Jump to content

Tarifele de roaming se reduc de la 1 iulie 2012


dcp100168

Recommended Posts

Tarifele de roaming se reduc de la 1 iulie 2012

Consiliul Uniunii Europene a adoptat miercuri noile reguli privind comunicaţiile mobile în UE, care vor duce la scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming şi la o mai mare concurenţă pe piaţă. Noile reguli, care au fost adoptate la 10 mai şi de Parlamentul European, vor intra în vigoare la 1 iulie 2012, înlocuind astfel regulamentul din 2007, care expiră la 30 iunie acest an.

Costul utilizării serviciilor de date va fi limitat la un plafon de 70 de eurocenţi pe megabit de la 1 iulie 2012 şi va fi redus până la 45 de eurocenţi în 2013 şi la 20 de eurocenţi de la 1 iulie 2014. În prezent nu există limite fixate pentru preţurile pe care operatorii le pot factura pentru serviciile de date mobile.

Noile limite de tarif pentru apelurile vocale vor reduce costul unui minut de apel până la 29 de eurocenţi de la 1 iulie 2012, la 24 de eurocenţi la 1 iulie 2013 şi la 19 eurocenţi începând cu iulie 2014, de la preţul maxim de 35 de eurocenţi existent în prezent.

Costul mesajelor scrise va scădea de asemenea de la 11 cenţi (preţul maxim actual) la 9 cenţi începând cu 1 iulie 2012, la 8 eurocenţi la 1 iulie 2013 şi până la 6 eurocenţi începând cu 1 iulie 2014. Toate tarifele sunt fără TVA.

În plus, alertele în UE pentru evitarea aşa-numitului "şoc al facturii" vor fi extinse, adresându-se şi consumatorilor care călătoresc în afara UE. Începând cu 1 iulie 2012, consumatorii vor primi un mesaj de avertizare atunci când suma convorbirilor se apropie de 50 de euro într-o lună (fără TVA), dacă reţeaua operatorului străin este compatibilă.

Noul regulament propune pentru prima dată măsuri pentru creşterea concurenţei. Începând cu 1 iulie 2014, consumatorii vor avea dreptul de a alege, dacă doresc, servicii interne şi servicii de roaming separat, de la operatori diferiţi, păstrându-şi acelaşi număr de telefon. Aceştia nu vor putea fi facturaţi în plus pentru schimbarea operatorului, iar operatorul naţional va fi obligat să îşi informeze clienţii cu privire la aceste drepturi.

De asemenea, de la 1 iulie 2012, operatorii de reţele mobile virtuale, de exemplu cei care nu au propriile reţele, vor avea dreptul de a accesa reţelele altor operatori la preţuri en gros pentru a oferi servicii de roaming. Aceasta va încuraja cât mai mulţi operatori să concureze pe piaţa de roaming.

Comisia Europeană trebuie să revizuiască funcţionarea noilor reguli până la 30 iunie 2016.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.