Jump to content

Însămânţările de primăvară, aproape de final


dcp100168

Recommended Posts

Însămânţările de primăvară, aproape de final

În judeţul Galaţi, campania însămânţărilor de primăvară se află într-un stadiu aproape de finalizare, arată datele centralizate la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi.

Fermierii gălăţeni au aşezat sub brazdă sămânţa viitoarelor recolte pe o suprafaţă de aproape 174 de mii de hectare, ceea ce reprezintă peste 86 la sută din programul stabilit pentru însămânţări.

Pe culturi, situaţia operativă este următoarea: porumb boabe, dintr-un total de 124.336 hectare au fost semănate108.445 hectare (87,2 la sută); orzoaică de primăvară – 7.046 hectare, corespunzător a 75,6 la sută din program; floarea - soarelui – 42.705 hectare (95,3 la sută); ovăz de primăvară – 1.603 hectare (82,5 la sută); soia – 544 hectare (79,1 la sută); sorg boabe - 324 hectare (47, la sută).

Rapiţa de primăvară – pe 200 de hectare

În judeţul Galaţi s-au însămânţat şi 200 de hectare cu rapiţă de primăvară, din care circa 188 de hectare la Agrimat Matca, deşi această cultură nu a fost prevăzută.

Un ritm bun al lucrărilor se înregistrează şi în grădini şi solarii. Deja au fost însămânţate 4.410 de hectare cu legume de câmp şi în spaţii protejate, dintr-un program de 8.271 de hectare.

Aceeaşi situaţie, de puţin peste jumătate din programul de campanie, se înregistrează şi la mazărea boabe – 717 hectare, la pepenii galbeni şi verzi, în ogor propriu, 1.777 hectare, din 3.539 hectare stabilite, iar la sfecla de zahăr s-au semănat 357 hectare, circa 80 la sută din suprafaţa programată.

Şi la cartof, situaţia este „roză”: s-au realizat 33 de hectare la cartof timpuriu şi semitimpuriu, la cartof de vară – 742 de hectare (89 la sută) şi 302 hectare la cartoful de toamnă, dintr-un total de 707 hectare planificate.

Din cauza secetei, fermierii au apelat la irigaţii

„Judeţul Galaţi se confruntă şi acum cu lipsa precipitaţiilor, astfel încât unii cultivatori au fost nevoiţi să irige culturile înfiinţate din toamnă – grâul şi orzul. Din probele de sol, se constată un nivel scăzut al umidităţii, cu 10 – 15 la sută sub limita normalului, mai ales în zona de baltă din apropierea municipiului”, ne-a declarat Profira Onode, director executiv la la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi.

În continuare, directorul DADR a precizat faptul că, zilele acestea, urmează a se autoriza cultivarea unei suprafeţe de o jumătate de hectar cu porumb modificat genetic, la Centrul de testare a soiurilor din Tecuci. După recoltare, cultura se va distruge în prezenţa unei comisii formate din specialiştii DADR Galaţi.

agroinfo.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.