Jump to content

Şcolile profesionale din Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Nu şi‑au făcut planul de învăţământ

Şcolile de arte şi meserii - fără clienţi

* Cel mai afectat este Grupul Şcolar "Saligny", urmat de "Radu Negru" şi "Traian"

Foarte multe instituţii de învăţământ nu şi‑au completat decât jumătate, sau chiar mai puţin, din clasele de la şcolile de arte şi meserii, chiar şi după a treia etapă a admiterii, care s‑a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.

Cea mai tristă situaţie se înregistrează la Grupul Şcolar "A.Saligny", unde pe cele 56 de locuri disponibile la şcoala de arte şi meserii s‑au înscris în toate cele trei etape ale admiterii doar 14 candidaţi. Şcoala de arte şi meserii va avea măcar o clasă din cele două, dacă se vor găsi soluţii şi se va completa măcar numărul minim de elevi admis prin lege ‑ 15.

Nici la "Traian" planul nu a fost făcut: din cele 112 locuri au mai rămas libere 63, ceea ce înseamnă că s‑au completat doar două clase din cele patru pe care le‑a avut la dispoziţie. La fel şi la "Radu Negru", unde au rămas 75 de locuri libere din totalul de 112.

Chiar dacă în etapa a treia a admiterii la clasa a IX‑a s‑au înscris la "Elena Doamna" 43 de candidaţi, şi şcoala de arte şi meserii de aici rămâne în proporţie de 50 la sută fără clienţi. "Asachi" şi "Energeticul" se numără şi ele printre instituţiile care vor funcţiona cu o clasă în minus, faţă de cât şi‑au propus.

Dacă anul acesta nu vor fi probabil probleme în ceea ce‑i priveşte pe profesorii de la aceste unităţi, directorii făcând tot posibilul să le încropească normele, toată această poveste va aduce repercusiuni la întocmirea planului de învăţământ de anul viitor, când vor apărea cu siguranţă restrângeri de activitate, ca urmare a dispariţiei unor posturi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26876

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Raport

Cutremur în şcolile de arte şi meserii

Elevii de la şcolile de arte şi meserii sancţionează din ce în ce mai drastic învăţământul profesional. Tinerii le dau un vot de blam prin abandon sau, pur şi simplu, prin faptul că şcolile de arte şi meserii (SAM) nu se mai regăsesc între alegerile multor absolvenţi de gimnaziu. Raportul realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi pentru starea învăţământului în anul şcolar trecut arată că cifrele cele mai îngrijorătoare sunt în dreptul claselor de la şcolile de arte şi meserii.

La SAM, cei mai mulţi repetenţi

În anul şcolar 2007/2008, 3,14 la sută dintre elevi au abandonat SAM-ul, ceea ce reprezintă echivalentul colectivului a aproximativ cinci clase. Procentul celor exmatriculaţi din cauza absenţelor a scăzut uşor, ce-i drept, de la un an la altul: de la 2,95 la sută, la sfârşitul anului şcolar 2006/2007, la 2,13 la sută, în anul şcolar următor. Însă nici tinerii care au rămas pe băncile şcolii nu au avut o motivaţie destul de mare să frecventeze cursurile. Astfel, din aceleaşi statistici reiese că numărul repetenţilor a crescut simţitor: de la 5,82 la sută la 7,67 la sută, SAM-ul fiind forma de învăţământ care a înregistrat, la sfârşitul anului şcolar trecut, cei mai mulţi repetenţi.

Nişte replici seismice

Unităţile de învăţământ care şcolarizează tineri la clase de arte şi meserii au mai resimţit în această vară câteva replici ale cutremurului. S-a întâmplat la fiecare dintre cele trei etape de admitere în clasa a IX-a, când absolvenţii de gimnaziu nu au făcut foarte multe opţiuni pentru clasele de SAM. Astfel, nici după ultima etapă de repartizare, şapte grupuri şcolare nu au reuşit să atragă atât de mulţi elevi cât şi-au propus în planul de şcolarizare. Din cele 77 de clase a IX-a de SAM, zece nu au realizat efectivul de elevi minim pentru a se forma. Doar la instituţiile de învăţământ din Tecuci s-au ocupat în totalitate locurile la SAM.

Cererea angajatorilor versus doleanţele absolvenţilor

Elevii aleg de obicei domenii care nu presupun efort fizic mare sau în care se pot angaja şi fără a avea studii, ca muncitori necalificaţi, spun inspectoarele de specialitate pe învăţământ tehnic Gabriela Mihai şi Aura Moza. În acest an şcolar nu s-au ocupat patru clase de Construcţii şi lucrări publice (două la "Traian", una la "Gh.Asachi" şi una la "A.Saligny"), trei clase din domeniile Mecanic, Electronic sau Electric (două la "Radu Negru", una la "Paul Dimo"), două clase de Industrie alimentară (ambele la "Elena Doamna") şi una de Fabricarea produselor de lemn (la "Simion Mehedinţi"). De cealaltă parte, aceasta este cererea de pe piaţa muncii. Planul de şcolarizare este stabilit în funcţie de nevoia angajatorilor locali. "Dacă jumătate dintre absolvenţii de gimnaziu dintr-o generaţie vor să meargă spre alimentaţie publică şi turism, noi nu le putem oferi tot atâtea locuri la clasa a IX-a, pentru că angajatorii au şi alte solicitări", explică inspectorul şcolar Aura Moza o stare de fapt în care cererea nu se corelează cu oferta de forţă de muncă.

Raportul privind "Starea învăţământului românesc", făcut public recent de Ministerul Educaţiei, demonstrează că situaţia nu e roz nici la nivel naţional şi că reforma în învăţământul profesional şi tehnic este departe de a da rezultate satisfăcătoare. De exemplu, cifrele cele mai îngrijorătoare la capitolul abandon se află în dreptul învăţământului profesional. Rata abandonului în anul şcolar 2007/2008 a ajuns la 8,2 la sută, fiind cea mai ridicată din ultimii opt ani, înregistrată pe acest nivel de studii.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27787

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Abramburica a dat, tot ea a luat

Şcolile de arte şi meserii se desfiinţează

* În judeţul Galaţi sunt 32 de astfel de instituţii de învăţământ * Directorii acestor unităţi din mediul rural susţin că li se taie astfel elevilor posibilitatea să-şi continue studiile * Deocamdată nu se ştie pentru ce va opta ministerul *

În anul 2003, Ecaterina Andronescu, aflată pe atunci la prima „domnie” la cârma Educaţiei, a înfiinţat cu surle şi trâmbiţe şcolile de arte şi meserii. În cei şase ani care au trecut de atunci, Andronescu a realizat că ideea a fost proastă. Ca urmare, proaspăt întoarsă la cârmă propune desfiinţarea acestor unităţi de învăţământ. Este cea mai convingătoare dovadă că Educaţia României este bătută, de 20 de ani, de toate vânturile şi că miniştrii care s-au succedat nu numai că n-au fost de acord cu ideile predecesorilor, dar n-au reuşit să fie consecvenţi nici măcar cu ceea ce au propus ei.

SAM dispare din planul de şcolarizare

Deşi ministrul Educaţiei a declarat în câteva rânduri că prin noua lege a învăţământului se va renunţa la şcolile de arte şi meserii, oamenii şcolilor au fost surprinşi să constate schimbările vor fi făcute chiar din anul şcolar următor, încât, prin HG Nr. 77 din 11 februarie 2009, nu s-a mai alocat nici un loc pentru şcolile de arte şi meserii.

Dacă în anul 2008, pentru clasa a IX-a, la liceu zi, au fost aprobate 149 000 de locuri şi la SAM 90 000, în 2009 s-au dat 221 000 locuri la liceu zi şi niciunul la SAM. Diferenţa de 72 000 de locuri în plus la liceu zi ar fi aproximativ egală cu cifra de şcolarizare care ar fi fost necesară pentru SAM.

Deşi HG Nr. 77 anunţă desfiinţarea claselor SAM, planul de şcolarizare a plecat de la ISJ Galaţi cu un număr de 65 de clase la această formă de învăţământ.

Inspectorul general Vasile Ciuchină susţine că nu au venit de nicăieri precizări clare şi că nu se ştie cum va arăta învăţământul în viitorul an şcolar: „Se pare că învăţământul de zece clase va fi unul de cultură generală, după care elevii nu se vor alege cu nicio specializare. În perspectiva extinderii învăţământului obligatoriu la zece ani, specializarea într-o meserie se va face începând din clasa a XI-a şi va dura doi sau trei ani”.

Vor fi probleme în mediul rural

„Suntem cea mai săracă comună din judeţ. Dacă se desfiinţează şcoala de arte şi meserii, vor fi mulţi elevi care vor renunţa la carte. Avem 85 de elevi, deci putem spune că ne justificăm existenţa. La clasa a IX-a avem 39 de elevi, pentru că nu ni s-a aprobat anul trecut înfiinţarea a două clase”, ne spune directoarea Şcolii de Arte şi Meserii din Drăguşeni, Maricica Popa.

Acelaşi lucru ni l-a declarat şi directoarea de la SAM Iveşti, Maria Puiu: „La noi s-a desfiinţat încă de anul trecut profilul textile. E păcat că acum sunt şi fete care învaţă la mecanică, pentru că nu au altă soluţie. E păcat că la croitorie avem dotare foarte bună, 10 maşini de cusut industriale, obţinute prin program Phare, pe care le ţinem degeaba în şcoală. Când au desfiinţat profilul, au motivat că nu mai avea căutare pe piaţa muncii. E păcat, că ieşeau măcar cu o meserie, care le mai aducea un bănuţ. Cine nu merge să tragă un fermoar sau un tiv la o croitoreasă?”, spune directoarea.

Maria Puiu susţine că în fiecare an are câte cinci-şase cazuri de elevi care vin şi se înscriu la SAM la Iveşti, după ce şi-au dorit să facă şcoală la Galaţi sau Tecuci. „Din această cauză avem în clasa a IX-a 37 de elevi. Ar fi bine să nu se renunţe la învăţământul profesional. Dacă desfiinţează SAM-urile, să se înfiinţeze vechile şcoli profesionale de trei ani. Erau bune”, crede directoarea de la SAM Iveşti.

Majoritatea SAM-urilor funcţionează pe lângă grupurile şcolare, care au în componenţă şi clase de liceu, deci nu sunt în pericol să dispară ca instituţii de învăţământ liceal. SAM-urile care funcţionează individual – în total 9 la număr la noi în judeţ – urmează să dispară de pe harta învăţământului, după ce termină clasele pe care le au în lichidare.

Cum sunt destule familii care nu-şi vor permite să-şi susţină copiii la şcoli din oraş, prin desfiinţarea SAM-urilor aceştia vor rămâne doar cu opt clase.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm să vedem ce va alege ministrul Educaţiei să mai experimenteze pe spinarea elevilor şi profesorilor. Până atunci să reamintim că Ecaterina Andronescu şi-a atras, pe bună dreptate, putem spune numele de Abramburica.

http://www.viata-libera.ro/articol-Scol ... aza_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Se reînfiinţează şcolile profesionale

Acestea ar putea asigura necesarul de forţă de muncă calificată, atât în ţară cât şi în străinătate.Reînfiinţarea şcolilor profesionale ar fi benefică în special pentru elevii din mediul rural.

După mai multe experimente lipsite de viziune, realizate în ultimii 20 de ani în învăţământul preuniversitar, „părinţii" noii Legi a educaţiei readuc în actualitate şcolile profesionale. Desfiinţat în urmă cu opt ani, acest tip de învăţământ pare să fie din ce în ce mai necesar. „În toată lumea, cererea de forţă de muncă este pentru calificări în meserii utile. Nu pentru directori sau manageri! Iar pentru a fi ospătar, nu-ţi trebuie bacalaureat", spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă.

Reînfiinţarea şcolilor profesionale este văzută bine şi de directorii liceelor care au avut cândva clase cu această formă de învăţământ şi care continuă şi astăzi, dar sub forma Şcolilor de Arte şi Meserii. De pildă, directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară şi Turism „Dumitru Moţoc", Anca Diculescu, consideră că s-a făcut o mare greşeală atunci când s-au desfiinţat şcolile profesionale. „Şcoala profesională permite obţinerea unei calificări reale şi asta pentru că se alocă multe ore de practică. Cel puţin aşa era pe vremuri. Dacă se va întâmpla şi acum la fel, va fi bine" spune Anca Diculescu.

Chiar dacă nu au fost consultate la elaborarea legi, şi sindicatele salută şi ele reînfiinţarea învăţământului profesional. „Goana după diplome nu este chiar bună. Reînfiinţarea acestui învăţământ va însemna din punctul meu de vedere recâştigarea demnităţii profesiilor. Acum, rămâne de văzut cum vor arăta metodologiile de aplicare a legii", spune vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu.

În acest moment este greu de crezut că vor exista specializări profesionale care vor obţine autorizaţii de funcţionare din partea ARACIP până la începutul anului şcolar viitor. Chiar şi aşa, autorităţile şcolare din Galaţi gândesc un sistem echilibrat de distribuţie a şcolilor în judeţ, astfel încât elevii să nu fie nevoiţi să ajungă la oraş pentru a urma o şcoală profesională. „Vom organiza poli, la maxim 20-30 de km distanţă unul de celălalt, astfel încât să transportăm elevii cu microbuze. Copiii trebuie să rămână în sânul familiei: aşa există un control mai strict al lor, dar şi cheltuieli mai mici de şcolarizare", explică Doruleţ Resmeriţă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/reformeaza-reformaScolile-profesionale-reinfiintate_0_419958060.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

20 de clase de învăţământ profesional în judeţul Galaţi

* Grupurile şcolare au dreptul să înfiinţeze această formă de învăţământ doar dacă au partenetriate cu societăţi comerciale care să asigure atât desfăşurarea practicii, cât şi angajarea absolvenţilor *

Aşa cum au promis cei de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului se vor organiza, începând de anul şcolar viitor, clase de şcoli profesionale, aşa cum existau în învăţământul românesc de dinainte de 2003, când Ecaterina Andronescu le-a desfiinţat în favoarea şcolilor de arte şi meserii, care s-au dovedit a fi o alternativă proastă.

În aceste zile, la Inspectoratul Şcolar Judeţean se lucrează la definitivarea planului cadru pentru învăţământul profesional, care trebuie să fie gata până la sfârşitul acestei săptămâni. „Vom merge cu propunerile spre aprobare la minister, după care vom putea face public planul de şcolarizare”, ne-a declarat inspectoarea de specialitate pentru învăţământul tehnologic, Aura Moza.

Se vor înscrie doar absolvenţii claselor a IX-a

Inspectoarea Aura Moza ne-a mai informat că grupurile şcolare şi-au bazat propunerile în primul rând pe un sondaj în rândul elevilor şi profesorilor: „Decât să facă un liceu pe care să nu-l poată finaliza cu diplomă de bacalaureat şi să nu poată fi angajaţi, mai bine să urmeze o şcoală profesională cu o durată mai scurtă, să se angajeze şi să urmeze, dacă vor cursuri la liceu, la seral. Aşa cum se întâmpla şi înainte de 2003”, spune inspectoarea. Aceasta a mai precizat că la aceste şcoli profesionale se vor putea înscrie doar elevii care au terminat în vară clasa a IX-a, aceasta fiind probabil o adaptare din mers la Legea Educaţiei, care prevede că pregătirea post-gimnazială începe odată cu clasa a X-a. Cei care vor opta să intre în toamnă la aceste clase de profesională vor urma cursurile timp de doi ani, după care se vor putea angaja.

Parteneriat cu societăţi care să asigure angajarea

La cererea MECTS, grupurile şcolare au avut dreptul să propună înfiinţarea de clase profesionale numai dacă au semnat un parteneriat cu societăţi comerciale din domeniu, care să asigure cadru pentru practica elevilor, dar şi locuri de muncă la absolvire, lucru firesc, care se întâmplă peste tot în Europa.

„Din câte am văzut, se vor înfiinţa deocamdată doar 20 de astfel de clase de profesională, cam una pentru fiecare grup şcolar. La Tecuci şi la Tg. Bujor avem solicitări pentru două clase la aceeaşi instituţie, să vedem dacă ni le şi aprobă MECTS”, precizează Aura Moza.

Având în vedere că o clasă de profesională va trebui să numere 25 de elevi, prima generaţie de la profesionalele nou înfiinţate va număra 500 de elevi.

Calificările pentru care s-au găsit agenţi economici care să gireze pentru angajarea absolvenţilor sunt serviciile, mecanica auto, electric, turismul şi industria alimentară.

Aşa cum e şi normal, până la începerea anului şcolar viitor, MECTS va trebui să realizeze o programă, dar şi manuale care să poată fi folosite pentru această formă de învăţământ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

De săptămâna viitoare încep înscrierile la şcolile profesionale

Înscrierile la nou înfiinţatele şcoli profesionale vor avea loc în perioada 7-31 mai. La nivelul judeţului Galaţi vor apărea din anul şcolar 2012-2013, 22 de clase destinate învăţământului profesional, cu durata de doi ani. Aproape toate grupurile şcolare şi-au propus în oferta de şcolarizare astfel de clase. La încheierea celor doi ani de studii profesionale, elevii vor susţine un examen de certificare profesională care permite angajarea în România sau în UE. În plus, vor primi certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, iar dacă nu doresc să se angajeze după terminarea şcolii profesionale îşi pot continua studiile la liceu. Detalii pot fi obţinute pe site-ul www.alegetidrumul.edu.ro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

672 de locuri la învăţământul pe meserii în judeţul Galaţi

În judeţul Galaţi sunt disponibile 672 de locuri în 17 colegii tehnice pentru elevii care au terminat clasa a IX-a şi vor să se înscrie până pe 31 mai la şcoala profesională, a declarat, miercuri, şeful Inspectoratului Şcolar General Galaţi, Onuţ Atanasiu.

Potrivit acestuia, elevii care au terminat clasa a IX-a vor învăţa, timp de doi ani, meserie la locul de muncă, de la marinar la bucătar sau mecanic auto. Pe lângă partea teoretică, elevii vor avea sute de ore de practică la firme din Galaţi. În plus, vor primi şi câte o bursă de 200 lei.

"Cine vrea să înveţe o meserie este aşteptat la profesională. Faţă de vechiul sistem, noua şcoală de meserii se învaţă la locul de muncă. Fiecare elev care va intra într-un astfel de program va beneficia de un contract încheiat cu şcoala şi cu agentul economic unde va face orele de practică. De altfel, firma va fi parte a procesului de selecţie dacă numărul elevilor care doresc să vină la această formă de învăţământ profesional este mai mare decât numărul de locuri", a spus Atanasiu.

El a adăugat că în unele cazuri admiterea presupune şi probe fizice sau medicale, în funcţie de cerinţele meseriei.

Şcoala profesională va dura doi ani. În primul an, elevii vor face 40% teorie şi 60% practică, iar în al doilea an, 25% teorie şi 75% practică. Vor putea intra în învăţământul profesional elevii care au finalizat clasa a IX-a şi care au cel mult 16 ani. Pe toată perioada celor doi ani de studiu, elevii vor beneficia de o bursă de 200 lei. La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare recunoscut la nivel european, iar dacă doreşte, poate intra în clasa a XI-a pentru a merge spre Bacalaureat.

antenasatelor.ro

Link to comment
Share on other sites

Târg de oferte pentru învăţământul profesional

Nou înfiinţatele şcoli profesionale îşi promovează ofertele. Astfel, pe 15 mai, între orele 9.00 şi 17.00, se desfăşoară, în sala de festivităţi a Colegiului Tehnic de Alimentaţie Publică şi Turism „Dumitru Moţoc” Galaţi, târgul de oferte educaţionale pentru absolvenţii clasei a IX-a, care doresc să se înscrie la învăţământul profesional.

În aceeaşi zi, se vor organiza manifestări similare şi la Grupul Şcolar „Costache Conachi” din Pechea, precum şi la Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” din Târgu Bujor. În data de 17 mai, între orele 9.00 şi 17.00, în curtea Clubului Elevilor din Tecuci se va organiza un târg de oferte, pentru unităţile şcolare din Tecuci şi Cudalbi.

Elevii au de ales între diverse specializări, precum: confecţioner produse textile, comerciant – vânzător, bucătar, mecanic auto, tinichigiu, vopsitor auto, brutar-patiser, ospătar. Toate unităţile de învăţământ profesional au încheiat parteneriate cu agenţi economici în vederea desfăşurării practicii. De asemenea, candidaţii trebuie să ştie că fiecare elev de la profesională va primi o bursă de 200 de lei lunar, pe parcursul celor doi ani de şcolarizare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Se reînfiinţează şcolile profesionale

* Bursa de 200 de lei va fi acordată în continuare pentru toţi cei trei ani de studiu * Elevii pot primi şi alte ajutoare financiare din partea agenţilor economici care încheie parteneriate cu şcoala * Se organizează trei etape de admitere în învăţământul profesional

După mai bine de zece ani de la distrugerea învăţământului profesional de către Ecaterina Andronescu (aceasta a desfiinţat şcolile profesionale în 2003), se revine la vechea formă de educare a meseriaşilor. De anul viitor, şcolile profesionale vor avea tot trei ani, ca înainte de 2003, urmând ca elevii să poată continua  studiile la liceu.
Conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, în învăţământul profesional, care va începe din clasa a IX-a în loc de X-a, se pot înscrie elevii care se află în clasa a VIII-a şi absolvenţii de clasa a VIII-a din seriile anterioare, se arată în metodologia de admitere.

Ce şcoli au voie să organizeze învăţământ profesional

Unităţile de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu trebuie să  aibă o bază materială necesară desfăşurării pregătirii elevilor pentru dobândirea calificării profesionale şi resurse umane calificate, prin personal didactic propriu sau personal didactic asociat.
Învăţământul profesional cu durata de trei ani se organizează numai în unităţile de învăţământ care au contracte încheiate cu operatorii economici sau instituţii publice, contracte prin care se stabilesc obligaţiile privind organizarea şi desfăşurarea procesului de formare pentru obţinerea calificării profesionale a elevilor şi a stagiilor de pregătire practică şi asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor din învăţământul profesional şi asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare a calificării.
Ofertele şcolilor pentru organizarea învăţământului profesional trebuie transmise la Inspectoratul Şcolar până cel târziu 5 februarie.

Bursă profesională pentru toţi anii de studiu

Pe tot parcursul celor trei ani, elevii beneficiază de bursa profesională de 200 de lei lunar, acordată conform HG 1062/2012. Metodologia prevede că elevii pot beneficia şi de susţinerea financiară, stimulentele sau alte forme de sprijin acordate de partenerii de practică, dacă acestea vor fi stabilite printr-un contract de practică.
În primul an, elevii vor face pregătire profesională de bază într-un domeniu ales, iar în următorii doi ani vor face pregătire profesională generală de specialitate într-o calificare profesională. Într-o clasă pot exista elevi care urmează cel mult două calificări profesionale din acelaşi domeniu şi numai în cazuri excepţionale, cu aprobarea Ministerului Educaţiei Naţionale, se poate organiza o formaţiune de studiu şi pentru două calificări profesionale din domenii diferite de pregătire.

Calendarul desfăşurării admiterii

În perioada imediat următoare, conducerile unităţilor care vor organiza şcoli profesionale în anul şcolar 2014-2015 trebuie să hotărască dacă vor aplica proceduri de selecţie a candidaţilor, iar în perioada 7-11 aprilie vor organiza „Săptămâna meseriilor”, pentru a-i informa pe toţi elevii de clasa a VIII-a cu privire la oportunităţile pe care le au după absolvirea unei astfel de forme de învăţământ.
Înscrierea candidaţilor se va face pe 26 şi 27 mai. Între 29 şi 6 iulie se va realiza prima etapă de selecţie a candidaţilor, urmând ca a doua etapă de admitere să aibă loc între 25 iulie şi 13 august. Dacă vor rămâne candidaţi nerepartizaţi şi locuri libere, se va desfăşura şi o a treia etapă de înscriere, între 25 august şi 8 septembrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Prima generaţie de meseriaşi. Elevi angajaţi de pe băncile şcolii profesionale

* Directorii şcolilor susţin că sunt şanse multe pentru cei care au luat practica în serios

Mai e doar puţin timp şi se va trage linie pentru primele concluzii în legătură cu reînfiinţarea şcolilor profesionale. Directorii liceelor care au astfel de forme de învăţământ sunt foarte mulţumiţi de modul cum au evoluat relaţiile cu firmele partenere şi de faptul că acestea şi-au arătat deja disponibilitatea ca în vară, după ce elevii vor absolvi cursurile, să-i angajeze.

Sprijin financiar pentru elevi care voiau să renunţe la şcoală

Silviana Ciupercă, directoarea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (Liceul Metalurgic), susţine că Menarom este întreprinderea care a venit cu solicitarea pentru înfiinţarea şcolii profesionale în vederea formării propriei forţe de muncă. Prin urmare, sunt direct interesaţi să-i angajeze pe elevii care în timpul practicii s-au dovedit a fi buni meseriaşi.
„Avem doi elevi care, din cauza condiţiilor financiare precare, au anunţat că vor să renunţe la cursuri. Pentru că s-au făcut remarcaţi în timpul practicii, reprezentanţii Menarom au promis că-i vor susţine financiar în vederea terminării studiilor, astfel încât să-i poată angaja, dacă se ţin de treabă”, declară directoarea de la Metalurgic.

„Întreprinderea merge bine, vor fi angajări” 

Elevii de la profesionala din cadrul Colegiului Tehnic „Radu Negru” fac practica la Şantierul Naval. „Specializările noastre sunt chiar de lăcătuşi, sudori şi constructori navali. Aşa că sigur vor fi şanse ca unii dintre elevi să se poată angaja la finalizarea cursurilor. Deşi nu pot spune câţi vor fi selectaţi, am văzut că şantierul face angajări chiar şi în momentul de faţă. Treburile merg bine, pentru că există comenzi. Pentru un început de drum, tot ce se întâmplă până acum la şcolile profesionale sună promiţător”, spune directoarea de la „Radu Negru”, Mirela Onişor.

„Bursa nu i-a ţinut pe toţi la şcoală”

Colegiul Tehnic „Paul Dimo” (Liceul Energetic) are parteneriate cu Retec şi Electrica. Dacă la această din urmă societate angajările sunt mai rare, la Retec sigur vor fi angajaţi cei mai promiţători meseriaşi.
„Noi avem parteneriat cu Retec de mai mulţi ani, chiar şi cu clasele de la liceu. Fiind o societate care se dezvoltă, în fiecare an am avut câte 20-25 de elevi angajaţi pe serie”, spune directoarea Mirela Niţă.
Aceasta susţine însă că, deşi se aştepta ca bursa de 200 de lei lunar să-i ţină pe toţi elevii legaţi de şcoală, nu s-a întâmplat acest lucru. „Singura condiţie pentru a primi aceşti bani era să nu absenteze de la şcoală. Cu toate acestea, avem destui elevi cărora li s-a retras bursa pe anumite perioade”, mai spune directoarea de la „Paul Dimo”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Încep înscrierile în învăţământul profesional

În zilele de 26 şi 27 mai are loc procesul de înscriere a elevilor de clasa a VIII-a la învăţământul profesional cu durata de 3 ani. Candidaţii respinşi sau cei care doresc să renunţe la locul ocupat în şcoala profesională se pot înscrie la admiterea în învăţământul liceal. Pe 29 şi 30 mai va avea loc proba de preselecţie, iar pe 4 iunie vor fi făcute publice rezultatele acestei sesiuni. Acolo unde numărul celor reuşiţi la preselecţie este mai mare decât numărul locurilor disponibile, se va preciza că urmează o probă suplimentară de admitere, în urma căreia se va definitiva lista candidaţilor admişi în învăţământul profesional.
„Noutatea este în anul şcolar viitor, apariţia şcolii profesionale, a celor 32 de clase de a IX-a. Admiterea la aceste clase se va face tot în sistem computerizat, iar pentru prima dată se organizează proba de aptitudini care poate fi susţinută de orice elev de clasa a VIII-a. Asta nu înseamnă însă că dacă dau această probă vor fi şi şcolarizaţi la învăţământul profesional. Cine obţine medie mare poate intra la liceu. Şcoala profesională este o opţiune de luat în calcul, mai ales că există şi bursa pe care fiecare elev de clasa a IX-a, din acest sistem educaţional, o primeşte. Valoarea bursei este de 200 lei pe lună”, a declarat Diana Bulai, inspector general adjunct, în cadrul ISJ Galaţi.
Peste 5.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a de la nivelul judeţului Galaţi vor trebui să decidă care este forma de învăţământ pe care o vor urma. Oferta educaţională este una variată. Pentru un număr de 4.816 elevi vor fi disponibile, pentru următorul an şcolar, 172 de clase la liceu şi 32 de clase la şcoala profesională.
Trebuie precizat că alte două etape de înscrieri în învăţământul profesional vor avea loc în lunile iulie şi septembrie.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Ce locuri mai sunt libere la şcolile profesionale

* Şoferii şi patiserii-cofetari la mare căutare, în timp ce sudorii, lăcătuşii şi strungarii, vechile meserii cu adepţi în perioada comunistă, nu mai au căutare acum

Pentru cea de-a doua etapă de admitere la şcolile profesionale din judeţul Galaţi, înscrierile se fac pe 27 şi 28 iulie, iar pe 29 iulie se vor afişa listele cu cei înscrişi. Pe 30 - 31 iulie, va avea loc proba de preselecţie în unităţile de învăţământ care şi-au propus o asemenea selecţie.
Pe 3 şi 4 august elevii respinşi la sesiunea de preselecţie se vor putea înscrie la altă unitate de învăţământ fără preselecţie.
Pe 7 august se va da proba de admitere, acolo unde numărul candidaţilor îl depăşeşte pe cel al locurilor, iar rezultatele se vor afişa pe 8 august, dată la care se pot depune şi contestaţiile.

Peste 400 de locuri libere

Pentru elevii care vor să fie admişi la şcolile profesionale în a doua etapă au rămas libere 460 de locuri.
Cele mai căutate specializări în prima etapă au fost mecanic auto (unde nu mai e disponibil niciun loc), tinichigiu auto (unde sunt doar 2 locuri) şi cofetar-patiser (de la „D. Moţoc”), unde, de asemenea, nu mai sunt locuri. Puţine locuri sunt şi la Liceul „Elena Caragiani” din Tecuci.  
La Galaţi, locuri libere au rămas la Liceul de Marină (marinar) - 12, Colegiul "Radu  Negru" (sudor) - 17, Colegiul "Aurel Vlaicu (strungar) - 25, Energetic (electrician) - 20, Liceul CFR (electromecanic) - 28, Colegiul "Elena Doamna" (brutar-patiser) - 9, Colegiul "D. Moţoc"  (brutar-patiser) - 11, Liceul "A. Saligny" 28 - lăcătuş mecanic, 17 - zugrav-ipsosar, 18 frizer-coafor. La Liceul "S. Mehedinţi" sunt disponibile 12 locuri ca tâmplar universal şi 12 pentru zugravi.
La Tecuci, la Liceul "Elena Caragiani, sunt 5 locuri libere la mecanic auto, 1 - tâmplar aluminiu, 1 - sudor, 7 - confecţioner produse textile, 4 - electrician. La "Ov. Caledoniu" sunt libere 28 de locuri la zidar, 10 - mozaicar, 8 - frizer-coafor. 28 de locuri sunt libere şi la specializarea  lucrător în agricultură la Colegiul de Agricultură şi Economie.    
La Tg. Bujor sunt libere 25 de locuri - tâmplar, 13 - frizer - coafor, 12 - zugrav. La Cudalbi sunt 13 locuri la mecanic agricol, iar la Corod - 17 la lucrător în agricultură ecologică. La Iveşti sunt 17 locuri de confecţioneri în industria textilă, iar la Pechea se caută 17 lăcătuşi mecanici, în timp ce la Tudor Vladimirescu sunt disponibile 27 de locuri ca recepţioner-distribuitor în comerţ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Aproape 300 de locuri libere la şcolile profesionale gălăţene

Absolvenţii de opt clase care nu vor să urmeze un liceu se pot înscrie pe cele 300 de locuri rămase libere pentru etapa a treia de admitere la şcolile profesionale. Pe lângă faptul că vor învăţa o meserie şi se vor putea angaja mai uşor, elevii de la profesională beneficiază timp de trei ani, de un ajutor de 200 de lei lunar.

La profesionalele din Galaţi sunt locuri la Marină - 12 (marinar), Colegiul „Radu Negru” - 9 (sudor), Colegiul „Aurel Vlaicu” - 20 (strungar), Colegiul „Paul Dimo - 16 (electrician joasă tensiune), Colegiul „Traian Vuia” - 1 (tinichigiu auto), Liceul CFR - 28 (electromecanic), Colegiul „Elena Doamna” - 6 (brutar-patiser), Colegiul „D. Moţoc” - 5 (brutar-patiser), Liceul „Anghel Saligny” - 20 (lăcătuş mecanic), 16 (zugrav-ipsosar), 16 (frizer-coafor), iar la „Simion Mehedinţi” - 6 (zugrav-ipsosar şi tâmplar).

La Tecuci au rămas foarte puţine locuri libere: două de zidar-pietrar la Liceul „Ov. Caledoniu” şi 15 de lucrător în agricultură la Colegiul Agricol. La Bereşti sunt libere doar 8 locuri de frizer-coafor, iar la Tg. Bujor sunt libere 25 de locuri de tâmplar universal, 12 - frizer-coafor, 10 - zugrav-ipsosar. La Cudalbi sunt 5 locuri pentru mecanic agricol, iar la Corod -18 pentru lucrător în agricultură. În Iveşti sunt 15 de locuri pentru confecţioner textile, iar la Tudor Vladimirescu - 28 pentru recepţioner distribuitor în comerţ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

A început a doua etapă de admitere la şcolile profesionale

Absolvenţii claselor a VIII-a se pot înscrie şi luni, 3 septembrie 2018, până la ora 15,00, la unităţile de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere după prima etapă şi care organizează sesiune de preselecţie pe baza fişelor de înscriere în învățământul profesional de stat.

Miercuri, 5 septembrie 2018, are loc înscrierea la unităţile de învăţământ profesional cu locuri libere, care nu organizează sesiune de preselecţie, astfel încât candidaţii respinşi în urma sesiunii de preselecţie să se poată înscrie la unităţile care nu organizează sesiune de preselecţie.

În judeţul Galaţi, au rămas libere 641 de locuri la şcolile profesionale: "Elena Doamna" - 19 locuri, Colegiul Economic - 10, Colegiul "Paul Dimo" - 47, Auto - 36, Metalurgic - 26, "Radu Negru" - 54, "Moţoc" - 39, "Saligny" - 65, Marină - 47, "Elena Caragiani" Tecuci - 47, "Ov. Caledoniu" Tecuci - 80, Pechea - 22, Tg. Bujor - 31, Iveşti - 42, Bereşti - 11, Tudor Vladimirescu - 24, Corod - 13, Cudalbi - 28.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

La Galaţi, s-au redus clase de la liceu în favoarea profesionalelor

La zece ani de când Ecaterina Andronescu a desfiinţat şcolile de arte şi meserii (2009), se încearcă cu mare greutate reabilitarea imaginii meseriilor şi meseriaşilor, într-o Românie în care mai tot omul se visează manager. Tot Andronescu este cea care a cerut anul acesta reducerea locurilor de la liceu, în favoarea înfiinţării de clase mai multe la profesională.

Şi la Galaţi, numărul locurilor alocate pentru şcolile profesionale a crescut, în timp ce numărul claselor de la liceu s-a mai împuţinat un pic. Prin urmare, de la 33 de clase de profesională, câte s-au completat anul trecut, Galaţiului i s-au aprobat anul acesta patru în plus, adică 37. Totuşi, chiar şi aşa, numărul meseriaşilor pe piaţa muncii este insuficient. Sunt licee care au cereri din partea angajatorilor, însă foarte puţini tineri se încumetă să urmeze cursurile unei profesionale. Chiar şi în condiţiile în care s-au adăugat patru clase la profesională şi s-au tăiat două clase de la liceu, decalajul dintre cele două forme de învăţământ este enorm şi reliefează deserviciul imens adus întregii Românii atunci când s-a luat decizia desfiinţării şcolilor de meserii.

De patru ori mai multe locuri la liceu

Sunt anul acesta la Galaţi 130 de clase la liceu, de patru ori mai multe decât la profesională. Faţă de 24 de clase pentru profesională, câte au fost iniţial, în 2014, când s-a decis reînfiinţarea rutei profesionale, acum stăm mult mai bine. Ba chiar angajatorii cer suplimentarea numărului de locuri, însă, din nefericire, elevii nu-şi mai doresc să studieze o meserie. Răul porneşte din familie, unde nu li se mai cultivă copiilor apetenţa pentru muncă, fiecare părinte dorindu-şi pentru copilul său să aibă diplomă de facultate, chiar şi atunci când există riscul să rămână cu ea în ramă. "Sperăm să ocupăm toate aceste locuri alocate anul acesta şcolilor profesionale. Să-i convingem pe elevi să vină, dar mai ales pe părinţii lor să-i lase, pentru că problemele pornesc de la mentalitatea din ziua de astăzi", spune inspectoarea generală Mioara Enache.

Tinerii fug de muncă

Există licee unde agenţii economici parteneri se arată dornici să angajeze mai mulţi absolvenţi, însă locurile rămân în continuare la limita de a fi ocupate. "Societăţile partenere, unde elevii noştri fac practică şi unde se şi angajează la terminarea cursurilor ne spun anual că au nevoie de mai mulţi specialişti. Avem generaţii unde absolvenţii ar fi fost angajaţi în proporţie de 100 la sută", ne spune directoarea de la Colegiul "Radu Negru", Mirela Onişor. Tocmai din acest motiv, forma de învăţământ dual, care a început să se înfiripe prin alte zone ale ţării, în care elevii sunt şcoliţi şi de liceu şi de angajator şi primesc bursă dublă, şi de la stat 200 de lei şi de la firma parteneră, la noi nu a prins deocamdată. "Nu avem clase la învăţământ dual, pentru că firmele au considerat că nu este avantajos pentru ele să se implice atât de mult, în condiţiile în care nimeni nu le garantează că la absolvirea cursurilor tinerii se vor angaja în cadrul societăţilor care i-au pregătit", mai spune Mioara Enache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.