cazul în care ar trebui să cureţe acel teren, nici nu ar avea utilajele necesare unei astfel de intervenţii: „Subiectul nu îl cunosc, dar nici nu e de competenţa noastră. Dacă vom primi solicitări din partea Primăriei, vom interveni şi vom face curat acolo. Dar pentru o grămadă de moloz şi de gunoaie ne trebuie utilaje speciale, de care noi nu dispunem. Şi nici personal nu avem pentru că şi aşa suntem destul de ocupaţi cu spaţiile verzi”, explică Eduard Grosu, directorul Administraţiei Domeniului Public.

Răspunsul Primăriei e în concediu

Dat fiind faptul că reprezentanţii celor trei instituţii cu care am discutat spun că problema este în mâinile Primăriei, am încercat să contactăm pe cineva din cadrul acesteia. Întrucât Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al instituţiei şi Nicuşor Ciumacenco, viceprimar, sunt în concediu, nu am putut primi un punct de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus. Aşteptăm însă cu interes opinia Primăriei după vacanţa de 1 mai. Între timp, gălăţenii fără cel mai elementar bun simţ care se duc şi aruncă gunoiul în zona respectivă mai au la dispoziţie câteva zile în care să-şi facă de cap. Pentru că, odată terminată minivacanţa, ne aşteptăm la măsuri clare. Noi vom continua să monitorizăm situaţia din zonă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Munţi de gunoi zac pe marginea drumului Galaţi-Smârdan

În urma publicării articolului cu groapa de gunoi ilegală din zona drumului de centură Galaţi-Smârdan, un cititor, Adrian Gheorghiu, ne-a contactat pentru a ne spune că, puţin mai departe de locul în care am fost noi, situaţia stă mult mai rău. „Eu am o gospodărie lângă acea groapă de gunoi din 1994. Tot vin camioane şi răstoarnă gunoiul de ani de zile. Dacă l-ar arunca unde trebuie, bineînţeles că ar trebui să plătească taxă. În 2006, am început să trimit sesizări la Garda de Mediu, ba chiar dădeam şi numărul de înmatriculare a maşinilor. Nimeni nu a luat nicio măsură. Grămada de gunoaie şi moloz e de 20 sau 30 de metri înălţime şi în zonă mişună ţiganii care scormonesc după fier vechi. Nu se mai poate locui acolo. Casa mea e chiar lângă mormane. Când plouă, e prăpăd, pentru că se scurge apa pe viile oamenilor care încă mai au gospodării acolo şi le distrug”, ne explică acesta.

La faţa locului, peisajul ne-a lăsat fără grai. Mormane de moloz şi gunoi de peste 20 de metri înălţime, munţi transformaţi în focare de infecţie. Chiar în timp ce făceam câteva fotografii, un camion răsturna, liniştit, gunoiul pe acea grămadă. Pe lângă asta, aproximativ 20 persoane, înarmate cu târnăcoape, scormoneau în căutare de fier vechi. Prada este transportată de aceştia în căruţele pe care le-am văzut la poalele „munţilor”, toate înmatriculate în Smârdan.

Garda de Mediu promite amenzi

„Camioanele care aruncă gunoiul vin cam o dată pe săptămână. Înainte a fost o groapă care a fost apoi astupată. Dar maşinile au tot venit. Şi noi venim în fiecare zi aici şi cautăm fier vechi”, ne spune Cornel, unul dintre căutătorii de metale. În încercarea de a afla de ce nu se iau măsuri împotriva acestui fenomen şi de ce nu este curăţată zona, am contactat-o pe Nicoleta Manole, purtătoarea de cuvânt a Primăriei. Aceasta nu ne-a răspuns la telefon, deşi am sunat de câteva ori.

Am vorbit şi cu Mihai Turcu, şeful Gărzii de Mediu, care ne-a spus că ei pot constrânge reprezentanţii Primăriei să ia măsuri: "Noi îi amendăm. Pentru situaţia din această zonă pot primi amenzi în valoare de până la 25.000 de lei. Urmează zile grele pentru Primărie, pentru că mai avem de aplicat şi alte sancţiuni", explică acesta. Cum situaţia în zonă trenează de mai mulţi ani, ne întrebăm de ce abia la sesizările noastre repetate Garda de Mediu promite să ia măsuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce nume predestinat ai, bre Turcule. De 20 de ani freci cardanul in PD Galati si-n functii publice si doar atata lucru ti-a ramas in tartacuta aia. Chiar is curios cum o sa-i amendati voi pe toti jmecherii aia care nu mai au unde sa arunce gunoaiele si care cotizeaza tot la voi ori pe parlitu care-si duce galeata cu gunoi in fiecare zi, sa vedem de unde mama naibii veti mai mulge cand veti ramane singuri pe tarlaua aia..

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.