Jump to content

Combustibil la discreţie pentru maşinile de la Apă Canal


Recommended Posts

Combustibil la discreţie pentru maşinile de la Apă Canal

La începutul lunii aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) apar trei anunţuri de achiziţie combustibili, motorină şi benzină fără plumb. Din sumele alocate, reiese că poliţia locală merge mai mult pe jos, Administraţia Pieţelor circulă cât curierii, iar la Apă Canal se merge în regim de taxi.

Poliţia Locală şi pedestră

La 300 de angajaţi, poliţia locală are 15 maşini. 13 autoturisme, un microbuz şi un furgon. Conform SEAP, cumpără benzină şi motorină de 66.535 de lei, peste 11.000 de litri.

"Pentru jumătate de an", ne-a spus Cristian Gâscă, şeful instituţiei. "Dar ca să ştiţi exact, avem normă de 100 de litri per maşină lunar şi cine o depăşeşte merge pe jos. De fapt, mergem pe jos dimineaţa, iar maşinile le folosim seara şi noaptea mai mult.."

Am făcut un calcul, punând câte 7 litri la suta de kilometri pentru fiecare autoturism şi 15 pentru furgoane. A rezultat că, dacă nu se încadrează în 50-70 km pe zi per maşină, poliţiei locale nu i-ar ajunge carburanţii.

Administraţia pieţelor - 12.000 km lunar

Opt maşini: patru autoturisme, un papuc, două microbuze şi un furgon uşor. Pentru benzina acestora, Administraţia Pieţelor a alocat 135.242 de lei. După socotelile noastre, 7-10 litri la sută autoturismele şi 15 microbuzele şi furgonul, a reieşit că fiecare dintre autovehiculele pieţarilor poate să facă 50 km pe zi, 365 de zile pe an, şi, la final de an, tot le mai rămân 300 de litri nefolosiţi la fiecare din autovehicule...

Apă Canal - ziua şi suta de kilometri

Aici sunt 47 de autovehicule. Autoturisme, furgoane cu cinci locuri şi benă, autospeciale, autocamion cu semiremorcă, ba chiar şi tractoare rutiere. Banii pentru combustibil, conform SEAP, ţineţi-vă bine!, 1.135.000 de lei. Ca să acopere suma asta, la consumuri de 9-12 litri la sută maşinile mici şi 15 furgoanele, 20 autocamioanele uşoare şi tractoarele rutiere şi 25 autospecialele sau 30 cap tractorul, e nevoie de 100 km per maşină zilnic, 300 de zile lucrătoare pe an. Asta în condiţiile în care furnizorul local de apă trasă şi împinsă declară doar 27 de şoferi la 47 de volane... Nu negăm că mulţi dintre angajaţi îşi conduc singuri maşinile, dar cu siguranţă nu cu normă de kilometri cât a unui şofer...

Mic tratat de acces la informaţii publice sensibile

Am încercat totuşi să luăm şi o poziţie din partea companiei şi ne-am adresat directorului tehnic, Niţă Podaru. Acesta nu a vrut nici în ruptul capului să ne pună în legătură cu cineva de la Logistică, să ne dăm şi noi seama câţi kilometri pe an face un autovehicul al furnizorului public de utilităţi. Bineînţeles, ni s-a servit din nou soluţia cu solicitarea prin fax, cu număr de înregistrare, aşteptat 30 de zile etc.

Legea accesului la informaţiile publice prevede că solicitările trebuie onorate de instituţiile interpelate în 10 zile, maximum 30 de zile în cazul informaţiilor detaliate, greu de colectat, dar cu justificare prealabilă. În cât timp credeţi că am primit nişte biete tabele cu marca maşinilor, vechimea, valoarea şi modalitatea de achiziţie? Aţi ghicit...

Tocmai de aceea nu am mai aşteptat alte 30 de zile ca să aflăm şi câţi kilometri prestează respectivele maşini şi la ce consum. Am preferat să socotim singuri şi să ne verificăm prin cititorii noştri. Ei sunt, cu siguranţă, mai experimentaţi decât noi, cel puţin în a drămui banii acum, pe timp de criză.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.