Jump to content

Criză în construcţii


dcp100168

Recommended Posts

Alarmă!

Criză în construcţii

* Materialele s‑au scumpit dramatic în ultimele luni * Preţul bitumului a crescut cu 35 la sută, al oţelului‑beton cu 53 la sută, iar al cimentului cu 10 la sută * Constructorii spun că scumpirile au făcut ca unele contracte să iasă în pierdere şi că pe termen lung clădirile noi se vor scumpi

După ce, în perioada 2004‑2007, preţul materialelor de construcţie s‑a menţinut la un nivel constant - cu tendinţe de scădere pe fondul concurenţei - începând cu 1 ianuarie 2008 asistăm la o scumpire dramatică a materialelor. Producătorii spun că de vină este criza energetică de la nivel mondial, în vreme ce constructorii se dau de ceasul morţii pentru că scumpirea le‑a "mâncat" deja profitul şi i‑a adus în zona pierderilor.

Şoselele s‑au scumpit cu 35 la sută!

Una dintre scumpirile cu cel mai mare impact este cea a bitumului. Acest material se foloseşte la asfaltatul şoselelor şi este mai scump faţă de decembrie 2007 cu circa 35 la sută. "Până în urmă cu câteva luni, procuram bitumul din import, pentru că era mai ieftin şi mai bun decât cel românesc. Între timp, însă, lucrurile s‑au schimbat dramatic pe piaţă, iar preţul bitumului a explodat. Faţă de luna decembrie, kilometrul de drum asfaltat ne costă cu 35 la sută mai mult", spune Corneliu Istrate, managerul celui mai mare asfaltator din judeţ - Vega 93 SRL. "Partea complicată este că avem o serie de contracte cu preţ ferm, care nu poate fi modificat, aşa că probabil că va trebui să ne refacem calculele de eficienţă economică pentru a acoperi aceste pierderi", a mai spus omul de afaceri.

Fierul‑beton: plus 53 la sută

Un alt "ingredient" al construcţiilor - fierul‑beton - îşi face şi el de cap. S‑a scumpit cu 53 la sută în ultimele patru luni. În decembrie 2007, kilogramul de fier‑beton putea fi procurat cu 1,7 lei, dar în mai 2008 a ajuns 2,6 lei. "Este o creştere mult prea bruscă, ce ne dă peste cap calculele", spune managerul Vega.

Interesant este că, până acum, nimeni nu a explicat care sunt cauzele scumpirii fierului‑beton, producătorii din industria de profil preferând tăcerea în locul explicaţiilor.

Preţul cimentului a crescut... beton

Şi cimentul a luat‑o razna, scumpindu‑se cu 10 la sută de la începutul anului. Mulţi dintre constructori spun că scumpirea nu se justifică, însă fabricanţii afirmă că scumpirea energiei poartă toată vina. "Industria cimentului este un mare consumator de energie, în special gaze şi energie electrică. Scumpirea cimentului este sub scumpirea energiei, ceea ce înseamnă că, de fapt, producătorii au renunţat la o parte din profit pentru a ţine pe loc preţul cimentului", se afirmă într‑un comunicat al patronatului din industria cimentului.

Piaţa imobiliară va fi afectată

Toată lumea este de acord cu un singur lucru: Piaţa imobiliară va fi afectată de aceste scumpiri, în sensul că preţul clădirilor noi va creşte. "Probabil cu 15 la sută", estimează Corneliu Istrate. "Poate ajunge şi la 20 la sută dacă scumpirea materialelor de construcţie nu se opreşte aici", plusează dezvoltatorul imobiliar Marian Băilă. Una peste alta, veştile nu sunt deloc bune. După ce, o perioadă, se părea că scumpirea agresivă a imobilelor s‑a oprit, iată că a apărut o nouă criză care distorsionează piaţa.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23969

Nu cumva dom' Istrate vrea doar să-şi vândă viitoarea "marfă" mai scump? ;)

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.