Jump to content

Programe gratuite de formare profesională la AJOFM


Recommended Posts

Cursuri de recalificare la AJOFM Galaţi

* În aprilie şi mai, peste 400 de gălăţeni fie au urmat, fie s-au înscris la cursuri de recalificare * În iunie, urmează alţi peste 160 * Întrebarea este: câţi dintre ei vor reuşi într-adevăr să-şi găsească un loc de muncă? *

Sute de gălăţeni participă lunar la cursurile de recalificare, organizate gratuit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Nicoleta Harţegan, în aprilie au participat la cursuri 142 de persoane, dintre care 56 au dorit să devină operatori de introducere şi validare date, alte 56 s-au orientat spre specializarea „lucrător în comerţ”, iar alte 28 au urmat cursuri de patiser.

Pe durata lunii în curs, alţi 284 de gălăţeni urmează cursuri de calificare şi recalificare, în speranţa că certificatul de calificare obţinut, însoţit de noile deprinderi şi cunoştinţe, îi va ajuta să îşi găsească mult mai uşor un loc de muncă. Astfel, 56 de persoane vor să capete competenţe serioase ca frizeri, coafori, manichiurişti sau pedichiurişti. La cursul de bucătari s-au înscris 28 de persoane, la fel ca şi la cel de ospătar şi de montator de pereţi şi plafoane din ghips carton. S-au mai format, în plus, şi alte 4 clase de instruire: două pentru cei 20 de gălăţeni are vor să devină inspectori de Resurse Umane, una pentru cei 40 de care vor să ajungă inspectori în Protecţia Muncii şi, în final, o clasă pentru 28 de concitadini care şi-au propus să ajungă formatori.

În prima lună de vară sunt aşteptaţi la cursurile de recalificare ale AJOFM-ului alte 168 de persoane. S-au format deja 6 clase a câte 28 de cursanţi în care se vor pregăti viitorii contabili, sudori brutari, formatori, maşinişti de utilaje cale şi terasamente şi inspectori de protecţia muncii.

Deşi oferta de locuri de muncă este, ce-i drept, mai bogată decât în lunile trecute şi decât în perioada similară a lui 2009, rămâne totuşi de văzut dacă măcar „şefii de promoţie” ai ciclurilor de calificare îşi vor găsi locuri de muncă după absolvire şi obţinerea certificatelor de calificare.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ce_meserii_isi_aleg_somerii__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Şomerii din mediul rural, ajutaţi la găsirea unei slujbe

Peste 200 de persoane din mediul rural, de la Galaţi şi din judeţele învecinate, care nu au un loc de muncă sau care trăiesc din agricultura de subzistenţă, vor fi ajutate să-şi găsească un loc de muncă în domenii non-agricole, să-şi deschidă o afacere la ţară şi să obţină fonduri europene. Le oferă sprijin Centrul de Dezvoltare SMART şi Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), care îi vor instrui pe aceştia până în vara anului viitor.

LUPT în zonele afectate de şomaj, dar cu potenţial de afaceri

Programele de instruire, care vor fi derulate sub sigla „La un pas de tine!” (LUPT), vor fi concentrate în câteva zone din Regiunea Sud-Est în care rata şomajului este ridicată, dar în care există, totuşi, potenţial antreprenorial. Aceste zone vor fi stabilite în urma unei cercetări pe care o vor efectua coordonatorii proiectului LUPT în perioada următoare.

Am întrebat-o pe şefa Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), Carmen Hanţaţuc, care sunt polii şomajului din Galaţi. „Brăhăşeşti, Ghidigeni şi Drăgăneşti”, a răspuns oficialul. Localităţile nominalizate sunt situate în nord-vestul şi vestul judeţului nostru. Problema şomajului este, însă, răspândită şi în restul teritoriului. „Cu o rată a şomajului de 7,85 la sută şi cu peste 15.000 de şomeri, dintre care mai mult de 11.000 neindemnizaţi, Galaţiul se situa, la sfârşitul anului 2011, pe locul opt în topul pe judeţe. Este o poziţie mai bună decât cea ocupată la finele lui 2010, când ne aflam pe locul trei în clasamentul naţional, însă marea noastră problemă o constituie şomerii neindemnizaţi, şomerii de lungă durată, care beneficiază de venitul minim garantat de stat. Majoritatea, 68 la sută din ei, se află în mediul rural”, a explicat Hanţaţuc, salutând iniţiativa Centrului de Dezvoltare SMART şi a PTIR de a introduce aceste persoane în câmpul muncii şi chiar în mediul de afaceri.

În ceea ce priveşte potenţialul antreprenorial, se pare că acesta există în centrul judeţului, dar şi în vestul atins de şomaj. O confirmă reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Pe la această instituţie trec o bună parte din cererile de finanţare din fondurile europene destinate dezvoltării rurale - un instrument viabil de măsurare a potenţialului antreprenorial al unei zone. „Cele mai multe cereri de finanţare sunt depuse de gălăţenii din centrul judeţului, din comunele Corod, Cudalbi şi Pechea, dar şi de cei din vest, cu excepţia localităţilor Ghidigeni şi Priponeşti. Cele mai puţine cereri vin din nord-est”, a declarat directorul adjunct al Oficiului Judeţean al APDRP, Nicu Chebac.

Prin cercetarea pe care o vor realiza, cei de la Centrul de Dezvoltare SMART şi PTIR urmăresc nu doar să stabilească zonele în care rata şomajului şi potenţialul de afaceri sunt ridicate, dar şi să vadă care sunt posibilităţile şi nevoile membrilor grupului ţintă. Mai precis, câţi dintre ei trebuie ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă şi câţi dintre ei trebuie sprijiniţi să-şi deschidă o afacere.

LUPT va crea o bursă on-line a locurilor de muncă

În baza rezultatelor cercetării, coordonatorii proiectului LUPT vor începe efectiv munca de teren. Echipele Centrului de Dezvoltare SMART şi ale PTIR îi vor învăţa pe beneficiarii proiectului, prin broşuri tipărite şi întâlniri directe, cum să-şi găsească un loc de muncă. În plus, cei de la LUPT vor crea un portal web pe care vor publica atât CV-urile colectate de la membrii grupului ţintă, cât şi anunţurile de recrutare ale angajatorilor aflaţi în căutare de personal, corelând astfel cererea cu oferta de locuri de muncă.

Cursuri IT şi asistenţă în deschiderea unui business

Pe lângă consilierea pe care le-o vor oferi persoanelor din mediul rural aflate în căutarea unui loc de muncă, instructorii LUPT le vor învăţa pe unele dintre acestea să utilizeze un calculator, cursurile fiind autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.

Altele vor fi iniţiate în tainele afacerilor. „Beneficiarii vor primi asistenţă la înfiinţarea unei firme, vor învăţa câte ceva despre resurse umane, contabilitate, politici de distribuţie şi de marketing şi despre întocmirea unui plan de afaceri şi vor fi consiliate în alegerea unui program cu finanţare nerambursabilă”, a declarat preşedintele Centrului de Dezvolare SMART, Iulian Cazacu. Toate aceste acţiuni, care au ca scop îmbunătăţirea competenţelor antreprenoriale, vor cădea în sarcina PTIR. „Există foarte multe oportunităţi de finanţare în mediul rural, unde, din păcate, iniţiativele antreprenoriale sunt mai reduse. Din acest punct de vedere, proiectul LUPT este unul foarte dificil. Va trebui să învăţăm persoanele din mediul rural cum să-şi deschidă şi să-şi dezvolte o afacere”, a afirmat preşedintele PTIR pentru Regiunea Sud-Est, Radu Oprea.

Proiectul „Centrul mobil de ocupare şi formare profesională în domenii non-agricole - La un pas de tine!”, lansat marţi de Centrul de Dezvoltare SMART şi de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, va ajunge în 15 localităţi din Regiunea Sud-Est şi îi va oferi sprijin unui grup ţintă format din 240 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, inactive, ocupate în agricultura de subzistenţă sau şomere. Proiectul are finanţare europeană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

ANOFM va derula 176 de programe gratuite pentru formare profesională

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) va derula, în luna iulie, 176 programe de formare profesională pentru 3.666 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi agenţia municipiului Bucureşti, se arată într-un comunicat ANOFM, citat de Agerpres.

Cele mai solicitate meserii pentru care se organizează programe de formare profesională, în perioada menţionată, sunt: lucrător în comerţ – 268 persoane, operator introducere, validare şi prelucrare date – 260 persoane, inspector (referent) resurse umane – 185 persoane, lucrător în cultura plantelor – 168 persoane, contabilitate – 149 persoane, agent pază şi ordine – 145 persoane, ospătar (vânzător) în unităţi de alimentaţie – 129 persoane, bucătar – 124 persoane, patiser – 120 persoane, confecţioner-asamblor articole din textile – 81 persoane.

evenimentul.ro

Link to comment
Share on other sites

In afara de sfanta spaga, ce explicatie exista pentru organizarea acestor programe de calificare? ANOFM sau AJOFM urile au studii asupra necesarului de calificare pe piata muncii?

Se fac inspectori resurse umane de ani de zile in continuu! PENTRU CINE? cate firme noi apar care musai au nevoie de acest tip de angajat. Microintreprinderile au (daca au) un negru mic bun la toate: de la contabil evidenta primara pana la persoana desemnata sa se ocupe de NTSM si PSI si tot ala opereaza si REVISALUL, ca pana la urma la aste se reduce acum activitatea unui inspector resurse umane.

Ca daca vrea vreo firma mare sa faca managementul resurselor umane ca la carte - de la organizare (analize si definiri de post, fise de post cuplate pe o organigrama si corelate cu ROF si ROI) la salarizare (pe baza de norme de munca conform codului muncii) ca sa nu mai vorbim de politici motivationale si trasee profesionale in firma - apoi acea firma sigur nu angajeaza inspectori scoliti de AJOFM uri dupa programe de calificare organizate de Social Trade (vesnicul abonat la cursurile organizate din bani publici!).

Edited by gelu
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Cursuri gratuite de formare profesională la AJOFM

84 de gălăţeni vor beneficia gratuit, în luna ianuarie 2013, de servicii de formare profesională, în cadrul unor cursuri organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. Astfel, vor fi organizate 3 programe de formare profesională, cu câte 28 de cursanţi fiecare, pentru meseriile de patiser, lucrător în comerţ şi operator introducere, prelucrare şi validare date.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...


Centre de formare profesională la Barcea, Munteni şi Ţepu

Trei centre suport vor fi organizate, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, la nivelul judeţului Galaţi pentru consiliere şi formare profesională. Potrivit consilierului din cadrul AJOFM Mihaela Ioan, proiectul a fost demarat la Barcea, Munteni şi Ţepu, ca urmare a numărului mare de şomeri existenţi la nivelul localităţilor. Formarea profesională este axată pe cinci domenii: lucrător în comerţ, asistent personal profesionist, respectiv îngrijitor, preparator legume-fructe, modelator în ceramică şi confecţioner în fier forjat. Proiectul a început de la 1 iunie 2012 şi se va derula până la 1 iunie 2014, însă va putea fi funcţional abia din vara anului 2013. „Începând cu iunie sau iulie sperăm ca cele trei centre să fie funcţionale şi să putem demara toate activităţile. 600 de persoane vor fi informate, din care 300 vor fi selectate pentru consiliere primară şi psihologică, urmând ca 190 de persoane să fie intrate în programul de formare profesională”, a explicat consilierul din cadrul AJOFM. Site pentru promovarea produselor În cadrul proiectului, AJOFM va crea şi un site pentru promovarea produselor artizanilor şi meşteşugarilor. „Centrele vor fi dotate cu echipament IT, cu mobilier. Ceea ce este deosebit în acest proiect este faptul că, pe lângă formarea profesională adresată grupului ţintă din mediul rural, destinat persoanelor fără loc de muncă din mediul rural, prevede şi un site care se va numi produsedelatara.ro, site în care persoanele care produc diferite produse sau servicii în mediul rural să îşi poată promova pe acest site activităţile dumnealor. În cadrul acestui proiect, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, toate serviciile sunt gratuite”, a mai spus consilierul. Prin intermediul site-ului vor putea fi prezentate orice fel de produse, de la obiecte de artă sau artizanat până la cazane. Partenerul AJOFM în cadrul proiectului este o firmă din Bucureşti Forum Grup.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

AJOFM şcoleşte gălăţeni din mediul rural

600 de gălăţeni din comunele Barcea, Munteni şi Ţepu vor beneficia de pregătire profesională în cadrul Proiectului Rural - CIFCA, consiliere, informare, consultanţă, antreprenoriat. Proiectul a atras, la Galaţi, 1.836.320 lei, în scopul încurajării şi demarării activităţilor non-agricole.

Cursuri gratuite pentru 150 de persoane

Suma alocată în cadrul Proiectului Rural CIFCA vizează amenajarea sălilor în amintitele localităţi, etapă realizată deja, dar şi costurile cu formarea profesională a 150 de cursanţi ce vor fi selecţionaţi din cei 600 incluşi în proiect. “În cadrul celor trei centre din comunele amintite, vor fi organizate cursuri de pregătire şi formare profesională a celor din mediul rural care doresc să înveţe să mai facă şi altceva, în afară de agricultură. Sunt prevăzute cinci cursuri, primul fiind cel de lucrători în comerţ, care se deschide tot astăzi”, ne-a spus Cezar Năstase, director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi.
Formarea şi recalificarea va dura, în acest proiect, până în mai 2014, timp în care cele 600 de persoane vor beneficia de o bună informare privind oportunităţile de afaceri în mediul rural, dar şi de consiliere psihologică, formare profesională şi dobândirea mentalităţi că, la ţară, oamenii mai pot face şi alte activităţi, în afară de agricultură.

Specialişti în conservarea legumelor

Proiectul - un parteneriat între AJOFM Galaţi şi SC Forum Group SRL - mai vizează pe lângă cursul de lucrători în comerţ, alte patru calificări, precum: lucrător în conservarea fructelor şi legumelor, îngrijitori bolnavi la domiciliu, forjor-matriţer şi muncitor constructor lemn, chirpici şi paiantă. Deschiderea celorlalte patru cursuri va fi etapizată şi va fi anunţată gălăţenilor din amintitele comune.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

21 de cursuri de calificare pentru şomerii gălăţeni

414 şomeri - din cele peste 16.800 de persoane aflate în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi - sunt înscrişi la 21 de cursuri de calificare profesională. Şomerii gălăţeni se pregătesc în profesii precum: bucătar, lucrător comercial, operator, validare şi prelucrare date, coafeză, îngrijitor bătrâni la domiciliu.
AJOFM Galaţi are în pregătire alte 13 cursuri, care îşi vor începe activitatea până la sfârşitul anului 2013. Vor însuma aproximativ 276 cursanţi. „Vor fi câte două grupe de calificare în profesii de contabil, agent de navă, experţi în securitate şi sănătate în muncă, plus alte şapte cursuri care vor funcţiona pe o grupă”, a adăugat interlocutorul. Cele şapte cursuri (a câte o grupă) se adresează şomerilor gălăţeni care îşi doresc să obţină competenţe şi patalama în profesii precum: inspector resurse umane, frizeri, coafor, manichiură-pedichiură, sudor electric, montator pereţi şi plafoane din gipscarton, lucrător comercial, operator calculator şi de limba engleză.
Informaţii puteţi obţine la sediul AJOFM Galaţi din strada Domnească nr. 191. Programul cu publicul este zilnic, de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, iar vinerea între orele 8,00 şi 14,00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Două cursuri gratuite de formare profesională, organizate de AJOFM Galaţi în ianuarie 2014

Doar două cursuri de formare profesională gratuită, cu 56 de participanţi, sunt prognozate a fi desfăşurate, de către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, pe durata lunii ianuarie 2014. Fiecare dintre cele două cursuri va avea câte 28 de participanţi şi vor fi organizate pentru ocupaţiile de lucrător în comerţ, respectiv, operator introducere, validare şi prelucrare date.

Doar ca fapt divers, vecinii din Brăila vor organiza tot două cursuri a câte 28 de persoane, dar pentru contabil, respectiv, comunicare în limba engleză.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Cursuri gratuite pentru 56 de şomeri gălăţeni, în februarie, la AJOFM Galaţi

152 de cursuri gratuite de formare profesională, pentru 3.111 persoane, vor fi organizate, în luna februarie, la nivelul întregii ţări, reiese dintr-o prognoză dată publicităţii de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. 

AJOFM Galaţi va organiza 2 cursuri, pentru lucrători în comerţ, respectiv, operatori introducere, validare şi prelucrare date, de care vor beneficia câte 28 de persoane.

Conform datelor ANOFM, judeţele în care, în februarie, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Mureş (224 persoane), Covasna (219), Bucureşti (182), Vaslui (170) şi Călăraşi (168 persoane).

Meseriile cele mai solicitate pentru care se vor organiza programe de formare profesională sunt: lucrător în comerţ - 280 persoane; bucătar – 205; ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie - 202; instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze - 177; operator introducere, validare şi prelucrare date - 143; inspector (referent) resurse umane - 121; coafor - 109; lucrător în structuri pentru construcţii - 96; formator - 87 şi manichiurist-pedichiurist - 86 de persoane.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Milioane cheltuite pentru angajarea a 46 de persoane!

Din cei aproape 900 de gălăţeni, din mediul rural, care au participat la cursuri de formare profesională, derulate în ultimii doi ani de AJOFM Galaţi, doar… 46 s-au angajat, adică abia 5% din numărul total! Acesta este rezultatul, pe scurt, al celor două proiecte europene derulate de AJOFM Galaţi în 2014 şi 2015 - CIFA - RURAL - C.I.F.C.A şi PERFORM, proiecte în valoare de nu mai puţin de 7 milioane de lei, bani din care s-au plătit şi subvenţiile pentru cursanţi, căci pentru stimularea şi implicarea acestora, proiectele au prevăzut şi acordarea unor subvenţii lunare care au însemnat până la 600 de lei în plus pe lună (cazul proiectului PERFORM)!

Cum majoritatea cursanţilor provine din mediul rural, fiind vorba despre persoane care trăiesc, de obicei, din venitul minim garantat, un venit lunar suplimentar (care în unele cazuri a însemnat dublarea sau triplarea venitului obişnuit) a fost un argument puternic pentru ca beneficiarii proiectelor să nu absenteze de la cursurile de formare profesională. Pe de altă parte, însă, finalitatea acestor cursuri pare a fi zero, dacă raportăm numărul mare de cursanţi la numărul infim al celor care s-au şi angajat, după finalizarea cursurilor.

Astfel, în cadrul proiectului CIFA - RURAL-C.I.F.C.A (1,83 milioane lei, valoarea proiectului), derulat de AJOFM Galaţi în perioada 2012-2015, au fost informate şi consiliate 710 persoane, din care circa 400 au participat la cursuri de formare profesională pe diverse meserii (lucrător în comerț, în conservarea fructelor și legumelor; forjor matrițer; îngrijitor bătrâni la domiciliu; muncitor constructor lemn, chipici și piatră), însă, în final, s-au angajat doar 21 de persoane!

În cadrul celui de-al doilea proiect derulat de AJOFM în 2015 (timp de opt luni, din aprilie până în decembrie 2015), proiect în valoare de  5,2 milioane de lei, circa 600 de şomeri şi agricultori din judeţele Galaţi, Bistrița şi Alba au urmat cursuri de calificare. În total, s-au organizat 20 de serii de cursuri pe diverse specialităţi, din care 6 serii în judeţul Galaţi (operator introducere şi validare date, competenţe antreprenoriale, lucrător în comerţ). Cursanţii au provenit din Jorăşti, Băneasa, Vârlezi, Crăiesti, Moscu şi Umbrăreşti (Tg Bujor), Braniştea, Schela, Vânători, iar din cei 480 de participanţi la cursuri, 475 au fost certificaţi, însă de angajat, până acum, s-au angajat doar 25, deşi obiectivul proiectului era angajarea a minim…  30 de persoane.

“Cei care s-au angajat reprezintă obiectivele propuse de noi, beneficiarii nu au ca obligaţie să se angajeze, ci doar de a participa la programul de formare profesională”, spune Nicoleta Harţegan, director adjunct AJOFM Galaţi. Principalul motiv pentru care numărul de angajări este mic faţă de numărul cursanţilor este, în opinia directoarei, slaba ofertă de locuri de muncă - "dacă autorităţile locale, judeţene nu se vor implica în atragerea investitorilor care să creeze locuri de muncă, vom vorbi în continuare de Galaţi ca de un oraş mort".

Pe de altă parte însă, Nicoleta Harţegan admite faptul că o parte din cursanţi nici nu doresc să se angajeze, căci “ei locuiesc în mediul rural. Mulţi din ei s-au deprofesionalizat, trăiesc de ani de zile din venitul minim garantat şi s-au plafonat, chiar nu-şi doresc să vină la Galaţi, să lucreze, pentru că majoritatea locurilor de muncă oferite sunt în municipiul Galaţi. Este adevărat că mulţi din cursanţi au urmat acest program doar pentru că au luat aceste subvenţii”.

Proiecte europene fără cap: şcoliţi la Galaţi, pleacă la muncă în străinătate

Pe de altă parte, există şi situaţii în care astfel de beneficiari ai proiectelor îşi găsesc locuri de muncă în alte judeţe din ţară sau pleacă îm străinătate, cu diploma de calificare în buzunar. Asta, în condiţiile în care, totuşi, pentru o perioadă de timp, beneficiarii au primit bani şi au fost şcoliţi prin efortul financiar şi uman al autorităţilor din judeţul Galaţi. Un agent economic ce investeşte în calificarea propriilor angajaţi foloseşte, de obicei, o clauză de fidelizare care obligă angajatul să lucreze în cadrul companiei care a investit în el bani şi timp o perioadă minimă, după finalizarea cursului de specializare. Proiectele europene de formare profesională nu funcţionează după acelaşi mecanism, probabil şi în spiritul respectării dreptului european al omului de a lucra oriunde în UE. Pe de altă parte, orice cursant care a beneficiat de cursuri de calificare la Galaţi şi care, apoi, s-a angajat în străinătate înseamnă în continuare un minus pentru rata şomajului din judeţul Gaaţi care a ajuns la 8,77%, plasând judeţul pe locul şase în topul naţional al judeţelor cu cei mai mulţi şomeri.

O situaţie sesizată la şedinţa Comisiei de Dialog Social şi de Romică Gârneaţă, liderul filalei locale a Cartel Alfa, cel care a remarcat faptul că “proiectele europene ar trebui întocmite astfel înct să fie o mai strânsă legătură între beneficiarii acestor proiecte şi angajatori. Fiecare proiect din acesta ar trebui să aibă un stimulent de ocupare, nu aşa, că fiecare cursant poate face ce vrea după acest curs. Dacă nu avem o rată de angajare, cheltuim banii degeaba pe astfel de proiecte”.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Cum se sparg banii statului pentru recalificarea inutilă a şomerilor

Dintre cele 900 de persoane care au urmat cursuri de recalificare plătite din bani publici, prin două programe gestionate de AJOFM Galaţi, doar 46 s-au angajat efectiv. Într-unul dintre proiecte, fiecare şomer pentru care s-au găsit posturi banale, precum vânzătoare sau îngrijitoare pentru bătrâni, a costat bugetul public peste 46.000 de euro.

În ultimii ani, recoversia profesională a devenit o „afacere” la modă în România. Pe baza unor finanţări nerambursabile acordate cu generozitate de către statul român (din bani veniţi, a adevărat, de la Uniunea Europeană), numeroase entităţi publice sau private au cheltuit zeci de milioane de euro pentru o finalitate care, constatăm acum, nu există.

Cifrele oficiale indică faptul că avalanşa de cursuri de recalificare plătite din bani publici nu au folosit la nimic, dat fiind că - aşa cum spun şi cei din mediul de afaceri şi de la sindicate - totul s-a făcut haotic, fără a exista vreo garanţie că există un angajator interesat de respectivele calificări.

Pentru că vorbele nu ţin loc de fapte, vă prezentăm în continuare modul cum s-au derulat două astfel de finanţări (ambele prin POSDRU), însumând 1,6 milioane de euro, în anii 2014 şi 2015, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

„Formare profesională” cu tone de pliante şi banere cât casa

Amintita instituţie a gestionat, în ultimii doi ani, două astfel de programe - „CIFA - RURAL-C.I.F.C.A” şi „PERFORM” - care au presupus reconversia profesională a 900 de oameni, în marea lor majoritate locuitori în mediul rural. Programele au scos din bugetul public (banii au venit, prin POSDRU, de la Uniunea Europeană, însă tot bani publici sunt) peste 1,6 milioane de euro, adică un cost mediu per cursant de 1.800 de euro, sumă în care a intrat, printre altele, chiria spaţiilor de curs, plata lectorilor şi plata unor indemnizaţii băneşti către cursanţi. Este de spus că mai bine de 90% dintre activităţi au fost derulate cu angajaţii unor parteneri externi AJOFM, dintre care putem aminti: Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, Asociaţia ProFamilia Bistriţa, Asociaţia Euram Bucureşti şi Asociaţia Dantes Bucureşti.

Mai mult decât atât, doar o jumătate din suma cheltuită în total se regăseşteîn actele justificative privind pregătirea efectivă a cursanţilor, restul fiind „deviat” către cheltuieli colaterale, care nu au legătură, în esenţă, cu formarea profesională. Astfel, au fost achiziţionate tot felul de lucruri, printre care mobilier de birou, mii de pliante de promovare şi „fluturaşi”, mape şi pixuri, sute de afişe şi banere de mari dimensiuni şi chiar un magazin virtual.

În schimb, nimeni nu s-a gândit să încheie nici măcar cel mai simbolic parteneriat cu firmele care urmau să absoarbă (cel puţin teoretic) oamenii tocmai şcoliţi. Singurul demers a fost să se ceară acordul unor firme pentru un fel de practică de producţie, în fapt nişte scurte vizite cu cursanţii, după cum ne-au declarat aceştia.

Aşa se „sparg” zeci de mii de euro ca să angajezi un singur om

Partea şi mai gravă este că finalitatea celor două proiecte aproape că nu există. Din cei 900 de gălăţeni care au absolvit amintitele cursuri, doar 46 şi-au găsit de lucru(mai puţin de 5%!), ceea ce înseamnă că găsirea de locuri de muncă pentru şomeri a costat bugetul public, în medie, fabuloasa sumă de 35.000 de euro de persoană. Adică, pentru termeni de comparaţie, echivalentul unui salariu minim pe economie pe vreo şase ani. „Eficienţă maximă” în cheltuirea banilor, cu alte cuvinte.

Potrivit documentelor oficiale, în cadrul proiectului „CIFA - RURAL-C.I.F.C.A” (cu o valoare de 1,83 milioane lei), derulat de AJOFM Galaţi în perioada 2012-2015, au fost informate şi consiliate 710 persoane. Dintre acestea, 400 au participat la cursuri de formare profesională pentru diverse meserii (lucrător în comerţ, în conservarea fructelor şi legumelor; forjor matriţer; îngrijitor bătrâni la domiciliu; muncitor constructor lemn, chipici şi piatră), însă, în final, s-au angajat doar 21 de persoane, adică 5%. Documentele atestă că toate etapele au generat costuri consistente, mai ales pe partea de consultanţă externalizată şi promovare, lucru care ridică mari semne de întrebare.

În fine, trecând peste acest aspect, să remarcăm că un loc de muncă a costat, pe acest proiect, peste 87.000 de lei (aproape 20.000 de euro), cam cât un apartament cu două camere modest în Galaţi.

„Perform” pe naiba!

Cel de-al doilea proiect derulat de AJOFM în 2015 (timp de opt luni, din aprilie până în decembrie 2015) s-a numit „Perform” şi a avut o valoare de 5,2 milioane de lei. Trebuie spun că a fost vorba de un proiect extins, căci circa 600 de şomeri şi agricultori din judeţele Galaţi, Bistriţa şi Alba au urmat prin el cursuri de calificare. În total, s-au organizat 20 de serii de cursuri pe diverse specialităţi, din care şase serii în judeţul Galaţi (operator introducere şi validare date, competenţe antreprenoriale, lucrător în comerţ). Cei 480 de cursanţi gălăţeni au provenit din comunele Jorăşti, Băneasa, Vârlezi, Crăieşti, Moscu şi Umbrăreşti (Tg Bujor), Braniştea, Schela, Vânători.

Dintre aceştia, 475 au fost certificaţi (cinci au abandonat cursurile pe parcurs), însă de angajat, până acum, s-au angajat doar 25, adică doar 5%. Interesant este că proiectului presupunea angajarea a minim 30 de persoane, ceea ce înseamnă că indicatorii de performanţă n-au fost îndepliniţi, deci banii ar cam trebui returnaţi.

Este de spus că, în acest proiect, cursanţii au fost plătiţi cu 600 de lei pe lună, sub forma unui bonus de participare la program. „Perform” a reuşit în final „performanţa” să toace o sumă colosală pentru mai nimic. Calculele indică faptul că fiecare angajat a costat bugetul peste 208.000 de lei, adică 46.000 de euro.

Situaţia depăşeşte orice limită a logicii dacă ne gândim că vorbim despre vînzătoare de magazine şi de meserii banale, şi nu despre cine ştie ce manageri de companii transnaţionale.

Conducerea AJOFM: „Este vina mediului de afaceri”

Luată la întrebări cu privire la derularea acestor programe (mai ales că au existat, printre altele, şi acuzaţii că totul a fost deturnat în scop politic - suma de 600 de lei pe lună este destul de stimulativă în mediul rural), conducerea AJOFM Galaţi a oferit câteva lămuriri cu ocazia unei recente analize ţinute la Prefectura Galaţi.

„Cei care s-au angajat reprezintă obiectivele propuse de noi, beneficiarii nu au ca obligaţie să se angajeze, ci doar de a participa la programul de formare profesională”, a spus Nicoleta Harţegan, director adjunct AJOFM Galaţi. „Dacă autorităţile locale, judeţene, nu se vor implica în atragerea investitorilor care să creeze locuri de muncă, vom vorbi în continuare de Galaţi ca de un oraş mort”, a adăugat directoarea.

În acelaşi timp, Nicoleta Harţegan admite faptul că o parte din cursanţi nici nu doresc să se angajeze, recunoscând, implicit inutilitatea întregului program. „Ei locuiesc în mediul rural. Mulţi din ei s-au deprofesionalizat, trăiesc de ani de zile din venitul minim garantat şi s-au plafonat, chiar nu-şi doresc să vină la Galaţi, să lucreze, pentru că majoritatea locurilor de muncă oferite sunt în municipiul Galaţi. Este adevărat că mulţi din cursanţi au urmat acest program doar pentru că au luat aceste subvenţii”, a declarat directoarea.

Sindicatele: „Cheltuim banii degeaba!”

Atât reprezentanţii mediului de afaceri, cât şi cei ai sindicatelor sunt de părere că amintitele proiecte (ca de altfel şi alte peste 20 de alte finanţări, de data asta din zona privată) sunt o mare prostie câtă vreme nu există o strategie clară, bazată pe eficienţă. „Proiectele europene ar trebui întocmite astfel încât să fie o mai strânsă legătură între beneficiarii acestor proiecte şi angajatori. Fiecare proiect din acesta ar trebui să aibă un stimulent de ocupare, nu aşa, că fiecare cursant poate face ce vrea după acest curs. Dacă nu avem o rată de angajare, cheltuim banii degeaba pe astfel de proiecte”, a declarat Romică Gârneaţă, liderul filalei locale a Cartel Alfa. „Astfel de proiecte trebuie să prevadă din start o mai mare rată de angajare, măcar de 10-20%”, a mai spus sindicalistul.

Şomer recalificat: „Oricum n-avea cine să mă angajeze”

Am reuşit să discutăm, sub rezerva anonimatului, şi cu unul dintre cursanţii care au participat la reconversia profesională „Perform” în localitatea Crăieşti, care ne-a mărturisit că era sigur de la început că nu va ajunge să se angajeze. „Am făcut curs de lucrător comercial şi ştiam că în sat nu există astfel de posturi, însă m-am bucurat la cei 600 de lei pe lună. În vremurile astea, sunt bani buni şi dacă se vor mai face cursuri aşa, sigur mă duc din nou”, ne-a mărturisit cursantul. În acelaşi timp, omul ne-a spus că n-a înţeles mare lucru din ceea ce i s-a predat, însă ţine atestatul la loc de cinste, în speranţa că s-o ivi ceva sau - şi mai bine - în perspectiva că va ajunge la lucru în străinătate în lunile următoare, caz în care hârtia s-ar putea dovedi utilă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Galaţiul, printre județele cu cele mai numeroase cursuri de formare

Galaţiul figurează printre judeţele în care, în această lună, se vor organiza cele mai multe cursuri gratuite de formare profesională, cu număr mare de participanţi. Astfel, la cursurile organizate de agenţiile judeţene de ocupare din Dâmboviţa şi Vrancea vor participa câte 168 de persoane, la Braşov vor fi 126, iar la Galaţi, 112.

În total, în luna ianuarie 2019, 1.501 persoane vor participa la cursurile gratuite organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agenţiile judeţene. Cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: ospătar (chelner) vânzător în unitați de alimentație - 153 persoane; lucrător în comerț - 129 persoane; bucătar - 90; inspector (referent) resurse umane - 83; instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze - 81; agent de securitate - 56; competențe cheie-comunicare în limba română - 56; sudor - 54; competențe cheie-comunicare în limba engleză - 53; tâmplar universal - 53 persoane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Cursuri gratuite pentru tinerii gălățeni din județ

O campanie de înscrieri pentru cursuri de formare gratuită este organizată, în această perioadă, în cadrul proiectului IDEMA, la care AJOFM Galați este partener. Practic, tinerii între 16 și 29 de ani care nu lucrează și nu urmează nicio formă de învățământ (NEET) vor fi plătiți ca să învețe o meserie.
Joi, 31 martie, se vor face înscrieri în localitățile Băneasa (la Căminul Cultural, ora 13,00), Umbrărești (Căminul Cultural, ora 11,00) și Fârțănești (la Primărie, ora 9,00). În cursul acestei săptămâni, campanii de înscriere au mai avut loc la Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Scânteiești, Frumușița și Tulucești.
Cursurile gratuite organizate sunt pentru: ospătar, bucătar, patiser, brutar, lucrător în comerț, manichiurist-pedichiurist, frizer, cameristă, croitorie, sudor electric, lucrător în structuri pentru construcții, lucrător instalator pentru construcții, operator introducere, validare și prelucrare date, designer pagini web, operator calculatoare electronice și rețele, ajutor programator.
La finalizarea cursurilor vor fi acordate subvenții în bani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Șomajul, boală grea la Galaţi: sute de cursanţi, puţini încadraţi în muncă

Peste 600 de șomeri au participat, de la începutul acestui an, la cursurile de formare profesională organizate prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați. Până la această dată, numai 142 din absolvenții acestor cursuri au reușit să-și găsească un loc de muncă.

41 de cursuri de formare profesională au fost începute, prin intermediul AJOFM Galați, după 1 ianuarie 2022. La acestea au participat 625 de persoane, din care 623 de șomeri. Repartizați pe grupuri-țintă, cursanții au fost 429 de femei, 105 șomeri cu indemnizație și 518 fără indemnizație, 12 persoane cu handicap, o persoană eliberată din detenție, două persoane aflate în timpul sau după executarea unei măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare, 17 refugiați, 46 de romi, 381 de șomeri provenind din mediul rural și 71 de șomeri de lungă durată.
Pe categorii de vârstă, 495 dintre cursanți au avut vârste de cel mult 30 de ani, 376 dintre ei aflându-se în primele patru luni de la înregistrarea în baza de date a agenției. Ca nivel de studii al participanților la cursurile de formare, 183 erau de nivel primar sau gimnazial, 345 aveau studii de nivel  profesional, liceal sau postliceal, iar 95 – nivel universitar.

Din totalul absolvenților aflați în monitorizarea AJOFM până la data de 30 septembrie, s-au angajat 142 de absolvenți ai programelor de formare profesională. Cei mai mulți dintre ei (55) aveau studii liceale, urmați de cei cu studii superioare (38), învățământ profesional (28), cel mult opt clase (14) și cu studii postliceale (7).
Categoriile de vârstă preferate de angajatori au fost, se pare, cele de la extreme. Au fost câte 44 de șomeri angajați atât sub 25 de ani, cât și peste 45 de ani. Au mai fost angajați 26 de absolvenți de 35-45 de ani, 22 cu vârste între 25 și 30 de ani, precum și șase persoane între 30 și 35 de ani.
Dintre cei 142 de șomeri angajați în urma cursurilor de formare profesională începute în acest an, 97 sunt din mediul urban și 45 de rural. Au fost angajate 86 de femei, respectiv, 56 de bărbați. 67 dintre șomerii angajați erau indemnizați, iar 75, nu.

În Planul național de formare profesională pe anul 2022, pentru AJOFM Galați se prevede cuprinderea unui număr de 629 de persoane, dintre care 554 de șomeri beneficiari de servicii gratuite de formare profesională. Cifrele din plan au fost depășite la aproape toate capitolele, însă problema cea mai mare apare atunci când piața reală a muncii nu răspunde conform planului, oricare ar fi acesta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.