Jump to content

Dispecerat „112” pentru cine are nevoie de meşteri


Recommended Posts

Dispecerat „112” pentru cine are nevoie de meşteri

* Meseriaşii - selectaţi prin casting * Cum se calculează un preţ corect * Dispecerii de breslaşi * Centralizarea redivivus *

Cu siguranţă, toţi am trecut prin situaţia în care ceva s-a stricat pe neaşteptate şi a trebuit să rezolvăm de unii singuri problema fiindcă n-am putut găsi rapid un meseriaş. Ca să nu mai vorbim de cazurile când meseriaşii fie ne-au lăsat baltă, fie şi-au făcut treaba mai prost şi mult mai încet decât ne-am fi putut aştepta.

Aventuri cu meseriaşi

În documentare, am auzit poveşti reale despre meşteri de ţi se ridică părul măciucă şi îţi tremură buzunarul cu tot cu portofelul din el.

Lucian Diaconiţa a trecut prin şase luni de coşmar. Primii meşteri l-au lăsat cu renovarea pe jumătate făcută, după trei luni. A petrecut o lună făcând „casting” pentru alţi meşteri. Ba cereau enorm, ba nu garantau nimic, nici măcar termenul de execuţie. Ajuns la disperare, a dat peste o echipă care, cam la acelaşi preţ, nu doar că i-a terminat apartamentul, dar s-a întors să-i finiseze şi glafurile la uşi, bonus.

La alţii a fost chiar un câştig cearta cu meşterii. Un reprezentant de vânzări s-a felicitat că, la nervi, a spart toate plăcile de gresie şi l-a pus pe meşter să i le pună aşa, din cioburi. A ieşit un mozaic de-au rămas prietenii cu gura căscată…

Bani în etape şi fără preţuri de dumping

Claudiu Bulai are o mică firmă de amenajări interioare şi exterioare. Ne-a spus cum s-ar putea evita surprizele neplăcute. „Preţul exact al unei lucrări nu poate fi calculat de la bun început. Dar, în general, un calcul bun este cel al materialelor plus încă 80 la sută. Cine cere peste suma asta, înseamnă că speculează. Cine coboară sub ea semnificativ face rabat la calitatea sau cantitatea materialelor. Fiindcă la manoperă nu-şi taie nimeni din bani. Sub un anumit tarif pe oră, mai bine stai acasă şi nu faci nimic.”

În cazul în care clientul nu are deloc idee ce materiale îi trebuie şi cât costă, intervin hazardul sau recomandările. Iar ca să evite hazardul, în cazul în care nu are cine să-l consilieze, mai bine se adresează unei firme. Cât despre plată, niciodată banii toţi înainte, iar materialele importante să le cumpere clientul, ca să fie sigur de ce ia.

Dispecerat specializat

Fost electrician, apoi logistician în armată, Mihai Codreanu s-a gândit să înfiinţeze un dispecerat pentru reparaţii casnice şi alte nevoi personale.

De aproape doi ani a reuşit să înjghebeze o structură în care colaborează cu alte şapte-opt firme. „Furnizăm prestatori de servicii în amenajări interioare, reparaţii electrocasnice, instalaţii sanitare, electrice, dar şi tâmplărie şi mobilier, ba chiar şi reparaţii care au tangenţă cu domeniul auto, serviciile juridice etc.”, ne-a spus Mihai Codreanu.

Sursa sa de inspiraţie este atât un sistem german, în care un astfel de dispecerat asigură meşteri pe o zonă întreagă, dar şi grupurile neoficiale de meşteri care, inclusiv ani buni după instalarea comuniştilor, deserveau clienţi cale de câteva sate. „Eu provin tot dintr-o familie de meseriaşi şi ştiu cât de mult conta renumele şi păstrarea lui. Prin dispeceratul nostru, încercăm şi o rezolvare a cazurilor de urgenţă, când efectiv ai nevoie de un meseriaş, duminica, seara, şi fiindcă, nu ai de unde să-l iei, te inunzi, n-ai lumină sau te apuci să repari singur. Dar încercăm să instaurăm şi o calitate pe piaţă, oamenii să aibă garanţia că apelează la meşteri verificaţi, a căror colaborare noi o tot evaluăm periodic, inclusiv prin prisma reclamaţiilor ulterioare de la clienţi”, precizează Mihai. Dispeceratul funcţionează deocamdată între orele 7,30 şi 20,30, putând fi apelat la numerele de telefon 0757.306.284 sau 0720.009.832.

După 20 de ani, centralizarea se întoarce

Gheorghe Stăncescu e unul dintre cei care a contribuit la proiectul lui Mihai Codreanu. Firma sa montează instalaţii sanitare, electrice şi termice, dar asigură şi placări cu faianţă, gresie, tencuiri şi cam tot ce mai ţine de amenajări interioare. „Ne-am implicat în proiectul dispeceratului fiindcă înseamnă un câştig şi pentru noi. Să fii înregistrat într-o bază de date şi recomandat clienţilor înseamnă continuitate în activitate. Şi astfel şi noi ne putem păstra lucrătorii buni. Altfel, muncitorul pleacă unde e mai bine, de multe ori în străinătate.”

În ceea ce priveşte plăţile, Stăncescu recomandă clienţilor să avanseze bani doar pentru materiale, iar plata manoperei s-o facă doar periodic, pe cât din lucrare s-a mai executat.

Şi Claudiu Bulai vede cu ochi buni un parteneriat cu o firmă care să se ocupe de punerea în legătură a clienţilor cu firmele de construcţii şi reparaţii sau meseriaşii înşişi. „Am avut o situaţie în care noi, ca firmă de amenajări interioare, aveam nevoie punctual de un sudor la o lucrare. Am umblat două săptămâni după unul şi apoi ţine-te complicaţii cu actele, ca să-l putem plăti, că nouă nu ne trebuie sudor în mod curent… Dacă exista un astfel de dispecerat, aranjau ei cu sudorul, se făcea plata separat, şi noi ne vedeam doar de interioarele noastre. După 20 de ani descentralizare haotică, în multe va trebui să reînvăţăm centralizarea.”

Altfel, după cum susţine Claudiu Bulai, va fi mereu haos pe piaţă şi rar meşterii care încep o lucrare vor fi şi cei care o termină, ba mai dau şi garanţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Românii pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice, susține Ministerul Muncii, care anunță lansarea unei platforme electronice destinate beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice. Potrivit unui comunicat al ministerului, platforma electronică este funcțională și poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro, informează Mediafax.

"Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie", se arată în comunicat.

"Beneficiarii pot posta în secțiunea «Marketplace» serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii, serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice", arată ministerul.

"Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți", adaugă ministerul.

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este vorba de șomeri, pensionari, elevi, studenți sau angajați.

"Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici. Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet. La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete", transmite Ministerul Muncii.

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără aranjarea și servirea mesei, curățarea/întreținerea piscinei, curățenia locuinței, spălarea și călcatul rufelor, debarasarea și spălarea vaselor, îngrijirea și plimbarea animalelor de companie, prepararea hranei, plantarea pomilor/arbuștilor şi răsadurilor, realizarea cumpărăturilor pe bază de listă, recoltarea fructelor și legumelor, spălarea covoarelor, a geamurilor și a tâmplăriei, spălarea și curățarea autovehiculelor sau strângerea resturilor vegetale din natură.

Operaționalizarea platformei reprezintă și atingerea jalonului 397 din PNRR.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Tichetiada instalatorilor. Personalul casnic poate fi plătit și fără bani cash

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de servicii casnice, lansată recent de ANOFM și despre care "Viața liberă" a scris, introduce un nou concept pe piața muncii: plata cu tichete achiziționate de pe platforma tichete.anofm.ro, care vor fi schimbate ulterior în bani. Cât de mult bine va aduce această platformă și cât de mult va contribui la eliminarea muncii la negru rămâne de văzut.

Ce se poate spune, în primul rând, despre inițiativa ANOFM este că are intenții bune, dar asta nu este o garanție. Și iadul e pavat cu astfel de intenții, se spune. Tichetele cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate, astfel că acestea beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie. Însă condiția ca lucrătorii casnici să beneficieze de asigurări de pensie și sănătate o reprezintă preschimbarea a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Apoi, este problema încasării efective a banilor. Tichetele sunt hârtii care nu au semnătura lui Isărescu pe ele, nu bani propriu-ziși. Ele pot fi schimbate în bani ulterior și știm cu toții cum este când ai de primit bani de la stat. Mai mult, tichetele nu sunt nici transmisibile, cu nume, prenume și cod personal, așa că tu, ca prestator - instalator, "femeie în casă", spălător de rufe, bătător de covoare, îngrijitor de animale de companie sau cu orice altceva te-ai ocupa - nu poți să plătești cu tichetul mai departe pentru un alt serviciu. Trebuie să aștepți să-l schimbi în bani reali.

Tot teoretic, platforma ANOFM "mediază" cererea și oferta. Beneficiarii postează serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii, serviciile pe care le pot oferi. Nici această interacțiune nu garantează succesul, iar o dovadă în acest sens sunt bursele de locuri de muncă din ultimii ani de la Galați, la care vin câte o mie de oameni și sunt angajați maximum trei-patru, asta în cazurile fericite. La aceste burse, degeaba sunt puse față în față cererea și oferta, când oferta angajatorilor e slabă sau prost plătită, iar candidații strâmbă din nas și ies trântind ușa.

Ca de obicei, practica poate fi cea care ne "omoară". Ce faci când îți crapă o țeavă în casă vineri seară sau în weekend? Te înrolezi pe platforma ANOFM și aștepți ofertele sau dai telefon la meșterul pe care îl cunoști ori pe care ți-l recomandă cineva? Și ce faci dacă tu spui că nu dai mai mult de 100 de lei, iar meșterul îți cere 200 sau mai mult? Sau ce faci dacă pe platformă cererea ta este acceptată de un tânăr de 16-18 ani de care nu ai auzit în viața ta, în timp ce meșterul în care ai încredere îți cere mai mult? Pe mâna cui mergi, dacă vrei să-ți rezolvi rapid și bine problema?

Și cred că mai e o problemă. Sistemul gândit de ANOFM, ca jalon al PNRR, probabil că va declanșa "alergia" multor români la declararea veniturilor, mai ales a celor realizate după sau în timpul programului de lucru la alți angajatori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gălățenii, neinteresați de tichetele pentru plata activităților casnice

Pe 23 aprilie, a devenit funcțională platforma tichete.anofm.ro de evidență a activităților casnice. Marea noutate adusă de această platformă este aceea că, acum, persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații, tichetele valorice cu care sunt plătite serviciile fiind purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. La circa o lună de la lansare, numărul gălățenilor care s-au arătat interesați să angajeze personal prin platforma lansată de ANOFM este neglijabil, conform datelor obținute de "Viața liberă".

Pe platforma tichete.anofm.ro, există trei tipuri de profiluri. Primul îl reprezintă Beneficiarul (persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activitatea), al doilea este Prestatorul casnic (înregistrat și verificat în sistem guvernamental, cel care oferă contra cost serviciile solicitate de beneficiar), iar al treilea este Angajatorul (entitate cu personalitate juridică ce achiziționează tichete pentru a le oferi, ca stimulent, propriilor angajați).

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți, susține ANOFM.

Conform datelor furnizate "Vieții libere" de conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM)  Galați, până pe 29 mai, în județul  Galați erau înregistrați pe platformă 18 beneficiari, 27 de prestatori și un angajator. O singură tranzacție fusese înregistrată la nivelul  Galațiului de la lansarea platformei, prin care un beneficiar a achiziționat 167 de tichete, prin transfer bancar, cu care a plătit un singur prestator pentru servicii de curățenie. Tichetele respective au fost apoi valorificate (răscumpărate) de prestator, care a făcut cerere și a primit banii prin casierie.

Pe de altă parte, în aceeași zi de 29 mai, înregistrat fiind cu un cont de "simplu" beneficiar, pe platforma tichete.anofm.ro nu puteai găsi decât trei prestatori casnici în județul  Galați, care totalizau zece oferte. De ce diferă aceste cifre față de cele comunicate de AJOFM  Galați - greu de spus.

Din cei trei prestatori "vizibili", doi erau din municipiul Galați și unul din Braniștea. Aceștia plasaseră trei oferte pentru "realizarea de cumpărături", cu tarife solicitate de 15 și 60 de lei, și câte una pentru "plantarea răsadurilor" (50 lei), "curățenia/ igienizarea locuinței" (50 lei), "debarasarea și spălarea vaselor" (50 lei), "prepararea hranei" (50 lei), "întreținerea spațiilor verzi" (50 lei), "spălarea geamurilor și a tâmplăriei" (150 lei) și "spălarea și curățarea autovehiculelor" (150 lei).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Un singur beneficiar gălățean folosește platforma de tichete ANOFM

Lansată pe 23 aprilie, platforma tichete.anofm.ro de evidență a activităților casnice nu are impactul sperat de autorități. Cel puțin, nu în Galați, unde un singur beneficiar a cumpărat tichete electronice, cu care a plătit un singur prestator. Prin intermediul acestor tichete, persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații, deoarece tichetele valorice sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Conform datelor furnizate "Vieții libere" de AJOFM Galați, la data de 18 iunie, pe platforma de tichete a ANOFM erau înregistrați 22 de beneficiari, 31 de prestatori și un angajator. În cele două luni scurse de la lansarea platformei online, s-au achiziționat 334 de tichete electronice (câte 167 în luna mai și, respectiv, iunie, în sumă de câte 2.505 lei) și tot atâtea au fost răscumpărate.

"Tichetele au fost achiziționate de un singur beneficiar, care a remunerat același prestator, în activități de curățenie/ igienizare locuință", potrivit AJOFM Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.