Jump to content

Răsvan Angheluţă şi Paul Păltănea devin... muzee


dcp100168

Recommended Posts

Răsvan Angheluţă şi Paul Păltănea devin... muzee

Muzeul de Istorie din Galaţi ar putea purta numele reputatului cercetător şi istoric Paul Păltănea, iar Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, numele primului preşedinte al Consiliului Judeţului, Răsvan Angheluţă care a avut o contribuţie importantă la realizarea lui.

Pe masa aleşilor locali, aflaţi pe ultima sută de metri a mandatului, au poposit două proiecte de hotărâre privind avizarea schimbării denumirii celor două instituţii de cultură prin adăugirea numelor cu notorietate ale celor doi gălăţeni. Proiectele sunt iniţiate de către Consiliul Judeţului Galaţi, dar, potrivit legii, în cazul instituţiilor publice şi a obiectivelor de interes judeţean, atribuirea sau schimbarea de denumiri se face cu avizul consiliului local pe al cărui teritoriu administrativ sunt amplasate. Rămâne de văzut dacă aleşii vor aviza proiectele şi muzeele gălăţene vor primi nume noi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Se schimbă numele Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii şi Muzeului de Istorie

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a iniţiat două proiecte de hotărâre prin care vor fi schimbate numele Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii şi Muzeului de Istorie. Cele două iniţiative ale preşedintelui CJ Galaţi vin pe fondul recunoaşterii meritelor a două dintre cele mai importante personalităţi ale judeţului Galaţi – Răsvan Angheluţă şi Paul Păltănea, dar şi ţinând cont că în luna aprilie a acestui an s-au împlinit 20 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţului Galaţi.

Potrivit celor două hotărâri adoptate astăzi de plenul Consiliului Judeţului Galaţi, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii se va numi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, iar Muzeul de Istorie se va numi Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”.

„Am vrut să fac această propunere plenului Consiliului Judeţului Galaţi din dorinţa de a respecta memoria celor doi oameni de care locuitorii judeţului nostru trebuie să fie mândri şi să-şi amintească. Cred că este o datorie morală pe care am dorit să o împlinesc într-un moment aniversar pentru Consiliul Judeţului Galaţi”, a precizat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

Răsvan Angheluţă a fost primul preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, în perioada 1992 – 1996, obţinând mai apoi cel de-al doilea mandat între anii 1996 – 1997 şi pe cel de-al treilea între 1997 şi 2000. Răsvan Angheluţă a fost cel care a pornit cu o viziune îndrăzneaţă ideea realizării Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, acesta devenind peste ani un obiectiv turistic important al Euroregiunii „Dunărea de Jos”.

Istoricul Paul Păltănea a fost un remarcabil cercetător, autor al multor lucrări ştiinţifice, doctor în istorie şi membru al Academiei Internaţionale de Genealogie de la Paris. Este autorul lucrării „Istoria oraşului Galaţi de la origini până la 1918”, lucrare care a primit din partea Academiei Române premiul „A. D. Xenopol”. În memoria sa, Muzeul de Istorie care de astăzi îi poartă numele, a organizat, la începutul lunii februarie, un triplu eveniment – inaugurarea unui spaţiu ce-i poartă numele, o expoziţie de fotografii din perioada detenţiei şi lansarea volumului „Ferestre deschise la o experienţă carcerală”.

Consiliul Judeţului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Nu am nimic impotriva cu propunerea referitoare la Muzeul de Istorie, macar Paul Paltanea a fost recunoscut in domeniul respectiv, dar e culmea tupeului sa-i dai numele unei lichele comuniste Muzeului de stiinte ale naturii..! Nu stiu insa de ce ma mai mir, cand vedem propuneri la fel de cretine si-n Consiliul Local. Oricum numele le vor fi uitate cu aceeasi scarba cu care au fost propuse prin pupincurismul promovat de un sistem infect ce are la baza numai non-valorile cele mai josnice.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Vot de îndată - Răsvan Angheluţă şi Paul Păltănea, muzee

Reuniţi într-o şedinţă de îndată, conform obiceiului de care nu se pot dezbăra, aleşii locali, aflaţi pe ultima sută de metri a mandatului, şi-au dat votul pentru două proiecte de hotărâre cu caracter de recunoştinţă.

Aleşii locali şi-au dat acordul pentru ca Muzeul de Istorie din Galaţi să poarte numele reputatului istoric Paul Păltănea, iar Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, numele fostului şi primului preşedinte al Consiliului Judeţului, Răsvan Angheluţă, care a avut o contribuţie importantă la realizarea lui.

Dacă aleşii locali au făcut deja primul pas, votul decisiv îl vor avea colegii lor de la Consiliul Judeţului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.