Jump to content

A murit prof. dr. ing. Ion Crudu, primul rector al Universităţii


dcp100168

Recommended Posts

A murit prof. dr. ing. Ion Crudu, primul rector al Universităţii

A plecat dintre noi prof. dr. ing. Ion Crudu (n. 29 august 1927, com. Scheia, sat Mihoveni, jud. Suceava), primul rector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (intre 1974 si 1981).

Diplomat al Universităţii Tehnice „Gh.Asachi” din Iaşi, Facultatea de Mecanicǎ (1950), Doctor inginer la Universitatea Tehnicǎ „Gh.Asachi” din Iaşi (1969). Senator de onoare al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Ion Crudu a fost profesor la Universitatea „Dunărea de Jos” (1974-1999); vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Tribologie (1978), membru al Societăţii de Tribologie din Germania (Gesellschaft fur Tribologie) (1981), fost redactor şef al Analelor Universităţii din Galaţi (1976), fost redactor şef al Fascicolei de Tribologie (1982), membru în Colegiul de redacţie al revistei „Trenie i iznos” al Academiei Ruse (2001), membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania. In cercetarea ştiinţifică a introdus conceptul de „tribosistem special” şi de „tribomodel” cunoscute şi apărute pe plan naţional şi internaţional. In 1978 a organizat la Galaţi prima conferinţă a specialiştilor în frecare şi uzură „TRIBOTEHNICA-78”, iar în 2003 „ROTRIB-03” cu participare internaţionala. A condus 29 teze de doctorat în Tribologie şi Încercări de materiale şi sapte în maşini Agricole la Iaşi. A elaborat, singur sau în colectiv, 39 de lucrări prezentate la sesiuni şi conferinţe în străinătate (Anglia, Italia, Bulgaria, Franţa, Japonia, Polonia, Serbia, Elveţia, Danemarca, Moldova, Rusia, Cehia, Austria, Turcia, Ungaria ş.a.) şi 97 de comunicări în ţară. Este autor şi coautor la 19 brevete de invenţie şi la 40 contracte de cercetare ştiinţifică. Prin plecarea sa, comunitatea academica pierde un om de mare valoare. Dumnezeu sa-l odihneasca!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Testamentul profesorului Crudu

Prof.dr.ing. Ion Crudu, de care ne despărţim astăzi, va rămâne în memoria celor ce l-au cunoscut ca una dintre cele mai proeminente figuri ale culturii şi ştiinţei gălăţene, numele său fiind strâns legat de învăţământul superior din Galaţi în ultimele decenii. Rămânem cu regretul că anul trecut, când a venit la redacţie cu propunerea de a înfiinţa o pagină dedicată ştiinţei, nu am dat curs iniţiativei sale. Poate că primul rector al Universităţii de Stat din Galaţi simţea încă de atunci cât de puţin timp i-a mai rămas pentru cât de mult mai avea de făcut. Vă prezentăm astăzi câteva din declaraţiile sale, făcute într-un interviu publicat în Viaţa liberă în 2007, declaraţii ce au acum greutatea unui testament:

Bogăţia profesorilor

„În 1974, când am venit de la Iaşi, ca rector al Universităţii gălăţene, printre primele mele decizii s-a numărat cea de a lansa cercetarea la Galaţi. Eu consider că e cea mai importantă activitate a universităţii, dovadă că acum toate topurile se fac pe baza rezultatelor în cercetare. Am obligat atunci toate catedrele să organizeze câte o conferinţă în domeniul lor pentru că o universitate nu poate să trăiască numai din activitate de predare. După mine, e greşit că profesorii vor să se îmbogăţească din învăţământ. Niciun mare intelectual din istorie nu a fost bogat, alta este bogăţia profesorilor. Apoi, trebuie făcut ceva pentru a atrage la facultate copii de la ţară, pentru că aceştia au o altfel de mentalitate. În prezent, numai unu la sută dintre studenţi sunt de la ţară, ceea ce, cred eu, este greşit. În generaţia noastră, cel puţin jumătate erau de la ţară, cu rădăcini sănătoase. În ce priveşte sistemul educaţional ca întreg, din păcate, statul nu are un plan naţional pentru învăţământ, iar asta este marea dramă. Apoi, trebuie pus accentul pe cercetare. Fără cercetare, universităţile nu există. De asta universitatea din Iaşi este prima în ţară, pentru că a avut întotdeauna grijă de acest aspect. Bineînţeles, universităţile să fie dotate cu laboratoare. Şi mai e un aspect. Nimeni nu mai vorbeşte de patriotism. Toată lumea vrea să plece în străinătate, ca să îi meargă bine, nimeni nu se mai gândeşte la ţară. Învăţământul trebuie să iasă de sub tutela politicului. Când cei din conducerea ţării vor înţelege că nu se poate face educaţie de calitate decât prin eliminarea politicului din aceste instituţii, abia atunci se va putea spune că mergem pe un drum bun”.

Rămas bun, Domnule Profesor!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.