dcp100168 Posted May 7, 2008 Posted May 7, 2008 Cine ne imbolnaveste?Medicii veterinari au confiscat in ultimele saptamani peste un sfert de tona de peste de la diversi comercianti din Republica Moldova, care vindeau marfa expirata in Micro 17 sau Piata Prutului, locatii deja cunoscute din oras.Inspectorii veterinari au confiscat 1.900 kg de peste in perioada sarbatorilor pascale si imediat dupa, dar cel mai mare pericol venea de la cele 250 kg de peste gasite la negutatorii moldoveni. “Cea mai mare cantitate de peste a fost scoasa de la vanzare cu acordul unitatilor de alimentatie pentru ca trecuse termenul de valabilitate. Pestele de la moldoveni a fost confiscat in primul rand pentru ca era valorificat in locuri neautorizate, dar si pentru ca provenienta lui era necunoscuta”, ne-a declarat seful Compartimentului Inspectii din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Galati, dr. Nicolae Tureac.Medicii veterinari au efectuat in aceasta perioada controale la 205 unitati de comercializare a produselor de origine animala, 35 de carmangerii, 70 de unitati de fabricare a painii si produselor de panificatie, 42 de laboratoare si cofetarii, 31 de patiserii si 142 de unitati de comercializare a produselor de origine non animala. In total s-au aplicat 17 amenzi in valoare cumulata de 17.000 de lei.Carne de cal vanduta drept carne de vitaCele mai intalnite nereguli sunt aceleasi de care inspectorii veterinari s-au lovit si in trecut, dar care nu au fost eliminate de comercianti si de administratorii unitatilor de alimentatie publica. Este vorba despre etichetarea necorespunzatoare a marfii, ce conduce in final la inducerea in eroare a consumatorilor atat cu privire la provenienta marfii, cat si vizavi de calitatea acesteia, dar si depasirea termenelor de valabilitate la produsele alimentare. La acestea se adauga nerespectarea normelor sanitar-veterinare privind comercializarea carnii de pasare si depozitarea necorespunzatoare a oualor. Mult mai periculos este un obicei de care comerciantii de ocazie care frecventeaza pietele din judet nu s-au dezbarat nici pana in prezent. Ne referim la vanzarea carnii de cal drept carne de bovina, situatie cu care medicii veterinari s-au confruntat si in urma cu cateva zile.“Am confiscat 85 kg de carne de cal in zona Tecuciului. Comerciantii o vindeau drept carne de bovina. Am avut suspiciuni cand am confiscat-o, iar apoi examenele de laborator ne-au confirmat ceea ce banuiam”, ne-a precizat dr. Nicolae Tureac. Imbucurator este faptul ca in preajma sarbatorilor pascale nu ne-am mai confruntat cu problema mieilor jupuiti, afisati pe garduri la vanzare. Proprietarii de animale au apelat la punctele de sacrificare autorizate de autoritatea sanitara din Galati, ceea ce reprezinta un prim pas spre normalitate.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7
flieder Posted May 8, 2008 Posted May 8, 2008 Nu stiu de ce nu ma mai mira nimic In goana dupa profit rapid si usor, aproape ca nu le mai pasa ce si cui vand. Astia sunt "comerciantii" nostri. Dar nu numai produsele tinute in conditii improprii pentru a fi valorificate pe piata merita sa fie aratate cu degetul. Si in supermarketuri, am avut "placuta" surpriza, sa cumpar pui proaspeti (asa scria pe eticheta!) si cand i-am desfacut acasa miroseau ingrozitor!!
Recommended Posts