Jump to content

Procurorul Caloenescu Roşca, trimis în judecată de către DNA


dcp100168

Recommended Posts

Procurorul Caloenescu Roşca, trimis în judecată de către DNA

Costache Caloenescu Roşca, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii de către DNA, au informat surse judiciare. Procurorii anticorupţie susţin că Roşca ar fi luat mită 1,4 miliarde de lei vechi, promiţând că va interveni pentru rezolvarea unui dosar.

În acest moment, Roşca este procuror la Parchetul de pe lângă judecătoria Pogoanele din judeţul Buzău.

Numele acestui procuror a fost vehiculat şi în afacerea Aviasan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trimitere în judecată fost prim procuror

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

ROȘCA COSTACHE, fost prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, județul Buzău, delegat la parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, județul Buzău, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:

- luare de mită,

- spălare de bani,

- fals în declarații, în formă continuată (5 acte materiale),

ROȘCA CALOENESCU GABRIELA, ofițer la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (I.G.P.F.) – Punctul de frontieră Aeroport Bacău, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de fals în declarații, în formă continuată (5 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Roșca Costache, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, a pretins și primit cu titlu de mită de la un denunțător suma de 138.000 lei promițându-i că îl va ajuta cu soluționarea unui dosar penal aflat în supravegherea unității de parchet pe care o conducea.

Suma de 138.000 lei a fost primită cu ocazia vânzării unui apartament situat în municipiul Galați, în plus față de prețul real al vânzării care era de 162.000 lei. Acest apartament fusese cumpărat de inculpații Roșca Costache și Roșca Caloenescu Gabriela, soția sa, la data de 25 martie 2008, de la Primăria municipiului Galați. Pentru a putea achiziționa acest imobil, în aceeași zi, cei doi inculpați au dat o declarație notarială în care au afirmat în mod nereal că nu au și nu au avut niciodată în proprietate o locuință, deși cei doi soți dețineau împreună două apartamente în municipiul Râmnicu Sărat, județul Buzău.

În plus, pentru a ascunde proveniența sumei de 138.000 lei primită cu titlu de mită, inculpatul Roșca Costache a menționat în cuprinsul declarației de avere din anul 2009 că a încasat pe apartament suma de 300.000 lei (deci valoarea mitei plus prețul real).

De asemenea, în perioada 2007 - 2010, cei doi inculpați au omis să menționeze în cuprinsul declarațiilor de avere că dețin împreună în proprietate, în calitate de soți, cele două apartamente menționate mai sus.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism de teren aparținând inculpatului Roșca Costache.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galați.

pna.ro

Suspendat din funcţie

Procurorii au mai reţinut că apartamentul a fost cumpărat de soţii Costache de la Primăria Galaţi în martie 2008, declarând în fals că nu au proprietăţi, deşi aveau două apartamente în Râmnicu Sărat. Apartamentul din Galaţi a fost vândut de Caloenescu Roşca în octombrie 2008. Locuinţa, situată în blocul V3B, îi fusese iniţial dată în chirie de către Primărie.

V-urile sunt celebrele blocuri despre care s-a vehiculat mereu că ar fi fost date de mediul politic unor persoane care lucrau în Poliţie, Parchet, Palatul Justiţiei şi nu numai. Tot legat de urbea nostră, numele lui Roşca a fost vehiculat şi în „afacerea Aviasan”, unde a avut şi o plângere penală soluţionată cu NUP. Ca urmare a trimiterii în judecată, Consiliul Superior al Magistraturii a decis pe 26 aprilie 2012 suspendarea lui Roşca din funcţia de procuror.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Judecătorul din dosarul Aviasan se disculpă

Ieri a început procesul fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca Caloinescu, trimis în judecată de procurorii anticorupţie gălăţeni pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. De amintit este că procurorul Roşca Caloinescu este cel care a dat mai multe decizii de neîncepere a urmării penale în cazul Aviasan, printre cei anchetaţi atunci fiind şi deputatul Mihail Boldea.

În dosarul Aviasan este cercetată de către DNA Galaţi şi judecătorul Stela Ivan, căreia i se impută că nu a citat legal părţile în procesul deschis pentru transferul de proprietate ilegal al celor aproape 40 de hectare aparţinând Aviaţiei Utilitare Tuzla, dar şi că nu a verificat dacă actele depuse la dosar erau false sau nu. Avocatul judecătorului susţine însă că procesul s-a desfăşurat cu respectarea legii. “Avocatul Aviaţiei Utilitare Tuzla era în sală, iar procedura spune că dacă este prezent, a luat cunoştinţă de proces şi nu mai trebuie citat. Legat de actele depuse, judecătorul nu a mai verificat autenticitatea lor pentru că avocatul Aviaţiei Utilitare Tuzla a confirmat autenticitatea. Ce sens mai avea într-un asemenea caz? Oricum, la scurt timp judecătorul de caz, împreună cu Colegiul de Conducere al Judecătoriei Galaţi au anunţat Parchetul în legătură cu acest proces”, ne-a declarat Florin Stan, avocatul judecătorului Stela Ivan.

Anchetă în desfăşurare

Deşi în cazul Aviasan au fost audiaţi numeroşi martori până acum, ancheta este departe de a fi finalizată pentru a putea vorbi de trimiteri în judecată. De amintit este că în procesul de corupţie al fostului prim procuror Roşca Caloinescu este judecată şi soţia sa Gabriela, ofiţer la Poliţia de Frontieră de la Aeroportul Bacău, acuzată de fals în declaraţii. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Roşca Costache Caloinescu că, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, a pretins în anul 2008 şi a primit de la o persoană suma de 138.000 lei, în schimbul promisiunii că îl va ajuta cu soluţionarea unui dosar penal aflat în lucru la parchetul pe care îl conducea la acel moment. Mita de 138.000 lei a fost inclusă în preţul perceput de procurorul Roşca pentru un apartament din Galaţi, pentru care i-a cerut denunţătorului să îi plătească 300.000 de lei, deşi valoarea reală a apartamentului era de doar 162.000 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Dosarul de corupţie al fostului prim procuror Roşca a început cu o amânare!

Primul termen al dosarului fostului prim procuror Costache Caloenescu Roşca s-a finalizat cu o amânare pentru 23 iulie, pentru angajarea unui avocat. Reamintim că Direcţia Naţională Antiocorupţie (DNA) l-a trimis în judecată pe fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătorie sub acuzaţiile de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, alături de soţia sa, Gabriela Caloenescu Costache. Procurorii susţin că, în 2008, Roşca ar fi luat mită 138.000 de lei de la un om de afaceri care avea un dosar la unitatea condusă de inculpat. Roşca i-a promis sprijin în „rezolvarea” dosarului în schimbul banilor, pe care i-a „mascat” prin vânzarea către denunţător a unui apartament pe care-l avea în Galaţi. Procurorii au stabilit că preţul real al tranzacţiei a fost de 162.000 de lei, dar în declaraţia de avere din 2009, Roşca a trecut valoarea de 300.000 de lei. Falsul în declaraţii l-ar fi făcut atunci când, pe 25 martie 2008, a cumpărat apartamentul de la Primăria Galaţi. În aceeaşi zi a mers la notar împreună cu soţia sa şi au declarat că nu au proprietăţi deşi în Râmnicu Sărat aveau două apartamente, pe care din 2007 până în 2010 nu le-au trecut în declaraţiile de avere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Cum şi-a luat casă fostul prim procuror Costache Roşca

Poliţişti care aveau interdicţie de a intra în Parchet, intervenţii „pe mână scurtă” în dosare, „promisiuni” neonorate, mese şi excursii în Deltă neplătite, întâlniri cu poliţişti-prieteni „La Cosoreanu”, unde se punea ţara la cale, toate acestea apar odată cu modul în care Costache Roşca, fostul şef al Parchetului Judecătoriei, şi-a luat apartamentul de la V-uri. Vom prezenta toate acestea în mai multe episoade.

Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca, a închiriat de la Primărie un apartament cu trei camere, pe care a reuşit apoi să-l cumpere, dând, potrivit procurorilor Anticorupţie, declaraţii false în care omite să amintească de proprietăţile pe care le are în judeţul Buzău.

Închirierea şi cumpărarea

Apartamentul din strada Tecuci, din blocul V3, fusese locuit până în mai 2007 de un anume Emilian Lăscăteu. El a declarat că nu l-a gonit nimeni, ci doar s-a mutat cu serviciul. A admis însă că a fost citat la Poliţie în două rânduri, după care nu i s-a mai comunicat nimic. Roşca a făcut solicitare la Primărie împreună cu fosta soţie pe 4 septembrie, pe 3 octombrie au semnat contractul de închiriere, iar la câteva luni au cumpărat casa de la Loconfort cu 79.494 de lei. În mai 2009, cei de la DNA arată în procesul verbal de sesizare că Roşca ştia de existenţa unor dosare în care primarul Dumitru Nicolae, dar şi funcţionarii Silviu Vlasie şi Gabriela Mirea, erau cercetaţi pentru abuz în serviciu şi s-ar fi folosit de acestea ca să obţină pe 3 octombrie 2007 apartamentul de la V3. Realitatea este că dosarul lui Silviu Vlasie a fost instrumentat de cei de la DNA şi trimis în instanţă, dar Gabriela Mirea sau Dumitru Nicolae, deşi a existat o suită de sesizări penale la Parchetul Judecătoriei, nu au ajuns niciodată în instanţă.

Vânzarea

Locuinţa avea s-o vândă, câteva luni mai târziu, pentru 300.000 de lei, denunţătorului său, B.G., care avea un dosar penal în care Roşca îi promisese ajutorul. Potrivit rechizitoriului, afaceristul-denunţător este rudă cu un comisar-şef din Serviciul Investigaţii Fraude (SIF), Costică Răduţă, bun prieten al lui Roşca. Restaurantul „La Cosoreanu” a fost locul în care cei doi s-au cunoscut. În timp au devenit foarte apropiaţi, Roşca prezentându-l pe denunţător drept „Naşul”. Aşa a ajuns să i se plângă. Avea o afacere cu fier vechi în zona Combinatului şi deseori angajaţii săi din Movileni erau bătuţi, iar în mai 2008 i-a fost distrusă şi o wolă. Prim procurorul i-a cerut să facă o plângere penală împotriva agresorilor, Grigor George, zis „Georgel Cur”, şi Tudor Tudorel, zis „Gorgozaru”. Deşi era o cauză minoră, distrugere şi lovire, Roşca a dat-o „pe mână scurtă” la Serviciul Investigaţii Criminale (SIC), solicitându-i unui ofiţer „să se ocupe personal de plângere”. În cinci zile, ofiţerul i-a identificat pe cei doi şi a început urmărirea penală împotriva lor. Procurorii DNA arată că aşa s-a trecut peste procedura obişnuită, dar şi agresorii şi-au învăţat lecţia.

Serviciu plătit, dar nelivrat

După acest „gest”, în toamna lui 2008, se face tranzacţia, iar denunţătorul povesteşte că i-a dat în faţa notarului 300.000 de lei, dar la semnarea contractului a constatat că suma trecută era 162.000 de lei. „Mi-a spus că apartamentul valora mult mai mult şi că e mai bine să lăsăm lucrurile aşa, ţinând cont că urma să mă ajute în continuare cu urgentarea soluţionării dosarului. Consider că preţul cu care am cumpărat apartamentul nu era valoarea acestuia, ci suma înscrisă în contract, iar diferenţa plătită de mine mi-a fost pretinsă de Roşca pentru că m-a ajutat şi urma să mă ajute la soluţionarea cu celeritate a dosarului penal”, arată denunţătorul. Roşca arată în declaraţia lui că preţul din contractul de vânzare-cumpărare, 162.000 de lei, este cel real, iar în declaraţia sa de avere din 2009 a greşit scriind de fapt contravaloarea apartamentului cumpărat de tatăl lui.

Nu mică i-a fost surprinderea „Naşului” când, la începutul lui 2009, Roşca a plecat din funcţia de şef, dar şi din oraş, astfel că dosarul a primit o soluţie de NUP în februarie 2009.

Procurorii DNA arată şi „drumul mitei”: banii ar fi fost depuşi pe numele mamei lui Roşca în conturi diferite sub formă de depozite purtătoare de dobânzi, „pentru a li se pierde urma”. Au fost scoşi urgent, înainte de termen şi folosiţi pentru cumpărarea unui alt apartament în Galaţi, pe numele unuia dintre părinţi. Procurorii arată că este vorba de o locuinţă, achiziţionată de la Vega, la „un preţ preferenţial”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Metodele procurorului Roşca: "Dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră"

În dosarul instrumentat de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) vizavi de fostul şef al Parchetului Judecătoriei gălăţene, Costache Roşca, apar şi două cazuri care urmează a fi soluţionate de Serviciul Teritorial. Ambele par legate de scandaluri mai vechi, care la vremea respectivă au stârnit controverse, cu atât mai mult cu cât totul a fost lăsat în coadă de peşte.

Dosarele disjunse se referă la „episodul Dediu” şi la modul în care Roşca a cerut anchetarea unui ofiţer de la Direcţia Genearlă Anticorupţie (DGA), Leonte Doru. Acesta din urmă a dat declaraţii la DNA, în care explică pe larg cum i s-a interzis să mai intre în Parchetul Judecătoriei, după ce a dispus începerea urmăririi penale în „Scandalul Saturn”.

Cazul Dediu

Absolut şocant este modul în care fostul prim procuror a soluţionat dosarul lui Daniel Lili Dediu, fiul unui om de afaceri din Galaţi. Detaliile apar tot în dosarul de la Curtea de Apel al lui Roşca. În aprilie 2007, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a declinat la locala gălăţeană un dosar în care erau anchetaţi Daniel Lili Dediu, Gheorghe Ciupercă şi Cristian Dinescu. Ultimul a cumpărat de la Dediu un pistol cu amortizor şi muniţia aferentă. Ei au fost prinşi de cei de la DIICOT, dar dosarul a ajuns la locală din cauza acuzaţiilor. Dediu nu avea voie să deţină arme de foc, fiind cercetat de Parchetul Tecuci pentru tâlhărie în formă agravantă. În septembrie 2006, împreună cu angajaţi ai Salvosid, a furat mărfuri dintr-un camion care tranzita Nicoreştiul, după ce l-au oprit sub ameninţarea armelor de foc.

Procurorul de caz a dispus reţinerea pe 24 de ore a acestora, dar propunerea de arestare a ajuns prea târziu la instanţă, iar oamenii au fost puşi în libertate. Cei de la DNA arată că Roşca, plecat în străinătate, i-a cerut procurorului de caz, Alfredo Simionescu, să tergiverseze instrumentarea dosarului, dar şi depunerea lui la instanţă. „S-a conformat cerinţei şefului său ierarhic, astfel că cei trei au fost eliberaţi din arestul IPJ pe 5 aprilie 2007”, scriu procurorii DNA. Pe 24 aprilie, la şedinţa de judecată „a participat nejustificat” şeful localei, Roşca, pe post de procuror de şedinţă, cerând nici mai mult nici mai puţin decât lăsarea în libertate a lui Dediu şi a lui Ciupercă. Asta în ciuda faptului că ştia de tâlhăria de la Nicoreşti comisă de Dediu, de un viol făcut în Tecuci şi de agresarea a doi tineri din Drăgăneşti cărora le-a luat scuterele, cel puţin asta arată procurorii DNA. Roşca a pus la dosar trei declaraţii ale inculpaţilor, luate de către poliţistul Codreanu Tudorel, în care tinerii nu mai recunoşteau săvârşirea infracţiunilor pentru care fuseseră luaţi de DIICOT.

„Codreanu a fost şi el audiat ca martor pentru că a luat declaraţii la dispoziţia primului procuror”, scriu procurorii DNA. Culmea este că Judecătoria le-a dat mandate de arestare, dar, în recursul inculpaţilor, Tribunalul a ţinut cont de atitudinea lui Roşca şi i-a eliberat pe cei trei, fapt ce apare şi azi pe site-ul Tribunalului. „Roşca nu a discutat soluţia în şedinţa de analiză, dar nici nu a mai făcut recurs. Mai mult a încercat să se justifice, spunând că a fost în concediu de odihnă la începutul lui aprilie, cu toate că actele depuse la dosar atestă prezenţa sa la sediul Parchetului Judecătoriei Galaţi”, arată DNA.

Scandalul Saturn

Declaraţia dată de Doru Leonte, acum ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), este absolut halucinantă. Roşca a cerut în noiembrie 2008 anchetarea lui pentru abuz în serviciu, dar în mărturia dată la DNA, în legătură cu luarea de mită şi spălarea de bani, Leonte spune şi ce i-a atras antipatia lui Roşca, pe vremea când el lucra la SIF. „Nu eram în relaţii bune cu Roşca, care era supărat pe mine că am dispus începerea urmăririi penale împotriva consilierilor locali care au votat o hotărâre pentru o asociaţie fără personalitate juridică în care erau asociaţi şi unii consilieri, Asociaţia Lucrativă Saturn. Prin colegii mei am fost înştiinţat că domnul Roşca e foarte supărat pe mine şi că nu am ce căuta în Parchet.

Am dat dosarul la Cercetări Penale, iar poliţistul de acolo ar fi fost chemat la Parchet de Roşca şi s-ar fi dat soluţia de scoatere, de către Caragea Lică. Cunosc faptul că Roşca era în relaţii apropiate cu comisarul Răduţă Costică, şef Birou în cadrul SIF. Cei doi şi alţi poliţişti se mai întâlneau la restaurantul Cosoreanu, fiind prieteni şi cu fiul patronului. (…) La şeful Parchetului Judecătoriei se intra doar dacă erai în relaţii bune cu acesta”, arată Leonte, în declaraţia dată la DNA. Plecând de la cele relatate de ofiţer în declaraţia sa, am ajuns la scandalul din 2006, când Asociaţia Lucrativă Saturn 2005 a concesionat, pe 40 de ani, 461 de metri pătraţi pe strada Saturn, începând lucrările pentru un mall. Hotărârea a trecut de Consiliul Local, asociaţia respectivă fiind reprezentată de Mircea Marosy, iar scandalul Saturn 2005 ar fi fost de fapt o asociaţie de firme apropiate preşedintelui Consiliului Judeţului de atunci, Eugen Durbacă.

Reamintim că numele lui Costache Roşca a fost pomenit în toate plângerile penale făcute în 2008 de consilierii locali din Vânători în "afacerea Aviasan". Acum dosarul se află în lucru la DNA Galaţi, iar printre învinuiţi se află şi Marosy. Roşca a primit neînceperea urmăririi penale la toate acele plângeri făcute de consilieri, în special după ce ei au renunţat la sesizări. S-a vorbit la acea vreme că renunţarea s-ar fi făcut sub spectrul ameninţărilor cu dosare penale instrumentate de locala gălăţeană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Declaraţia unui poliţist: Procurorul Roşca nu-mi inspira încredere!

* Acţiunile fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca, nu erau tocmai legale * Cel puţin aşa reiese din declaraţii ale denunţătorului, dar şi ale unor ofiţeri şi foşti conducători de Inspectorat * În Poliţie ca şi în Parchet se vorbea încă din 2006 de obiceiurile lui Roşca de a se interesa de anumite cazuri penale, bănuindu-se că acesta ar fi avut anumite interese

Denunţătorul, poreclit „Naşul” chiar de către Roşca, arată cum l-a cunoscut pe adversarul său de acum la restaurantul „Cosoreanu”, dar şi cum a petrecut cu acesta câteva zile în Deltă, fără să plătească nimic. După cum se ştie, denunţătorul este cel care a cumpărat apartamentul de la V-uri al lui Roşca, plătind 300.000 de lei. Preţul din contractul de vânzare-cumpărare a fost de 162.000 de lei, iar pentru restul, susţine „Naşul”, Roşca s-a obligat să-l ajute cu răufăcătorii care-i băteau oamenii şi îi distrugeau uneltele, anihilându-i afacerea de la Halda de zgură.

Se pare că fostul prim-procuror a plecat înainte de a-i rezolva dosarul, agresorii primind ulterior o soluţie favorabilă lor. „Naşul” arată în denunţul său că restul banilor până la 300.000 îl consideră preţul cerut de Roşca pentru a-şi onora obligaţia cu dosarul său, de aici plecând supărarea omului, dar şi instrumentarea cazului pentru care magistraţii Curţii trebuie să dea acum o soluţie.

"Pentru transport şi cazare nu am plătit nicio sumă de bani"

Declaraţiile, pe care le-am cules din cazul de corupţie în care principalul acuzat este un fost şef de Parchet, chiar dacă în aparenţă nu au legătură cu acuzaţiile în sine, arată un stil de viaţă în care profesia plătită din bani publici este folosită în beneficiul personal. Iată şi episodul povestit pe larg în declaraţia dată în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de către denunţător.

„În Deltă am mers cu doi ofiţeri de poliţie de frontieră. La Tulcea am lăsat maşinile într-o curte a unor cunoştinţe ale prim-procurorului şi am plecat cu o barcă cu motor până la un ponton plutitor cu dormitoare. La acest ponton, Roşca îl cunoştea pe proprietar, care nu a venit acolo în cele două zile cât am stat, iar la plecare i-a telefonat celui cu şalupa pentru a ne duce înapoi la Tulcea. Pentru transport şi cazare nu am plătit nicio sumă de bani, Roşca cunoscându-i pe cei doi proprietari”, arată „Naşul” în denunţul său. Cei doi poliţişti care au mers în excursia în Deltă sunt un comisar de poliţie, Georgel Secuianu, şi un ofiţer de poliţie, Renato Zală.

Cei doi recunosc faptul că au fost în excursie cu Roşca, dar nu-şi mai amintesc dacă acesta ar fi achitat sau nu ceva. Din declaraţiile ultimului, am aflat că Roşca i-a botezat fetiţa lui Secuianu, dar şi că de-a lungul anilor 2006, 2007 şi 2008 au luat masa la "Cosoreanu" de mai multe ori, fiind mai multe persoane, printre care şi personajul prezentat de Roşca drept „Naşul”, care avea să-l denunţe în acest dosar.

Roşca nu a mai răspuns la telefon, drept pentru care o arestare a căzut

Tot la dosar se mai află şi mărturia lui Cornel Ignat, care a primit „pe mână scurtă” de la Roşca dosarul denunţătorului. Acesta arată cum l-a cunoscut în 2006 pe şeful Parchetului de pe lângă Judecătorie, care a venit în mijlocul poliţiştilor imediat după o bătaie între două grupări rivale. Scandalul s-a petrecut pe Bulevardul Coşbuc, un loc unde astfel de incidente erau nelipsite într-o anumită perioadă.

„Precizez că prim-procurorul Roşca nu-mi inspira încredere pe linie profesională, pe motiv că în mai multe rânduri au fost situaţii în care lucrătorii de poliţie şi procurorii discutau că acesta ar fi intervenit sau se interesa de cercetările din diferite dosare şi că ar avea unele interese în unele din ele. L-am cunoscut pe Roşca în martie 2006. A spus că este noul prim-procuror şi că a venit pentru scandalul din Coşbuc, care tocmai avusese loc. Nedelcu Giulio şi Pufu Gheorghe mi-au spus că Roşca le-a cerut să nu reţină pe bază de ordonanţă (24 de ore) şi că a dispus să fie aduşi a doua zi toţi cei care au participat la scandal. A doua zi, Roşca a discutat cu o parte dintre ei şi i-a spus lui Nedelcu că după ce termină să-l sune pentru că vrea să propună arestarea lor. Nedelcu ne-a zis că în aceeaşi zi Roşca nu a mai răspuns la telefon şi, neavând multe probe, propunerea de arestare nu s-a mai făcut”, arată Ignat.

De asemenea, dosarul lui Roşca conţine mărturiile a 32 de persoane, foşti şefi de servicii din cadrul Inspectoratului de Poliţie şi Parchetului. Toţi au arătat că dosarul „pe mână scurtă” a încălcat toate normele posibile, dar şi că denunţătorul le-a dat totdeauna impresia că se învârte în "cercuri mari" şi că nu prea stătea la discuţii cu ei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Amânări cu repetiţie în procesul fostului prim-procuror Roşca Caloinescu

Dacă la primul termen de judecată procesul de corupţie al fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca Caloinescu, a fost amânat pentru lipsă de apărare, la termenul de judecată de ieri dosarul s-a amânat din nou pentru lipsă de procedură.

Deşi este abia la început, procesul fostului prim-procuror tinde să evolueze de aceeaşi manieră ca şi alte dosare de corupţie, amânate pe diverse motive, mai mult sau mai puţin legale, până în apropierea termenelor de prescripţie a faptelor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Procurorul suspendat Costache Roşca va fi adus cu poliţia la termenul din septembrie

Un nou termen de judecată, o altă absenţă, aşa se caracterizează procesul fostului şef al Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca. Atât el, cât şi fosta soţie, Gabriela Caloenescu Roşca, vor fi aduşi cu poliţia la termenul din septembrie, cel puţin asta a decis judecătorul care a consemnat absenţa nejustificată a inculpaţilor.

Pe 6 iunie, s-a dat un termen până la care cei doi să-şi angajeze avocaţi, iar luni inculpaţii nu au mai ajuns la procesul lor, lucru care l-a făcut pe magistrat să dispună aducerea cu mandate.

Reamintim că, în aprilie, fostul şef al localei gălăţene a fost trimis în judecată alături de fosta soţie, el pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, ea doar pentru fals în declaraţii. Mai exact, fostul prim procuror este acuzat că a cerut de la un om de afaceri 138.000 de lei pentru a-l ajuta cu un dosar penal aflat sub supravegherea unităţii de parchet pe care o conducea. Mai exact, afaceristul reclama că la societatea pe care o avea şi care exploata halda de zgură veneau mai tot timpul nişte interlopi care-i atacau angajaţii şi îi stricau utilajele. Procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin în rechizitoriu că Roşca a dat „pe mână scurtă dosarul”, mai exact a trecut peste procedurile obişnuite, dând cazul unui poliţist, care într-un timp foarte scurt a ajuns la cei doi interlopi, fiind practic un avertisment pentru cei din urmă, dar şi o încălcare a legii. În tot acest răstimp, Roşca a reuşit să pună mâna pe un apartament al Primăriei, mai întâi fiind chiriaş, după care a devenit proprietar şi l-a vândut afaceristului. Proprietar a devenit alături de soţia lui de atunci, minţind în declaraţia dată la notar că nu au proprietăţi, deşi aveau două apartamente în Râmnicu Sărat, judeţul Buzău. Tranzacţia cu locuinţa din Galaţi s-a făcut pe 300.000 de lei, sumă care a şi fost trecută în declaraţia de avere a procurorului Roşca. În realitate, preţul real a fost de 162.000 de lei, iar restul de 138.000 a fost mita primită de Roşca, lucru pe care a avut grijă să-l comunice protejatului său.

Din acest dosar s-au mai disjuns câteva, legate de modul în care Roşca şi-a făcut treaba cât a stat în funcţia de conducere de la Parchetul gălăţean. Este vorba de câteva cazuri care au ţinut capul de afiş al presei. Imediat după trimiterea în instanţă, procurorul a fost suspendat de Consiliul Superior al Magistraturii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Dosarul fostului prim-procuror Roşca Caloinescu a fost strămutat la Constanţa

Mişcare surpriză în procesul fostului prim-procuror Roşca Caloinescu. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât zilele trecute să strămute dosarul la Curtea de Apel Constanţa. Asta după ce la ultimul termen de judecată Roşca Caloinescu îi enervase pe magistraţi pentru că a lipsit nejustificat şi risca să ajungă după gratii.

Fostul prim-procuror a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie gălăţeni pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, dar până acum nu s-a s-a făcut nimic în dosar. Dacă la primul termen de judecată procesul de corupţie al fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost amânat pentru lipsă de apărare, la cel de-al doilea termen de judecată dosarul s-a amânat din nou pentru lipsă de procedură. Deşi este abia la început, procesul fostului prim-procuror tinde să evolueze de aceeaşi manieră ca şi alte dosare de corupţie, amânate pe diverse motive, mai mult sau mai puţin legale, până în apropierea termenelor de prescripţie a faptelor.

Judecat alături de soţie

Procurorul Roşca Caloinescu este cel care a dat mai multe decizii de neîncepere a urmăririi penale în cazul Aviasan, printre cei anchetaţi fiind şi deputatul Mihail Boldea. În procesul de corupţie al fostului prim procuror Roşca Caloinescu este judecată şi soţia sa, Gabriela, ofiţer la Poliţia de Frontieră de la Aeroportul Bacău, acuzată de fals în declaraţii. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Roşca Costache Caloinescu că, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, a pretins în anul 2008 şi a primit de la o persoană suma de 138.000 lei, în schimbul promisiunii că îl va ajuta cu soluţionarea unui dosar penal aflat în lucru la parchetul pe care îl conducea la acel moment. Mita de 138.000 lei a fost inclusă în preţul perceput de procurorul Roşca pentru un apartament din Galaţi, pentru care i-a cerut denunţătorului să îi plătească 300.000 de lei, deşi valoarea reală a apartamentului era de doar 162.000 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Un ofiţer de la Frontieră şi un fost prim procuror, judecaţi pentru corupţie

În câteva ore, Costache Roşca, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, şi Gabriela Caloenescu Roşca, ofiţer la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Punctul de frontieră Aeroport Bacău, se vor afla în faţa judecătorilor din Constanţa. Cei doi vor fi judecaţi la malul mării pentru infracţiuni de corupţie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi susţin că fostul prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, este acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, în formă continuată (cinci acte materiale). Asta în timp ce Gabriela Caloenescu Roşca este suspectată de fals în declaraţii, în formă continuată (cinci acte materiale).

ziuaconstanta.ro

Link to comment
Share on other sites

Judecata fostului prim procuror de la Galaţi, debut cu amânare la Constanţa

La Curtea de Apel Constanţa a debutat judeca în dosarul penal în care Costache Roşca, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, şi Gabriela Caloenescu Roşca, ofiţer la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Punctul de frontieră Aeroport Bacău, sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Următorul termen a fost fixat pentru data de 25 octombrie.

ziuaconstanta.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Fostul prim-procuror Roşca Caloenescu cere ca dosarul său de corupţie să fie retrimis la DNA

Curtea de Apel Constanţa se va pronunţa în luna aprilie asupra cerererii fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Roşca Caloinescu, ca dosarul de corupţie în care este inculpat să fie retrimis la DNA. Procurorul invocă mai multe încălcări de procedură şi cere practic refacerea urmăririi penale.
Fostul prim-procuror a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie gălăţeni pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, dar până acum nu s-a făcut nimic în dosar. Dacă la primul termen de judecată procesul de corupţie al fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost amânat pentru lipsă de apărare, la cel de-al doilea termen de judecată dosarul s-a amânat din nou pentru lipsă de procedură.
Deşi este abia la început, procesul tinde să evolueze de aceeaşi manieră ca şi alte dosare de corupţie, amânate pe diverse motive, mai mult sau mai puţin legale, până în apropierea termenelor de prescripţie a faptelor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Dosarul de corupţie al fostului prim procuror Roşca nu va fi retrimis la DNA

Curtea de Apel Constanţa a decis la sfârşitul săptămânii trecute ca dosarul fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Roşca Caloinescu, să rămână pe masa judecătorilor, respingând astfel cererea magistratului, care ceruse ca dosarul să fie retrimis la DNA. Procurorul a invocat mai multe încălcări de procedură şi cerea practic refacerea urmăririi penale. Fostul prim-procuror a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie gălăţeni pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, dar a trecut un an, iar în dosar nu a început încă cercetarea judecătorească. Dacă la primul termen de judecată procesul de corupţie al fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost amânat pentru lipsă de apărare, la cel de-al doilea termen de judecată dosarul s-a amânat din nou pentru lipsă de procedură.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Fostul prim-procuror Costache Roşca, condamnat cu suspendare

* Pentru fals în declaraţii, fostul şef al Parchetului Judecătoriei a primit o pedeapsă de opt luni cu suspendare, pentru corupţie şi spălare de bani fiind achitat * Decizia magistraţilor constănţeni nu este definitivă, putând fi atacată cu apel

După mai bine de doi ani de judecată la Curtea de Apel Constanţa, fostul prim procuror al Parchetului Judecătoriei Galaţi, Costache Roşca, a fost condamnat la opt luni cu suspendare pentru fals în declaraţii, fiind achitat pentru faptele de corupţie şi de spălare de bani. Tot la opt luni cu suspendare a fost condamnată şi fosta sa soţie, Gabriela Caloenescu, acuzată de procurorii DNA de fals în declaraţii. Decizia Curţii de la Constanţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
În aprilie 2012, Roşca a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, după ce i-ar fi promis denunţătorului că, în schimbul banilor, îl va ajuta cu afacerile pe care acesta le avea la Halda de Zgură. Mita, de 138.000 de lei, ar fi fost disimulată prin vânzarea unui apartament din Galaţi, deţinut de Roşca şi soţia lui, către denunţător, au susţinut cei de la DNA, care l-au acuzat, astfel, pe prim procuror de spălare de bani. Anchetatorii au mai afirmat că, în declaraţia sa de avere, Roşca a scris că a încasat pentru apartament 300.000 de lei, adică mita plus preţul real, de 162.000 de lei. Locuinţa vândută de Roşca fusese cumpărată, de el şi soţia sa, de la Primăria Galaţi, pe 25 martie 2008. Ca să o poată cumpăra de la municipalitate, exista condiţia să nu aibă nicio locuinţă proprietate personală. Drept urmare, cei doi soţi au dat o declaraţie notarială în acest sens, deşi aveau două apartamente în Râmnicu Sărat.
Rămâne de văzut dacă soluţia dată pe 3 iunie va rămâne în această formă sau va fi schimbată de judecătorii Curţii Supreme.
Fostul şef al Parchetului Judecătoriei este şi unul dintre inculpaţii din dosarul "Aviasan", în care este acuzat de procurori că ar fi luat mită două milioane de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Verdict definitiv, la Înalta Curte, în dosarul unui fost prim procuror

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se pronunţe definitiv în procesul fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Roşca Caloenescu, după ce Curtea de Apel Constanţa a dat un prim verdict în acest caz. Prima instanţă l-a achitat pe Roşca Caloenescu pentru corupţie şi spălare de bani, dar l-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii. Fostul prim-procuror a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie gălăţeni pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Roşca Costache Caloenescu că, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, a pretins în anul 2008 şi a primit de la o persoană suma de 138.000 lei, în schimbul promisiunii că îl va ajuta cu soluţionarea unui dosar penal aflat în lucru la parchetul pe care îl conducea la acel moment.
Mita de 138.000 lei a fost inclusă în preţul perceput de procurorul Roşca pentru un apartament din Galaţi, pentru care i-a cerut denunţătorului să îi plătească 300.000 de lei, deşi valoarea reală a apartamentului era de doar 162.000 lei. Procurorul Roşca Caloenescu este cel care a dat mai multe decizii de neîncepere a urmăririi penale în cazul Aviasan, printre cei anchetaţi fiind şi fostul deputat Mihail Boldea. În procesul de corupţie al fostului prim-procuror Roşca Caloenescu a fost judecată şi soţia sa, Gabriela, ofiţer la Poliţia de Frontieră de la Aeroportul Bacău, acuzată de fals în declaraţii, aceasta primind tot opt luni de închisoare cu suspendare. Aceasta, la rândul său, a atacat cu apel decizia Curţii de Apel Constanţa la instanţa supremă. Curtea de Apel Constanţa a ridicat sechestrul asigurător instituit asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ale soţilor Roşca, obligându-i să achite fiecare câte 3.000 de lei drept cheltuieli judiciare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Costache Roşca a fost achitat definitiv

Costache Roşca, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi condamnat la Constanţa la opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată, a fost achitat. Definitiv! De aceeaşi soluţie se bucură şi soţia sa, Gabriela Roşca Caloenescu, ofiţer la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră - Punctul de frontieră Aeroport Bacău, la momentul trimiterii în judecată. Achitările au fost dictate de judecătorii Maricela Cobzariu, Lucian Macavei şi Aurel Gheorghe Ilie, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Revenind la dosarul prim-procurorului, pe data de 26 aprilie 2012, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au anunţat trimiterea în judecată a lui Costache Roşca, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, judeţul Buzău, la data mediatizării cauzei, în sarcina căruia s-au reţinut: luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, în formă continuată. Gabriela Roşca Caloenescu, ofiţer la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) - Punctul de frontieră Aeroport Bacău, a fost deferită Justiţiei pentru fals în declaraţii, în formă continuată.

„Mită de la un denunţător“
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul anului 2008, inculpatul Roşca Costache, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, a pretins şi primit cu titlu de mită de la un denunţător suma de 138.000 de lei, promiţându-i că îl va ajuta cu soluţionarea unui dosar penal aflat în supravegherea unităţii de parchet pe care o conducea“.

Apartament cumpărat de la Primărie
„Suma de 138.000 de lei a fost primită cu ocazia vânzării unui apartament situat în municipiul Galaţi, în plus faţă de preţul real al vânzării, care era de 162.000 de lei. Acest apartament fusese cumpărat de inculpaţii Roşca Costache şi Roşca Caloenescu Gabriela, soţia sa, la data de 25 martie 2008, de la Primăria municipiului Galaţi. Pentru a putea achiziţiona acest imobil, în aceeaşi zi, cei doi inculpaţi au dat o declaraţie notarială în care au afirmat în mod nereal că nu au şi nu au avut niciodată în proprietate o locuinţă, deşi cei doi soţi deţineau împreună două apartamente în municipiul Râmnicu Sărat, judeţul Buzău. În plus, pentru a ascunde provenienţa sumei de 138.000 de lei primite cu titlu de mită, inculpatul Roşca Costache a menţionat în cuprinsul declaraţiei de avere din anul 2009 că a încasat pe apartament suma de 300.000 de lei (deci valoarea mitei, plus preţul real). De asemenea, în perioada 2007 - 2010, cei doi inculpaţi au omis să menţioneze în cuprinsul declaraţiilor de avere că deţin împreună, în proprietate, în calitate de soţi, cele două apartamente menţionate mai sus“, conform datelor puse la dispoziţie de DNA.

De la Galaţi, la Constanţa
Iniţial, dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galaţi, care, pe data de 5 septembrie 2012, a scos cauza de pe rol şi a înaintat-o Curţii de Apel Constanţa.

Două achitări, două condamnări
Pe data de 3 iunie 2014, Curtea de Apel Constanţa a dispus, în baza art. 16 lit. a Cod procedură penală (conform căruia fapta nu există), achitarea lui Costache Roşca pentru luare de mită. De asemenea, instanţa a mai dispus achitarea lui Roşca pentru spălare de bani, tot în baza articolului 16 lit. a din Codul de procedură penală. Pentru fals în declaraţii, Curtea de Apel Constanţa i-a aplicat magistratului pedeapsa de opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Gabriela Roşca Caloenescu, ofiţer la Punctul de frontieră Aeroport Bacău, a luat, pentru fals în declaraţii, tot opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată.
Hotărârea Curţii de Apel Constanţa a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Maricela Cobzariu, Lucian Macavei şi Aurel Gheorghe Ilie, care au admis apelurile declarate de Costache Roşca şi Gabriela Caloenescu.

Faptele nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni 
Conform minutei Curţii Supreme, magistraţii au desfiinţat „sentinţa apelată numai în ceea ce priveşte greşita condamnare a inculpaţilor Roşca Costache şi Caloenescu (Roşca) Gabriela pentru infracţiunea de fals în declaraţii în formă continuată“. Cei doi au fost achitaţi pentru infracţiunile de fals în declaraţii în formă continuată, întrucât faptele nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni. Judecătorii le-au aplicat inculpaţilor o amendă administrativă în cuantum de 1.000 de lei.

ziuaconstanta.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.