Jump to content

Opereta „My Fair Lady”, remontată la Galaţi după două decenii


dcp100168

Recommended Posts

Opereta „My Fair Lady”, remontată la Galaţi după două decenii

Ah, „My Fair Lady”! Ca să pun mâna pe discul Electrecord cu opereta lui Frederick Loewe, mi-am cedat, pe când eram şcolar, toţi banii de buzunar! Este o muzică excelentă, vreo duzină de arii – adevărate şlagăre!

Montarea de acum a operetei la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, care aşteptată încă din februarie, a fost uimitoare sâmbătă, la avanpremieră: coregrafie atent lucrată (Constantin Floriean) în tablouri care au umplut scena de personaje pitoreşti sau fastuoase, decoruri mai generoase ca niciodată, schimbate chiar şi pentru scene de mică întindere, înşelând ochiul cu iluzia 3D-ului (excelentă scenografia semnată de Gheorge Codrea!). Montarea a încercat să bată iluzia filmului (greu de rivalizat cu celebrul film omonim, jucat de Audrey Hepburn şi Rex Harrison). Şi aplauzele au venit îndelung pentru cei care au muncit din greu la personaje, sub bagheta unui regizor venit şi el din rândul cântăreţilor lirici: maestrul Emil Pinghireac!

Ultima montare, în 1989, a beneficiat de prezenţa baritonului Emil Pinghireac, în rolul Higgins.

O seară de sărbătoare

Publicul, care a susţinut tot timpul spectacolul şi a bătut din palme ritmat pe muzică, i-a aplaudat în picioare, în special pe cei din rolurile principale: pe Teodor Niţă în profesorul Higgins, Lăcrămioara Platon în rolul Elizei Doolitle, Ionuţ Negrişanu în Pickering, Alexandru Dobre – gunoierul-orator Alfred Doolittle, Adrian Mărgineanu - Freddy sau interpreta dnei Pearce – Viorica Mărăndici, care a semnat şi regia tehnică, Gabriela Oancea, în dna Higgins. Au fost aplaudate şi alte „personaje” reuşite: corul şi orchestra teatrului, conduse de maestrul Eugen Dan Drăgoi. Sala a fost plină.

Emil Pinghireac, la masa de scris

În pauză, regizorul s-a întâlnit cu publicul, dar în calitate de scriitor. Cu ochii pe ceas, ca să nu depăşească răgazul, descoperitorul de talente de-a lungul unei vieţi dedicate scenei şi-a prezentat ultimul volum, „Teatru în teatru”, care povesteşte amintiri din culise de la Opera din Iaşi, dar şi de la „Leonard” - volum tipărit la Editura Muzicală din Bucureşti. Maestrul şi-a prezentat sâmbătă şi o carte mai veche, „Vocea, scena şi viaţa mea”. Deci, sâmbătă, am avut două evenimente la preţ de unul!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Încă o premieră "My Fair Lady" la Galați

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional "Leonard", organizat de Teatrul Muzical gălăţean, debutează duminică, 29 octombrie, de la ora 18.00, cu premiera celebrului musical "My Fair Lady". Musicalul "My Fair Lady", care are la bază un libret de Alan Jay Lerner, scris după capodopera literaturii dramatice "Pygmalion" de G.B.Shaw, şi o muzică inspirată şi atractivă, a cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind montat pe toate scenele lumii. Musicalul s-a jucat în diferite variante şi pe scena gălăţeană, fiind cerut de public.

"Montarea gălăţeană a împlinit aproape 30 de ani de reprezentare, un adevărat record pentru teatrul nostru, de aceea am dorit să aduc o nouă versiune, dinamică, adaptată cerinţelor publicului de astăzi. Am dorit să realizez un spectacol unitar, în care scenele se succed fără întrerupere, fără interludii muzicale adăugate spre a beneficia de timp pentru schimbarea decorului. Acest lucru a necesitat şi colaborarea cu un maestru scenograf inventiv, care să găsească soluţii favorabile unor astfel de situaţii scenice, ceea ce sper că s-a şi întâmplat", spune directorul teatrului, Teodor Niţă, cel care este şi regizorul, dar şi interpretul rolului profesorului Higgins. Alături de el vor  urca pe scenă: Alice Silvia Niţă, Dominic Cristea, Tudorel State, Viorica Mărăndici, Florina Nistor, Costel Donose, Adrian Ţurcanu, Adina Gurenciuc, Maria Macovei, Dumitru Barbu, Maria Orzan.

Despre cum a realizat decorurile care sunt un punct cheie al spectacolului, ne-a povestit scenografa Andreea Săduleasa: "Am urmărit să concep un decor simplificat şi sincer, exact ca firea personajului Eliza Doolittle. Decorul cu elemente de arhitectura tipic englezeşti este gândit să susţină fluiditatea întregii acţiuni a piesei, o fluiditate aproape filmică, cu schimbări rapide de decor. Astfel piaţa cu flori din faţa Covent Gardenului se va transforma, pe rând, în importanta bibliotecă a domnului Higgins sau în celebrul Ascot."

Dirijorul spectacolului este Dan Eugen Drăgoi: "În 2012, debutam, la pupitrul orchestrei Teatrului "N. Leonard", cu acest musical încântător. Însuşindu-mi în timp record spectacolul, mi-a încolţit în minte următoarea întrebare: Oare cum reuşeşte muzica lui Frederick Loewe să transforme cerşetorii din suburbiile de odinioară ale Londrei în prinţi şi prinţii în cerşetori? Acum cred cu tărie că secretul constă în scoaterea la iveală, din fiecare personaj în parte, a trăsăturilor celor mai frumoase, ceea ce este fundamental, într-o lume în care "estetica" urâtului domină spaţiul de expunere publică. Spectacolul "My Fair Lady" ne învaţă în cel mai vesel şi mai frumos mod posibil că indiferent de rolul pe care îl jucăm, de transformările prin care trecem, trebuie să avem puterea de a redeveni noi înşine."

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.