Jump to content

Nebuna din Chaillot - premieră la Dramatic


dcp100168

Recommended Posts

Nebuna din Chaillot - premieră la Dramatic

In aceste week-end, Teatrul Dramatic Fani Tardini din Galati va invita la un spectacol gandit si regizat de Geirun Tzino. Este vorba de Nebuna din Chaillot, o adaptare dupa textul Jean Giraudoux. Aceasta piesa isi propune a fi un mix intre musical si teatru dramatic, idee cu totul inedita pentru scena galateana.

Galatenii si nu numai sunt asteptati sambata si duminica, incepand cu ora 19.00, la cea mai recenta premiera a Teatrului Dramatic Fani Tardini. Piesa Nebuna din Chaillot, regizata de Geirun Tzino, isi propune sa socheze, sa incante si sa puna pe ganduri publicul. Piesa pune fata in fata doua lumi, cea a afacerilor si cea a oamenilor saraci, intr-un decor cu totul nou pentru dramaticul galatean.Spectacolele in premiera vor avea loc sambata si duminica, incepand cu ora 19.00.

a1galatibraila.ro

"Nebuna din Chaillot", ca musical, la Teatrul "Fani Tardini"

Presa a avut parte ieri de o altfel de conferinţă de presă, "pe degustate", la Teatrul Dramatic, unde, înainte de a pune întrebări, am putut vedea un fragment din montarea care va avea premiera sâmbătă, de la ora 19,00. Este vorba despre "Nebuna din Chaillot" de Jean Giraudoux, piesă adaptată pentru a ieşi comedie muzicală.

Gălăţenii "vor vedea altceva decât au văzut până acum în Teatrul Dramatic, o montare care ne-a pus pe toţi pe jar", dând şansa actorilor să-şi arate "şi alte faţete", de interpreţi vocali şi dansatori - ne-a asigurat directorul teatrului, Vlad Vasiliu.

Regizorul Ţino Geirun, obişnuit al scenelor Vienei, cu patru montări şi la Galaţi, a semnat acum şi regia, şi partitura muzicală, cu texte cu tot, şi scenografia. Este un spectacol complex şi riscant, fiind "costisitor", ne-a avertizat directorul teatrului: trebuie cel puţin 200 de bilete vândute, pentru a nu intra "în faliment" spectacolul: costurile pentru orchestră şi colaboratori se ridică la 900 lei pentru fiecare reprezentaţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nebuniile… bunilor din Chaillot

* Un spectacol muzical care a pus actorii „pe sârmă” *

Cum altfel să explici cum au reuşit actorii Dramaticului gălăţean să cânte şi să danseze, pe lângă joc şi joacă, la premiera de sâmbătă a piesei „Nebuna din Chaillot”, de Jean Giraudoux? Piesa potrivită lumii corupte de azi, a fost montată prima oară la Paris în 1945 (iar în variantă musical, în 1969). În ciuda cruzimii şi scriiturii demonstrative a piesei de tip brechtian, montarea regizorului Geirun Ţino de la Dramatic reuşeşte să dea publicului o comedie aplaudată. Se râde la multe replici, la gagurile scenice inventate de regizor, mai rar la interpretare. Şi se aplaudă mult la urmă, foarte puţin însă la momentele care ar cere acest lucru prin tensiunea textului sau jocul actorului.

„Barometrul” sălii spune deci cât de plastic este spectacolul, însă fără surprize extraordinare la nivel actoricesc. Joacă excelent, cu fine nuanţe, Vlad Vasiliu (Prospectorul), folosind şi tehnologia tehnică (microfoane, panou de proiecţie). Cristian Gheorghe (Peticarul) dă un recital de roluri, amuzant ori dramatic, parodiind alte personaje. Cristina Uja impresionează cântând cu căldură de profesionist, dansând, susţinând scena (interpretarea scade însă, ca şi volumul glasului, în replici). Ioana Citta Baciu (Josephine, nebuna din Concorde), deşi cu rol de mică întindere, ceea ce nici nu-i dă şansa memorabilităţii) este cea mai convingătoare „nebună”, secondată de Tamara Constantinescu, care a lucrat, se vede, la construcţia rolului său (Constance, nebuna din Passy) alături de Liliana Lupan, caldă, amuzantă (în Aurelie, nebuna din Chaillot). „Nebuna” titulară, însă nu şi titulara jocului, într-un rol pe care l-a jucat cu alt succes Olga Tudorache, în 1978, la Teatrul Mic – greu de egalat, n´est-ce pas?! Sau, în variantă cinematografică, Katherine Hepburn.

Pată de culoare în rol episodic, Dan Căpăţână (Sergentul de stradă) vine parcă din desenele la Bravul soldat Svejk, îmbrăcat la un moment dat parcă dintr-o altă scenografie, potrivită însă jocului. Lucian Pînzaru (Preşedintele), Gabriel Constantinescu (Misitul), Vasile Dănilă (Baronul) sunt bine lucraţi ca grup şi rămân pe retină, înlocuind ca importanţă pe „nebune”. Legătura între lumi şi măşti o face Cristian Gheorghe. Personaj aplaudat: muzica! Multă muzică live! Instrumentişti foarte buni (Marian Sava, Gabriel Bulancea, Dan Gălăţeanu, Leonard Croitoru) şi actori (Cristina Uja, Tamara Constantinescu) bine-cântând vocal. Muzica spectacolului, foarte antrenantă, este semnată tot de regizor: parte compusă de acesta, parte adaptată (versurile îi aparţin) după melodii din altă zonă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.