Jump to content

Criză de vaccin antirabic la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Criză de vaccin antirabic la Galaţi

* Dozele de vaccin antirabic din stocul DSP Galaţi mai ajung doar pentru câteva zile * Firmele care produc acest vaccin întârzie cu onorarea comenzilor *

După ce mai multe instituţii sanitare din ţară au anunţat că nu mai dispun de stocuri de vaccin antirabic, acum a venit şi rândul judeţului nostru să intre pe sistem de avarie. Aşa cum reiese din datele furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, cererea de vaccin antirabic a crescut de la 110 - 120 de doze cât era în lunile precedente, la aproximativ 200 de doze în luna aprilie.

„Această mărire a fost cauzată de apariţia unor focare noi de infecţie cu rabie la graniţa judeţului nostru cu judeţele Vrancea şi Vaslui. Deşi cazurile de infecţie nu au fost înregistrate în judeţul Galaţi, populaţia din zonă a fost vaccinată preventiv, ceea ce a condus la creşterea numărului de fiole folosite”, ne explică dr. Valentin Boldea, şeful DSP Galaţi. „În momentul de faţă dispunem de o rezervă de 50 de doze de vaccin, ceea ce este insuficient. Însă, aşteptăm ca firma de la care am făcut comanda să ne aducă vaccinul cât mai repede”, adaugă dr. Boldea.

Cu toate că ne-a confirmat întru totul această situaţie, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, dr. Mihaela Debita, se arată mai pesimistă în privinţa perioadei imediat următoare. „Deşi momentan mai avem încă doze de vaccin antirabic, numărul pacienţilor care trebuie vaccinaţi se menţine la cote ridicate. Am făcut comandă la mai multe firme şi acum aşteptăm să-şi onoreze aceste comenzi, pentru a nu ajunge în situaţia de a rămâne fără vaccin”, precizează dr. Debita.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul a rămas fără vaccin antirabic

După ce săptămâna trecută situaţia vaccinului antirabic din spitalele gălăţene era una problematică, acum absenţa acestui vaccin a devenit o certitudine. „La ora actuală, nu mai avem doze de vaccin antirabic. Avem promisiuni că pe data de 15 mai vor veni dozele de care deja am dat comandă. Pacienţii care s-au prezentat în ultimele zile la spital au rămas în evidenţa noastră şi li s-a spus să sune după data de 15 mai, pentru a punea veni să le administrăm vaccinul antirabic. Momentan le-a fost administrat VTA (vaccin tetanic absorbit) şi un tratament cu antibiotice”, ne-a explicat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

„În momentul de faţă nu avem confirmat niciun focar de rabie în oraş sau în judeţ”, ne-a informat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

13 gălăţeni muşcaţi de animale au rămas nevaccinaţi antirabic

De când tot judeţul a rămas fără vaccine antirabic au existat gălăţeni care, muşcaţi de animale, necunoscute spun ei, au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase solicitând imunizare antirabică.

Din păcate, nici ieri vaccinul antirabic nu a ajuns la Galaţi. „Avem promisiuni, poate că astăzi s-ar putea rezolva problema, dar nu ştim sigur. Am încercat să împrumutăm vaccin antirabic de la alte judeţe dar nu am reuşit. Nimeni nu are de împrumutat. În această perioadă, 13 persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase cu plăgi muşcate de animale. În general, imunizarea se recomandă atunci când este vorba de plăgi muşcate multiple sau de plăgi cauzate de un animal necunoscut. După incidentul în urma căruia un copil a murit din cauza rabiei, în alt judeţ din ţară, a crescut foarte mult numărul celor care, având plăgi muşcate, cer imediat imunizare antirabică, spunând că nu cunosc animalul. În martie, de exemplu, am avut de imunizat 189 de persoane, faţă de o medie de 50-60, lunară, a imunizărilor. În aprilie numărul s-a redus la 66. Pentru persoanele care ajung la noi cu plăgi muşcate avem tratament profilactic şi, dacă nu au plăgi multiple, atunci îi reprogramăm pentru perioada în care vom primi vaccin. Dacă sunt plăgi multiple, atunci le facem ser antirabic. Serul antirabic are anticorpi şi oferă imediat o imunizare de 2 săptămâni. Vaccinul, în schimb, asigura imunitate de lungă perioadă, deoarece are germeni atenuaţi, care obligă organismul să genereze anticorpi”, a precizat dr. Mihaela Debita, director Spitalul de Boli Infecţioase.

Din cei 13 gălăţeni muşcaţi de animale care au ajuns la spital după ce s-a terminat vaccinul, doar patru au necesitat imunizare de scurtă durată, cu ser antirabic. Restul au fost reprogramaţi pentru imunizare antirabică.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

21 de gălăţeni atacaţi de animale de la izbucnirea crizei vaccinului rabic

Numărul gălăţenilor muşcaţi de animale în plină criză de vaccin antirabic a ajuns la 21.

Criza de vaccin continuă la Galaţi, unde deocamdată nu a mai ajuns nicio doză de vaccin de pe data de 8 mai, când acesta s-a terminat. Asta însă nu înseamnă că gălăţenii au fost ocoliţi de colţii animalelor. „Din momentul în care nu s-a mai găsit vaccin antirabic şi până astăzi, la Spitalul de Boli Infecţioase s-au prezentat 21 de gălăţeni cu plăgi muşcate. Din aceştia, doar cinci prezentau mai multe plăgi muşcate de animale pe care le-au declarat a fi neidentificate, de aceea vaccinarea lor antirabică imediată era obligatorie. Aşa că aceştia au fost imunizaţi cu ser antirabic”, a precizat directorul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, dr. Mihaela Debita.

Numai că administrarea de ser antirabic asigură o imunizare de scurtă durată. Restul celor care au suferit plăgi muşcate, dar pentru care imunizarea rapidă nu era obligatorie au primit tratament cu antibiotice şi vaccin antitetanic şi vor fi programaţi la imunizare imediat ce vaccinul va ajunge şi la Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Au sosit primele 100 de doze de vaccin antirabic

După mai multe zile în care Galaţiul s-a aflat în criză de vaccin antirabic, la Spitalul de Boli Infecţioase a ajuns o primă tranşă de 100 de doze din acest vaccin. Acestea vor fi administrate pacienţilor care au fost muşcaţi de câini în cursul zilelor trecute şi care nu au putut fi vaccinaţi din cauza lipsei acestui produs.

„Ministerul Sănătăţii ne-a informat că se vor importa aproximativ 30.000 de fiole din acest vaccin. Sper însă că Institutul Cantacuzino îşi va rezolva problemele şi că vaccinul va putea fi produs în continuare la noi în ţară”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Pacienţii care au fost reprogramaţi din cauza lipsei vaccinului vor fi anunţaţi telefonic pentru a se prezenta la Spitalul de Boli Infecţioase. Cei care nu vor putea fi contactaţi la telefon, sunt rugaţi să se prezinte pentru vaccinare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

O nouă criză de vaccin antirabic loveşte Galaţiul

După ce deja a afectat alte oraşe importante din ţară, o nouă criză de vaccin antirabic a ajuns la Galaţi. De două săptămâni, la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi acest vaccin nu se mai găseşte. Deşi a făcut toate demersurile posibile, conducerea spitalului nu a reuşit să cumpere nici măcar o singură doză. ,,La Spitalul de Boli Infecţioase stocul este 0. În judeţul Galaţi pe lângă Spitalul de Boli Infecţioase, mai există un singur spital care mai are o mică secţie de infecţioase, Spitalul Anton Cincu Tecuci. Dar şi acolo mai sunt doar 30 de doze. Am luat legătura cu cei de la care se poate achiziţiona acest vaccin dar niciunul nu avea stoc disponibil”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Unifarmul este importatorul unic de vaccin antirabic în România.

Situaţia este destul de gravă, deoarece în timpul anotimpului cald numărul persoanelor muşcate de animale creşte. Spitalul de Boli Infecţioase este locul în care majoritatea pacienţilor din judeţ erau vaccinaţi preventiv împotriva rabiei. Acum, la această unitate sanitară se mai găseşte doar ser antirabic, care are doar rolul de a amâna pentru o perioadă scurtă de timp administrarea vaccinului propriu-zis. Până când situaţia va fi remediată, medicii recomandă gălăţenilor să evite animalele potenţial periculoase şi să nu se apropie de cadavrele de animale care pot fi infectate cu virusul turbării. Asemănător ca în cazul altor vaccinuri, şi această criză putea fi prevenită dacă linia de producţie de la Institutul bucureştean Cantacuzino nu ar fi fost întreruptă în anul 2010.  

Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă frecventă la animale dar transmisibilă şi la om. Ea se manifestă prin accese nervoase puternice, urmate de paralizie şi apoi de moarte. Din momentul apariţiei simptomelor, boala devine incurabilă.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Spitalul de Boli Infecţioase nu mai are vaccin antirabic. Gălăţenii, fără apărare în faţa unei boli mortale

Galaţiul se confruntă, de aproape două săptămâni, cu o nouă criză de vaccin antirabic. Din acest motiv, zeci de gălăţeni muşcaţi de câini nu pot fi imunizaţi împotriva rabiei. Atât reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, cât şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) spun că au luat toate măsurile pentru a preîntâmpina o astfel de criză, dar că problema pleacă de la Ministerul Sănătăţii.

"Mi s-a spus că nu mai există vaccin"

S. B., o gălăţeancă în vârstă de 74 de ani, a fost muşcată de un câine, pe aleea din spatele blocului. Femeia a mers la Spitalul de Boli Infecţioase, unde medicii au hotărât să-i administreze un tratament preventiv împotriva rabiei, precum şi un tratament cu antibiotice, în cazul în care câinele care a muşcat-o ar fi fost turbat. "Tratamentul consta în administrarea a cinci doze de vaccin. Pe primele patru mi le-au făcut, dar când am fost să termin tratamentul mi s-a spus că nu mai există vaccin şi că nu au cum să mă ajute. Am încercat să-mi cumpăr vaccinul din farmacii, dar mi s-a spus că nu se găseşte. Cred că este dreptul meu să mi se asigure acest tratament, din moment ce am plătit toată viaţă contribuţia la Sănătate. Plus că în Galaţi sunt mii de câini fără stăpân care pot deveni agresivi în orice moment", a spus gălăţeanca.

Spitalul a cerut vaccin de acum o lună

În această situaţie mai sunt, cel mai probabil, şi alţi gălăţeni. Tuturor li s-a dat acelaşi răspuns, după ce rezerva de vaccin de care dispunea Spitalul de Boli Infecţioase a fost epuizată. În medie, într-o lună, în unitatea medicală din Bariera Traian se folosesc între 140 şi 150 de doze de vaccin antirabic. "Noi am făcut toate demersurile necesare, încă de acum o lună, pentru a primi la timp acest vaccin. Avem fondurile necesare, dar ni s-a spus, de la DSP Galaţi, că este o problemă care porneşte de la Ministerul Sănătăţii", a precizat dr. Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Strigător la cer este însă faptul că vaccinul se află chiar la Galaţi, în depozitele furnizorului. Toată procedura de achiziţie este însă blocată, din cauza unei probleme birocratice. "Am făcut o adresă către furnizor şi ni s-a răspuns că vaccinul există în stoc, dar că nu poate fi furnizat până ce Ministerul Sănătăţii nu stabileşte preţul de referinţă. De asemenea, am informat şi ministerul despre această situaţie. Recomandarea pentru persoanele muşcate de câini este să se adreseze Spitalului de Boli Infecţioase, unde medicii se vor ocupa de fiecare caz în parte", a explicat dr. Valentin Boldea, din partea DSP Galaţi.

În lipsa injectării celor cinci doze de vaccin antirabic, rabia este o boală mortală. Persoana muşcată de un câine atins de rabie are la dispoziţie doar 72 de ore pentru a se vaccina. În caz contrar, nu mai există alt tratament!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Final în criza vaccinului antirabic. Dozele ajung doar două luni

S-a terminat criza de vaccin antirabic care a afectat mai bine de o lună de zile judeţul Galaţi, dar şi restul ţării. Spitalele de boli infecţioase nu au putut achiziţiona acest vaccin, nu pentru că nu se afla pe piaţă. Criza a apărut deoarece Ministerul Sănătăţii nu s-a înţeles în timp util cu producătorul asupra preţului de referinţă. La sfârşitul săptămânii trecute, s-a finalizat acest acord, iar spitalele au început să facă comenzile.

„De vineri am primit vaccin antirabic. Este vorba de circa 200 de doze, care ajung aproximativ două luni de zile, dacă luăm în calcul consumul mediu pe lună de vaccin antirabic la nivelul spitalului nostru”, a declarat dr. Mihaela Ganea, director medical Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Vaccinarea  antirabică se face gratuit şi este singura cale de prevenire a rabiei, boală care poate duce la deces.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

O nouă criză de vaccin antirabic în judeţul Galaţi

Galaţiul a intrat, de două săptămâni, pe lista judeţelor care nu mai au vaccin antirabic. Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, în ciuda eforturilor făcute încă de acum două luni, nu s-a reuşit achiziţionarea de vaccin antirabic. Asta deoarece unicul distribuitor al vaccinului, Unifarm, a anunţat că nu are deocamdată cum să facă aprovizionarea.

Vaccinul nu s-ar găsi în toată ţara, iar problema ar putea fi rezolvată doar la Ministerul Sănătăţii.

În judeţul Galaţi se foloseau lunar circa 90 de doze de vaccin antirabic. Deocamdată, nu au fost înregistrate cazuri de persoane cu plăgi muşcate grave care să fi necesitat imunizarea, dar situaţia se poate schimba de la o zi la alta.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.