Jump to content

Valea Mărului - cea mai verde localitate gălăţeană


dcp100168

Recommended Posts

Stejarul de 500 de ani din Valea Mărului

Unul dintre cei mai bătrâni stejari din judeţul nostru şi din ţară este la Valea Mărului. Sătenii îi spun „Stejarul arcaşilor”, fiindcă aşa au apucat din moşi-strămoşi.

Potrivit unei inscripţii pe care am văzut-o la Primăria comunală, arborele număra 450 de ani, în anul 2001. „După toate cercetările mele, cred că acest stejar are peste 500 de ani. Cred că este ultimul stejar din codrii ştefanieni şi este din vremea lui Ştefan cel Mare, fiindcă despre arcaşii Sfântului Voievod e vorba”, a declarat primarul Virgil Doca.

Trunchiul arborelui din Valea Mărului are o circumferinţă de 5,40 metri şi o înălţime de 36 de metri. Coroana sa îşi desenează umbra pe o suprafaţă de 20-25 de metri, în funcţie de poziţia soarelui. Vechimea lui îl recomandă între arborii de patrimoniu din ţară şi între puţinii care dăinuie de secole.e92cc762f963b1ec5198054b9b7f9744_L.jpg

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mai era un astfel de stejar pe dealurile Branestiului, dar a fost "rezolvat" acum cativa ani! Nu stiu daca s-a uscat sau a fost "topit" ideea e ca a disparut!

Era de cand lumea, un reper ce se regasea inclusiv pe hartile militare!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Valea Mărului - cea mai verde localitate gălăţeană

Valea Mărului este cea mai verde aşezare din judeţul nostru, împăduririle fiind o prioritate pentru Administraţia comunală. Dacă terenul din localitatea vecină Matca se vede ca o întindere albă, datorită solariilor care acoperă aşezarea, la Valea Mărului, totul este verde. „În prezent, cam 12 la sută din suprafaţa comunei este împădurită şi avem dorinţa să ajungem la 35 la sută, ca în Austria”, spune primarul Virgil Doca.

În acest sezon, întreaga comună este scăldată în parfum de salcâm, fiindcă domină suprafaţa împădurită cu salcâm.

Localitatea, cu 3.939 de locuitori, potrivit ultimului recensământ din 2011, are în prezent 600 de hectare de pădure. Proiectul de împădurire a fost susţinut numai din surse proprii, iar plantări consistente s-au realizat între anii 2000 şi 2010.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Comuna Valea Mărului are stemă

* „După cinci ani de trudă şi aşteptări, o să beau o bere”, ne-a spus, fericit, primarul comunei Valea Mărului

Comuna Valea Mărului, din judeţul Galaţi, are, începând din această lună, propria stemă. După aproximativ cinci ani de zile de la demararea procedurilor necesare aprobării însemnului, Guvernul le-a făcut cadou localnicilor din Valea Mărului, chiar în prag de Sărbători, o stemă.

Pe data de 9 decembrie, Executivul a publicat în Monitorul Oficial al României, „Hotărârea privind aprobarea stemei comunei Valea Mărului, judeţul Galaţi”, însoţită de două anexe în care era ilustrată stema şi prezentate semnificaţiile elementelor însumate ale blazonului comunei. „Legea obligă toţi primarii unităţilor-administrativ-teritoriale să creeze o stemă a localităţilor pe care le conduc. Am trudit cinci ani de zile ca să ajungem în acest punct. Te plimbă autorităţile de-ţi iese pe nas. Chiar dacă există obligativitate şi nicio unitate-administrativ teritorială nu trebuie să existe fără stemă, mulţi dintre primari se lasă păgubaşi, după ce sunt purtaţi atâta timp pe drumuri. Stătea prin sertarele de la Bucureşti chiar de pe timpul Guvernului Boc (…) O să beau o bere, după atâta timp. Aşa o să sărbătoresc”, ne-a declarat Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului, care a precizat că, în curând, în Primărie, vor exista drapele cu însemnele comunei, precum şi mape şi pixuri care vor purta emblema localităţii.

511b77d72bde6fc48200f3f09692b0d4_L.jpg

Stema comunei Valea Mărului este un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat, pe care se află un măr cu două frunze, flancat de două ramuri de salcâm, care se întretaie în partea de jos. În partea inferioară, se află o pasăre „Phoenix”, neagră, ieşind din flăcări roşii. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. „Mărul face referire la etimologia numelui localităţii. Cele două ramuri de salcâm semnifică faptul că o mare parte a spaţiului forestier revine salcâmişurilor. Pasărea Phoenix ieşind din flăcări este un simbol care se regăseşte pe stema familiei Mavrocordat, care a fost proprietara moşiei Puţeni (denumirea veche a satului Valea Mărului). Coroana murală cu un turn semnifică faptul că localitatea are rangul de comună”, conform documentelor oficiale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Primarul comunei Valea Mărului: "Îmi iubesc oamenii şi am muncit pentru binele lor"

Localitatea Valea Mărului se află în centrul judeţului Galaţi, la o distanţă de 60 de kilometri de municipiul de reşedinţă şi la 20 de kilometri de Tecuci. Este compusă din două sate: Valea Mărului (ce include şi cătunul Coasta Văii) şi Mândreşti, aflat la patru kilometri nord. Având statut de comună, localitatea are ca vecini în nord şi nord-vest comuna Corod, în est comunele Smulţi şi Corni, în sud comuna Cudalbi, iar vest comuna Matca.

În prezent, Valea Mărului este condusă cu o „mână de fier” de Virgil Doca, în vârsta de 48 de ani. El se poate lăuda că este primul primar vălmărean, după mai bine de 30 de ani. "Din anul 1974 până la mine, nu a mai fost niciun "conducător" originar din Valea Mărului, toţi erau veniţi din alte părţi", spune mândru edilul.
Primăria i-a fost a doua casă de mai bine de 16 ani. A avut până acum două mandate de viceprimar şi acum se află la cel de-al doilea mandat de primar. Ca orice început, acesta nu este uitat prea uşor. Însă mereu a încercat să aducă schimbări bune în viaţa localnicilor. „La început, când am venit eu aici ca viceprimar, la sediul primărie erau două maşini de scris. Şi învăţam şi eu să scriu aşa, ţâc-ţâc-ţâc, cu câte un deget. După ce am devenit primar, am făcut un proiect şi am dotat primăria cu calculator şi soft. Mamă, ce mândru eram când spuneam "soft" şi ştiam să-l folosesc. Eu am făcut înainte un curs de calculator la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative la Bucureşti. Ceva mai târziu, i-am trimis pe toţi de aici să facă studii superioare", povesteşte edilul vălmărean.

Număr incert de locuitori

Ca în orice documentare despre o comună din judeţul Galaţi, am vrut să ştim câte suflete trăiesc în Valea Mărului. Auzind întrebarea noastră, primarul a spus că are trei răspunsuri diferite: "Situaţia stă cam aşa: la recensământ ne ies aproximativ 4.000 de locuitori, mai exact, 3.947, la statistică vreo 3.700, pentru că nu sunt luaţi în considerare cei care sunt plecaţi de mai mult de şase luni la muncă în străinătate. Cu toate că e o aberaţie pentru că oamenii au casă aici, îşi plătesc taxele şi impozitele, vin şi-şi scot certificate de naştere, de deces, de căsătorie. Chiar astăzi am căsătorit doi tineri care pleacă înapoi în Belgia la muncă, mai vin peste opt luni la Valea Mărului. Păi ei sunt sau nu cetăţeni de-ai mei? Sunt, nu? În plus, la Evidenţa Populaţiei suntem înregistraţi cu 5.300 de locuitori, pentru că sunt trecuţi toţi cei care au casă pe teritoriul comunei Valea Mărului”.
Faţă de alte comune din judeţul Galaţi, unde populaţia este îmbătrânită, aici lucrurile stau altfel. „Din cei aproximativ 2.000 de vălmăreni capabili să muncească, 700 sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar cam 1.100 sunt angajaţi. Sunt tot felul de baruri, restaurante în zonă, au unde să muncească dacă vor. Din numărul total, mai avem 200 de persoane care iau ajutor social”, explică primarul din Valea Mărului.

Educaţia, pe drumul cel bun

În toată comuna Valea Mărului sunt, conform edilului, 300 de şcolari şi 75 de preşcolari. Ei învaţă în două şcoli gimnaziale şi o grădiniţă, toate trei moderne, iar de educaţia lor se ocupă patru educatori, opt învăţători şi 14 profesori. „Unele dintre cele mai importante proiecte pe care l-am avut de la începutul mandatului meu de primar a fost să modernizez şcolile şi grădiniţele. Le-am reabilitat de la zero, le-am dotat cu laborator de informatică, tot ce trebuie şi, cel mai important, toate au centrale termice, ca să nu tremure cei mici iarna în clase. Îmi amintesc să am avut ceva divergenţe la început cu proiectantul, pentru că la grădiniţă nu-mi făcuse toaletele înăuntru. Şi aşa am fost nevoiţi să anulăm o sală de curs, să facem compartimentare pentru toalete”, povesteşte Virgil Doca, arătându-ne în acelaşi timp clasele moderne şi curate.

Proiecte de suflet

Pentru că apa este esenţială şi apa curentă în curţi le-ar uşura mult traiul sătenilor, Virgil Doca s-a conformat dorinţei comunităţii când a primit patalamaua de primar. „Încă din 2008, când mi-am început mandatul de primar, le-am tras apă oamenilor. Un alt proiect drag mie a fost "Cadastru General la Valea Mărului". În doar 19 comune din cele peste 3.000 din România s-a făcut cadastru general, după care fiecare om a primit carte funciară pentru fiecare parcelă, un proiect de vreo 5 milioane de euro. În judeţul Galaţi suntem singura comună, iar din toată zona Moldovei a doua. În Valea Mărului a fost vorba despre aproximativ 18.000 de imobile ale locuitorilor. Astfel, pentru orice pământ sau casă s-a stabilit cine este proprietarul, iar acesta poate acum să decidă mult mai simplu cui lasă moştenire ori poate să facă tranzacţii rapid şi sigur”, se laudă Virgil Doca.
Pe viitor, acesta îşi doreşte să facă şi canalizare în zonă, spunându-ne că se începe deja să se lucreze la staţia de epurare. Proiectul valorează în total 175 milioane de lei, bani de la Guvern, iar Primăria trebuie să acopere zece la sută, din buget propriu. „Dacă există finanţare, în doi ani se face şi canalizarea. Desigur, următorul pas ar fi asfaltarea tuturor străzilor, dar să vedem dacă o să mai fiu la Primărie atunci”, declară edilul.

"Nu cred că mai candidez"

Familist din fire, el însuşi provenind dintr-o familie mare, cu opt copii, primarul ne-a declarat că nu ştie sigur dacă o să mai candideze pentru un nou mandat. Ar vrea să se dedice mai mult familiei, să se liniştească. Ar mai fi doar două lucruri care l-ar putea să se răzgândească. „Primul motiv care m-ar întoarce din drum ar fi faptul că la Valea Mărului este în plan să se facă una dintre staţiile din sistemul de management al deşeurilor, pentru care am alocat multe hectare de teren. Ar aduce vreo 200 de locuri de muncă, plus bani la bugetul propriu anual. Iar al doilea motiv: dacă voi considera că niciun viitor candidat nu va merita să fie primar sau să fie un om pe care eu nu mi l-aş dori să ajungă în fruntea comunei. Îmi iubesc vălmărenii şi am muncit mult pentru ei, pentru binele lor. Vin în fiecare zi la şase dimineaţa la muncă şi plec la şase după-amiaza. Mi-ar părea rău să-i părăsesc din postura de primar, dar asta e. Psihic nu mai pot, sincer să spun. Aş lucra în Primărie, cu mare drag în continuare, dacă nu aş mai avea contact cu cetăţeanul. Zilnic mă încarc cu problemele oamenilor, caut soluţii. Am ce să fac dacă renunţ. Vreo trei primari din alte zone mi-au propus să fiu consilierul lor personal, mi-ar plăcea şi să fiu profesor de istorie”, încheie Virgil Doca, primarul comunei gălăţene Valea Mărului.

În cazul unui incendiu, edilul şi angajaţii Primăriei sunt pompieri de ocazie

Principiul "las’ că românu-i bun la toate şi se pricepe să facă orice" se aplică şi în comuna Valea Mărului. Edilul actual, Virgil Doca, a achiziţionat, în urmă cu aproximativ patru ani, o autospecială de pompieri modernă şi dotată cu tot ce trebuie, însă nu are pompieri în adevăratul sens al cuvântului care să o folosească. Aşa că, în cazul unui incendiu, pleacă să stingă focul cine e atunci la primărie sau în localitate. Totul a început într-o iarnă, când, conform edilului, la Valea Mărului a fost un incendiu puternic, iar autospeciala de la Tecuci a ajuns în 57 de minute. Atunci s-a hotărât să cumpere şi pentru comuna pe care o conduce o maşină de pompieri performantă. Zis şi făcut. După aceea, a pus hidranţi în toate colţurile satului, astfel încât reîncărcarea cu apă a autospecialei să nu dureze mai mult de cinci minute. În cazul unui incendiu, toată lumea se mobilizează, respectându-şi ca la carte sarcinile.

Primarul şi vicele, şoferi pe autospecială

"Sunt trei şoferi: eu, viceprimarul şi încă un băiat din primărie, doar noi avem categoria C la permisul de conducere. Servanţii sunt cei de la primărie. Fie că-i băiatul de la registrul agricol, fie cel de la sistemul de alimentare cu apă. Cu toţii ştim cum să dăm drumul la pompă, de acolo din spatele maşinii, am învăţat să întindem furtunul. Am echipă formată, băieţii ştiu ce să facă. Au câştigat experienţă în timp. Ne adaptăm situaţiilor", spune Virgil Doca. "La români, la fişa postului, la urmă, este o frază sublimă: "Îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite de şeful instituţiei". Săracu’ semnează când este angajat, dar eu ca şef nu sunt de acord cu chestia asta. Cum să-l pui pe unul să fie pompier, dacă el este ofiţer la starea civilă? Bun, dacă îl pui să facă şi altceva, dă-i spor de 50 la sută la salariu. Dar la noi nu este aşa", adaugă indignat edilul vălmărean.
La fel de supărat este şi pentru că, legal, nu poate angaja măcar doi pompieri, pentru că nu mai are posturi blocate: "Ar trebui să mi se dea mai multe posturi, să am şi eu pompieri. De exemplu, primăriei Smulţi, care nu are maşină de pompieri, nu-i mai trebuie două posturi în plus. Dar dacă eu am maşină de pompieri, cum facem? Cum să îi faci pe toţi egali. E nedrept", încheie primarul.
"Comuna Valea Mărului se numără printre cele aproximativ 15 localităţi care au autospecială proprie. Oamenii de la primărie sau alţi localnici intervin la incendii ca activitate voluntară şi sunt periodic instruiţi. Pe plan local, ei ajung mult mai repede la incendiu, fac prima intervenţie şi, în caz că sunt depăşiţi de situaţie, intervin şi pompierii militari. În mod normal, ei întocmesc procesul verbal şi raportează tot ceea ce s-a întâmplat la faţa locului", ne-a explicat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Comuna cu imn original şi stemă proprie

"De la noi s-au ridicat / oameni mari, oameni de sfat./ Noi, sătenii, îi cinstim / şi cu drag îi pomenim./ Vălmăreni, să trăiţi, / sănătoşi să fiţi./ Mult noroc, vălmăreni, / neam de moldoveni./ I-auzi valea cum răsună, / toţi sătenii se adună, / că la Valea Mărului / azi e hora satului". Acestea sunt doar câteva din versurile compuse de Ştefan Ambrozie pentru imnul comunei gălăţene Valea Mărului, melodie cu care primarul se laudă. În plus, Valea Mărului are şi propria stemă, din decembrie 2013. "Este un scut triunghiular cu marginile rotunjite, pe care se află un măr cu două frunze şi două ramuri de salcâm, iar în partea de jos este o pasăre Phoenix. Coroana murală cu un turn semnifică faptul că localitatea are rang de comună", ne-a spus primarul.

"Vălmărenii TV" - post local de televiziune

Tot dintr-o pasiune a primarului a apărut şi postul „Vălmărenii TV”, o modalitate de comunicare rapidă şi eficientă cu sătenii. „Pot să dau înregistrări de la diferite evenimente petrecute în comună. De exemplu, transmit de la biserică în seara de Înviere, de la o petrecere, de la ziua comunei. E ziua lor, le spunem la mulţi ani, a murit cineva, transmitem condoleanţe familiei. Şi oamenii mai vin şi transmit mesaje către cei dragi, cu tot cu poză. În plus, acolo jos, pe bandă, eu transmit mereu informaţii de interes public pentru vălmăreni. Dacă vreau să-l chem pe Vasile, de exemplu, la Primărie mâine, la prima oră, îl găsesc aici”, povesteşte edilul comunei. De toate fotografiile şi filmările se ocupă chiar el, mărturisind că această treabă îi "mănâncă" câteva ore din timpul liber. Pe fundalul imaginilor şi videoclipurilor din comună, se aude muzică populară, pentru a-i mai face pe oameni să uite de necazuri şi supărări.

Momument istoric funerar pentru un general rus

Primarul Virgil Doca ne-a declarat că este pasionat de istorie. „Tatăl meu a fost pe front vreo nouă ani. El nu-mi spunea poveşti de Ion Creangă, el îmi povestea cum a fost la Stalingrad, cum a fost în război şi aşa am prins dragoste de istorie”, spune edilul.
Cum, pe teritoriul comunei există un monumentul funerar ridicat în cinstea unui generalul rus, Virgil Doca s-a zbătut mulţi ani ca sculptura din piatră să fie declarată monument istoric. Şi a reuşit. „Încă de când eram viceprimar, i-am scris ambasadorului Austriei la Bucureşti, în ideea să mă ajute. Când am aflat despre monument, nu ştiam multe informaţii, dar după mai multe cercetări am aflat că este ridicat în memoria generalului rus Alexander Wasiliewich Gelhard, care a murit aici, în timpul războiul ruso-turc din anii 1768-1774”, povesteşte Virgil Doca.
„Poziţia strategică a locului a făcut ca, o perioadă mai îndelungată, armatele ţariste să aibă la Puţeni (Valea Mărului) o tabără militară. Probabil Alexander Wasiliewich Gelhard a decedat în timpul unei campanii chiar în aceste locuri şi aşa se explică prezenţa monumentului funerar aici. Prima informaţie documentară apare în lucrarea lui Theodor Ciuntu, Dicţionarul geografic, statistic şi istoric al judeţului Tecuci, publicat la Bucureşti, în anul 1897, scrie pe site-ul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi.
Pe corpul obeliscului, înalt de trei metri şi jumătate, nu se mai cunosc urme de elemente decorative. Pe ambele părţi, se mai văd încă urmele inscripţiilor în germană, ce par a fi un poem funerar.

Monument istoric pe proprietate privată

Curioşi să vedem  monumentul funerar, am urcat în maşină şi am mers cu primarul la locul respectiv. Până să ajungem la obelisc, am trecut printr-o curte cu bălării de un metru şi jumătate şi o casă veche, dărăpănată. Edilul ne explică: „Deocamdată, monumentul se află pe o proprietate privată. Bătrânii au murit, dar încă nu am putut să expropriez pământul acesta. Îmi doresc să fac acest lucru şi apoi să fac cale de acces către obelisc. Să vin cu asfalt până aici, să îngrădesc frumos locul, să pun nişte vitrine cu informaţii despre monument, să vină lumea să îl vadă, că este păcat”.
Înaintând cu greu prinde boscheţii înalţi, am ajuns la blocul de piatră şi edilul încearcă să ne explice, din ceea ce-şi aminteşte, ce scrie pe monument: „Aici lipsesc multe cuvinte, s-ar traduce: "Fiind tânăr general, pe cal eu cutreieram aceste dealuri". Iar pe partea cealaltă scrie: "Aici este mormântul generalului Gelhard" şi anul când a fost construit”.
Tot din patrimoniul comunei face parte şi un stejar bătrân de peste 550 de ani, „Stejarul Arcaşilor”, dar şi o piesă zoomorfă, sub forma unui urs, veche de peste 5.000 de ani, pe care primarul a donat-o Muzeul de Istorie din Tecuci.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Bază de agrement cu piscină, la Valea Mărului

Gălăţenii din Valea Mărului vor avea bază de agrement cu piscină, la ei în localitate. Dacă, până acum, locuitorii, pe timp de vară, trebuiau să ia drumul comunei Nicoreşti, pentru a face o baie şi a se relaxa, în curând acest lucru va lua sfârşit, pentru că vor avea o bază de agrement cu piscină exterioară, în intravilanul comunei.

Potrivit deciziei etapei de încadrare din 22 decembrie 2015, emise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, proiectul implică realizarea unei terase exterioare de 562 mp, cu 96 locuri la 24 de mese, o piscină pentru adulţi de 755 mp, un bazin pentru copii de 84 mp şi spaţii verzi pe 2.410 mp. Documentul arată că piscina va fi dotată cu canal perimetral pentru curăţarea rapidă a luciului de apă şi va fi deservită de două sisteme (pompă plus filtru), realizând o recirculare a apei, iar suprafaţa totală a bazei de agrement, situată pe strada Profesor Univ. Dr. Marcel Crihană, va fi de 8.550 mp.

Investitorul, Buhoci Sofia Întreprindere Individuală, este al doilea investitor ca importanţă din comună, potrivit primarului comunei Valea Mărului, Virgil Doca.

"Investitorul are deja, în acelaşi loc unde va fi construită piscina, un restaurant. Ne aşteptăm să fie ceva de calitate, pentru că şi restaurantul este la fel. Vin oamenii din localităţile învecinate pentru a face nunţi. Cu siguranţă, investiţia va fi binevenită, vor fi create locuri de muncă, iar oamenii care vor să facă o baie nu vor mai fi nevoiţi să meargă până la Nicoreşti. Până acum, vara, cam acesta este drumul, piscina de la Nicoreşti. De acum, vor veni ceilalţi la noi”, ne-a declarat primarul comunei Valea Mărului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

200 de locuri de muncă pentru Valea Mărului

Valea Mărului este prinsă într-un proiect derulat de Consiliul Judeţului prin fonduri europene, care va aduce un suflu nou în localitate. Este vorba de o finanţare de 13 milioane de euro, care presupune construirea unui depozit pentru gunoi şi o staţie de sortare a deşeurilor, care se va face chiar în comuna  gălăţeană.

"O staţie de sortare a deşeurilor construită pe teritoriul comunei noastre înseamnă enorm din perspectiva locurilor de muncă. Va fi nevoie de 200 de oameni. Angajările se vor face, în mod normal, din comună, în cea mai mare parte. Noi avem destui oameni care au nevoie de un loc de muncă. Aşa poate vom convinge şi tineretul să rămână aici, să nu mai plece să-şi câştige existenţa prin alte părţi", spune primarul Virgil  Doca-Vălmăreanu.
Acesta e optimist şi în privinţa unei dezvoltări economice a localităţii, după ce va fi dată în folosinţă staţia de sortare. "Deja s-a interesat un investitor pentru construirea unei staţii de biogaz în zonă, având materie primă de la staţia de sortare. Asta ar însemna şi alte posibilităţi, pentru că o investiţie o atrage pe alta. Vor fi alte posibile locuri de muncă pentru locuitorii comunei", mai spune primarul.
În prezent, construirea staţiei de sortare a deşeurilor este în faza licitaţiei pe SEAP şi, dacă nu vor fi probleme cu contestaţiile, lucrările ar putea începe în luna iunie, astfel încât să fie gata în 2019, aşa cum prevede proiectul.

Se lucrează şi la utilităţi

Comuna este racordată în proporţie de aproape sută la sută la apă potabilă, iar în prezent se lucrează la sistemul de canalizare, un proiect de 5,5 milioane de euro, care e gata în  proporţie de 70 la sută. "Deja începem să facem racordările gratuite pentru gospodării", susţine Virgil Doca.
Acesta recunoaşte că, deocamdată, comuna stă destul de prost cu drumurile, având doar doi kilometri asfaltaţi. Însă, imediat ce vor fi terminate lucrările pentru canalizare, va începe şi asfaltarea, comuna având deja finanţări câştigate. "Avem un proiect de un milion de euro pentru asfaltarea a 5 kilometri şi racorduri, care va începe în iulie. Şi alte proiecte depuse, pentru care aşteptăm finanţare. Dar întâi să terminăm canalizarea şi apoi ne apucăm de drumuri", spune primarul.

Se construiesc o şcoală şi o grădiniţă

În toamnă, va începe construirea unei şcoli noi la Valea Mărului, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Investiţia va costa 8 milioane de lei, va avea demisol, două etaje şi sală de sport.
Totodată, cu fonduri europene, se va ridica şi o grădiniţă nouă, în valoare de 500.000 de euro, sumă ce cuprinde atât construcţia, cât şi dotările necesare.
"Şcoala veche a fost reabilitată de la  zero, dar fiind o construcţie de pe la 1900, nu mai e corespunzătoare. Nu avem autorizaţie sanitară, pentru că acoperişul, oricât l-am repara, nu mai e funcţional. Plouă în interior. Centrala consumă foarte mult pentru încălzire. Uneori, plăteşti mai mulţi bani pe reparaţii, decât dacă ai construi din nou. De aceea, am ales această soluţie", ne lămureşte primarul Virgil Doca.
Acesta susţine că, pentru a construi noua şcoală, va demola un corp din vechea unitate de învăţământ. În celelalte corpuri va face un garaj şi va fi mutată biblioteca comunală, care se află în sediul  primăriei.
Imediat în apropierea şcolii va fi ridicată şi o grădiniţă nouă, după un proiect special: "Am văzut la o firmă din Brăila proiectul, mi-a plăcut, l-am trimis şi am câştigat finanţarea. Va avea o formă hexagonală, cu o curte interioară în care va fi amenajat un spaţiu de joacă, ferit de orice primejdie. Oricum, vreau ca în zona Primăriei, unde vor fi şi şcoala, grădiniţa şi Căminul Cultural, să închid circulaţia, astfel încât elevii să se bucure de libertate şi de spaţiul lor în care să se poată juca liniştiţi după ore", mai spune edilul.
La şcoala şi grădiniţa din Valea Mărului învaţă în prezent 360 de copii. Comuna mai are o grădiniţă şi o şcoală primară, ambele în satul Mândreşti.

Vălmărenii au piscină în comună

Dacă la Galaţi nu s-a rezolvat mai nimic cu Plaja "Dunărea", Valea Mărului se poate lăuda că va avea din vară piscină pentru adulţi şi pentru copii şi cu terasă şi foişor. Piscina îi aparţine unei familii din comună, care are şi un salon de nunţi, tot acolo. Primarul Virgil Doca susţine că "agenda" salonului respectiv e deja ocupată pe aproape doi ani, fiind un local foarte spaţios şi modern: "Vin aici să-şi facă nunta oameni din tot judeţul. Chiar şi de la Tecuci sau Galaţi. Au fost nunţi cu greutate, au cântat aici şi Talisman, dar şi Adrian Copilul Minune", spune edilul.
De la proprietara localului, Sofia Buhoci, am aflat că piscina va fi deschisă pentru toţi vălmărenii, nu doar pentru cei care vin să facă nunţi acolo. E primul an când vom deschide locul de agrement. Îl vom da în folosinţă la 1 iunie. Nu ştim însă care va fi preţul de intrare. Cu siguranţă va fi unul accesibil locuitorilor din zonă", spune Sofia Buhoci.

Probleme cu violenţa în familie

 

Primarul Virgil Doca susţine că, de când a înfiinţat postul de Poliţie locală, s-au diminuat furturile din câmp. "Înainte aveam tot timpul reclamaţii, acum, cei patru angajaţi patrulează noaptea şi nu mai sunt cazuri". Acesta recunoaşte însă că au încă de rezolvat problema violenţei în familie: "Nu suport să-şi bată mama sau copiii sau soţia. Cum aud, trimit poliţiştii, îl aduc la post. Am avut şi cazuri în care am mers la Judecătorie la Tecuci, ca să fie scos din locuinţă", spune edilul.

Cum a schimbat un activist de partid numele comunei şi o glumă

În puţinul timp liber pe care-l mai are după ce gospodăreşte treburile comunei, primarul Virgil Doca-Vălmăreanu e pasionat de istorie şi chiar a făcut o facultate în domeniu. Şi cum cea mai importantă istorie este cea locală, edilul şi-a făcut un obicei în a descoperi documente şi tot felul de lucruri legate de comună. Bineînţeles că are în plan elaborarea unei monografii. Există una, făcută de cineva de la Cluj, dar nu e completă, nu e de nota 10.
Din patriotism local, primarul Virgil Doca a botezat toate străzile comunei cu numele unor oameni celebri care s-au născut în zonă. O cât de mică întrebare să-i pui legată de aceste nume şi în primarul implicat se trezeşte istoricul, gata să-ţi povestească şi să-ţi arate "comorile" documentelor pe care le ţine probabil pentru un muzeu. Aşa apare dintr-un sertar o ditai planşa cu arborele genealogic a familiei Ana şi Gheorghe Gafton, preotul care a făcut prima biserică din sat şi care a avut 13 copii, toţi şcoliţi. Şi cei doi şi o parte dintre copii, dar şi nepoţii lor au fost "împroprietăriţi" cu câte o stradă în Valea Mărului. "Iosif Gafton a fost episcop de Vâlcea, ar fi ajuns poate arhiepiscop, dar i-a căzut cu tronc Anei Pauker, pe care a refuzat-o şi l-a exilat la Vâlcea", curge istoria oficială şi neoficială din povestea primarului.
Altă  stradă se numeşte Marcel Gafton, nimeni altul decât cel care a tradus celebra carte pentru copii "Morcoveaţă", poet rafinat, dar şi traducător din rusă şi franceză. "Poate ar fi  ajuns mult mai cunoscut, dacă n-ar fi făcut închisoare politică, fiind membru PNŢ", concluzionează primarul. Una dintre fiicele preotului Gafton, Speranţa, se va căsători cu Miron Bulboacă, un alt preot. Aceştia sunt nimeni alţii decât părinţii poetei Speranţa Miron, pe care o  cinstesc şi vălmărenii, botezând o stradă cu numele ei.
Tot mergând cu diferite treburi prin sat, localnicii l-au descoperit pe o tăbliţă şi pe Alexandru Demetriade, cel supranumit pianistul regelui Ferdinand, şi pe Constantin Radovici (unul dintre primii mari actori români de film, care s-a născut la Tecuci, dar şi-a petrecut copilăria la Valea Mărului), dar şi pe dr. Dimitrie Doca (cel care a făcut o colectă printre intelectualii români de la Viena, pentru a-l salva pe Eminescu).
Pomenit azi este şi generalul şi istoricul Radu Rosetti, care a fost proprietarul moşiei Mândreşti şi care a rămas în amintirea bătrânilor ca fiind boierul care dădea bani ca să li se cumpere copiilor din localitate tăbliţe ca să poată  merge la şcoală.
Pe lângă alţi eroi şi învăţaţi, are o stradă şi cel care a participat, fără să vrea, la botezul  comunei, în 1964 - Grigoriţă Ştefanache - erou în Războiul de Independenţă.
"Familia lui avea vreo 20 de hectare plantate cu meri, de-aia lui i s-a zis şi Mărul. După ce a murit, locul în care erau merii a fost botezat Valea lui Măru'. Apoi a devenit Valea Mărului. Comuna noastră, însă, s-a numit Puţeni, până în 1964, când un activist de partid, care răspundea de noi, a cerut schimbarea denumirii. Ca să-i convingă pe mai marii lui, el a minţit că satul nostru s-ar numi Puleni. Aşa apare şi în decretul Decretul 977 din 17 decembrie 1964, prin care s-a decis că această comună se va numi Valea Mărului", mai povesteşte primarul.

"Suntem singura comună fără cămin cultural"

Construirea căminului cultural de la Valea Mărului are în spate o întreagă epopee. Virgil Doca, aflat acum la al treilea mandat, povesteşte că a depus un proiect încă de pe vremea când era PDL la guvernare. "Am câştigat finanţarea cu punctaj maxim. Din nefericire, până să înceapă lucrările, a plecat PDL de la guvernare. A venit PSD, care a făcut alt program, Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Dacă pe vremea PDL se construiau cămine, acum doar s-au renovat. Noi ce să reabilităm, dacă nu avem deloc? A căzut proiectul. Acum am făcut altul, prin Compania Naţională de Investiţii, şi am primit finanţare. Abia aştept să înceapă lucrările. Cred că suntem singura comună din România fără cămin cultural. Avem nevoie să facem un spectacol, să facem o serbare, trebuie să avem un loc unde să ne adunăm", spune Doca-Vălmăreanu.
Primarul a achiziţionat chiar în apropiere de sediul Primăriei o casă veche, cu tot cu teren, pentru a o demola şi a construi căminul cultural. El visează la o zonă de cultură în centrul comunei, unde vor fi amplasate noua şcoală, noua grădiniţă, biblioteca şi căminul cultural.

Doi medici şi patru asistenţi

Dacă în urmă cu şase ani primarul se plângea că are dispensare şi la Valea Mărului şi la Mândreşti, dar de 20 de ani nu vine niciun medic să lucreze în comună, acum situaţia s-a schimbat în bine: "Avem doi medici şi patru asistenţi medicali. Am adus la Mândreşti un medic din Basarabia. Acolo locuieşte. Are tot ce-i trebuie, cameră şi bucătărie utilată. Este foarte priceput, că a lucrat la Urgenţe. I-am dotat şi dispensarul cu ecograf şi truse, printr-un proiect PNDL în valoare de 150.00 de lei".
Tot printr-un proiect PNDL va fi modernizat cât de curând şi dispensarul din Valea Mărului, care va avea toalete lipite de sediu, separat pentru medic şi pacienţi.

Primăria şi-a premiat olimpicul cu 5.000 de lei

Virgil Doca este unul dintre puţinii primari care chiar investeşte în educaţia comunităţii pe care o păstoreşte. De aceea, elevii cu rezultate bune la învăţătură din Valea Mărului au fost mereu recompensaţi substanţial. Anul trecut, un elev de clasa a VI-a, Claudiu Blându, s-a întors cu o medalie de la Olimpiada Naţională de Matematică. Cum nu se întâmplă prea des un asemenea fenomen, primarul l-a recompensat pe micul matematician cu 5.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Tânără din Valea Mărului, susţinută de săteni să facă o facultate

Valentina Costin este unul dintre tinerii care se poate lăuda că a avut parte de susţinere, dar şi că se numără printre cei care se încadrează zicalei potrivit căreia "norocul şi-l face omul şi cu mâna lui". Deşi provine dintr-o familie dezorganizată, a avut atâta dorinţă să-şi croiască un drum frumos în viaţă încât a convins mai mulţi oameni să investească în visurile ei.

Născută într-o familie din Valea Mărului, a cărei prioritate nu a fost educaţia copiilor, Valentina a reuşit să impresioneze de mică prin ambiţia şi efortul depus la învăţătură, dar şi prin bunul ei simţ, calităţi care au făcut-o iubită de cei din jur. Aşa a ajuns să se bucure de sprijinul comunităţii, care a susţinut-o şi moral, dar şi financiar. O parte din norocul ei se numeşte Virgil Doca Vălmăreanu, nimeni altul decât primarul comunei, care, anual, a decis s-o ajute cu o sumă de bani de la Primărie, pentru continuarea studiilor la cea mai bună instituţie de învăţământ din Galaţi - Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", unde fata a intrat fără probleme, având o medie generală în gimnaziu de 9,75 şi o medie de 9,80 la Evaluarea Naţională (9,60 la  Limba română şi 10 - la Matematică).

"Am ajutat-o şi cu bani de la Primărie, dar au mai fost şi alţii care s-au oferit s-o susţină, vălmăreni care au crezut în potenţialul ei. Fata a învăţat foarte bine, iar acum este studentă la Facultatea de Medicină şi Stomatologie din Tg. Mureş. În continuare se bucură, pentru a-şi termina studiile, de sprijinul celor care au susţinut-o şi până acum", spune edilul de la Valea Mărului.

Pe listele examenului de Bacalaureat, în dreptul Valentinei Costin scrie media 9,23, din 9,40 la Limba română, 9,00 la Matematică şi 9,30 la Anatomie.
Cu toate acestea, tânăra, plină de modestie, susţine că nu a făcut mare lucru: "Sunt foarte mulţi oameni cărora le sunt recunoscătoare: domnului primar, dirigintei din gimnaziu - Narcisa Mitruţ, doamnei directoare Elena Sîrghi, doamnei secretare de la Primărie - Luminiţa  Lupu, domnului diriginte din liceu - Corneliu Goldu. Şi alţii. De la ei am primit sprijin financiar, dar şi încredere să-mi pot croi un drum al meu. Pentru toate aceste lucruri sunt foarte recunoscătoare şi nici nu se pune problema să nu muncesc, să-mi ratez această şansă nesperată care mi-a fost oferită", spune Valentina.

Nu este singurul copil din Valea Mărului care a primit un asemenea ajutor nemaipomenit. Primarul povesteşte şi de un băiat muncitor care ar fi renunţat la studii, dacă nu s-ar fi implicat comunitatea să-l ajute: "Nu putea să se înscrie la liceu, pentru că nu avea nici măcar buletin făcut. Am mers la Galaţi, am căutat-o pe mama lui, i-am făcut buletin. A mers la Liceul de Marină. A fost tot timpul printre cei mai buni din an. A fost selectat să facă practică şi în Olanda. Acum este la banii lui şi este foarte mulţumit şi fericit. Era păcat de el să se fi pierdut", mai povesteşte Virgil Doca Vălmăreanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Doamna florilor de la Valea Mărului

V-aţi gândit vreodată câtă muncă respiră petalele unei flori pe care o dăruiţi? Cât timp, câtă atenţie şi câtă dragoste şi devotament a cerut capricioasa de la cei care au avut curajul să sădească o banală şi minusculă sămânţă în pământ? Nici eu nu m-am gândit, dar am aflat de la Tiţa Fuică, cea care, în urmă cu opt ani, a decis simplu să semene frumuseţe în vieţile oamenilor.

Familia Fuică din Valea Mărului a încercat întâi o afacere cu legume, însă nu au fost mulţumiţi. Din legătura cu pământul şi din dragostea Tiţei Fuică s-a născut ideea unei sere de flori. A fost muncă de Sisif, dar acum femeia ştie exact ce flori se cer, de unde cumpără cele mei bune seminţe, când se seamănă şi cum trebuie să ai grijă de nişte frunzuliţe, pentru a ajunge plantă în toată regula.
Într-o asemenea afacere, nu există pauză deloc. Şi pe timpul iernii se pun răsadurile pentru florile care apar devreme, primăvara, atunci când toată lumea cumpără astfel de bijuterii vii pentru persoanele iubite.
Cu toţii ne bucurăm de culoarea, prospeţimea, gingăşia şi aroma unei flori, dar habar nu avem că, în spatele câtorva clipe de încântare, sunt uneori chiar şi şase-şapte luni de istovire, de griji, mai ceva ca la nişte copii mici.
"Pentru o floare oferită unei doamne în martie se munceşte încă din iunie. Atunci o seamănă olandezul, iar noi o cumpărăm prin septembrie, când are doar două frunzuliţe cât bobul de mazăre. Toată  toamna şi toată iarna avem grijă de ea. Sunt nopţi, când dă gerul, când nu dormim aproape deloc. Facem focul, ca să nu îngheţe plantele. Ne schimbăm cu rândul. Mai avem şi alte seminţe puse la încolţit. Într-o seră trebuie să avem până în 10 grade, în alta temperatura nu trebuie să scadă sub 20 de grade. Stăm legaţi de telefoane, nu pentru jocuri şi facebook, ci pentru starea vremii", îmi explică doamna florilor de la Valea Mărului.
Recunoaşte că munca le este răsplătită, că are clienţi care numai de la ea cumpără de mai bine de şase ani. Secretul florilor frumoase este simplu: dragoste. Altfel n-ai reuşi să stai treaz în miez de noapte geroasă, ca să verifici temperatura la milimetru şi să bagi în foc. Nu ţi-ai petrece ziua cu mâinile până la cot în pământ, n-ai sta de vorbă cu milioanele de frunzuliţe, nu le-ai şopti, nu le-ai fermeca să crească, să-şi iţească bobocii pe care apoi să-i înstrăinezi în lumea largă.
Cumpără oamenii flori? Cumpără! Pentru zilele festive, pentru evenimente deosebite, când sunt sfinţi în calendar, pentru grădini, dar şi zilnic pentru mormintele de la cimitir. Florile pentru morminte sunt cea mai bună afacere, sigur nu rămâi cu ele, zâmbeşte Tiţa, conştientă cumva de absurdul situaţiei. "O floare nu supără pe nimeni, viu sau mort", glumeşte ea, ca să risipească tensiunea. Că la flori nu trebuie să stai supărat, te simt imediat.
Trecem pe lângă straturi, ghivece mai mari sau mai mici, puse şiruri-şiruri, ca o pătură imensă de frunzuliţe. Frunzuliţe cât gămălia, explozii de culori şi, peste tot, o mireasmă de pământ reavăn. De viaţă. Rozmarin de Italia, iasomie braziliană, primule de Olanda, anemone de Spania, petunii de America.
A năvălit globalizarea florilor peste noi! Tiţa mă lămureşte că n-au avut altă soluţie. Au încercat cu seminţe româneşti la început, care sunt mai ieftine, dar nu sunt rentabile. Aşa că sunt nevoiţi să importe plante şi seminţe, dacă vor să aibă randament bun la flori de calitate.
"Omul, dacă e mulţumit, vine şi cumpără numai de la tine. De aceea, e important să aclimatizezi planta la condiţiile din România. Le ia direct mari, venite din Olanda, sau din altă parte şi nu ţin. Cele de la mine sunt adaptate la condiţiile de aici, sunt sănătoase. Poţi să faci plante noi şi din câteva frunze. Dar se vor ofili imediat. Planta de la mine rezistă, în timp ce una cumpărată de aiurea moare imediat. Când nu păcăleşti omul, l-ai legat de tine, vine şi cumpără  mereu. Ăsta e genul de afacere pe care-l fac eu", spune mândră Tiţa, în timp ce mâinile nu-i stau o clipă din nesfârşita bibileală la creşa ei de flori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Piscina de la Valea Mărului s-a deschis pentru public. ”Cea mai mare din judeţ”

Chiar dacă trăiesc la peste 60 de kilometri de Galaţi, vălmărenii se pot lăuda cu piscină pentru adulţi, bazin pentru copii, restaurant şi hotel de cinci stele, chiar la ei în localitate.

Piscina este numai bună pentru cei ce vor să facă baie şi să se relaxeze într-o zi caldă de vară, dar reprezintă şi un loc perfect de socializare pentru tinerii din localitate. Astfel, vălmărenii nu mai sunt nevoiţi să meargă în alte localităţi, ci pot să se bucure de vară chiar la ei în localitate. Se pot bronza pe un şezlong, cu muzică bună şi un pahar de "lemon" rece, aşa cum îi zice primarul.

Deşi este o proprietate privată, administraţia locală susţine dezvoltarea bazei de agrement, care contribuie la atragerea venitului, dar şi a vizitatorilor. "Când se vorbeşte de Valea Mărului, se vorbeşte frumos. E un lucru foarte bun pentru oameni. După aia vorbim şi de beneficii economice care vin pentru localitate, la buget. La anumite întâlniri, alţi colegi primari mi-au zis să nu mai postez pe Facebook. Că văd alţi săteni şi spun "Uite că la Valea Mărului s-a făcut piscină. La noi de ce nu se face?", spune, cu mândrie, primarul Virgil Doca.

Deschisă la începutul lunii iunie şi autointitulată "cea mai mare piscină din judeţul Galaţi", zona, cu terasă şi foişor, adună zeci de maturi şi copii din comună, dar şi oameni care vin din alte localităţi. În weekend, la zona de agrement vin peste o mie de persoane.

Taxa de intrare la bazin este, de altfel, asemănătoare cu cele din Galaţi: 30 de lei pentru maturi şi reduceri de preţ pentru copii şi adolescenţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Gălăţeancă din mediul rural, şefă de promoţie la Medicină. Susţinere din partea comunităţii locale

Valentina Costin provine dintr-o familie de modestă din Valea Mărului, dar a reuşit de-a lungul timpului ceea ce mulţi copii susţinuţi de familie nu au reuşit să facă. Anul acesta a terminat Tehnică dentară la Târgu Mureş, ca şefă de promoţie. Mai mult decât atât, şi-a dorit să continue studiile şi a fost admisă la Medicină dentară, după un examen destul de dur.

Unul dintre oamenii care au crezut în ea şi au sprijinit-o constant este primarul comunei, Virgil Doca Vălmăreanu, care a propus Consiliului local să o ajute cu o bursă lunară de 500 de lei, pe toată perioada studiilor. Pentru că despre Valentina am mai scris, edilul a sunat fericit la redacţie să ne dea vestea cea bună: "De mică am văzut că este sclipitoare şi ambiţioasă. Am crezut în potenţialul ei, chiar şi atunci când ea nu avea aspiraţii aşa mari, cum are acum. Mi-amintesc că am vorbit cu ea în clasa a VIII-a şi mi-a spus că vrea să dea la un liceu militar, pentru că ar fi primit finanţare de la stat pentru toate cele necesare. Am încurajat-o atunci să meargă la CNVA şi i-am promis că, dacă va fi admisă, ceea ce nu mă îndoiam, voi face în aşa fel s-o sprijin financiar. A fost o liceană de excepţie, apoi a intrat cu medie foarte mare la Tehnică dentară, la Tg. Mureş. Comunitatea locală a continuat s-o sprijine, iar acum vălmărenii se mândresc acum cu o şefă de promoţie, aşa cum ne mândrim şi cu alţi oameni de valoare care au pornit de aici, scriitori sau episcopi", spune primarul, care a promis că, atâta vreme cât Valentina va fi studentă, el va continua să o ajute, fie că va mai fi primar sau nu.
La rândul său, Valentina Costin ne-a spus că nu musai sprijinul financiar a contat atât de mult, ci faptul că nişte oameni au avut încredere în ea, au sfătuit-o şi au susţinut-o moral atunci când i-a fost greu. "Alături de domnul primar, trebuie să mulţumesc doamnei directoare a şcolii, Elena Sîrghi, şi fostei secretare a Primăriei, Narcisa Mitruţ", spune şefa de promoţie.
Şi-a dorit tot timpul cât mai multe de la ea, pentru că ştia că poate, dar nu se aştepta să termine ca şefă de promoţie, deşi a învăţat constant şi pentru bursă, dar şi pentru profesia pentru care s-a pregătit. După absolvire, şi-a dat seama că vrea mai mult, de aceea şi-a asumat încă şase ani de facultate, la Medicină dentară, şi alţi trei de rezidenţiat. Şi, cu toate rezultatele şi sprijinul din partea oamenilor care o cunosc, nu s-a culcat pe-o ureche. În prezent îşi caută de lucru la un cabinet de tehnică dentară, pentru că ştie deja că va reuşi să se ocupe şi de job şi de cursuri, fără probleme.
"E un drum lung şi mai greu, pentru că, din şase ani, trei ani va trebui să plătesc, pentru că am urmat deja o facultate, de aceea mă grăbesc să-mi găsesc ceva de lucru. Vreau să învăţ cât mai multe şi să fiu un bun profesionist, iar asta este suficient ca să mă motiveze să trec peste toate aceste greutăţi", spune tânăra.
Primarul din Valea Mărului susţine că mai sunt încă alţi trei tineri din comună cărora Consiliul local le plăteşte o astfel de bursă, lucru lăudabil: "Sunt familii înstărite care nu se pot lăuda cu asemenea copii. Valentina este o poveste frumoasă despre reuşită, o poveste care continuă. A crezut în visul ei, a muncit, iar visul o răsplăteşte, dându-i aripi şi mai puternice".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Valea Mărului, fruntaşă la cumpărat cărţi

Într-o perioadă în care bibliotecile din mediul rural nu au nici spaţii, nici angajaţi, într-una din comunele gălăţene se întâmplă minuni în acest sens. Site-ul de achiziţie de carte online Libris.ro raportează că, anul acesta, cea mai mare comandă plasată de Black Friday a fost cea făcută de localitatea Valea Mărului, din judeţul Galaţi. Este vorba de 9.537 de lei şi a cuprins 508 cărţi. Este cea mai mare comandă – ca valoare şi volum -  înregistrată până acum în cadrul unei campanii de Black Friday pe Libris.ro.

Primarul Virgil Doca Vălmăreanu susţine că Primăria obişnuieşte să aloce anual finanţare substanţială pentru achiziţie de carte şi, mai mult decât atât, în comună se construieşte o bibliotecă nouă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

O creșă de capacitate medie va fi construită la Valea Mărului, în județul Galați

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a dat Ordinul prin care se aprobă construirea unei creșe medii la Valea Mărului, județul Galați.

Investiția de la Valea Mărului se va realiza în cadrul programului guvernamental care vizează înființarea a 138 de creșe, la nivel național. 

„Prin construirea unei Creșe de tip II la Valea Mărului înseamnă că închidem cercul privind educația, prioritatea 0 inclusă de mine în urmă cu peste 20 de ani în prima strategie de dezvoltare a comunității! Creșă, grădinițe și școli! Toate moderne și cu utilități ale acestui secol. Vorbim despre burse, premii, biblioteci moderne, transport elevi către licee! Vorbim despre laboratoare, dotări excepționale, calculatoare, tablete electronice, table inteligente, videoproiectoare, încălzire centrală, sală de sport, terenuri sintetice și baze sportive”, a anunțat primarul Virgil Doca, pe Facebook.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

(Vineri, 12 august 2022)

Complex pentru activităţi educative şi sport, o nouă investiţie în judeţul Galați

În luna septembrie 2020, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost semnate 42 de proiecte, având ca beneficiari instituții publice, unități administrativ-teritoriale și IMM-uri, finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în valoare totală de 214.429.944 lei. Printre aceste obiective de investiții, se află și crearea unui complex multifuncțional pentru activități didactice și sport în comuna Valea Mărului, valoarea inițială fiind de aproximativ 14,5 milioane lei.

Primarul vălmărean Florin-Virgil Doca ne-a declarat că investiția este finalizată în proporție de 75%, lucrarea urmând a fi recepționată în luna noiembrie. Edilul-șef a adăugat că procentul de cofinanțare ce revine unității administrativ-teritoriale este de 16%, adică aproximativ 2,5 milioane de lei, existând, evident ajustări ale costurilor materialelor de construcții, în contextul actualelor scumpiri. În plus, în prima fază, de această investiție vor beneficia în jur de 400 de elevi, însă Florin-Virgil Doca-Vălmăreanu speră ca numărul acestora să crească, dat fiind faptul că este absolut necesară o reformă administrativă.

”Indiferent de ce doresc eu sau nu, va veni reforma administrativă și comunele sub 500 locuitori vor fi comasate, rămânând cele care au infrastructură și potență financiară. Așa vom ajunge, cu siguranță, la peste 500 de elevi”, a mai arătat primarul din Valea Mărului.

Conform aceleiași surse, la actualul recensământ, populația comunei ar fi de aproximativ 3.800 de locuitori, în creștere față de 2011, când au fost înregistrați 3.565 de ”locatari” cu domiciliul stabil în Valea Mărului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

În Valea Mărului, educația se va urca în... ascensor

De la ultima noastră relatare, din vara acestui an, lucrările au avansat consistent la noua școală din Valea Mărului. Este vorba, mai exact, de construirea unui complex multifuncțional pentru activități didactice și sport în comună, valoarea inițială a acestei investiții fiind de aproximativ 14,5 milioane de lei.

Lucrarea este una deosebită, noul imobil fiind prevăzut cu demisol, parter și alte două niveluri, la ultimul etaj fiind deja finalizată sala de sport. În plus, elevii vor beneficia de laboratoare de fizică-chimie și de informatică, dar și de o bibliotecă, dotarea de ultimă oră a acestora fiind inclusă în cei aproape trei milioane de euro, cu tot cu scumpiri, cât valorează, în integralitatea sa, proiectul cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. În premieră pentru vechiul târg cu han, popas pe drumul către Iași, copiii vălmărenilor și dascălii acestora vor avea acces la un lift modern cu care este prevăzut noul imobil ce se ridică în vecinătatea primăriei.

”Asta e nebuneala mea”, ne-a declarat miercuri, 26 octombrie, primarul Florin Virgil Doca Vălmăreanu, adăugând că nu face niciun rabat de la investițiile în educație. ”În jur de 400 de copii vor învăța la noua școală. Lumea spune că nu vor fi suficienți cursanți. Bun, atunci haideți să nu mai investim în viitorul lor, să facem o mare petrecere și să cheltuim banii într-o singură zi”, a adăugat, în stilul caracteristic, edilul-șef din Valea Mărului. În sprijinul afirmațiilor sale vin și ultimele date cu privire la sporul demografic din comuna situată la aproximativ 65 de kilometri de Galați și la doar 22 de km față de Tecuci.

Tot în vecinătatea primăriei și tot pe fonduri europene, a fost realizată o nouă grădiniță, lucrarea fiind verificată, la momentul lucrărilor, de experți din Germania, cu rigurozitatea specifică acestora. ”Am dorit ca interiorul să arate efectiv ca o poveste”, spune același Florin Virgil Doca Vălmăreanu. În plus, de curând, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost scoasă la licitație construirea unei creșe, de dimensiuni medii, valoarea acestui proiect fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro. Nu în ultimul rând, pentru reabilitarea și renovarea școlii din Mândrești, celălalt sat component al comunei, au fost accesate alte fonduri, prin PNRR, în valoare de peste două milioane de lei. ”Pentru liceeni, am achiziționat, cu fonduri proprii, un microbuz care să le asigure gratuit transportul către și de la Tecuci”, a adăugat primarul vălmărean.

Lista scurtă, ceva mai lungă, a proiectelor comunale

Lista scurtă a investițiilor din Valea Mărului este destul de lungă. Prin Valul Renovării, componentă din PNRR, administrația comunală dorește reabilitarea și renovarea energetică a celor două dispensare medicale, cu șanse reale de finanțare. Totodată, se preconizează ca și sediul Primăriei să fie reabilitat, de această dată cu fonduri obținute de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), proiectul fiind estimat la circa trei milioane de lei.
Urmează emiterea ordinului de începere a lucrărilor la un nou așezământ cultural, în valoare de 2,4 milioane de lei, cu finanțare asigurată prin Compania Națională de Investiții, iar, cu fonduri europene obținute de la AFIR, se preconizează finalizarea bazei sportive, un proiect de 1,2 milioane lei. Prin Programul ”Anghel Saligny”, Valea Mărului a primit în jur de 5,85 milioane de lei pentru continuarea asfaltărilor din comună, iar primarul Florin Virgil Doca recunoaște că în acest domeniu e loc de mai bine, mai ales în satul Mândrești, unde ar trebui finalizate și ultimele racordări la rețeaua de canalizare.
Tot cu fonduri europene a fost realizată o platformă pentru rezolvarea problemei gunoiului de grajd, dotată cu toate utilajele necesare, recepția fiind programată la începutul lunii noiembrie. Pe aceeași linie, în comuna Valea Mărului ar urma să fie amplasat și un centru de colectare voluntară a deșeurilor inerte, proiect cuprins în investiția mai amplă a Consiliului Județean. Pe ”modelul” de la Slobozia Conachi, există un proiect pentru două blocuri de locuințe prin ANL, pentru tinerii specialiști, iar, în contextul crizei energetice, primăria are în vedere să introducă un sistem de iluminat public cu telegestiune.

Degeaba amenajezi o piață, în lipsă de contoare

După finalizarea completă a lucrărilor de cadastru, Primăria din Valea Mărului a investit într-o piață comercială, chiar în vecinătatea DJ 251, reabilitat, rută alternativă de legătură între Galați și Tecuci. Zona ar deveni atractivă pentru investitori, mai ales după operaționalizarea depozitului județean pentru gestionarea deșeurilor. Până atunci, piața nu poate fi recepționată, dintr-un motiv cât se poate de simplu: compania Electrica nu a definitivat conectarea din lipsă de... contoare. ”Probabil știți că nu se mai recepționează nicio lucrare dacă nu se rezolvă conectarea la toate utilitățile”, ne-a mai explicat Florin Virgil Doca Vălmăreanu.
Dacă tot veni vorba de utilități, nici racordarea la gaze nu pare foarte îndepărtată. Împreună cu vecinii de la Cudalbi și din Costache Negri, Valea Mărului are depus un proiect în acest sens, aflat pe o listă, undeva, la Ministerul Dezvoltării, finanțarea dorindu-se a fi asigurată prin PNI ”Anghel Saligny”. ”Suntem acolo, la luptă cu alte comune, deși o analiză recentă privind costurile ulterioare racordării la rețea m-a cam pus pe gânduri”, recunoaște deschis primarul vălmărean.

Stejarul Arcașilor, vestigiu al unui codru secular

La ieșirea din Mândrești către Smulți, pe DJ 251C, în dreapta drumului nu ai cum să ratezi un arbore secular. Stejarul Arcașilor, așa cum l-au denumit localnicii, se spune că ar avea mai mult de 560 de ani, iar trunchiul său pare de necuprins, chiar pentru trei adulți. ”Le-am spus tuturor, i-am rugat să nu se atingă de el sub nicio formă. Are o cioată într-o parte, când nu o să-i mai trebuiască, stejarul o va lepăda singur”, crede edilul-șef din Valea Mărului.
Oamenii vin, se fotografiază cu acest punct de atracție și cam atât. Până când vom învăța să valorificăm potențialul turistic din județ, poate nu mai trec alți 500 de ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Povestea stejarului din vremea Ștefan cel Mare: are peste 550 de ani si este călător prin istorie

Este unul dintre cei mai bătrâni stejari din judeţul Galați, dar și din ţară. Se află în comuna Valea Mărului, iar sătenii îi spun „Stejarul arcaşilor” sau „Moș Stejarul”.

Bătrânul stejar se află într-un peisaj de basm, într-o zonă de deal din apropierea satului Mândrești, din comuna Valea Mărului. Primarul localității, Florin Virgil Doca, a făcut cercetări și a aflat că vârsta arborelui este de 552 de ani, fiind „ultimul stejar din codrii ştefănieni, din vremea lui Ştefan cel Mare”. Falnicul stejar are o înălțime de 22 de metri, circumferința tulpinii este de 5,5 metri, iar grosimea scoarței de 35 mm.

„Acest stejar de pe vremea lui Ștefan cel Mare este un simbol și un reper al comunei noastre. Este o mândrie pentru localitatea noastră și dorim să devină monunent al naturii, să fie protejat de lege. Eu am făcut deja demersuri în acest sens. Mai mult, am strâns și câteva ghinde și le-am dus la Focșani, iar cei de acolo ne-au dat 10 pui de stejari. Așadar, stejarul nostru are acum și moștenitori”, spune Florin Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului.

Bătrânul stejar va deveni monument al naturii

Pentru ca stejarul să fie monument al naturii protejat de lege, primarul a trimis o adresă Agenției pentru Protecției Mediului Galați pentru „instituirea regimului de protecție și conservare acestuia”.  Răspunsul celor de la Agenția de Mediu a fost că „pe teritoriul județului Galați nu există arbori ocrotiți, desemnați ca monument al naturii”, însă vor face demersuri pentru identificarea acestora. Ulterior, printr-o hotărâre de Consiliu Județean va fi desemnat ca arbore protejat.

Povestea stejarului o aflăm și de pe prima pagină a site-ului localității: „A fost odată ca niciodată un stejar bătrân care trăia chiar la mijlocul unei văi întinse ce se cheamă Ger. Călător prin istorie, de bătrân ce era nici nu mai ştia câţi ani are. Braţele-i erau noduroase, iar coaja în care era îmbrăcat era aspră şi pe ici, pe colo, cârpită pentru că vijeliile pe care le înfruntase de-a lungul vremurilor au smuls câte o bucată din ea. Atât de bătrân e Stejarul că toată lumea îi zice Moș Stejarul și mîndru-i de asta! (...) Semeț îi stejarul Robur și numele i s-a pierdut în ale vremii scurgere, unii zic că îi Stejarul lui Pichiu, alții mai citiți în ale istoriei cărți, l-au numit al Arcașilor Stejar și l-au trecut reper pe hărțile vechi. Sigur este faptul că, din Codrii Vechi ai Măriei Sale – Ștefan cel Mare – domn al Moldovei, el străjer a fost aici și multe a văzut”. 

Deși este extrem de viguros, bătrânul stejar de cinci secole are nevoie și de câteva îngrijiri speciale, întrucât „de la 2 metri înălțime de la sol, tulpina prezintă găuri în  scoarță și lemn, precum și rumeguș specific atacului produs asupra lemnului de către gândacii croitori”, se arată în documentele Primărie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Comuna în care primarul este și pompier. „Când se întâmplă să fie foc, e bine să-l suni pe primar”

Primar și pompier voluntar. Este vorba de Florin Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului (Galați), care de zeci ani intervine împreună cu echipa de pompieri la stingerea incendiilor din localitate și din împrejurimi.

În urmă cu zeci ani, primarul comunei Valea Mărului (Galați) a cumpărat autospecială de pompieri. Decizia a venit după ce o casă din localitate a ars complet, întrucât pompierii veniţi de la cea mai apropiată unitate, din Tecuci, au ajuns după 50 de minute. De atunci mașina de pompieri a intervenit la stingerea a peste 100 de incendii. 

Când se întâmplă să fie foc, e bine să-l suni pe primar!

Ultima intervenție a fost în urmă cu o zi. Alerta de foc a fost primită la ora 19. 57 și la ora 20 și 9 minute echipa de voluntari era deja la locul incendiului. „Atunci când se întâmplă să fie foc, e bine să-l suni pe primar!  Așa trebuie făcut! Indiferent că e mijlocul zilei, sau crucea nopții! Dă telefonul primarului sună ocupat continuu, nu vă supărați, nu intrați în panică mai mult decât trebuie să se întâmple, înseamnă că deja a primit apel de foc!  Nu poate să vă răspundă, în acel moment pentru că alertează echipa de VOLUNTARI, cere sprijin de la Tecuci, Cudalbi, răspunde la ISU, dă și primește informații etc.  Alerta de foc a fost primită la ora 19,57 și la ora 20 și 9 minute eram la foc!  Între timp alertasem oamenii de acasă, și vorbisem cu celelalte echipaje! Au fost 4 echipaje de pompieri! Mulțumesc oamenilor care au fost acolo și au dat sprijin, nu au fost victime, pagubele au fost puține față de ceea ce se putea întâmpla”, susține primarul Florin Virgil Doca.

Primarul Florin Virgil Doca povestește că merge la aproape toate incendiile. „Doar să fiu plecat din localitate sau să fiu bolnav. Altfel, mă îmbrac la orice oră și plec să sting incendiile împreună cu viceprimarul și echipa de voluntari de la Serviciul de Voluntariat pentru Situații de Urgență. Sunt oameni care fac voluntariat, nu sunt plătiți de ISU. În momentul în care se dă alarma, sun de urgență voluntarii și se formează echipa”, spune primarul.

„Ora 18.44, sună telefonul! Primim alarmă de foc!  În timp ce soția îmi pregătește hainele, alarmez în ordine echipa de intervenție! Peste trei minute sunt la primărie! Pornesc mașina de pompieri..Sosesc pe rând băieții! Echiparea și la drum! De fiecare dată când merg la foc, mă gândesc că sirena sună atât de neliniștitor ( culmea pentru cei care nu au foc) și atât de bine pentru cei care sunt în nevoie. La ora 18.55 suntem la foc! Analizăm rapid situația, cauza incendiului, scurt circuit la instalația electrică, nu sunt victime, animalele au fost evacuate, întindem furtunele, pompele urlă, apa izolează focul oprind extinderea spre alte acareturi!”, povestește primarul o altă intervenție, pe Facebook.

Teoretic, în cadrul Serviciului de Voluntariat pentru Situații de Urgență sunt 36 de persoane, din care 5-6 oameni participă activ la incendii. „Sunt trei șoferi. Dacă din cei trei șoferi se întâmplă să nu fie niciunul prezent în localitate, atunci mă urc eu la volanul mașinii și merg la stingerea incendiului”, spune primarul Doca. 

Primarul ne-a dezvăluit că, în scurt timp, comuna Valea Mărului va fi a doua localitate din județul Galați care va avea Serviciu de Voluntariat pentru Situații de Urgență avizat de ISU. Ca să fii avizat trebuie să îndeplinești anumite condiții și să ai dotările necesare.

„Încercăm să ajungem cât mai repede la locul incendiului. Ultima dată am ajuns în 11 minute, iar legea spune că timpul este de 20 de minute. Tecuciul este sub lege, deoarece nu are cum să ajungă la un incendiu la mine în localitate în 20 de minute. De aceea, este foarte important și insist pe ideea a  înființa la nivelul localităților Cudalbi, Costache Negri și Valea Mărului un Departament pentru Situații de Urgență, unde să fie permanență trei oameni care să fie plătiți. Și ulterior să fie ajutați de echipele de la Serviciul de Voluntariat”,  a încheiat primarul comunei Valea Mărului.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Centru multifuncțional de trei milioane de euro, la Valea Mărului

Miercuri, 12 iulie, la Valea Mărului a avut loc recepția unui centru multifuncțional pentru activități didactice și sportive. Lucrarea este una deosebită, mai ales pentru mediul rural, noul imobil fiind prevăzut cu demisol, parter și alte două niveluri, la ultimul etaj aflându-se o sală de sport.

În plus, elevii vălmăreni vor beneficia de laboratoare de fizică-chimie și de informatică, dar și de o bibliotecă, dotarea de ultimă oră a acestora fiind inclusă în cei aproape trei milioane de euro, cu tot cu scumpiri, cât valorează, în integralitatea sa, proiectul cu finanțare europeană, finalizat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Recepția a avut loc în prezența oficialilor Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și a proiectanților, constructorilor, beneficiarului și a altor specialiști.

"Puțini au crezut și totuși există! O școală pentru viitor! Trei milioane de euro pentru generațiile ce sunt și cele care stau să vină!", a menționat primarul vălmărean Florin-Virgil Doca-Vălmăreanu, pe pagina sa de Facebook.

Cel mai probabil, noul centru multifuncțional "Doamna Nica" va fi inaugurat la toamnă, cu ocazia începerii noului an școlar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Copiii unei comune din Galați primesc uniforme școlare și încălțări de la primărie. „Vrem să-i scutim pe părinți de cheltuieli“

Gest lăudabil al unui primar din județul Galați, care a anunțat că va oferi celor peste 300 de elevi din localitatea Valea Mărului uniforme școlare noi, dar și încălțăminte. Primarul spune că vrea să-i scutească astfel pe părinți de cheltuieli.

Vestea a fost dată de primarul Florin-Virgil Doca, pe pagina sa de Facebook. Acesta îi anunță pe părinți să vină să ridice tichetele educaționale în valoare de 500 de lei și îi sfătuiește să nu le folosească pentru uniforme școlare, ci doar pentru rechizite. „Dacă școală nu e, nimic nu e! 184 de elevi vălmăreni și mândreșteni primesc carduri în valoare de 500 ( 5 milioane ) de lei. Rog părinții care nu au ridicat cardurile să se prezinte de urgență la școala din Valea Mărului. Un sfat: nu achizionați vestimentație (dacă e strict necesar - da), pentru că urmează o veste foarte bună pentru toți copiii (311) de la școala (grădiniță, clasele I-IV și V-VIII) – vor primi toți uniforme finanțate de către primărie!”, a scris primarul Doca, pe Facebook.  

Primarul spune că „educația este o prioritate”, ia această decizie a luat-o pentru a veni în sprijinul părinților din localitate. „La Valea Mărului investim de ani de zile în educație. Noi o punem chiar pe primul loc. Am construit o creșă, grădiniță, școală abia am terminat-o, proiect de trei milioane de euro, clădire super dotată. Vom mai primi dotări de vreo șase miliarde vechi. Avem, de asemenea, o bibliotecă nouă. Elevii merită toate aceste investiții. Avem copii foarte buni, mulți olimpici. Astfel, am zis să facem și chestia asta cu uniformele. Vom cumpăra inclusiv pantofi”, susține primarul Florin-Virgil Doca.

Primarul a mai spus că noile uniforme vor ajunge la elevi în nou anul școlar, din luna septembrie 2024. „Va veni cu siguranță un croitor. Va face măsurători. Modelul, culoarea și materialul va fi ales de conducerea școlii”, a încheiat primarul Doca.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Stejarul secular de pe vremea lui Ștefan cel Mare, protejat de toți localnicii

Stejarul se află în comuna Valea Mărului, iar sătenii îi spun „Stejarul arcaşilor” sau „Moș Stejarul”. Primarul localității a făcut cercetări și a aflat că vârsta arborelui este de 552 de ani, fiind „ultimul stejar din codrii ştefănieni, din vremea lui Ştefan cel Mare”. 

Bătrânul stejar are o înălțime de 22 de metri, circumferința tulpinii este de 5,5 metri, iar grosimea scoarței de 35 mm. Primarul comunei Valea Mărului, Florin-Virgil Doca, spune că „acest stejar de pe vremea lui Ștefan cel Mare este un simbol și un reper al localității”, motiv pentru care a început demersurile ca el să fie declarat „monument al naturii, să fie protejat de lege”. 

Totodată, primarul a vorbit oamenilor despre importanța stejarului și i-a îndemnat să-l ocrotească. „Eu l-am popularizat foarte mult și am făcut apel la oameni, ca să-l protejeze. Localnicii îl respectă, este iubit și este o mândrie pentru noi toți, pentru Valea Mărului. Multă lume a aflat povestea lui și vine să-l vadă, să facă poze cu el. Este mândria noastră și trebuie să avem grijă de el. Eu merg cam la trei săptămâni să-l văd și să stau de vorbă cu el”, spune primarul comunei Valea Mărului, Florin-Virgil Doca.

Localnicii nu doar îl protejează, ci vin deseori să se reculeagă lângă bătrânul stejar. Unii vin să facă poze, alții să întindă hore în jurul mărețului stejar. 

Povestea stejarului o aflăm și de pe prima pagină a site-ului localității: „A fost odată ca niciodată un stejar bătrân care trăia chiar la mijlocul unei văi întinse ce se cheamă Ger. Călător prin istorie, de bătrân ce era nici nu mai ştia câţi ani are. Braţele-i erau noduroase, iar coaja în care era îmbrăcat era aspră şi pe ici, pe colo, cârpită pentru că vijeliile pe care le înfruntase de-a lungul vremurilor au smuls câte o bucată din ea. Atât de bătrân e Stejarul că toată lumea îi zice Moș Stejarul și mîndru-i de asta! (...)Semeț îi stejarul Robur și numele i s-a pierdut în ale vremii scurgere, unii zic că îi Stejarul lui Pichiu, alții mai citiți în ale istoriei cărți, l-au numit al Arcașilor Stejar și l-au trecut reper pe hărțile vechi. Sigur este faptul că, din Codrii Vechi ai Măriei Sale – Ștefan cel Mare –domn al Moldovei, el străjer a fost aici și multe a văzut”. 

Deși este extrem de viguros, bătrânul stejar de cinci secole are nevoie și de câteva îngrijiri speciale, întrucât „de la 2 metri înălțime de la sol, tulpina prezintă găuri în  scoarță și lemn, precum și rumeguș specific atacului produs asupra lemnului de către gândacii croitori”, se arată în documentele Primăriei. 

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.