Jump to content

Expresii celebre - "Thalassa! Thalassa!"


Recommended Posts

Posted

Expresii celebre

"Thalassa! Thalassa!"

Apropiat al legendarului filozof‑personaj Socrate, Xenofon (430‑355 î.e.n.) este nu numai un general de mare valoare, dar şi un povestitor hărăzit cu exprimare simplă şi concisă. Lucrarea sa "Anabasis" ("a înainta de la ţărm spre interior") este elaborată, pentru prima dată în istoria literaturii universale din perspectiva unui martor ocular şi a unui actor direct implicat, prezentând asemenea unei cronici, întâmplările aventuroase ale unei expediţii militare. După bătălia de la Cunaxa (401 î.e.n.), mercenarii greci rămân fără pretendentul pe care îl sprijiniseră în lupta pentru tronul Persiei (Cyrus cel Tânăr) împotriva lui Artaxerxes al II‑lea. Cei zece mii de greci pornesc în calvarul retragerii pe cursul inferior al Tigrului până la Pontul Euxin, operaţiune care durează un an şi jumătate (401‑400 î.e.n.), timp în care înfruntă încercări crâncene, purtând numeroase lupte şi suferind lipsuri teribile. Cu abilitate sau prin forţa armelor, grecii trec prin teritoriile ostile ale satrapilor persani până ajung la Trapezunt, unde zăresc marea care, pentru ei, locuitori ai mării, semnifica sosirea în patrie: "A cincea zi, ajungând la muntele numit Teches, după ce primii greci se urcară pe munte, se auziră nişte strigăte puternice". Fiindcă zgomotul creştea din ce în ce, cu cât soldaţii se apropiau mai mult, şi cum oamenii ce înaintau dădeau năvală spre cei care strigau tot timpul, iar larma devenea şi mai puternică pe măsură ce se îngrămădeau acolo, Xenofon se gândi că se petrece ceva important� Dar deodată îi auziră pe soldaţi strigând: Marea, Marea! Aceste cuvinte trecură din gură în gură, încât toţi cei de la ariergardă, cu caii de povară şi carele, alergară acolo. Când ajunseră în vârf, se îmbrăţişară unii cu alţii cu lacrimi în ochi de bucurie, şi comandanţii şi lohagii." (Xenofon, Anabasis, IV).

Expresia "Thalassa! Tha­lassa!" a devenit simbol universal pentru bucurie şi entuziasm sublim, semnificaţie de izbăvire şi de triumf, consecinţe ale unor eforturi uriaşe.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23936

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.