Jump to content

Amnistie fiscală pentru funcţionarii care au încasat ilegal sporuri


dcp100168

Recommended Posts

Amnistie fiscală pentru funcţionarii care au încasat ilegal sporuri

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 234 voturi "pentru" şi nici un vot împotrivă, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru circa 300.000 de funcţionari publici obligaţi să returneze sporurile încasate în 2008-2010.

Deputaţii au aprobat proiectul care prevede stabilirea unor măsuri referitoare la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat, drepturi stabilite în baza contractelor sau acordurilor colective de muncă şi pe baza hotărârilor consiliilor locale sau judeţene. După vot, toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare au arătat că este un act de justiţie votarea acestui proiect.

UDMR a depus, în 20 martie, la Parlament, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru circa 300.000 de funcţionari publici obligaţi să returneze sporurile încasate în 2008-2010, anunţa la acel moment Laszlo Borbely.

El afirma că funcţionarii, îndeosebi cei din primării şi administraţia locală, au beneficiat de acele sporuri, "conform contractelor colective de muncă şi a acordurilor legale din acea perioadă", însă au fost obligaţi din cauza "schimbării legislaţiei" şi unor verificări ale Curţii de Conturi să le dea înapoi, fiindu-le reţinute din salarii, la care se adaugă penalităţi şi dobânzile. "Sunt situaţii, mai ales în primării, dar nu numai, când cineva se întoarce acasă cu 500 de lei lunar, sub salariul minim pe economie la momentul actual", a argumentat liderul UDMR.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Amnistie fiscală pentru sporurile încasate ilegal la Primăria Galaţi

Decizia Guvernului Ponta de a scuti funcţionarii publici de plata drepturilor băneşti primite pe lângă lege lasă zeci de procese ale Camerei de Conturi Galaţi fără obiect. Campioni la sporuri încasate ilegal sunt funcţionarii Primăriei Galaţi, cărora inspectorii fiscali le-au imputat sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei, asta pentru şefii de serviciu şi directori.

Camera de Conturi a constatat că au fost acordate ilegal mai multe sporuri, pornind de la prima pentru ziua de naştere (un salariu mediu brut pe economie), indemnizaţia de înmormântare (trei salarii medii brute), suma pentru procurarea unei ţinute decente (un salariu mediu brut) şi până la sporul de calculator (15%), sporul de dispozitiv (25%), prima pentru pensionare (unul-trei salarii medii brute pe economie) şi indemnizaţia de hrană (10 lei net pe zi lucrată). Inspectorii fiscali au descoperit, în 2011, că în buzunarele funcţionarilor publici au intrat sporuri de peste jumătate de milion de euro, conform estimărilor Camerei de Conturi. Este vorba de sporul de calculator (acordat în perioada ianuarie-august 2011) şi sporul pentru condiţii vătămătoare (acordat în perioada septembrie 2008-august 2011).

Sporuri stabilite prin hotărâri judecătoreşti

Şi personalul implicat în managementul proiectelor derulate din fonduri comunitare nerambursabile a încasat sume frumoase de la bugetul local. Funcţionarii au încasat un spor de 15%, pentru orele lucrate în condiţii periculoase sau vătămătoare, sporul de calculator, dar şi sporuri stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

La Primăria Tecuci lucrează 170 de funcţionari publici, care au încasat aproape un milion de lei numai din sporul de calculator şi sporul de condiţii periculoase de muncă în 2011. Camera de Conturi le-a imputat banii, iar municipalitatea a atacat în justiţie raportul instituţiei de control, dar procesul nu va mai fi finalizat. “Amnistia fiscală scuteşte funcţionarii publici de plata acestor sume de bani. Noi considerăm că le-am acordat legal, iar acum nu mai avem obligaţia să recuperăm aceşti bani de la angajaţi”, ne-a declarat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Da... toate aceste sporuri s-au transformat untr-unul singur, Sporul de nesimtire!

Aia de erau inainte incalcau legea ca maresc salariile inainte de alegeri... astia dau amnistii fiscale! Oare nu e acelasi lucru?

Am scapat de hoti au venit altii...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ce-au „mâncat” funcţionarii e bun mâncat: Amnistie fiscală de 12,8 milioane de lei

Sporurile şi stimulentele plătite nelegal funcţionarilor publici şi personalului contractual, alături de contractele de achiziţii cu valoarea majorată nelegal, de fondurile neînregistrate în evidenţa contabilă şi de lucrările inventariate formal, sunt „bubele” descoperite an de an, din 2008 încoace, de către Camera de Conturi, în capul Primăriei municipiului Galaţi. De fiecare dată Primăria a atacat în instanţă Raportul Camerei de Conturi, iar funcţionarii au fost ameninţaţi că vor trebui să dea banii înapoi.

Ei bine, legea prin care funcţionari publici nu vor mai returna sporurile încasate în 2008-2010 a fost adoptată de Parlament şi trimisă la promulgare. Ştiţi cum se spune în popor, ce-a mâncat lupul, e bun mâncat, în fond, salariaţii municipalităţii nu şi-au luat singuri aceste suplimente financiare, le-au fost acordate.

Noi am fost curioşi la cât se ridică această „amnistie fiscală” în cazul Primăriei Galaţi şi dacă din 2008 încoace funcţionarii au returnat vreun leu.

Generozitate maximă la Primărie

Pentru exerciţiul financiar 2010-2011, Camera de Conturi a descoperit că Primăria a cheltuit 5.391.735 de lei pe sporuri şi stimulente nelegale. Camera de Conturi a reţinut aici: spor condiţii grele calculator, spor condiţii vătămătoare, dar şi de stimulente acordate personalului în afara salariului de bază. Aceeaşi instituţie a descoperit că, în 2009, Primăria a plătit nelegal: stimulente, ore suplimentare, spor de mobilitate, spor de confidenţialitate, majorarea de până la 75 la sută a salariului de bază pentru activitatea de scriere şi implementare a proiectelor cu finanţare externă, spor pentru condiţii vătămătoare de muncă/spor de calculator, spor de dispozitiv, indemnizaţie de hrană, ajutor de deces, primă de pensionare, indemnizaţie pentru refacerea capacităţii de muncă, indemnizaţie pentru o ţinută decentă, indemnizaţie pentru ziua de naştere, inclusiv contribuţii sociale aferente în valoare totală de 6.538.271 de lei. Raportul Camerei de Conturi Galaţi pentru 2008 a dat în vileag indemnizaţii de conducere ilegale şi diferenţe salariale şi drepturi de natură salarială acordate fără bază legală de 881.500 de lei.

Adriana Enache, lidera Sindicatului Independent din Primăria Galaţi, spune că, de fiecare dată din 2008 şi până acum, Primăria a contestat în instanţă rapoartele Camerei de Conturi şi funcţionarii nu au fost nevoiţi să dea banii înapoi. Singurul pe care l-au returnat a fost impozitul aferent tichetelor cadou de care au beneficiat pentru câteva luni în 2009. Deci, în total, ies la socoteală 12.811.506 de lei. Cum spuneam, ce-a mâncat lupul e bun mâncat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Directorii din Primărie au prăduit bugetul local cu 500.000 de euro şi nu au dat un leu înapoi

Gaşca de directori şi şefi de serviciu din Primăria Galaţi fentează din nou Legea. Şeful statului, Traian Băsescu, tocmai ce a dat undă verde proiectului de lege care anulează recuperarea sporurilor salariale acordate funcţionarilor publici în perioada 2008-2010, considerate ilegale în urma raportului Curţii de Conturi a României. Această Lege favorizează, îndeosebi, angajații cu funcţii de conducere, care, pe lângă salarii, au mai încasat şi sporuri uriaşe.

Surse din cadrul Primăriei spun că fiecare funcţionar public ar fi trebuit să returneze circa 10.000 lei, în timp ce şefii de serviciu şi directorii ar fi avut de înapoiat o sumă dublă, de 20.000 de lei. Cifrele Curţii de Conturi arată că protejaţii fostului primar Dumitru Nicolae au încasat ilegal, în perioada mai sus menţionată, sporuri în valoare estimativă de 2.300.000 lei. Adică peste jumătate de milion de euro. Potrivit Deciziei 41, din 18 noiembrie 2011, este vorba de sporul de calculator (acordat în perioada ianuarie-august 2011) şi sporul pentru condiţii vătămătoare (acordat în perioada septembrie 2008-august 2011). În termen de 30 de zile, de la emiterea raportului, Primăria Galaţi avea obligaţia de a stabili prejudiciul aferent plăţilor nelegale efectuate la cheltuieli de personal şi de a emite deciziile de imputare, lucru care nu s-a întâmplat nici la ora actuală.

Sugativele banului public

Cele mai mari sume, cu titlu de stimulente şi prime, au fost acordate în perioada 2006-2008, atunci când Curtea de Conturi a arătat că unii directori au încasat sume cuprinse între 30.000 lei şi 40.000 lei. Pe primul loc, în topul directorilor care au încasat „prime şi stimulente nesimţite” din bani publici, se află Doina Stamate, directorul economic al Primăriei Galaţi. Pe lângă salariu, aceasta a încasat 16.000 de lei (cuprizând stimulente şi prime ) în 2006, 34.000 de lei (2007), iar în 2008 suplimentele şi primele salariale s-au dublat, ajungând la 41.800 de lei. Pe locul doi se află Viorica Palade, directorul Direcţiei Administraţiei Publice, căreia de la an la an i s-au dublat veniturile obţinute ca angajat al Primăriei. Dacă în 2006 aceasta încasa stimulente şi prime în valoare de 7.600 de lei, în 2007 a încasat 22.700 de lei, iar în 2008 a primit 41.600 de lei. Poziţia a treia este ocupată de Viorel Mancaş, directorul Direcţiei de Informatizare, care a primit stimulente şi prime în valoare de 8.700 de lei (2006), 26.000 de lei (2007) şi 38.200 de lei (2008). Desigur, la aceste sume se adaugă şi sporurile încasate în perioada 2009-2011, sume care au lăsat o gaură imensă în vistieria administraţiei locale.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.