Jump to content

Hidroelectrica a reziliat contractul cu Euro-P.E.C.


dcp100168

Recommended Posts

Hidroelectrica a reziliat contractul cu Europec

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a denuntat contractul cu unul dintre "baietii destepti" din energie. Contactat de HotNews.ro, Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat ca a fost denuntat contractul cu Europec, urmand sa fie oprita furnizarea energiei electrice catre companie incepand cu aceasta noapte, ora 00:00. Motivul denuntarii este ca Europec nu a mai efectuat plati pentru energia achizitionata inca din ianuarie acumuland datorii de circa 37 de milioane de lei. Insa, prejudiciul este mult mai mare in conditiile in care pretul de achizitie a fost sub cel de pe piata. "Valoarea prejudiciului este de 118 milioane de lei", a precizat Borza.

Remus Borza a afirmat ca in 2011 pretul din contractul cu Europec era de 141 lei/MWH, in timp ce "pretul de referinta era de 224 lei/MWh". Diferenta reprezinta un prejudiciu. Trebuie mentionat ca din punct de vedere cantitativ, este unul dintre cele mai mici contracte incheiate cu "baietii destepti", iar pretul este printre cele mai mari. Europec a cumparat anul trecut circa 320,8 mii MWh la un pret mediu de 141 lei/MWh. De exemplu, Alro a cumparat 2,5 milioane MWh cu un pret mediu de 129 lei/MWh, Energy Holding 2,15 milioane MWh cu 130 lei/Mwh, Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) 1,5 milioane MWh cu 130 lei/Mwh etc.

Firma Europec are ca activitate comertul cu energia si este detinuta de oamenii de afaceri Adrian Comşa, Galina Comşa şi Ovidiu Peligrad. Potrivit ziarului Adevarul, Adrian Comşa se afla in Topul 500 miliardari realizat de Forbes cu o avere de 30-35 milioane de euro.

hotnews.ro

Administratorul judiciar al Hidroelectrica denunţă contractul cu Euro-P.E.C.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a denunţat marţi contractul cu firma Euro-P.E.C. din Galaţi, din cauza datoriilor, în valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat perderi de 118,5 milioane de lei celui.mai mare producător de energie din România.

Euro-P.E.C. este una dintre cele zece firme care cumpără energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preţuri sub cele de pe piaţă, şi este controlată în proporţie de 89% de Marcel Adrian Comşa, din Galaţi.

Presa a relatat în anii anteriori că proprietarul Euro-P.E.C. este un apropiat de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

În 2011 Euro-P.E.C. a cumpărat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Preţul mediu plătit de firma din Galaţi a fost de 141 lei/MWh, faţă de o medie 220 lei pe piaţa de profil OPCOM.

Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Euro-P.E.C., energia electrică furnizată anul trecut de firmă a provenit în proproţie de 73,9% de la Hidroelectrica.

Euro-P.E.C. a avut în 2010 o cifră de afaceri de 132 milioane de lei şi un profit brut de 1,48 milioane lei.

În 2009 afacerile firmei au totalizat 197,8 milioane de lei, faţă de 270 milioane lei în 2008, în timp ce profitul brut a fost de 8,1 milioane lei, în scãdere de la 24,6 milioane lei în 2008. Firma avea în 2010 un număr de 39 de angajaţi

Euro Insol a notificat luni Euro-P.E.C. că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată către Hidroelectrica, datoriile acumulate în primele şase luni fiind de 30,2 milioane lei, la care se adaugă penalităţi de 7,6 milioane de lei, se arată în adresa transmisă firmei din Galaţi de administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit adresei, Euro-P.E.C a recunoscut existenţa unei datorii către Hidroelectrica de 19,4 milioane de lei, însă nu şi-a asumat vreun angajament sau termen de plată.

Euro Insol menţionează că Hidroelectrica a pierdut prin contractul cu Euro-P.E.C. suma de 118,5 milioane de lei, în perioada 2006-2012, pentru că a livrat energia la preţuri mai mici comparativ cu nivelul mediu de pe piaţa de profil OPCOM.

Contractul dintre Hidroelectrica şi Euro-P.E.C. a fost încheiat în 2004 şi a fost prelungit prin acte adiţionale succesive.

Euro-P.E.C plătea în 2006 suma de 95,1 lei/MWh pentru electricitate cumpărată de la Hidroelectrica, în condiţiile în care pe OPCOM preţul mediu la care se tranzacţiona electricitatea era de 157,6 lei/MWh.

În intregul interval 2006-2012, preţul la care a cumpărat Euro-P.E.C. a fost mai mic cu valori cuprinse între 18,4 lei şi 76,2 lei/ MWh comparativ cu nivelul mediu de pe OPCOM.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Primul „deştept“ contaminat de insolvenţa Hidroelectrica

După ce Hidroelectrica a tăiat curentul pe care îl livra ieftin la Euro P.E.C. Galaţi (unul dintre „băieţii deştepţi" abonaţi la energia hidro), firma gălăţeană şi-a cerut singură insolvenţa. Euro P.E.C. este datoare cu 37 de milioane de lei către Hidroelectrica, intrată şi ea, la 20 iunie, în insolvenţă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum poţi să-ţi ceri insolvenţa când ai cea mai ieftină energie din ţară?

Euro P.E.C., o firmă din Galaţi puţin cunoscută, cu afaceri de 31,4 mil. euro în 2010 şi cu un profit de circa 0,3 mil. euro, şi-a cerut pe 4 iulie insolvenţa, dosarul fiind depus la tribunalul din judeţ.

Până aici nimic ciudat pentru că în ultimii ani de criză mii de companii au cerut protecţie de creditori sub pătura insolvenţei. Problema este că Euro P.E.C. face parte din acea categorie privilegiată de firme, cunoscute sub denumirea generică de "băieţi deştepţi", adică sunt în posesia reţetei perfecte de profit: priza cuplată direct la cea mai ieftină energie din ţară, cea a Hidroelectrica.

Astfel, la începutul anului 2004, Euro P.E.C, firmă controlată de Adrian Comşa, un om de afaceri despre care presa locală spune că este un apropiat al lui Mircea Toader (PDL), semna cu Hidroelectrica un contract cu o durată de zece ani, la un preţ iniţial de circa 32 de dolari, contract urmat de alte 12 acte adiţionale care au provocat numai în perioada 2006-mai 2012 pierderi de peste 118,5 milioane de lei pentru Hidroelectrica.

Aceste pierderi veneau din faptul că producătorul de stat se angaja să-şi vândă propria energie la un preţ mai mic faţă de cel din piaţă, lăsând astfel oportunitatea de câştig pentru firma Euro P.E.C.

Mai mult, de la începutul acestui an, Euro P.E.C. nici măcar nu a mai plătit energia cumpărată de la Hidroelectrica, aşă ca firma gălăţeană a acumulat datorii de peste 37 de milioane de lei.

Ţinând cont de aceste lucruri, Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, a decis denunţarea contractului cu Euro P.E.C.. Acum însă Euro P.E.C. răspunde cu aceeaşi monedă şi-şi cere singură insolvenţa.

"Urmare solicitării dumneavoastră, vă confirmăm că firma Euro P.E.C. are înregistrat la Tribunalului Galaţi un dosar privind procedura insolvenţei şi termen de judecată la data de 23.08.2012", spun reprezentanţii Tribunalului Galaţi.

La cine rămân acum pierderile? Tot la Hidroelectrica, firmă care oricum a pierdut peste 1,5 miliarde de euro tot vânzându-şi timp de zece ani de zile energia ieftină la fel şi fel de firme bine conectate la mediul politic? Cine mai răspunde şi de această situaţie? Mai contează cumva în bilanţul uriaş al pierderilor care a defilat oricum pe sub ochii închişi ai tuturor guvernelor de până acum?

"Domnul Comşa nu este în ţară. Este într-o delegaţie", au spus ieri reprezentanţii Euro P.E.C. Domnul Comşa era tot într-o delegaţie şi când a primit notificarea de denunţare din partea administratorului judiciar al Hidroelectrica.

Situaţia creată este paradoxală. Cum este posibil ca o firmă care nu trebuie să facă altceva decât să ia energia hidro ieftină şi s-o vândă scump în altă parte, cu numai câţiva angajaţi, să ajungă într-o asemenea stare încât să-şi ceară insolvenţa.

De când are energie hidro, Euro P.E.C nu a înregistrat în vreun an pierderi, iar afacerile sale au crescut enorm în anii buni ai economiei, ajungând în 2008 la 73 de milioane de euro, cu doar 20 de angajaţi.

Şi-a piedut acum toţi clienţii şi de aceea nici măcar nu a mai plătit energia, lucru evidenţiat şi prin scăderea abruptă a cifrei de afaceri? Aşa se explică această absurditate?

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Adrian Comşa: "Rezilierea contractului cu Hidroelectrica ne-a creat un disconfort în relaţiile cu creditorii noştri"

* Cele două societăţi pe care Adrian Comşa le are în Galaţi au încheiat anul 2011 pe plus

* Omul de afaceri speră să obţină aceleaşi rezultate financiare şi la finele acestui an

Pentru prima dată după rezilierea contractului pe care societatea Euro P.E.C. Galaţi l-a avut încheiat cu Hidroelectrica, directorul Adrian Comşa explică care au fost repercusiunile acestei decizii asupra afacerii sale. "Rezilierea contractului cu Hidroelectrica ne-a creat un disconfort în relaţiile cu creditorii noştri, îngreunându-ne foarte mult negocierile pentru obţinerea cash-flow-ului necesar desfăşurării în bune condiţii a activităţii curente.

Bineînţeles că relaţiile cu partenerii noştri de furnizare a energiei electrice au avut de suferit dar sperăm că vom depăşi momentul dificil şi vom ajunge la un rezultat favorabil pentru ambele părţi", a declarat pentru ziarul BURSA, Adrian Comşa, directorul Euro P.E.C. Galaţi.

Domnia sa a adăugat că, după rezolvarea situaţiei actuale cu Hidroelectrica, va stabili o nouă strategie de achiziţionare a energiei chiar dacă această activitate i-a provocat în acest an pierderi majore. "Din cauza clauzei de forţă majoră invocata de Hidroelectrica, forţă majoră neacceptată decât în proporţie foarte mică, de 10-15% de către partenerii noştri cărora le furnizăm energie electrică, activitatea de furnizare a energiei electrice ne-a provocat o pierdere de 3 milioane de euro", a explicat Adrian Comşa.

Cu toate acestea, Euro P.E.C Galaţi a reuşit să încheie anul 2011 cu un profit net de 2.186.433 lei, adică aproape dublu faţă de rezultatul financiar înregistrat în urmă cu un an, când profitul a fost de doar 1.174.105 lei.

"Am reuşit această performanţă datorită seriozităţii şi a bunului renume de care am dat dovadă de-a lungul anilor, precum şi a preocupării de a asigura clienţilor noştri lucrări, produse şi servicii de calitate. Domenii precum construcţiile civile, instalaţii (reţele de canalizare, amenajări hidrotehnice etc.), realizarea de staţii de transformare şi reţele electrice, în care societatea are peste 60 de angajaţi, au putut să echilibreze balanţa, acoperind pierderile suferite din activitatea de furnizare energie electrică", a explicat directorul Euro P.E.C .

Pe de altă parte, societatea gălăţeană şi-a crescut, anul trecut, şi numărul angajaţilor, care a ajuns, în 2011, la 81, faţă de 39, câţi avea în 2010.

Amintim că luna trecută Hidroelectrica a decis sistarea furnizarea energiei către Euro PEC Galaţi, din cauza unei datorii de circa 37 de milioane de lei pe care societatea gălăţeană o acumulase către producător. Euro PEC Galaţi este unul din cei zece "băieţi deştepţi" cu care Hidroelectrica are încheiate contracte directe de furnizare a energiei pentru o cantitate anuală de circa 320.000 MWh la un preţ de 141 lei/MWh (valabil din 2011).

Profit şi la Menarom PEC Galaţi

Pe plus a încheiat anul 2011 şi Menarom PEC, care se ocupă cu furnizarea de echipamente destinate industriei navale, profitul companiei ridicându-se la 976.351 de lei faţă de 1.007.146 de lei, cât a avut în 2010. "Menarom P.E.C a reuşit, datorită produselor de calitate recunsocute pe plan internaţional, să îşi menţină exporturile în Norvegia, Olanda, Grecia, Germania, o proporţie de 95% din producţie fiind destinată pieţei de export. Menţinerea clienţilor tradiţionali şi atracerea de noi parteneri a fost posibilă în primul rând datorită faptului că întreg profitul obţinut în ultimii 4 ani a fost reînvestit în dezvoltarea şi retehnologizarea capacităţilor de producţie", a precizat Adrian Comşa, directorul Menarom PEC.

Domnia sa a ţinut să adauge că afacerile merg în continuare destul de bine, astfel încât ambele societăţi pe care le conduce pot încheia şi acest an cel puţin cu acelaşi profit.

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Amenzi din partea Consiliului Concurenţei pentru traderii de energie
Traderii de energie care au încheiat contracte bilaterale de achiziţie a energiei electrice cu Hidroelectrica au primit încă o lovitură, de data aceasta din partea autorităţii de concurenţă.
După ce au provocat pierderi de 1,2 miliarde de euro companiei, după cum afirma administratorul judiciar Euro Insol la data intrării Hidroelectrica în insolvenţă, cei 10 traderi de energie au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei cu peste 32 milioane de euro, autoritatea constatând în cadrul investigaţiei declanşate în piaţă că aceştia au afectat piaţa pe termen lung prin înţelegerile anticoncurenţiale pe care le-au perfectat pentru a forţa Hidroelectrica să vândă sub preţul pieţei energia.
Deşi Hidroelectrica este în insolvenţă din 2012, an în care administratorul judiciar a şi denunţat contractele păguboase, Consiliul a decis sancţionarea cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aprox. 37 mili­oane euro) a Hidroelectrica SA şi 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianţi de energie, pentru încheierea unor în­ţe­legeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comerciali­zării de energie electrică.

Amenzile aplicate sunt: 1. HIDROELECTRICA SA:  20.436.271 lei (aprox. 4,6 mil. euro); 2. ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: 21.728.026 lei (aprox. 4,8 mil. euro); 3. ALPIQ ROMENERGIE SRL: 87.821 lei (aprox. 20.000 euro); 4. ALRO SA: 21.238.719 lei (aprox. 4,7 mil. euro); 5. ELECTROCARBON SA: 864.203 lei (aprox. 193.000 euro); 6. ELECTROMAGNETICA SA: 9.021.308 lei (aprox. 2,0 mil. euro); 7. ELSID SA: 2.553.868 lei (aprox. 570.000 euro); 8. ENERGY FINANCING TEAM AG (SWITZERLAND): 71.374.436 lei (aprox. 16,0 mil. euro); 9. ENERGY HOLDING SRL: 12.359.852 lei (aprox. 2,8 mil. euro); 10. LUXTEN LIGHTING COMPANY SA: 5.454.150 lei (aprox. 1,2 mil. euro); 11. MENAROM-P.E.C. SA (succesor EURO-P.E.C. SA): 724.950 lei (aprox. 162.000 euro).

„Hidroelectrica SA, Elsid SA şi Electrocarbon SA au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor”, a informat Consiliul Concurenţei.
În cadrul investigaţiei declanşate în 2012 (anul în care Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, iar administratorul judiciar Euro Insol a denunţat contractele care au adus companiei pierderi de 1,2 miliarde euro), Consiliul Concurenţei a analizat contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, având în vedere scopul, condiţiile de piaţă, poziţiile deţinute pe piaţă, durata contractelor, cantitatea de energie electrică angajată în contracte, preţul contractual, imposibilitatea denunţării unilaterale din partea producătorului.
„Autoritatea de concurenţă a constatat că aceste contracte au a­vut ca efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de ener­gie electrică şi consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieţei în perioada liberalizării sectorului”, a informat ieri Consiliul Concurenţei.
Contracte încheiate preferenţial
Contractele, încheiate prefe­renţial, fără un proces de selecţie obiectiv şi în lipsa unor proceduri transparente de comercializare a energiei electrice, prevedeau co­mercializarea unei cantităţi de ener­gie mai mari decât putea să producă Hidroelectrica (95 -175% din cantitatea de energie  produsă). Ca urmare a acestor contracte, a fost indisponibilizată anual o cantitate de 42-60% din energia electrică comercializată de producători pe piaţa concurenţială pentru o perioadă de 10-14 ani. În ceea ce priveşte preţurile practicate în cadrul contractelor pe termen lung încheiate, acestea s-au situat, în mod permanent, la un nivel inferior preţurilor medii înregistrate pe platformele de tranzacţionare PCCB ( Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale ) şi PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare).
“Practic, întreaga cantitate de energie produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte pe termen lung, ceilalţi participanţi la piaţă nemaiavând acces la această sursă de energie ieftină. Mai mult, contractele au fost încheiate în condiţiile în care toate  părţile implicate cunoşteau informaţiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziţionat cantităţi importante de energie de pe piaţa concurenţială la un preţ mai mare decât cel la care vindea către partenerii săi”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
450 de potenţiali cumpărători ţinuţi pe tuşă
De altfel, autoritatea men­ţionează că, în perioada analizată, 2003-2012, Hidroelectrica SA a primit aproximativ 450 de cereri de furnizare de energie electrică, cărora nu a putut să le dea curs.
„În acelaşi timp, aceste contracte au afectat şi concurenţii Hidroelectrica activi pe segmentul concurenţial al pieţei producerii şi comercializării de energie electrică, care nu au avut capacitatea de a realiza oferte la preţuri care să poată concura preţurile prevăzute în contractele pe termen lung. Astfel, a fost restricţionat accesul celorlalţi producători la grupul de clienţi ai Hidroelectrica”, a informat ieri autoritatea.
De asemenea, clauzele contractuale privind livrarea de energie electrică prevăzute în contractele pe termen lung, coroborate cu contractarea unor cantităţi semnificative, reprezentând aproximativ întreaga cantitate de energie electrică disponibilă, au avut drept efect limitarea opţiunii Hidroelectrica SA de a participa la piaţa pentru ziua următoare (PZU), ceea ce a condus la diminuarea lichidităţii şi la distorsionarea preţului de refe­rinţă pe piaţa de energie electrică din România.
Mai mult, prin încheierea şi derularea contractelor pe termen lung, cantitatea de energie electrică contractată de către Hidroelectrica SA pe piaţa reglementată a scăzut, diminuând astfel cantitatea de e­nergie cu preţ scăzut aferentă “coşului reglementat”, fapt ce a con­dus implicit la afectarea preţului la consumatorii casnici.
Cum s-au pus traderii de acord
Un alt aspect constatat în cadrul investigaţiei este faptul că unii parteneri contractuali ai Hidroelectrica şi-au exercitat în comun pu­terea de cumpărare pe perioada derulării contractelor în discuţie, coordonându-şi comportamentul concurenţial şi stabilind condiţiile de tranzacţionare.
Astfel, Energy Holding SRL, Alpiq Romindustries SRL şi Alpiq Romenergie SRL şi-au coordonat comportamentul pe parcursul derulării contractelor pe termen lung încheiate cu Hidroelectrica, pentru a stabili condiţiile de tranzacţionare, inclusiv preţurile afe­rente. Acelaşi comportament a fost constatat şi pentru Elsid SA şi Electrocarbon SA, existând dovezi privind stabilirea în comun a condiţiilor contractuale cu Hidroelectrica SA.

„Prin încheierea acestor contracte, a fost distorsionată concurenţa pe piaţa comercializării energiei electrice, intenţia părţilor fiind de a-şi consolida poziţia şi de a obţine unele beneficii economice fără expunerea la riscul asociat unor mecanisme concurenţiale de piaţă”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Investigaţia a fost declanşată în anul 2012, din oficiu, indiciile fiind identificate în cadrul anchetei sectoriale pe piaţa energiei electrice. Pe parcursul investigaţiei, mai multe companii, comercianţi de ener­gie, au acţionat în instanţă Consiliul Concurenţei, contes­tând folosirea unor documente ridicate cu ocazia inspecţiei ino­pinate efectuate la sediile acestora. Aceste litigii au condus la întârzierea procedurii investigaţiei cu peste un an.

Contractele cu "băieţii deştepţi" au adus Hidroelectrica pierderi de 1,2 mld. euro

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în vara anului 2012, din cauza contractelor bilaterale încheiate cu traderii din energie, în urma cărora a pierdut 1,2 mld. euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea, potrivit datelor prezentate anterior de către administrator. 

Companiile care au încheiat contracte directe cu Hidroelectrica, la un preţ mediu de 130 lei/ MWh, sunt Alro Slatina, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq RomEnergie, EFT România, Electrica.
Până în luna septembrie 2012, administratorul judiciar al Hidroelectrica - EuroInsol - a renegociat contractele încheiate cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica. 
Administratorul a renunţat la acordurile cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C. 

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, urmând să expire în 2014, 2015 sau 2018.

Borza: Există încă 9 procese cu traderii

Contactat telefonic, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, a declarat pentru Curierul Naţional că aştepta de mult această decizie a Consiliului Concurenţei, „care nu face decât să confirme acţiunile Hidroelectrica demarate încă din 2012”.”Am înfierat încă din 2012 aceste practici, alocându-le aproximativ 100 pagini din cele 530 în care am prezentat cauzele intrării în insolvenţă. Cele 11 contracte au adus Hidroelectrica pierderi de 1,2 miliarde de euro. Sunt lucruri vechi pe care le-am făcut publice la momentul respectiv”, a spus Borza.

Întrebat câte procese se mai află pe rolul instanţelor, reprezentantul Euro Insol a spus că „dintre cele 75 de contestaţii au fost soluţionate 66”. „În prezent există pe rol încă 9 procese iniţiate de traderi, prin care ne cer daune de 600 mil. euro pentru că am îndrăznit să denunţăm aceste contracte păguboase. Pe timpul derulării acestora, nu mai puţin de 450 de firme au vrut să cumpere energie de la Hidroelectrica, dar au fost refuzate din cauza contractelor cu traderii”, a încheiat reprezentantul Euro Insol.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Amendă ”aberantă” pentru Menarom

Consiliul Concurenţei a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul intentat de compania gălăţeană Menarom SA pentru anularea deciziei prin care firma a fost sancţionată, alături de Hidroelectrica şi alţi parteneri contractuali ai acesteia, instanţa menţinând amenda în valoare de 724.950 lei. „Cuantumul amenzii este aberant, iar interpretarea dată de Consiliul Concurenţei ţine doar de litera, nu şi de spiritul legii”, ne-a declarat directorul general al Menarom, Vergiliu Vals.

Consiliul Concurenţei informează, pe site-ul propriu, că a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul intentat de Menarom, acesta fiind „primul proces  finalizat  din  cele 7 aflate pe rolul instanţelor în urma sancţionării companiei Hidroelectrica  şi a 10 dintre partenerii contractuali cu aproximativ 37 milioane euro, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică. În cadrul investigaţiei privind contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, autoritatea de concurenţă a constatat că aceste contracte au avut ca  efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de energie electrică şi consumatori eligibili”.

Alături de Hidroelectrica, companiile sancţionate au fost: Alpiq Romindustries SRL, Alpiq Romenergie SRL, Alro SA, Electrocarbon SA, Electromagnetica SA, Elsid SA, Energy Financing Team AG (Switzerland), Energy Holding SRL, Luxten Lighting Company SA şi Menarom-P.E.C. SA. „Hidroelectrica, Elsid şi  Electrocarbon au  recunoscut  săvârşirea  faptelor anticoncurenţiale”, mai afirmă Consiliul Concurenţei.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul Menarom nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce avocaţii companiei gălăţene au şi făcut, a declarat pentru „Viaţa liberă” directorul general al Menarom, Vergiliu Vals.

„Noi am început deja să plătim suma, în urma unei eşalonări obţinute de la Ministerul Finanţelor. Pe de o parte, nu vreau să comentez deciziile justiţiei, dar pe de altă parte nu pot să nu remarc un fapt aberant, şi anume: cuantumul amenzii ţine cont de cifra de afaceri totală a companiei, şi nu de cifra de afaceri strict pe vânzarea de energie. Noi am realizat 90% din cifra de afaceri vânzând vinciuri şi doar 10% a venit din vânzarea de energie. Iar noi am primit o amendă ca şi cum am fi vândut numai energie”, ne-a mai spus Vergiliu Vals.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Amenda e perfect legala. Daca  tu - ca director - expui firma la riscuri extreme (gen sanctiuni de 10% din CA) - atunci iti asumi si pagubele. Aburerile cu "litera"  si "spiritul"  sunt doar o incercare de  acoperi o eroare de management...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.