Jump to content

A murit profesorul de canto Ion Şerban


dcp100168

Recommended Posts

Rămas bun, Ion Şerban!

Foarte greu ne obişnuim cu gândul că Ion Şerban nu mai este. Eram obişnuiţi să-l ascultăm povestind despre succesele elevilor săi şi ai soţiei sale, de la Şcoala de Arte, din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Îl priveam mereu ca pe un luptător - şi un învingător! - în lupta cu viaţa, cu nedreptăţile şi cu răutatea unor semeni.

Spunea zâmbind că s-a născut pe o barcă, legănat de valurile Dunării. Lucru adevărat, ţinând seama de faptul că mama sa l-a purtat în pântece într-un voiaj, în 1936, pe un vas ce făcea curse Viena-Galaţi. A urmat Şcoala Normală, de unde a obţinut, în 1954, diploma de învăţător. Dragostea pentru copii nu l-a părăsit până în ultima clipă.

Din 1954 a colaborat cu Ansamblul de Estradă care, doi ani mai târziu, avea să devină Teatrul Muzical gălăţean. A absolvit Şcoala Superioară de Metodişti Culturali (după ce intrase la IATC, însă nu a putut urma cursurile acestui institut din cauza dosarului, având părinţi consideraţi mic-burghezi). Din 1960 şi-a legat definitiv destinul de Teatrul Muzical, unde timp de 25 de ani a făcut parte din cor. În 1984 a fost promovat actor-solist, având şi funcţia de director adjunct al instituţiei.

Din 1991 a devenit, împreună cu soţia sa, soprana Sofia Şerban, profesor de canto la Şcoala de Arte - transferată un an mai târziu în cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Aici, cei doi au creat, împreună cu alţi profesori, de asemenea, legaţi de Teatrul Muzical, o foarte bună şcoală de canto – muzică uşoară, recunoscută în ţară.

Ion Şerban este iniţiatorul Festivalului Naţional de muzică uşoară pentru copii „Ceata lui Piţigoi”, ajuns, anul acesta, la a şaptea ediţie.

Din anul 2000 s-a retras de la Teatrul Muzical pentru a se dedica elevilor săi, pe care-i însoţea la concursurile şi spectacolele din ţară. Avea proiecte mari şi părea că nimic nu-i stă în cale să le împlinească.

Avea o memorie de invidiat, ştia pe de rost istoria Teatrului Muzical, dar şi date legate de tot ce înseamnă muzică şi compozitori români. Era o enciclopedie muzicală, un soţ minunat, un tată iubitor şi un profesor cum orice elev şi-ar dori.

Problemele de sănătate l-au măcinat în ultimele luni. La sfârşitul săptămânii trecute a fost programat pentru o operaţie la Tg.Mureş. Acolo firul vieţii i s-a rupt.

Îi mulţumim pentru tot ce ne-a dăruit în aceşti ani. Ion Şerban nu a trăit pentru el, ci a ars pentru scenă, pentru muzică, pentru artă. Fie ca acolo, în cer, să-şi găsească liniştea!

V.L.

In memoriam – Nelu Şerban

Colegul nostru ION ŞERBAN, Nelu, cum îi spuneau mulţi dintre truditorii acestui lăcaş al muzelor, s-a stins! Mai înainte însă, într-o viaţă artistică de jumătate de veac aproape, cu râvnă şi pricepere s-a îngrijit de nobila “grădină” a spiritului… Pentru semenii săi mari şi mici, deopotrivă.

Din 1960 până mai ieri, în calitate de artist, actor ori director adjunct, profesor şi organizator de talie al unor manifestări deosebite – în teatru şi la Centrul Cultural «Dunărea de Jos» - a încercat, şi de nenumărate ori a reuşit să aducă în sufletul şi pe chipul gălăţenilor, dar nu numai al lor, mai multă lumină, mai mult zâmbet şi dragoste de viaţă, de muzică, de tot ce-i frumos şi curat! Pe copii i-a învăţat să cânte alături de privighetori, celor mai în vârstă le-a insuflat curajul şi dragostea, de multe ori încercate prin valurile vieţii, făcându-i să aspire la mai multă dragoste şi bucurie de a trăi …

De Florii i-a venit o idee cu totul unică şi n-a mai apucat s-o judece de-i bună ori ba! Din «brazdele» pe care le-a grădinărit atâţia ani, din poienile încă nepoluate de relele vieţii, ale lumii acesteia, a adunat un minunat buchet bogat şi multicolor, în care soarele şi-a trimis cu generozitate lumina: lalele şi orhidee, trandafiri şi liliac, albăstrele şi lăcrămioare… Cu acest minunat buchet, Nelu Şerban a purces spre înălţimile albastre ale acestei lumi, pentru ca acolo, sus de tot, la Poarta Cerului, să cânte laolaltă cu îngerii, preaslăvind Învierea Domnului!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Colectivul Teatrului Muzical «Nae Leonard» Galaţi

Manager Florin Melinte

Ambele texte sunt preluate din "Viaţa liberă" (ediţia tipărită)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.