Jump to content

Un imobil de pe strada Eroilor s-a prăbuşit


dcp100168

Recommended Posts

Un imobil de pe strada Eroilor s-a prăbuşit

O parte din casa situată vis-a-vis de Farmacia Ţinc s-a prăbuşit duminică după-amiază, în jurul orei 17:00. Din fericire nimeni nu a fost rănit. La faţa locului au ajuns echipaje ale Poliţiei, care au izolat zona.

Imediat după sosirea poliţiştilor, o nouă bubuitură a anunţat că încă o parte imobilului a căzut. După a doua prăbuşie, o autospecială de la ISU a ajuns la faţa locului. Unul dintre pereţii casei căzuse chiar pe trotuar, dar, din fericire, în mometul respectiv, nu trecea nimeni prin zonă.

post-2782-0-52506100-1341174340_thumb.jp

„În casă nu se află nimeni. Casa s-a prăbuşit spre stradă dar nimeni nu a fost rănit. Vom rămâne aici pentru a asigura primetrul şi pentru a avea grijă ca nimeni să nu fie rănit”, ne-a declarat unul dintre pompierii sosiţi la locul producerii incidentului.

„Este un loc foarte circulat. Dacă trecea cineva pe acolo, praf îl făcea. Vă daţi seama ce tragedie se putea întâmpla? Noi spunem de mult timp că se va dărâma”, ne-a spus o femeie care locuieşte în zonă.

„Este casa Primăriei şi a fost evacuată de ceva timp. Din câte ştim noi, oamenii evacuaţi mai dormeau aici. Se pare că acum nu erau acasă”, a ţinut să ne informeze un bărbat, care i-a sfătuit pe pompieri să nu mai intre în curtea respecrivă pentru a nu-şi pune viaţa în pericol. După ce au asigurat perimetrul, poliţiştii au plecat spre Primărie pentru a afla mai multe date despre imobil, urmând să revină la casa prăbuşită pentru a lua măsurile care se impun pentru a se proteja zona.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Istoria cade cărămidă cu cărămidă. Imobil prăbuşit vizavi de Farmacia Ţinc

Un imobil situat la intersecţia străzii Traian cu strada Eroilor (vizavi de Farmacia Ţinc) s-a prăbuşit duminică după-amiază, unul dintre pereţii casei căzând pe trotuar. Echipajele Poliţiei şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ajunse la faţa locului au constatat că nicio persoană nu a fost rănită în urma incidentului, însă perimetrul a fost izolat pentru a fi evitate eventualele accidente. „În casă nu se afla nimeni. Casa s-a prăbuşit spre stradă dar nimeni nu a fost rănit. Vom rămâne aici pentru a asigura perimetrul şi pentru a avea grijă ca nimeni să nu fie rănit”, ne-a declarat unul dintre pompierii sosiţi la locul producerii incidentului.

Locatarii din zonă susţin că principalii vinovaţi de prăbuşirea clădirii sunt hoţii de fier vechi şi cărămidă, cei pentru care imobilul cu risc seismic de gradul I devenise un „pont sigur”, dovadă fiind faptul că numărul cărămizilor aflate pe trotuar după prăbuşire s-a redus considerabil în timpul nopţii. Să nu uităm nici de fierul dispărut, ca prin minune, din curtea casei prăbuşite.

Nimeni nu locuia în casă

Potrivit vecinilor, în clădire nu locuia nimeni, ultima familie aflată în chirie fiind evacuată de Primărie în urmă cu aproximativ o lună, însă nu din cauza riscului la care aceasta era expusă zilnic, ci la insistenţele proprietarului clădirii. „Casa a fost evacuată de ceva timp. Din câte ştim noi, oamenii evacuaţi mai dormeau aici. Se pare însă că acum nu erau acasă”, a ţinut să ne informeze un bărbat. „Este un loc foarte circulat. Dacă trecea cineva pe acolo, praf îl făcea. Vă daţi seama ce tragedie se putea întâmpla? Noi spunem de mult timp că se va dărâma”, ne-a spus o femeie care locuieşte în zonă.

Ar putea fi reclădită

„Ceea ce s-a petrecut duminică, prin căderea unei părţi a imobilului din strada Traian 112, colţ cu Eroilor, ridică mari semne de întrebare, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Galaţi va lua legătura cu proprietarul şi îi va pune în vedere obligaţiile pe care le are vizavi de acest imobil. În plus, dacă această construcţie se va demola în perioada cât are regimul de monument istoric se poate ajunge acolo încât să se impună reclădirea ei după imagini martor”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier de specialitate în cadrul DJCPN Galaţi.

Intervenţiile, doar cu acordul Direcţiei pentru Cultură

Imobilul nu aparţine Primăriei Galaţi, ci se află în proprietatea privată a unei persoane fizice. Proprietarul a prezentat la Direcţia pentru Cultură, în noiembrie 2011, documentaţia pentru obţinerea avizului privind demolarea imobilului, deoarece construcţia se află în zona de protecţie a monumentului istoric Farmacia Ţinc şi potrivit art.24 din Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată în 2006, orice intervenţie asupra unui asemenea imobil trebuie autorizată numai cu avizul de specialitate al DJCPN.

La 14.12.2011, la propunerea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr.2, s-a comunicat proprietarului declanşarea procedurii de clasare a celor două faţade (cea de pe strada Traian şi respectiv, cea de pe strada Eroilor) deoarece imobilul face parte din ansamblul arhitectural şi istoric al zonei, fiind în strânsă legătură cu monumentul istoric Farmacia Ţinc şi, fiind, totodată, şi martor al unei perioade de plină dezvoltare a oraşului Galaţi, martor al fondării, în 1889, a Pieţei Costache Negri, aşa cum a fost denumită cea mai mare piaţă din oraşul Galaţi.

Comisia Zonală a Monumentelor a respins demolarea

„Prin declanşarea procedurii de clasare, potrivit Legii 422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată, timp de 12 luni, imobilului i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice. În această situaţie proprietarul are obligaţia de a întreţine, conserva şi proteja împotriva degradării, distrugerii, incendierii imobilul pe care îl are în proprietate. La şedinţa din 23.03.2012, a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, nr.2, s-a respins demolarea până la aprobarea PUZ-urilor de zone protejate, aflate în curs de elaborare la Primăria Galaţi, urmând ca după aprobarea acestora Comisia să reanalizeze solicitarea”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier de specialitate în cadrul DJCPN Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Legea asta cu monumentele istorice e o mare prostie!

Proprietarul trebuie sa dea o caruta de bani pentru restaurarea unei astfel de cladiri!

In unele cazuri nu are bani, in cele mai multe urmareste valorificarea terenului. In acest scop lasa cladirea sa se darame (sau o mai ajuta subtil...) si isi face treaba!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.