Jump to content

Au crescut taxele de şcolarizare la Universitatea "Dunărea de Jos"


dcp100168

Recommended Posts

Au crescut taxele de şcolarizare la Universitatea "Dunărea de Jos"

Din toamnă, un student la taxă va plati între 200 şi 2.000 de lei în plus pe an. Astfel dacă la cele mai multe facultăţi taxa de studiu s-a majorat de la 2.200 la 2.400, la Facultatea de Medicină, specializarea medicină şi medicină dentară, taxa aproape că s-a dublat - de la 3.000 de lei la 5.000 de lei.

Odată cu numărul de locuri, ministerul a trimis şi granturile de finanţare per student bugetar. Deşi s-a vehiculat suma de 4.000 de lei, universităţile vor primi doar 2.400 lei. Astfel suma per student bugetar diferă în funcţie de facultate şi de coeficienţii de finanţare. Şi deoarece costurile pentru a pregăti un student la medicină sau inginerie, sunt mai mari decât pentru un viitor absolvent al unei facultăţi umaniste. Aşa că Universitatea Dunărea de Jos şi-a adaptat şi ea taxele de studiu pentru viitorii studenţi. Astfel:

1.Economie şi Administrarea Afacerilor - 2.400 lei

2.Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice - 2.400 lei

3.Litere - 2.400 lei

4.Istorie, Filosofie şi Teologie - 2.400 lei

5.Ştiinţe şi Mediu - 2.400 lei

6.Educaţie Fizică şi Sport: Ed.fiz. şi sport - 2.800 lei, Kinetoterapie - 3.000 lei

7.Arte - 2.400 lei

8.Medicină şi Farmacie: Medicină, Medicină dentară şi Farmacie - 5.000 lei, Moaşe, Asistentă medicală generală - 3.000 de lei.

9.Arhitectură Navală - 2.800 lei

10.Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică - 2.800 lei

11.Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - 2.800 lei

12.Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu - 2.400 lei

13.Mecanică - 2.400 lei

14.Inginerie Brăila - 2.400 lei

Noile tarife de studiu îi vor afecta doar pe cei care vor intra la taxă la Universitatea Dunărea de Jos, la admiterea din această vară. Cei care sunt deja studenţi vor plăti vechea taxă. Universitatea gălăţeană va scoate la concurs 2.404 de locuri la buget şi 1.276 cu taxă.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Taxă de 5.000 de lei pentru anul I de Medicină

5.000 de lei va trebui să scoată din buzunar în acest an universitar cei care au fost admişi la specializările "Medicină", "Medicină dentară" şi "Farmacie" de la "Dunărea de Jos". Este cea mai mare creştere de taxă din întreaga universitate, până acum "birul pe studenţie" fiind de numai 3.000 de lei la primele două specializări şi 3.500 la "Farmacie". Noile tarife pentru un an de învăţătură au fost stabilite în cea mai recentă şedinţă de Senat a instituţiei şi sunt valabile doar pentru studenţii din primul an. În rest, creşterea este de doar 200 de lei faţă de anul trecut, taxa medie în universitate fiind acum de 2.400 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

S-au stabilit taxele la învăţământul cu frecvenţă, IDD şi IFR

Senatul Universităţii “Dunărea de Jos” a hotărât valoarea taxelor pe care studenţii le vor plăti în anul universitar 2012-2013. Cel mai mult vor scoate din buzunare studenţii de la facultăţile de Medicină şi Farmacie, fiind vorba de 5.000 de lei pentru primul an de studii. Vestea bună este că taxele la aceste facultăţi vor scădea cu fiecare an pe care studenţii îl vor promova, ajungând la doar 1.800 de lei în anul VI de studii. Şi la specializarea Asistenţă Medicală şi Moaşe costurile pornesc de la 3.500 de lei în primul an de studii şi scad la 1.600 de lei în anul IV. O altă specializare destul de costisitoare este Kinetoterapia din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, unde taxa anuală este de 3.000 de lei. La două dintre cele mai căutate facultăţi din Galaţi - Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, precum şi Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, un student va plăti 2.800 de lei anual. Cel mai puţin (2.400 de lei) vor plăti studenţii de la facultăţile de Mecanică, Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu, Ştiinţe şi Mediu, Istorie, Filosofie şi Teologie, Litere, Economie şi Administrarea Afacerilor, Ştiinţe Juridice şi Arte.

Schimbări în planul de învăţământ

Şi la masterat taxele “bat” cu cele cele stabilite pentru facultăţi. Cel mai scump este să faci un master în specializările Mecanică şi Arhitectură Navală, unde trebuie să plăteşti 3.000 de lei pentru primul an de studiu. La Litere taxa iniţială este de 2.600 de lei, dar în anul II de studii aceasta se majorează la 3.300 de lei. La învăţământul la distanţă şi la cel cu frecvenţă redusă taxele stabilite pentru susţinerea examenului de licenţă pornesc de la 2.200 de lei pentru anii II, III şi IV la facultăţi precum Ştiinţe Juridice şi Economie şi ajung până la 2.400 de lei în anul I la facultăţile de Litere, Mecanică, Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu. De amintit este şi că la trei facultăţi - Economia şi Administrarea Afacerilor, Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice şi Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, nu se mai organizează învăţământ la distanţă şi la frecvenţă redusă din acest an, în timp ce aceste modalităţi de învăţământ au fost introduse la Facultatea de Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.