Jump to content

Proteste la ArcelorMittal Galaţi


Recommended Posts

Proteste la ArcelorMittal Galaţi

* Nemulţumite de faptul că patronatul vrea să înceteze producţia de piese mecanice la UPSRS, sindicatele mobilizează siderugiştii pentru acţiuni de protest *

Primul protest are loc joi după-amiază, la o săptămână după ce administraţia ArcelorMittal Galaţi a făcut publică intenţia de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importurilor. Manifestaţia este iniţiată de sindicatul Solidaritatea. "În urma consultării salariaţilor de la UPSRS, joi, 10 mai, între orele 14.00 şi 16.00, la poarta principală a combinatului siderurgic, Solidaritatea organizează o primă acţiune de protest împotriva măsurilor nejustificate din punct de vedere tehnico-economic, de închidere, pe termen scurt, a Departamentului de Mentenanţă şi Piese de Schimb, iar pe termen mediu de restrângere radicală a fluxului cald şi a activităţii combinatului", a anunţat sindicatul.

În acelaşi timp, organizaţia le cere Ministerelor Economiei şi Muncii şi Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să analizeze situaţia în care se află metalurgia românească şi să elaboreze politici de menţinere şi dezvoltare a acestei industrii.

Implicare din partea statului cere şi sindicatul Siderurgistul. "Vom informa conducerea ArcelorMittal şi Federaţia Europeană a Metalurgiei despre situaţia de la UPSRS, vom cere o misiune de evaluare din partea Syndex, vom sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă, vom solicita o întâlnire cu oficialii AVAS şi vom face adrese către Preşedinţie, primul-ministru şi Ministerul Economiei", a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului, Vasile Crişan.

Se vorbeşte despre grevă

Liderii Siderurgistul solicită o întâlnire de urgenţă cu directorul general al combinatului, Bruno Ribo, şi vorbesc despre grevă pe platformă. "Analizăm posibilitatea declanşării grevei", a spus Crişan.

Trebuie spus că şi angajaţii ArcelorMittal din Franţa şi din Belgia au susţinut proteste spontane. S-a întâmplat în toamna anului trecut, după ce Grupul a anunţat că închide câteva furnale din cele două ţări. Manifestaţiile, în timpul cărora câţiva directori au fost ţinuţi captivi într-o clădire administrativă, nu au schimbat, însă, decizia Grupului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Protest spontan al muncitorilor de la UPSRS, joi dimineaţă

Peste 350 de muncitori din Uzina de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS), acum Departamentul de Mentenanţă şi Piese de Schimb (DMPS), s-au adunat, joi dimineaţă, în faţa unei clădiri din incinta uzinei şi le-au cerut şefilor explicaţii referitoare la intenţia administraţiei ArcelorMittal Galaţi de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importului de piese, au anunţat liderii sindicali de pe platforma siderugică.

Aceştia din urmă au spus că acţiunea a fost o grevă spontană. "În această dimineaţă a avut loc o grevă spontană în interiorul combinatului. Peste 350 de salariaţi din toate sectoarele DMPS au încetat lucrul la ora 7:30 şi s-au adunat în faţa unei anexe a uzinei, cerând explicaţii cu privire la anunţul privind încetarea producţiei de piese mecanice. În faţa lor au venit directorii DMPS, Herve Mouille şi Dorin Furtună, precum şi directorul pentru Relaţii Industriale, Gelu Matoian. Oamenii au fost, însă, total nemulţumiţi de explicaţiile primite şi au spus NU încetării producţiei de piese mecanice. Ei s-au întors la lucru după aproximativ trei ore", a declarat, joi, la prânz, Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul, ai cărui reprezentanţi au fost prezenţi la protest.

Surse apropiate conducerii combinatului au evitat să folosească termenii "grevă spontană", referindu-se la acţiunea de joi dimineaţă ca la o "adunare" în timpul căreia muncitorii au cerut explicaţii şi administraţia le-a oferit, fără a fi huiduită.

Ultima parte a afirmaţiei a fost, însă, contrazisă de liderii sindicali. „Reacţia oamenilor la explicaţiile primite a fost dură. Ei au spus că s-au săturat de asemenea practici. Domnului director Herve Mouille îi cam tremura barba”, a afirmat prim-vicepreşedintele sindicatului Solidaritatea, Vladimir Şandor, care a ajuns, de asemenea, la protest.

Manifestaţiile urmează să continue pe parcursul zilei de joi, dar în afara combinatului. Solidaritatea susţine, între orele 14.00 şi 16.00, un protest la Poarta Est, generat tot de intenţia ArcelorMittal Galaţi de a înceta producţia de piese mecanice. O asemenea decizie ar lăsa până la 400 de oameni fără activitate.

Mai trebuie spus că liderii sindicali din combinat se întâlnesc cu directorul general, Bruno Ribo, vineri, la ora 8.00. Întâlnirea este una obişnuită, dar sindicaliştii vor aborda, cu siguranţă, subiectul UPSRS, profitând de faptul că este prima întâlnire cu managerul de când compania a făcut publică intenţia de a renunţa la producerea pieselor mecanice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Participare slabă la protestul de la poarta ArcelorMittal

Afişând bannere cu mesaje precum "Treziţi-vă, siderurgişti!", "Azi Mittal închide UPSRS. Mâine oare ce mai urmează?" sau "Stop închiderii Sidex!", liderii Solidaritatea le-au vorbit siderurgiştilor care ieşeau din tură joi, după ora 14.00, despre pericolul închiderii Uzinei de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS), în condiţiile în care există precedentul Cocseriei, închisă în anul 2009.

"Le spun celor din alte uzine să nu se gândească că nu va veni şi rândul lor. În acest ritm, într-un an se închide fluxul primar", i-a avertizat preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, pe salariaţii care ieşeau din schimb şi se îndreptau către autobuze şi către tramvaie. Puţini dintre aceştia s-au oprit, însă, ca să asculte mesajul liderilor Solidaritatea. Au fost doar aproximativ 100 de siderurgişti care au zăbovit timp de 10-15 minute la locul de desfăşurare a protestului înainte de a pleca spre casă.

Pe fondul participării slabe a angajaţilor, organizatorii au încheiat protestul la ora 15.00. Totuşi, liderii sindicatului au spus că vor continua lupta sindicală pentru stoparea închiderilor de sectoare din combinat. "Vom face tot ce putem ca să reducem tempo-ul de închidere a combinatului. Vom continua acţiunile către guvernanţi, patroni, cu planuri clare de menţinere, extindere a activităţii la combinat. Vom încerca să trezim spiritul de luptă amorţit al siderurgiştilor", a declarat preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, la finalul acţiunii de joi după-amiază.

Aceasta i-a urmat protestului spontan care a avut loc joi dimineaţă la UPSRS. Peste 350 de muncitori de acolo s-au adunat în jurul orei 7.30 în incinta uzinei şi le-au cerut şefilor explicaţii cu privire la intenţia patronatului de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importurilor, decizie care ar lăsa fără activitate circa 400 de oameni. Protestatarii s-au întors la lucru după aproximativ trei ore, potrivit sindicaliştilor.

Vineri dimineaţă, liderii sindicali din combinat se întâlnesc cu directorul general, Bruno Ribo, şi vor aborda subiectul UPSRS.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Confirm tot ce s-a spus despre mitingul UPSRS, mai puțin „greva spontană”. Concret, la prima oră, pe nepusă masă, sindicatul a anunțat oamenii că la 7,30, în fața anexei, se va face o informare „la care va participa și directorul uzinei”.

Cel puțin la PM1, știu că au fost încercări de intimidare a lucrătorilor, cu scopul de a nu participa...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.