Jump to content

Matematicianul-minune de la "Radu Negru"


dcp100168

Recommended Posts

Matematicianul-minune de la "Radu Negru"

* După o muncă de numai patru luni, Nicolae Cudlenco de la Colegiul Tehnic „Radu Negru” a devenit premiant la concursuri de matematică

Nicolae Cudlenco este elevul de la Colegiul „Radu Negru” care a reuşit să obţină 10 curat la simularea la matematică de anul acesta, spulberând astfel mitul că la liceele industriale nu se face performanţă la această disciplină. Recunoaşte, însă, că teza la simulare a fost floare la ureche pe lângă problemele dificile pe care a reuşit să le rezolve la Concursul Naţional de Matematică „Adolf Haimovici” (Iaşi), unde a obţinut premiul al II-lea sau la Concursul „Dan Hulubei”, unde a repetat aceeaşi performanţă. Cum „Adolf Haimovici” este o competiţie foarte serioasă, premianţii sunt admişi fără concurs la facultăţile tehnice. Ca urmare, Nicolae nu mai are decât o grijă, să promoveze bacalaureatul, şi se poate declara deja student la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Bucureşti.

„Un munte de ambiţie şi voinţă”

„S-au mirat toţi profesorii de la Iaşi că nu auziseră până acum de el. De obicei, elevii premianţi obţin performanţe după ani de participare. Nu apar ca din senin, în clasa a XII-a şi obţin şi premiu. Le-am explicat că face matematică cu mine din abia din clasa a XI-a, iar anul trecut, când am vrut să-l iau la concurs, era deja înscris la olimpiada de discipline tehnice. E un elev bun şi toţi profesorii trag de el”, povesteşte profesoara sa de matematică, Visilina Guiţă. Aceasta spune că Nicolae a reuşit s-o uimească cu ambiţia şi voinţa sa. S-au apucat de pregătire la sfârşitul anului trecut, prin luna decembrie. „A muncit în vacanţă şi câte zece ore pe zi. E un munte de ambiţie şi voinţă. În perioada cursurilor, rămânea după-amiaza la pregătire cu mine şi, de multe ori, renunţa la masa de prânz doar ca să stea cât mai mult timp la pregătire. Deşi a fost timpul destul de scurt, a reuşit să înmagazineze un volum foarte mare de cunoştinţe. Am încercat şi cu alţi elevi, dar niciunul nu s-a ţinut cu atâta seriozitate de treabă”, povesteşte profesoara sa.

Olimpic de zece pe linie

E drept că matematicianul de peste noapte nu s-a format pe un teren arid. Nicolae Cudlenco are numai medii de 10 pe linie în primul semestru şi este viitorul şef de promoţie. Mai mult decât atât, în clasa a X-a a obţinut o menţiune la faza naţională a olimpiadei la discipline tehnice, iar într-a XI-a s-a întors cu premiul al II-lea.

Motivaţia basarabenilor

Ieşit din comun este şi faptul că Nicolae nu se bucură de confortul pe care îl au acasă elevii obişnuiţi. Este bursier din Republica Moldova şi locuieşte la căminul de elevi. Mai mult decât atât, are foarte puţin timp liber pentru că este nevoit să-şi ajute tatăl care este comerciant în Piaţa din Micro 17. Pentru că nu este singurul elev din Basarabia care are rezultate de excepţie, m-a interesat care-i explicaţia. „Venim în România şi facem tot posibilul să rămânem, să ne găsim un rost. Aici sunt totuşi alte condiţii”, caută el un răspuns pentru motivaţia pentru carte, pe care elevii noştri au cam pierdut-o.

Dacă spiritul întreprinzător l-a prins de la tatăl său, înclinaţia pentru carte a moştenit-o de la mama sa, care este directoarea bibliotecii din comuna unde s-a născut: „Mama a făcut multe lucruri frumoase în sat. A câştigat un proiect şi a dotat biblioteca cu computere şi internet. A fost pentru prima oară când am avut aşa ceva în sat. Apoi a depus şi alte proiecte, ca voluntar şi a ajutat mai mulţi copii săraci”, spune el, mândru.

Ştie să-şi împartă cu eficienţă timpul astfel încât să se bucure şi de anii de liceu. Are o prietenă, tot basarabeancă. Şi ea este o elevă foarte bună şi s-au pregătit împreună pentru concursul „Dan Hulubei”, unde şi ea a luat locul al II-lea la clasa a XI-a.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.