Jump to content

Cultura gălăţeană pe net


dcp100168

Recommended Posts

Informaţie puţină, format neatractiv

Cultura electronică a Galaţiului

Cultura gălăţeană nu prea e accesibilă din afara Galaţiului. Dacă nu eşti în oraş, nu prea ai mari şanse să fii la curent cu ce se întâmplă în zona Dunării de Jos din punct de vedere cultural. Cu câteva excepţii, paginile de internet ale instituţiilor de profil gălăţene ori sunt făcute la modul cel mai neatractiv cu putinţă, ori nu sunt "la zi" cu informaţiile.

CCDJ ‑ grafică săracă, conţinut sec

Site‑ul celei ce ar trebui să fie principala instituţie de cultură din Galaţi, Centrul Cultural "Dunărea de Jos", www.ccdj.ro, e mai degrabă sărăcăcios. Cu o grafică ce aminteşte de epoca de piatră a internetului, portalul conţine câteva informaţii aproape la zi. În pagina principală sunt enumerate evenimentele lunii aprilie, însă nu se face nicăieri vorbire despre ceea ce urmează să se întâmple în luna în curs. La capitolul lucruri pozitive trebuie remarcate informaţiile complete despre Editură şi Şcoala de Arte, precum şi informaţii suficiente despre "colaboratori": Doina Covurluiului, Valurile Dunării, Corul Allegria sau Andreiana Juventus.

Muzeul de Istorie ‑ 0,606 lei (!!!) biletul

La rândul său, portalul Muzeului de Istorie Galaţi, www.migl.ro, e în sine un sit arheologic. Realizat fără niciun fel de imaginaţie, site‑ul nu are la vedere informaţiile importante, cum ar fi amplasamentul, orarul de vizitare sau preţul biletelor. Trebuie să "sapi" după ele. Dacă eşti determinat, afli adresa, însă nu ai cum să nu te încrunţi când afli preţul biletelor: 0,606 lei pentru adulţi şi 0,404 lei pentru elevi, studenţi şi militari. Trecem peste faptul că "militarii" au reducere pentru că nu ni ne spune dacă e vorba despre o facilitate acordată pe criterii profesionale sau e o "uitare" de pe vremea milităriei în termen. Ne întoarcem la preţ: promit să dau 70 de bani la intrare, dar aştept restul exact: 9 bani plus 0,4 bani. O mică explicaţie se oferă chiar în pagină: "la tarif s‑a adăugat 1 la sută conform OMEF nr. 1488/2007".

Doi vizitatori pe zi

Site‑ul Casei de Cultură a Studenţilor, www.ccsgalati.ro, e ceva mai dinamic faţă de altele, însă nici aici informaţiile nu sunt tocmai la zi. Aflăm din nou de­spre evenimentele lunii aprilie şi nimic despre ce se întâmplă în mai. În schimb, informaţiile de­spre istoric, organizare, proiecte sunt suficiente, se vede că se acordă destulă importanţă portalului. Chiar şi aşa, cu numai doi vizitatori în ultimele 24 de ore şi cu un record de 19 accesări într‑o singură zi nu se face primăvară. Site‑ul arată binişor, dar mai e de lucrat la capitolul promovare.

Informaţii multe la "V.A. Urechia"

Biblioteca "V.A. Urechia", www.bvau.ro, are un site care, deşi nu rupe gura târgului în ce priveşte aspectul, compensează la capitolul informaţii. E una dintre puţinele instituţii de cultură gălăţene care a înţeles rolul internetului în promovarea imaginii şi nu numai. Multitudinea de informaţii e organizată binişor, realizatorii portalului reuşind să pună la dispoziţia vizitatorilor un instrument de lucru rezonabil. Există, de asemenea, un serviciu care ar fi extrem de util pentru clienţii bibliotecii, un catalog on‑line. Din păcate, ori nu am înţeles noi cum funcţionează exact, ori programul mai are şi scăpări, pentru că nu am reuşit să găsim în arhive aproape nimic.

Un site viu

Un site care arată chiar îngrijit este cel al Muzeului de Artă Vizuală, www.mavgl.ro. Informaţiile sunt complete, am putut găsi pe site aproape tot ceea ce aveam nevoie. Inclusiv informaţii la zi, despre expoziţiile prezente. Foarte interesantă e arhivarea artiştilor, de la A la Z, cu imagini ale unor lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală. În plus, găsim informaţii interesante despre aproape toate evenimentele care s‑au desfăşurat în ultimii ani. Iar numărul de vizitatori în ultimele 24 de ore, 30, arată faptul că site‑ul nu e nicidecum unul "mort".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23937

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.