Jump to content

O gălăţeancă a murit după ce i s-a făcut un calciu!


dcp100168

Recommended Posts

O gălăţeancă a murit după ce i s-a făcut un calciu!

Rozica Stan a venit la redacţie cu ochii în lacrimi şi sufletul plin de durere. Trecuse foarte puţin timp de când sora sa decedase într-un cabinet medical situat la Ultimul Leu. A venit la redacţie pentru a povesti ceea ce s-a întâmplat cu sora ei, pentru că îşi doreşte foarte mult ca o astfel de tragedie să nu se mai repete.

„Totul s-a întâmplat pe 18 mai. Sora mea, Silvia Stan, se simţea rău. Mi-a spus că a făcut o cădere de calciu şi că ar fi bine să o însoţesc la spital. Ea locuieşte în zona Spitalului de Copii. I-am luat un calciu şi am mers cu ea acolo, pentru ca un cadru medical să îi facă injecţia. La spital, însă, a fost refuzată. Ni s-a spus că nu este de competenţa lor şi că, oricum, ei nu fac tratamente. Ni s-a indicat să mergem la un cabinet de tratamente situat la Ultimul Leu. Am plecat să căutăm acel cabinet. Pe hol erau mai mulţi părinţi care aşteptau ca asistenta să le facă tratamentul copiilor lor. A intrat singură în cabinet şi după doar câteva minute a ieşit de acolo mult mai palidă la faţă decât intrase. Imediat ce a ieşit din cabinet a căzut. Am cerut ajutorul asistentei, dar, după ce aceasta i-a dat vreo două palme, pe motiv că a leşinat, a abandonat-o acolo. Am sunat singură la salvare şi am cerut ajutorul. Doamna asistentă a trimis pe toată lumea acasă, spunându-le că în ziua respectivă nu mai face nici un tratament. La sosirea ambulanţei, sora mea era deja decedată. Nu au mai avut ce să îi facă, aşa că au sunat şi au chemat medicina legală”, ne-a povestit Rozica Stan.

Patru ore de coşmar

De atunci a trecut aproape o lună de zile. În tot acest timp, familia a încercat să desluşească cauzele decesului. Conform certificatului medical constatator, Silvia Stan a decedat pentru că a făcut o reacţie adversă medicamentoasă, urmată de un stop cardio-respirator. Medicii legişti au constatat că femeia făcute un infarct miocardic, aspect care trebuia observat de un cadru medical.

La incidentul din 18 mai a fost martoră şi Laura, o femeie de suflet, care a încercat să ajute aşa cum s-a priceput ea mai bine. „Am încercat să îi ajut. Mi-a fost milă de sora doamnei şi am stat acolo patru ore, până când trupul neînsufleţit a fost ridicat de medicinal legală. M-a şocat faptul că asistenta a avut o atitudine foarte relaxată. Avea un pacient întins pe jos în cabinet şi ea în loc să pună mâna pe telefon să sune la salvare şi-a luat cafea şi a ieşit afară. La salvare a sunat Rozica Stan, iar după 20 de minute de la primul apel au sosit medicii. Acolo era o doamnă, asistentă la ambulanţă, din câte am înţeles, care a încercat să o resusciteze. Nu a avut succes, aşa că cei de la ambulanţă nu au putut decât să constate decesul şi să sune la medicină legală. A venit şi poliţia, am dat declaraţii… Totul a durat patru ore. În tot acest timp, asistenta şi-a savurat cafeaua, şi-a fumat ţigara, totul fără vreo urmă de spaimă sau de regret. Totul a început de la Spitalul de Copii. Cei de acolo trebuiau să cheme o salvare şi să o trimită la Judeţ”, ne-a declarat Laura.

Plângere împotriva unui cabinet care nu există

Fata Silviei Stan a fost chemată la Secţia 2 Poliţie pentru declaraţii. Poliţiştii aşteaptă însă concluziile finale de la medicina legală pentru a-şi putea continua ancheta.

Fiica Silviei Stan a mers la Colegiul Medicilor pentru a depune o plângere împotriva asistentei. La Colegiu a aflat însă cu stupoare că medicii nu ştiau de existenţa acelui cabinet de tratamente. I s-a spus că plângerea trebuie depusă la Ordinul asistenţilor, lucru care s-a şi întâmplat de altfel.

Daniela Artimof, şefa Ordinului Asistenţilor Galaţi, ne-a confirmat că plângerea există: "Am discutat în colegiu paşii care trebuie făcuţi. Am făcut notificare către DSP, să ni se spună cui îi aparţine cabinetul. Am făcut adrese către Spitalul de Copii, Serviciul de Ambulanţă şi către asistentă. Respectiva asistentă este angajată la Spitalul de Copii şi trebuia să ştie că nu are voie să facă niciun tratament fără prescripţie medicală. Asta ar fi prima ei culpă, iar dacă se dovedeşte că povestea este adevărată vom lua măsurile care se impun".

Unde facem tratamentul copiilor?

Anchetele sunt în desfăşurare şi va trece ceva timp până când se va da un rezultat. Până atunci, însă, cabinetul cu pricina funcţionează în continuare. O asistentă le face tratamente tuturor copiilor bolnavi din Galaţi (n.r. cei care nu au posibilitatea de a plăti la cabinetele particulare). Şi să nu credeţi că nu are clienţi. Nici nu ar avea cum să nu aibă, atâta timp cât de la Spitalul de Copii ţi se spune sec: „Noi nu facem tratamente. Mergeţi la Ultimul Leu, la cabinet”. Am încercat să cer mai multe detalii despre acel cabinet, cum ar fi poziţionarea lui exactă. „Sunteţi din Galaţi?”, m-a întrebat sec doamna de la fişet. Cum răspunsul meu a fost afirmativ, glasul doamnei a devenit şi mai tăios: „La Ultimul Leu, doamnă. Are siglă afară”.

Am mers spre cabinetul cu pricina. Înainte de a-l găsi, însă, a trebuit să înconjor blocul. Într-un final, am văzut, printre ramurile unui gard viu, într-un colţ de bloc, cabinetul. La vederea fotoreporterului, asistenta s-a făcut nevăzută.

„Nu vrem să se repete”

Familia Stan este conştientă că nimeni nu o poate aduce înapoi pe Silvia. Le rămâne însă speranţa că cineva va lua atitudine şi astfel de cazuri nefericite nu se vor mai repeta. „Prin ceea ce am trecut eu nu vreau să mai treacă nimeni. Medicii legişti mi-au spus că, dacă se intervenea la timp, sora mea ar fi trăit. Sper să nu mai moară nimeni cu zile, aşa cum a păţit ea”, ne-a spus cu lacrimi în ochi Rozica Stan.

Vom urmări acest caz şi vă vom ţine la curent cu rezultatele anchetelor, atât cea făcută de poliţie, cât şi cea făcută la Ordinul asistenţilor.

Calciul poate provoca infarct

Daniela Artimof, şefa Ordinului Asistenţilor Galaţi, ne-a explicat care este procedura legală care ar trebui respectată în cazul în care un pacient solicită să i se facă un calciu. „Există încă din 2006 un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor (n.r. - aşa se numea pe atunci) prin care se spune clar că niciun asistent nu are voie să facă calciu fără ca un medic să fie prezent în cabinet. Administrarea calciului poate provoca infarct. Din câte am înţeles, în cazul de faţă medicul nu era în cabinet”, ne-a explicat Daniela Artimof.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Moartea gălăţencei Silvia Stan, anchetată de Comisia de malpraxis

Moartea Silviei Stan, femeia care a decedat după ce i s-a făcut un calciu la un cabinet de tratamente, este anchetată de Comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătatre Publică. Ancheta se face la cererea familiei, care va suporta şi cheltuielile. “Comisia s-a întrunit săptămâna trecută, la trei zile de la depunerea plângerii. Acesta este termenul legal în care trebuie să se tragă la sorţi un expert care să verifice toată documentaţia. Expertul nu este din oraş şi i-am trimis adresă oficială, pentru a-l înştiinţa despre caz. Aşteptăm să ni se comunice şi nouă raportul de la medicină legală, să îl dăm mai departe expertului. Comisia de malpraxis are termen legal de 90 de zile pentru a da un verdict”, ne-a explicat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Tot doctorul Boldea ne-a clarificat şi problema asigurării de malpraxis. “Asistenta are asigurare de malpraxis. Această asigurare este valabilă pentru toate instituţiile medicale unde îşi desfăşoară activitatea. M-am uitat pe asigurarea mea de malpraxis şi nu scrie că este valabilă într-un anumit loc de muncă. Această asigurare este personală şi are efect în orice loc, atâta timp cât persoana respectivă lucrează pe post de cadru medical”.

Conform surselor noastre, expertul care se va ocupa de cazul Silviei Stan este un asistent medical din Bacău. Anchetele continuă şi la Secţia 2 de Poliţie, dar şi la Ordinul Asistenţilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Colegiul Medicilor: Silvia Stan, ucisă de eroarea unei asistente

* Verdictul dă undă verde anchetatorilor * Procurorul Ionel Gâlcă, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, ne-a confirmat că s-a început urmărirea penală faţă de asistenta Lori Carmen Avram

Cazul Silviei Stan, femeia care a murit după ce i s-a administrat un calciu la un cabinet medical de tratamente din Galaţi, revine în atenţie. Familia Silviei Stan a primit chiar înainte de sărbători o adresă de la Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis prin care era anunţată faptul că ancheta lor a luat sfârşit. Comisia de Malpraxis a fost sesizată de fiica Silviei în iunie anul trecut. Imediat după ce plângerea a fost înregistrată, Comisia de Malpraxis s-a întrunit şi „s-a demarat procedura analizării cazului, desemnându-se, prin tragere la sorţi din lista naţională a experţilor, expertul din Judeţul Bacău, asistent medical generalist licenţiat, master Management Sanitar – Expert Medical pentru Asistenţi Medicali/Moaşe”, se arată în adresa Comisiei. Expertul a primit dosarul pe 27 iulie, a analizat fiecare act în parte, fiecare declaraţie şi, după trei luni de anchetă, a ajuns şi la concluzia finală: „Faptele s-au produs în exercitarea unei activităţi de tratament, nu au fost respectate etapele procedurale, au fost evitate aprobări, declaraţii către organele competente, consultanţă specifică”, se arată în raportul expertului. „Adresa pe care am primit-o de la Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis are cinci pagini. Ne sunt precizate care au fost concluziile expertului de la Bacău şi faptul că au fost solicitate mai multe date. Concluzia este una sigură şi foarte clară: a fost malpraxis. Asta au spus si cei zece membri ai comisiei, pe baza raportului primit de la expert. Aşteptăm acum ca şi celelalte anchete să meargă mai departe”, ne-a spus Oana, fiica Silviei.

„S-a început urmărirea penală”

Imediat după ce Silvia Stan a murit, fiica ei a depus plângeri la toate organele competente să facă o achetă: Colegiul Medicilor, Ordinul Asistenţilor, Comisia de Malpraxis şi, nu în ultimul rând, Poliţie. Până acum, adresa de la Comisia de Malpraxis este primul răspuns oficial primit de familie. Acesta este însă şi cel mai important, fiind amănuntul aşteptat pentru finalizarea tuturor celorlalte anchete. Oana aşteaptă acum să primească un răspuns şi de la Ordinul Asisteţilor prin care să fie înştiinţată că Lori Carmen Avram, asistenta care a contribuit la moartea mamei, ei nu mai profesează. „Nu îi vreau răul, dar am făcut aceste plângeri pentru ca nimeni să nu mai treacă prin ce am trecut noi”, ne-a spus Oana. Nici plângerea de la poliţie nu a rămas fără ecou. „S-a început urmărirea penală în acest caz”, ne-a confirmat procurorul Ionel Gâlcă, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Se aşteaptă finalizarea anchetei

De ancheta penală şi de verdictul dat de instanţa de judecată depinde şi dacă asistenta Lori Carmen Avram îşi va mai putea practica sau nu meseria. "Oridunul Asistenţilor a finalizat ancheta, dar legea spune că putem decide asupra suspendării dreptului de liberă practică abia după ce se va finaliza ancheta penală şi se va da o decizie judecătorească. Până atunci, asistenta Carmen Avram îşi poate exercita în continuare profesia", ne-a explicat Daniela Artimof, preşedinta Ordinului Asistenţilor Galaţi.
Va mai trece, probabil, suficient timp până când toate anchetele vor lua sfârşit. Dar familia Silviei Stan este mulţumită că a început să se facă dreptate în cazul morţii femeii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Începe să se facă dreptate în cazul morţii Silviei Stan. Asistenta a rămas fără dreptul de practică

* Carmen Avram poate da un nou examen de atestare peste cinci ani

Cazul Silviei Stan, femeia care a murit după ce i s-a administrat un calciu la un cabinet medical de tratamente din Galaţi, revine în atenţie. Şi asta pentru că, după mai bine de nouă luni, a fost luată prima sancţiune faţă de asistenta care a administrat calciul.
Consiliul Naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a decis ca asistentei Carmen Lory Avram să îi fie retras dreptul de liberă practică. „Comisia Naţională de Etică şi Deontologie a OAMGMAMR, după analizarea tuturor declaraţiilor, probelor, înscrisurilor şi a expertizelor medico-legale, propune Biroului Executiv suspendarea calităţii de membru al OAMGMAMR a doamnei Avram Lory Carmen pe o perioadă de cinci ani şi informarea Ministerului Sănătăţii cu privire la retragerea dreptului de exercitare a profesiei pe perioada respectivă”, se arată în documentele OAMGMAMR.
Biroul Executiv a aprobat această propunere în urma căreia asistenta Carmen Lory Avram nu îşi va mai putea practica profesia, nici în spital, nici la vreun cabinet particular, pe o perioadă de cinci ani.

Reatestarea profesională

Decizia luată la Bucureşti a fost deja comunicată la Spitalul de Pediatrie, unde asistenta era angajată cu carte de muncă, de unde s-a cerut „o copie după decizia de încetare a activităţii în funcţia de asistent medical a doamnei Avram Carmen”.
Decizia luată de Consiliul OAMGMAMR poate fi atacată de Carmen Avram, în termen de 30 de zile, la Judecătoria Galaţi.
Dacă asistenta nu va ataca decizia sau dacă aceasta va rămâne definitivă în urma unui proces, atunci asistenta nu va mai putea practica meseria pe o perioadă de cinci ani. După cei cinci ani de sancţiune, Carmen Avram va fi „supusă procedurii de reatestare profesională, conform legilor în vigoare”, se mai arată în decizia de suspendare a activităţii.

Primul asemenea caz la Galaţi

Deşi până acum au fost depuse foarte multe plângeri ce îi priveau pe asistenţii medicali acuzaţi de malpraxis, cazul lui Carmen Avram este de departe cel mai grav. „Cazul Carmen Avram este cel mai complicat, cu cele mai multe încălcări ale prevederilor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de asistent medical, depăşind competenţele comisiei teritoriale de etică şi disciplină. Comisia teritorială a desfăşurat ancheta disciplinară şi Consiliul Judeţean a hotărât înaintarea dosarului către Comisia Naţională de Etică, pentru că faptele conturau încadrarea într-o abatere gravă, iar sancţiunea trebuia hotărâtă numai de Consiliul Naţional al Ordinului. Sperăm din tot sufletul să rămână un caz singular şi asistenţii medicali să dea dovada de profesionalism, să cunoască şi să respecte legislaţia naţională şi europeană în domeniul exercitării profesiei, să respecte drepturile pacienţilor şi să nu mai avem de anchetat asemenea abateri grave de la lege”, ne-a declarat Daniela Artimof, preşedinte OAMGMAMR Galaţi.
În acest caz se aşteaptă şi alte sancţiuni. Moartea Silviei Stan este anchetată şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, care au demarat, la începutul acestui an, urmărirea penală faţă de Carmen Avram. Până se va finaliza însă această anchetă, va mai trece ceva timp. Să nu mai vorbim şi despre durata unui proces penal în instanţele româneşti. Dar familia Silviei Stan este mulţumită că a început să de facă dreptate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Asistenta medicală care a omorât o pacientă după ce i-a injectat gluconat de calciu după ureche va fi judecată pentru ucidere din culpă

După patru ani de expertize medicale, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a trimis-o în judecată pe Lori Carmen Avram, o asistentă medicală care i-a administrat gluconat de sodiu unei paciente fără prescripţie şi fără să fie asistată de un medic.

Pe 26.07.2012, Secţia 2 de Poliţie din Galaţi a fost sesizată prin 112 că o gălăţeancă, Silvia Petruţa Stan, a dededat la un dispensar medical. Oamenii legii au refăcut firul evenimentelor şi au descoperit că cea care se face vinovată de moartea femeii este Lori Carmen Avram (47 de ani), asistenta medicală care a anunţat Poliţia. Silvia Petruţa Stan s-a prezentat la cabinetul medical cu o fiolă de gluconat de calciu şi i-a cerut asistentei medicale să îi administreze intravenos substanţa. Lori Carmen Avram a făcut acest lucru fără să fi existat o prescripţie în acest sens, fără să fie asistată de un medic, aşa cum cer protocoalele medicale, şi fără să citească prospectul de pe fiola de gluconat de calciu, care specifica clar că este nevoie de monitorizarea funcţiilor vitale ale pacientului în timpul administrării.

La scurt timp după administrare, femeia a început să se sufoce şi şi-a administrat singură un puf dintr-un medicament numit Ventolin, ce permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la prevenirea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţie şuierătoare şi tuse, numai că efectul a fost invers. Silvia Petruţa Stan a intrat în stop cardio-respirator, iar echipajul Ambulanţei chemată să o resusciteze nu a mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. După ce au fost efectuate mai multe expertize medico-legale în acest caz, care au disculpat-o iniţial pe asistenta medicală, Comisia Superioară de Medicină Legală a concluzionat că moartea victimei ”a fost violentă şi s-a datorat decompensării funcţiilor cardiace consecutiv administrării de gluconat de calciu şi autoadministrării de Vintolin”.

Audiată de procurori, asistenta Lori Carmen Avram a declarat că nu se consideră vinovată de moartea pacientei, dar a recunoscut că i-a administrat gluconatul de calciu fără să aibă o prescripţie în acest sens şi fără să fie asistată de un medic. Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor  şi Asistenţilor Medicali din România i-a suspendat pentru cinci ani dreptul de a-şi mai exercita profesia, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a trimis-o în judecată zilele trecute pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Fiica victimei, Oana Diana Caval, s-a constituit parte civilă în procesul penal şi cere acum daune de 25.000 de lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Condamnare simbolică în cazul unei asistente medicale care a omorât o pacientă după ce i-a injectat gluconat de calciu fără prescripţie medicală

Judecătoria Galaţi a condamnat-o la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă pe Lory Carmen Avram, o asistentă medicală din Galaţi, care i-a administrat gluconat de calciu unei paciente fără prescripţie şi fără să fie asistată de un medic.

Pe 26.07.2012, Secţia 2 de Poliţie din Galaţi a fost sesizată prin 112 în legătură cu faptul că o gălăţeancă, Silvia Petruţa Stan, a decedat la un dispensar medical. Oamenii legii au refăcut firul evenimentelor şi au descoperit că cea care se face vinovată de moartea femeii este chiar asistenta medicală care a anunţat Poliţia, Lory Carmen Avram (47 de ani).

Silvia Petruţa Stan s-a prezentat la cabinetul medical cu o fiolă de gluconat de calciu şi i-a cerut asistentei medicale să îi administreze intravenos substanţa. Lory Carmen Avram a făcut acest lucru fără să fi existat o prescripţie în acest sens, fără să fie asistată de un medic, aşa cum cer protocoalele medicale, şi fără să citească prospectul de pe fiola de gluconat de calciu, care specifica clar că este nevoie de monitorizarea funcţiilor vitale ale pacientului în timpul administrării.

La scurt timp după administrare, femeia a început să se sufoce şi şi-a administrat singură un puf dintr-un medicament numit Ventolin, ce permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la prevenirea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţie şuierătoare şi tuse, numai că efectul a fost invers.

Muncă în folosul comunităţii la Spitalul de Psihiatrie

Silvia Petruţa Stan a intrat în stop cardio-respirator, iar echipajul Ambulanţei chemată să o resusciteze nu a mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

După ce au fost efectuate mai multe expertize medico-legale în acest caz, care au disculpat-o iniţial pe asistenta medicală, Comisia Superioară de Medicină Legală a concluzionat că moartea victimei ”a fost violentă şi s-a datorat decompensării funcţiilor cardiace consecutiv administrării de gluconat de calciu şi autoadministrării de Vintolin”.

Audiată de procurori, asistenta Lory Carmen Avram a declarat că nu se consideră vinovată de moartea pacientei, dar a recunoscut că i-a administrat gluconatul de calciu fără să aibă o prescripţie în acest sens şi fără să fie asistată de un medic.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor  şi Asistenţilor Medicali din România i-a suspendat pentru cinci ani dreptul de a-şi mai exercita profesia, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a trimis-o în judecată pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Pe 16 mai, Judecătoria Galaţi a condamnat-o pe Lory Carmen Avram la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, verdictul nefiind definitiv. În plus, judecătorii au dispus ca asistenta medicală să îi plătească fiicei victimei, Caval Oana Diana, daune morale de 50.000 de lei şi daune materiale de 15.000 de lei. Aceasta a fost obligată să urmeze un curs de calificare profesională în perioada de supraveghere, urmând şi să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” sau la o grădiniţă din Galaţi.

adevarul.ro

Later edit: Verdictul a rămas definitiv prin neapelare

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.