Jump to content

Lakshmi Mittal, în vizită la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Lakshmi Mittal, în vizită la Galaţi

Miliardarul Lakshmi Mittal se află joi într-o vizită la combinatul siderurgic de la Galaţi. Surse apropiate administraţiei ArcelorMittal Galaţi au confirmat această informaţie fără să facă precizări suplimentare legate de motivul vizitei. Acesta a ajuns la Galaţi cu un elicopter care a aterizat pe platforma siderurgică după ora 10.00.

Liderul sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi, Gheorghe Tiber, a declarat că Mittal a coborât din elicopter însoţit de către country manager-ul ArcelorMittal, Ionel Borş şi a fost întâmpinat de către directorul general al combinatului Gălăţean, Bruno Ribo.

"Nu se cunosc motivele pentru care domnul Mittal face această vizită. Există însă informaţii care arată că vizita acestuia ar putea avea legătură cu situaţia legată de energie şi de starea unităţii de la Galaţi", a spus acesta, care a completat cu faptul că este posibil ca, astăzi, Mittal să aibă o întâlnire la Bucureşti şi cu autorităţi guvernamentale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

UPDATE 18:15

La ora 18:05, Laksmi Mittal a părăsit platforma Combinatului cu elicopterul. Acesta a urcat în aparatul de zbor împreună cu Ionel Borş, country manager ArcelorMittal România, dar şi cu Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi. Nici unul dintre membrii delegaţiei respective nu a făcut vreo declaraţie.

viata-libera.ro

Nu-mi miroase a bine vizita asta....

Link to comment
Share on other sites

Plusurile şi minusurile combinatului de la Galaţi

Miercuri a avut loc o întâlnire a directorului general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, cu primarii localităţilor din zonă şi reprezentanţi ai societăţii civile şi presei. Cu acest prilej, Bruno Ribo a făcut o prezentare a evoluţiei combinatului în ultimii ani. Criza produsă pe piaţa oţelului a pus unele probleme administraţiei, pentru că simultan zona Mării Negre a devenit una dintre cele mai competitive din industria oţelului.

Dacă perioada 2001-2008 era caracterizată de preţuri scăzute la materii prime, o cerere mare de tablă groasă pentru construcţii navale şi faptul că Turcia era un importator net de tablă groasă, având un singur producător, din 2009 situaţia s-a schimbat.

Creşterea preţurilor la materii prime avantajează competitorii din CSI şi Turcia, dar a impus şi o competiţie cu producătorii care folosesc cuptoare cu arc electric, o competiţie dictată de preţul fierului vechi vizavi de cel al materiilor prime. În condiţiile în care cererea de laminate pe piaţa internă este redusă, situaţia s-a complicat prin creşterea competiţiei în zona Mării Negre, prin transformarea Turciei din importator net în exportator net, cu 4 producători şi o ofertă de 6 milioane tone.

Reuşitele anului 2011 sunt punerea în funcţiune a Furnalului 5 după reparaţii capitale, îmbunătăţirile substanţiale în calitate şi livrările integrale la termen, realizarea obiectivelor programelor de mediu şi cel mai bun din istoria combinatului în ceea ce priveşte securitatea muncii.

Nerealizările anului 2011 sunt conturate de pierderile financiare înregistrate din cauza numărului scăzut de comenzi şi scăderea preţului laminatelor, dar şi problemele cu care s-a confruntat administraţia la contractarea energiei. În pofida rezultatelor financiare negative din ultimii trei ani, ArcelorMittal Galaţi are susţinerea bordului director al companiei pentru investiţiile în retehnologizări şi reparaţii. Compania a investit 80 milioane euro în reparaţiile Furnalului nr. 5.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Îngrijorare în Combinat după vizita lui Mittal

Mittal nu mai călcase aici din 2007, când Cocseria şi alte instalaţii încă funcţionau, iar unitatea producea peste 4 milioane de tone de oţel pe an şi era pe profit. Acum, însă, combinatul i-a arătat o altă faţă lui Mittal. După trei ani consecutivi pe minus şi cu o producţie situată sub 2 milioane de tone, unitatea trebuie să iasă din zona pierderilor şi, totodată, să gestioneze două probleme: funcţionarea deficitară a Furnalului 5 după o modernizare în care Grupul ar fi investit peste 80 de milioane de euro, şi găsirea rapidă a unui furnizor de energie pentru a stopa achiziţiile la suprapreţ, la care unitatea a fost forţată să recurgă după încetarea contractului cu Hidroelectrica.

Mittal a stat şapte ore în Combinat

El a sosit cu un elicopter la Galaţi în jurul orei 11.00 şi a plecat la 18.10. În cele şapte ore petrecute în combinat, Mittal a avut o şedinţă cu top managementul companiei şi a vizitat unele echipamente. "După discuţii, domnul Mittal a fost la Oţelărie şi la Furnalul 5", a declarat, spre seară, liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Între timp, muncitorii care ieşeau din tură priveau elicopterul care staţiona în parcarea păzită de lângă staţia de tramvai şi comentau în şoaptă sosirea patronului. Puţini au acceptat să vorbească. "Să ne mărească salariile! Dar le măreşte?", a spus Florin Bumbaru, de la Turnarea Continuă 1. Un alt coleg s-a arătat îngrijorat de soarta combinatului. "Dacă scoţi organele unul câte unul dintr-un organism, el nu mai poate funcţiona. Aşa şi combinatul", a afirmat Marius Chihaia, din UPSRS, referindu-se la închiderile de capacităţi care ar putea afecta în curând şi uzina sa.

Se închide fluxul primar?

Liderul Solidaritatea i-a împărtăşit îngrijorarea. "Domnul Mittal a venit în România special pentru energie şi a ajuns la Galaţi să vadă dacă mai merită să continue activitatea la Galaţi şi în ce formă", a spus Tiber, apreciind că Mittal a avut sau urmează să aibă o întâlnire la Guvern pe tema energiei. "Din informaţiile mele, dacă domnului Mittal nu-şi atinge scopul, iar combinatul nu se redresează în următoarele luni, se intenţionează închiderea provizorie în septembrie a fluxului primar, de la furnale până la turnarea continuă", a declarat Tiber.

A plecat cu tot cu Ribo

Mittal a plecat însoţit de şeful Diviziei Europene de Produse Plate, Sanjay Samaddar, de country managerul Ionel Borş şi de directorul combinatului, Bruno Ribo.

Compania nu a emis nicio declaraţie până la închiderea ediţiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Declaraţie de presă

Domnul Lakshmi N. Mittal, Preşedinte şi Chief Executive Officer al ArcelorMittal a vizitat astăzi Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi, pentru o analiză obişnuită a activităţii. El a inspectat principalele echipamente de producţie şi a discutat cu manageri local şi cu muncitori.

În timpul evaluărilor, Dl. Mittal a apreciat dinamica bună a rezultatelor în domeniile Securitate şi Sănătate în Muncă şi Calitate dar şi a progreselor obţinute la Furnalul nr. 5 după restartarea şi în urma modernizării complete a acestuia. De asemenea, el a apreciat Programul de Transformare în curs de derulare, cel mai mare de acest tip din România.

Domnul Mittal şi-a exprimat încrederea în echipa locală - manageri şi muncitori – şi că aceasta va depăşi actualele dificultăţi generate de situaţia pieţei.

Dorian Dumitrescu,

Country Communicator ArcelorMittal Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Ce ascunde vizita patronului Combinatului în România

Mittal ameninţă cu închiderea temporară fluxului primar! Asta susţine liderul sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, că ar lua în calcul patronul Combinatului în cazul în care solicitările sale nu vor avea câştig de cauză în faţa oficialităţilor române. „Din informaţiile pe care le am, Mittal ar fi spus cu ocazia vizitei că dacă nu va obţine un preţ al energiei electrice mai bun pe o perioadă mai mare şi un preţ mai mic la gazele naturale, iar dacă situaţia economică-financiară nu se redresa în următoarele luni, ia în calcul închiderea temporară a sectorului cald, adică a fluxului primar, de la 1 septembrie, ceea ce ar afecta circa 3.000 de oameni. Din punctul meu de vedere acesta poate fi considerat un şantaj făcut autorităţilor române”, ne-a declarat Tiber.

Descinderea patronului ArcelorMittal, joi dimineaţă, la Combinatul de Galaţi, nu este deloc întâmplătoare şi are loc după ce la putere a venit guvernul USL, din care face parte PSD, partidul pe vremea căruia fostul colos siderurgic a fost vândut pe o sumă infimă, laolaltă cu alte obiective sociale importante ale oraşului.

Gheorghe Tiber, liderul de sindicat care spre deosebire de liderii sindicatului Siderurgistul nu îi este frică să arate cu degetul în legătură cu ceea ce se întâmplă la Combinat, ne-a declarat următoarele: „De multă vreme am tot atras atenţia asupra faptului că activitatea Combinatului scârţîie din toate încheieturile. Furnalul 5 scârţie şi el din toate încheieturile, în sensul că nu produce cât ar trebui. Mai mult, am atras atenţia asupra faptului că foarte multe din produsele finite de la LTG2 sunt rebuturi şi din această cauză unele comenzi nu pot fi onorate deoarece produsele nu au calitatea corespunzătoare, fiind situaţii în care s-au pierdut clienţi din această cauză. Situaţia nu este una deloc bună, cu toate încercările conducerii de a prezenta situaţia cât mai roz”.

Se pare că Mittal a venit în România pentru a discuta la nivel înalt cu oficialităţile din Bucureşti un subiect extrem de sensibil, şi anume cel legat de enegia electrică necesară Combinatului, şi aici este vorba nu numai de asigurarea unei anumite cantităţi pe o perioadă cât mai mare de timp, cât şi cumpărarea la un preţ cât mai avantajos. Deşi reprezentanţii de seamă ai Combinatului şi-ar dori să primească energie electrică în condiţii asemănătoare ca până acum câteva săptămâni, este greu de crezut că ar fi totuşi posibil dacă ţinem cont de faptul că Uniunea Europeană este cu ochii pe contractele încheiate anii precedenţi cu „băieţii deştepţi”, în care erau incluşi şi cei de la Combinat. Surse demne de încredere ne-au declarat că s-ar dori cumpărarea unei cantităţi de curent pe o perioadă mult mai mare şi pe o frecvenţă mai mare şi mai stabilă, de exemplu prin linia Ucraina, dar acesta ar fi de fapt un subterfugiu care ar putea folosit într-un alt scop.

Patronul Combinatului a vizitat oţelăria, considerată o zonă fierbinte, după care s-a deplasat la furnalul 5, a cărui modernizare şefii Combinatului se laudă că s-ar cifra la 80 de milioane de euro, sumă contestată de liderul sindicatului Solidaritatea. Mittal a trimis un angajat indian la suflante, pentru a vedea care este situaţia de acolo, iar acesta i-a dat ulterior raportul. Surse demne de încredere de la nivelul Combinatului ne-au declarat că punctul de vedere al patronului Combinatului, pe care acesta l-a prezentat, ar fi fost unul realist dar ultimativ, dar nu au explicat termenul „ultimativ”. Lakhsmi Mittal a luat masa la turnul administrativ şi nu s-a întâlnit cu nicio oficialitate a oraşului.

Potrivit informaţiilor noastre, în funcţie de cum vor decurge discuţiile la Bucureşti, nu ar fi exclus să se întâmple lucruri spectaculoase în evoluţia fostului colos siderurgic.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

"Analiza obişnuită" a unei situaţii critice

Vizita de joi a lui Lakshmi Mittal la combinat a picat exact în momentul în care unitatea de la Galaţi se confruntă cu cea mai neagră perioadă de după privatizare: investiţii fabuloase a cător eficienţă nu a fost confirmată, o piaţă a oţelului în cădere liberă şi pierderea clienţilor care dădeau combinatului doze de supravieţuire. Acestora li se adaugă şi gravele dificultăţi generate de pierderea contractelor cu Hidroelectrica pentru furnizarea energiei la un preţ situat sub cel al pieţei.

Cum a găsit Mittal combinatul de la Galaţi

Situaţia este în continuare grea pe platforma siderurgică din sudul Moldovei, a spus recent directorul general, Bruno Ribo. Compania a investit peste 80 de milioane de euro în modernizarea Furnalului 5, mai mult decât a plătit pe întreg combinatul, dar, pe lângă faptul că investiţia nu a atins încă performanţele tehnice aşteptate, capacitatea de producţie este oricum mai mare decât cererea actuală de pe piaţa de oţel. În plus, voci sindicale afirmă că, în zona laminoarelor, calitatea produselor lasă încă de dorit, chiar dacă şi aici s-au făcut investiţii. Problemele de calitate a tablelor au fost însă infirmate de către companie, care a susţinut că, de fapt, în ultima perioadă a fabricat cele mai bune produse din ultimii şase-şapte ani, dacă nu din istorie.

Mai mult, industria oţelului arată cu totul altfel în regiune după criză. Pe piaţa tablelor groase, cererea se menţine sub capacitatea de producţie în Europa, motiv pentru care ArcelorMittal a închis în ultimele luni mai multe instalaţii de la Galaţi (Furnalul 3) şi din Occident. Pe piaţa rulourilor, combinatul gălăţean a pierdut o parte însemnată din piaţa turcă, unde au apărut nu mai puţin de patru laminoare din 2008. În ciuda acestei schimbări majore de context, Turcia rămâne cel mai important client pentru unitatea siderugică de la noi. Turcii intenţionau chiar să investească într-un laminor de la Galaţi, care urma să producă exclusiv pentru piaţa din Asia Mică, dar înţelegerea a căzut.

Mittal a găsit aici un combinat în care continuă să se închidă capacităţi de producţie, în care se vorbeşte în continuare despre reduceri de personal şi, poate cea mai gravă problemă, nu există un contract stabil pentru aprovizionarea cu energie.

A venit Mittal să închidă combinatul?

Nici vorbă, susţine compania. "Domnul Lakshmi N. Mittal a vizitat astăzi Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi, pentru o analiză obişnuită a activităţii. El a inspectat principalele echipamente de producţie şi a discutat cu manageri locali şi cu muncitori. (...) Domnul Mittal şi-a exprimat încrederea în echipa locală - manageri şi muncitori - şi că aceasta va depăşi actualele dificultăţi generate de situaţia pieţei", a declarat purtătorul de cuvânt, Dorian Dumitrescu, după plecarea miliardarului.

Sindicaliştii au o altă variantă. "Din informaţiile mele, dacă domnului Mittal nu-şi atinge scopul, iar combinatul nu se redresează în următoarele luni, se intenţionează închiderea provizorie în septembrie a fluxului primar, de la furnale până la turnarea continuă", a afirmat liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Opinia acestuia nu este similară cu cea a liderilor de la Siderurgistul. "Informaţiile legate de potenţiale opriri de echipamente sunt simple supoziţii. Este însă regretabil că domnul Mittal nu a avut o întâlnire şi cu noi", a spus Vasile Crişan, purtător de cuvânt al sindicatului.

Un aspect interesant al vizitei de joi este acela că recent instalatul director al combinatului, Bruno Ribo, a trebuit să plece pe nepusă masă împreună cu Lakshmi Mittal, luând cu el şi două genţi de voiaj. Acest episod a generat discuţii legate de o eventuală plecare definitivă a şefului de la Galaţi, a treia din ultima jumătate de an. Compania a infirmat, însă, acest lucru, spunând că Ribo a plecat într-o delegaţie în străinătate.

Discuţii electrice

După venirea lui Mittal în România au apărut date, inclusiv din zona guvernamentală, legate de o întâlnire a miliardarului cu autorităţile române la cel mai înalt nivel pentru obţinerea unui contract pentru energie. Aceste zvonuri au fost însă infirmate atât de companie, cât şi de reprezentanţii Guvernului şi ai Preşedinţiei. Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat pentru Viaţa liberă că pe agenda premeirului nu se află şi nu s-a aflat o astfel de întâlnire. Acesta a mai spus că nu are cunoştinţă ca o astfel de dezbatere să fi existat între miniştri din cabinet şi reprezentanţi ai companiei. Un răspuns similar am primit şi de la Palatul Cotroceni, prin vocea purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

Tobin Postma, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal de la Londra a declarat că nu comentează aceste aspecte, dar că nu ştie să fi existat o astfel de întâlnire.

Despre piaţa de energie din România a vorbit vineri ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, care a anunţat eliminarea tarifelor fixe şi transferul tranzacţiilor pe bursă. "Am reuşit să aducem aceste contracte pe piaţa concurenţială, fapt care s-a şi întâmplat. În primele zece zile de mandat am eliminat preţul fix şi am reuşit să avem un preţ la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat printr-un mecanism de corecţie", a afirmat Chiţoiu într-o conferinţă de presă.

Scandalul energiei

De aproape jumătate de an, ArcelorMittal cumpără energie la suprapreţ, de pe Piaţa pentru Ziua Următoare. Contractul din ultimii doi ani cu Hidroelectrica a expirat în ianuarie şi încercările companiei de a încheia un nou contract cu producători autohtoni de energie au eşuat. Câtă vreme a fost în vigoare, acesta a fost contestat de traderii de energie care alimentau înainte combinatul. Oficialii combinatului au răspuns acuzelor spunând că ArcelorMittal este al doilea consumator de energie din ţară şi au preferat să ia direct de la producători pentru a evita intermediarii, care aplicau adaosuri. În plus, cei de la ArcelorMittal au susţinut că tranzacţiile cu statul, efectuate pe bursa OPCOM, au fost transparente şi legale. Cu toate acestea, achiziţiile avantajoase de la stat au trezit suspiciunile Comisiei Europene, care a declanşat o anchetă pentru a determina dacă ArcelorMittal a beneficiat de un ajutor de stat.

Istoricul incursiunilor miliardarului la Galaţi

Mittal a ajuns la Galaţi de patru ori până acum. Prima vizită a fost înainte de privatizare, atunci când unitatea de la Galaţi avea 20.000 de angajaţi şi funcţionau toate capacităţile de producţie. A urmat vizita de după semnarea contractului de privatizare. În 2007, Lakshmi Mittal ajungea din nou la Galaţi, într-o vizită despre care nici astăzi nu se ştiu prea multe. La vremea respectivă, ArcelorMittal Galaţi avea suficiente comenzi şi înregistra un profit considerabil. Există informaţii potrivit cărora atunci Mittal ar fi aterizat în Dobrogea şi a ajuns la Galaţi într-o noapte, după ce a trecut Dunărea cu bacul. Uimit de întiderea de luminiţe din Portul Mineralier, a întrebat ce se află acolo şi a aflat cu surprindere că este vorba despre una dintre proprietăţile sale. Din acest motiv a cerut să viziteze portul, surprinzând portarii care nu se aşteptau la o astfel de vizită.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Vizita lui Mittal la Combinat tulbură apele

În timp ce reprezentanţii conducerii transmit comunicate de presă în care dau asigurări că vizita lui Lakhsmi Mittal ar fi fost una obişnuită, ocazie cu care a vizitat anumite obiective şi a vorbit cu muncitorii şi şefii de deparamente, liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilior, Gheorghe Tiber, continuă să îi contrazică pe şefii fostului colos siderurgic.

„Mittal nu a venit la Galaţi pentru o vizită obişnuită. Din informaţiile pe care le am, nu a fost mulţumit de situaţia unităţii şi se pare că înainte de a veni joi dimineaţă în Combinat sau imediat după ce a plecat de la Galaţi ar fi avut o întâlnire neoficială cu reprezentanţi de seamă ai Guvernului, la care ar fi participat şi premierul. Motivul acestei întâlniri ar fi fost, potrivit informaţiilor mele, discuţii legate de preţul energiei şi al gazelor naturale. Potrivit informaţiilor mele, Mittal ar fi dat două ultimaturi, unul statului român şi celălalt reprezentanţilor conducerii Combinatului”, susţine Tiber.

”O nouă ordonanţă va fi dată în cursul lunii iunie”

Susţine Gheorghe Tiber, care mai afirmă că decizia ar fi fost luată vineri, urmând ca noua schemă de autodisponibilizare să fie în vigoare şi în cursul lunii septembrie, când ar urma să se dea un verdict legat de soarta sectorului cald. „Porivit informaţiilor mele, vineri s-a decis să se dea o nouă ordonanţă, iar dacă până în septembrie situaţia nu se va redresa iar oficialităţile române nu vor da anumite facilităţi pe care Mittal le doreşte, se ia în calcul închiderea sectorului cald pe o perioadă determinată. Mai mult, potrivit informaţiilor mele, tot vineri s-a decis ca cele două laminoare de tablă groasă să fie preluate, prin vânzare sau concesionare, de un investitor turc, şi aici e vorba de LTG2, şi respectiv unui investitor neamţ, şi anume LTG1. Situaţia este departe de a fi cum se doreşte să fie prezentată de conducere iar oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să lupte pentru menţinerea locurilor lor de muncă. Aşa cum am mai spus de nenumărate ori, se doreşte transformarea acestui Combinat într-o făbricuţă după ce a fost stors încetul cu încetul”, susţine Tiber. Acesta afirmă că acordarea de facilităţi celor de la Combinat trebuie condiţionată de obţinerea unei anumite producţii, de efectuarea unor investiţii, de menţinerea unui anumit număr de locuri de muncă. „Probabil se doreşte ca totul să aibă loc în cea mai mare linişte, deoarece vin alegerile şi nu trebuie ca oamenii să fie nemulţumiţi”, susţine Tiber.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Si oamenii aia se vor bucura de bani... Multi dintre ei o vor tine in petreceri si gratare pana vor ramane fara o letcaie... Unii vor pleca la sat (daca mai au unde), altii vor creste numarul infractorilor...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.