Jump to content

Simona Stan şi Roxana Bacalbaşa, primele doamne ale Galaţiului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Simona Stan şi Roxana Bacalbaşa, primele doamne ale Galaţiului

În spatele unui bărbat puternic se află o femeie cel puţin la fel de puternică, dacă nu chiar mai puternică. Cel puţin aşa se spune. Pentru că astăzi se împlineşte o săptămână de când Galaţiul are un nou preşedinte al Consiliului Judeţului, pe dr. Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, şi un nou primar, pe inginerul Marius Stan, vă spunem cine sunt doamnele care, de ani de zile, le sunt alături şi îi sprijină în tot ceea ce fac.

Soţia preşedintelui CJ

Dr. Roxana Bacalbaşa, medic urolog este, de peste 30 de ani, soţia dr. Nicolae Dobrovici Bacalbaşa. Într-un interviu acordat în 2005, dr. Bacalbaşa ne mărturisea cu umor că din punct de vedere conjugal e „o victimă a serviciului”, pentru că şi-a cunoscut soţia în Spitalul Judeţean. Ce au în comun? Medicina, compatibilitatea intelectuală, gusturile culturale, un anume simţ al umorului şi, desigur, unii din pacienţi. Soţii Bacalbaşa s-au întâlnit în sala de operaţii - el anestezist, ea chirurg - şi au fost perioade lungi în care se vedeau mai des în gărzi decât acasă. Au scris o carte de specialitate împreună şi, în plus, amândoi au fost medici de navă. „Ea a trăit un naufragiu pe Canalul Mânecii, din care a scăpat. A navigat ca medic de navă pe o navă-şcoală. O navă românească a cerut asistenţă medicală, era hulă puternică, apa avea patru grade şi, la lansarea bărcii, a fost un accident, a murit şeful de echipaj…”, am aflat de la dr. Nicolae Bacalbaşa.

Dacă soţul este mereu în luminile rampei, doamna doctor Bacalbaşa a fost o prezenţă extrem de discretă. Noi am remarcat-o la momentul depunerii jurământului de preşedinte de către dr. Nicolae Bacalbaşa, emoţionată, imortalizând momentul cu aparatul foto al familiei.

În afară de medicină trebuie să ştiţi că doamna dr. Bacalbaşa are un talent remarcabil la desen şi ar fi putut face carieră în arta plastică. Amândurora le place să descopere lumea. Într-o vacanţă în Grecia, la iniţiativa doamnei, soţii Bacalbaşa au făcut parasailing deasupra Egeei. Dacă pentru doamna doctor a fost a patra experienţă de acest fel, pentru domnul doctor a fost o premieră.

Soţia primarului

„Astăzi sărbătoresc şase ani de când m-am căsătorit a treia oară”, a mărturisit jurnaliştilor liberalul Marius Stan, pe 10 iunie, în ziua alegerilor locale. Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, are un motiv în plus să nu uite vreodată acestă aniversare a căsătoriei cu soţia lui, Simona Stan. Motivul? Seara avea să afle oficial faptul că gălăţenii l-au ales să le fie primar pentru următorii patru ani. De altfel, în ziua scrutinului, Marius Stan a mers la vot împreună cu soţia sa, iar seara, la aflarea rezultatelor, i-a fost alături, la fel de emoţionată şi de entuziasmată. Potrivit tradiţiei, la şase ani de căsnicie se serbează nunta de zahar sau, spun alţii, nunta de fier. Pentru Marius Stan se poate spune că a fost nunta de primar.

De altfel, Simona Stan i-a fost alături soţului său atât la ceremonia solemnă în care a depus jurământul de primar şi a primit însemnele oficiale - cheia oraşului şi eşarfa tricoloră de edil al urbei, cât şi în momentul în care Marius Stan a primit certificatul doveditor de alegere în cea mai importantă funcţie administrativă a oraşului.

Dacă fotbalul nu mai are mistere pentru Marius Stan, în schimb, politicianul a învăţat să schieze de dragul soţiei. Iată ce a mărturisit într-un articol publicat de presa centrală: „Eram la Predeal, la Cioplea cu soţia. A fost o întreagă aventură să ne urcăm în teleski, nu reuşeam să ne prindem şi îi dărâmam pe toţi din spate, ca la domino. Într-un final am reuşit să ajungem sus. De acolo să coboram: prima dată am vrut să mă dau ca pe derdeluş, cu punga. Nevastă-mea plecase şi o văd căzând, văd cum se opreşte unul lângă ea, o ajută, se ridică, pleacă mai departe, iar cade, iar o ajuta tânărul să se ridice. Ei, când a căzut a treia oara, nu mă întrebaţi cum, dar eram lângă ea spunându-i ferm tânărului că o ajut eu”, a povestit Marius Stan.

Neveste de miniştri

Ce au în comun preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, şi preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica? Pe lângă faptul că sunt deputaţi, copreşedinţi ai USL Galaţi şi miniştri în Guvernul Ponta, amândoi sunt căsătoriţi cu medici. Soţia lui Dobre este un medic oftalmolog cunoscut în Galaţi, dr. Xenia Dobre. Soţia lui Dan Nica, dr. Mihaela Nica, este medic primar la Spitalul Elias din Bucureşti. Şi amândoi politicienii fac parte din categoria celor care nu participă la evenimentele publice alături de soţiile lor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Cu ce se ocupă soţiile politicienilor din Galaţiului

* Vă prezentăm astăzi cine sunt şi cu ce se ocupă prima doamnă a judeţului, Roxana Bacalbaşa, prima doamnă a municipiului, Simona Stan, dar şi doamnele celor mai importanţi lideri politici gălăţeni: Mihaela Nica, Xenia Dobre, Nina Chebac, Domnica Toader şi Valentina Durbacă

În spatele unui bărbat puternic, care conduce un judeţ, un oraş ori un partid politic, nu poate fi decât o femeie cel puţin la fel de puternică, o parteneră care să-l susţină şi să-l mobilizeze. Doar se ştie, într-un cuplu, bărbatul e „capul”, iar femeia e „gâtul” care-l suceşte! Tocmai de aceea vă prezentăm astăzi cine sunt şi ce preocupări au primele doamne ale Galaţiului.

Soţia preşedintelui

Soţia preşedintelui Consiliului Judeţului, Roxana Bacalbaşa, este medic primar urolog, unul dintre cei mai buni doctori din Galaţi în această specialitate. A condus secţia de Urologie a Spitalului Judeţean, iar pacienţii au apreciat-o şi ca om, şi ca profesionist. De altfel, spitalul, mai precis sala de operaţii, este locul în care soţii Bacalbaşa s-au întâlnit - el anestezist, ea chirurg - şi au fost perioade lungi în care se vedeau mai des în gărzi decât acasă. Printre cărţile pe care dr. Bacalbaşa şi-a trecut numele se află şi un volum de specialitate scris împreună cu soţia sa. Şi dacă preşedintele şi-a povestit într-o carte aventurile ca medic de navă, nu putem decât să regretăm că soţia lui nu i-a urmat exemplul, pentru că ar fi avut ce povesti! Ca medic pe o navă-şcoală, a trăit un naufragiu pe Canalul Mânecii din care a scăpat ca prin minune. Dacă Nicolae Bacalbaşa a fost mereu în luminile rampei, soţia a fost o prezenţă extrem de discretă. Doamna doctor este acum pensionară, dar mai activează şi la cabinetul privat.

Soţia primarului

Absolventă de Jurnalism la Bucureşti, Simona Stan, soţia primarului Marius Stan, a profesat puţin în domeniul presei, iar în prezent este manager la o firmă. Prezenţă extrem de discretă, nu şi-a dorit niciodată publicitatea. În cercurile sale de cunoştinţe se ştie despre acţiunile caritabile pe care le organizează de trei–patru ori pe an, pentru a ajuta copii bolnavi, femei victime ale violenţei domestice sau bătrâni de la Centrul de pe Războieni. De exemplu, despre evenimentul caritabil organizat pentru Anton Hanţă, un băieţel în vârstă de 13 ani, aţi citit chiar în ziarul "Viaţa liberă". Ca să trăiască, Anton avea nevoie de un stimulator cardiac, iar familia nu l-a putut ajuta: tatăl decedase, mama era grav bolnavă, iar ceilalţi opt fraţi ai lui erau în grija unor asistenţi maternali. Graţie acţiunii umanitare ”Deschidem o uşă spre viaţă pentru Anton”, la care a concertat trupa „Over”, s-au strâns fondurile necesare achiziţionării unui stimulator cardiac, ba au rămas bani şi pentru alte fapte bune.

„Orice copil are un înger”, cea mai recentă campanie umanitară, organizată împreună cu Fundaţia "Familia", s-a încheiat cu succes în ajun de Moş Nicolae şi a constat într-o bogată colectă de jucării, hăinuţe şi dulciuri, plus o mie de lei din donaţii şi vânzări de produse hande-made realizate de picii fundaţiei. Mai trebuie să ştiţi că, spre deosebire de toate doamnele cu soţi politici, ea este şi mamă cu normă întreagă, având doi copii mici.

Mihaela Nica

Mihaela Nica, soţia liderului PSD Galaţi, Dan Nica, fost ministru şi actualmente europarlamentar, a strălucit prin discreţie. Mihaela Nica este medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul Universitar "Elias" din Bucureşti şi, potrivit site-ului instituţiei medicale, are competenţă în ecografie obstetricală şi ginecologică.
Singurul moment în care soţia lui Dan Nica a intrat în atenţia presei locale şi naţionale a fost în 2009. Şi nu pentru că Mihaela Nica ar fi apărut la vreun eveniment public ori la televizor, ci pentru că a fost… norocoasă. Mai exact, jurnaliştii au descoperit în declaraţia de avere a ministrului Nica, la capitolul venituri, faptul că doamna doctor câştigase la loto 21.330 de lei!

Xenia Dobre

Tot prin discreţie în viaţa publică s-a remarcat şi soţia liderului PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, Xenia-Marlena Dobre, medic primar oftalmolog, doctor în medicină. Pacienţii ştiu că o pot găsi la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, unde face intervenţii chirurgicale de cataractă, glaucom, chirurgia pleoapelor, a căilor lacrimale, etc.
De asemenea, dr. Xenia Dobre lucrează şi în mediu privat, la cabinetul propriu, unde desfăşoară activitate de investigaţii oftalmologice, intervenţii laser pentru retinopatii diabetice şi glaucom.
În plus, dr. Xenia Dobre pregăteşte noi generaţii de medici la fel de buni, pentru că este şef de lucrări la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Nina Chebac

Liderul UNPR Galaţi, deputatul Eugen Chebac, a fost primul politician care s-a afişat la braţ cu soţia, Nina Chebac, la evenimentele oficiale, pe vremea când era preşedintele judeţului. Spre deosebire de soţiile de lideri politici, doamna Chebac a făcut politică, fiind chiar vicepreşedinte în cadrul organizaţiei de femei a PSD, pe vremea când soţul său făcea parte din acest partid.
Nina Chebac este cunoscută pentru cariera sa universitară. Din 2009 până în prezent, Nina Chebac este conferenţiar universitar doctor în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, iar anterior a predat în cadrul Universităţii “Danubius” Galaţi, Facultatea de Ştiinţe Economice.
Doamna Chebac şi-a dat doctoratul în contabilitate, dar este şi militar. Merită să ştiţi că a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri activi “Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi că, în perioada 1976-1990, a fost ofiţer activ însărcinat cu pregătirea militară a studentelor. Acum este ofiţer în rezervă, cu pensie militară.

Domnica Toader

Soţia deputatului PDL Mircea Toader, Domnica Toader, este una dintre cele mai căutate avocate din Galaţi. Practică avocatura de 40 de ani şi, chiar dacă în prezent este pensionară, a rămas o prezenţă la fel de activă în instanţele gălăţene. Tocmai pentru că practică această profesie, iar timpul este prea scurt, Domnica Toader este bunică doar cu jumătate de normă pentru cei patru nepoţi. În schimb, îi răsfaţă chiar peste normă!
Trebuie să ştiţi că înainte de cariera în robă, soţia deputatului Toader a fost voleibalistă de performanţă. A jucat la Farul Constanţa şi la Universitatea Iaşi, dar un accident a obligat-o să se îndrepte către o altă profesie. A rămas, însă, la fel de pasionată de sport şi de volei.
Spre deosebire de celelalte soţii de parlamentari şi lideri politici care şi-au susţinut soţii cu discreţie, de acasă, doamna Toader n-a stat de-o parte. Atunci când pensionarii au spus vorbe grele, jignindu-i soţul, în cadrul unui protest organizat la poarta partidului, doamna Toader a intervenit şi i-a pus la punct.

Valentina Durbacă

Deşi soţul ei a ţinut frâiele oraşului în două mandate de primar, a fost preşedintele Consiliului Judeţului, iar acum este liderul PC Galaţi şi senator, Valentina-Simona Durbacă a preferat să rămână în umbra lui Eugen Durbacă. Potrivit declaraţiei de avere a politicianului, doamna Durbacă este pensionară, agent de asigurări Asirom şi contabil-şef la una din firmele de familie - SC Delta Rom SRL.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.